• vumbi
  #41

  tehat megegyszer - elet:
  1. onallo anyagcserevelrendelkezik
  2. orokitoanyaggal rendelkezik
  3. szaporodik es ekozben tulajdonsagait atorokiti utodaira
  Ez harom kriterium olyan ami a madartol az emberen at a bacin keresztul dinokig mindenre ervenyes. ezert hasznaljuk ezeket.
  a virusokkal kapcsolatban folyik vita, mert tenyleg jo kerdes, hogy mikis ok. de ha valami 99% ban jo akkor azt nem dobjuk el,addig amig nem talalunk egy 100%ban jo elvet. ettol persze a 99% tovabbra sem tekintheto tokeletesen alkalmazhato kriterium rendszernek. ebben egyetertek.

  "És mi van akkor ha egy androidot működtetek egy napcellával akkor az sohasem lehet élő?"
  lsd 2. 3. ponokat

  "És ha öntudatra tudna ébredni, mert olyan nagy a számítási teljesítménye + fejlett a programozása és az egész emberiséget lalázná minden téren, mert olyan intellektussal rendelkezne akkor az mi lenne?"

  egy intelligens gep. de nem lenne biologiai letforma.


  "Élőlény az amelyik szaporodik és képes az evolúcióra. Ki mondja azt hogy egy élőlénynek szaporidnia is tudnia kéne."
  egy biologiai letforma onamgat rakja ossze molekularis szinten. minden sejtben benne van az osszes informacio a teljes TERV.

  "Ha ez a bizonyos számítógépünk nem reprodukálná önmagát csupán egyetlen egyed létezne az ő fajából, mert nem tartaná szükségesnek a szaporodást akkor az nem elő viszont ha csinálna magából még egyet akkor elő lenne?"

  tovabbra is egy intelligens gep lenne ami kepes onmaga lemasolasara. anyagcsere hijan nem biologiai eloleny.
  amennyiben egy halom aluminiumra meg mittudom en mily alapanyagra teve egy kisminimal mrobot modult (vo sejt), az kepes lenne a z egesz robotot felepiteni, ami kepes kijavitani onmagat, es tovabbi minimal robotmodulokat gayrtani, akkor mar el lehetne gondolkodni a hogy mi is az.

  "Kövezzetek meg nyugottan"

  senki nem kovez meg

  " de én azon az állásponton vagyok, hogy lehetne elő és nem feltétlenül szükséges, hogy egy élőlény anyagcserével rendelkezzen, sem hogy több egyed legyen a fajtájából (1 egyedet is élőnek tudok tekinteni) és talán az energiaforrását sem egyszerűsíténem le, hogy csak anyagcsere útján át kaphatja."

  ha egy kicsit tortenetibb szempontbol allunk ehhez a kerdeshez akkkor adja magat a valasz hogy az emberek par szaz eve elgondoolkoztak azon hogy mi az elet. szetneztek es egyertelmu volt hogy a madar az el, a ko, viz, balta nem. ekkor kijott ez a harom kriterium ami alapjan nem csak osztonosen hanem targyilagosan is el lehetett valasztani az elo es elettelen dolgokat.
  Az amin te merengesz , egy meroben uj problema, ami meg jo ideig nem fog realizalodni, de mar erdemes rajta el gondolkodni. en azon az allasponton vagyok hogy egy onmagat felepito (de itt most ne csavarkulécsra meg furogepre gondolj, inkabb mint amik a stargatben voltak a robotok, nem tudom most a nevuket, de utaltam okat :) ), eletprogrammal rendelkezo robot ami torekszik az eroforrasok kiaknazasaara, fennmaradasra es szaporodasra, azon mar el kellene gondolkodni hogy eletformanak tekintheto e.

  Jó persze az okosak biztosan sokat rágódtak a témán így én nem is vitatkoznék velük csak úgy elgondolkoztat a dolog...

  szerintem a felvetes jo, de en nem a mostani definicio eldobasaval kersenem a valaszt, hanem bovitenem a kategoriakt.
  1. biologiai eletformak
  2. mittomen mechanikus eletformak

  a biologia eletforma az ami szerves anyagokat hasznalva, kemiai folyamatokra alapozva anaygcseret folytat, meg szaporodik, meg orokito anayaga van

  a mechanikus eletforma, pedig ... hat nem tudom, apro elektro mechanikus modulokbol rakja ossze magat, energiat vesz fel a kornyezetbol, es a minimlamodulok tudjak valami keppen hogy mi a dolguk a nagy egeszben.

  A robot az ami jelenelg letyezik maradjon robot. ugy kell osszerakni, te toltod bele progit, szvsz te vagy a robot orokitoanyaga, tehat semmikeppen nem autonom forma.

  Az intelligencia meg egy fuggetlen kerdes, valszeg szoftveresen lehet alkotni olyan entitast ami tud magarol, hardvefen keresztul erzekeli es manipulalni tudja akulvilagot.