Mexikóban érezheti magát a Curiosity

Évmilliókkal ezelőtt a tűz és a víz alakította ki a mexikói Cuatro Ciénegas völgyet, ami kísértetiesen hasonlít a Curiosity marsjáró jelenlegi kutatási területéhez. Egy kutatócsoport most kielemezte a gipsz kőzetben gazdag terület baktérium-közösségeit, melyek a földi élet beindulása óta küzdenek a barátságtalan közeggel.

"A Cuatro Ciénegas rendkívül hasonlít a Marsra, illetve a Gale-kráterre, ahol a Curiosity jelenleg elhelyezkedik. Ez a táj ad otthont a tengerfenék alatti tűz által kialakított gipsznek" - magyarázta Valeria Souza, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) evolúciós ökológusa, hozzátéve, hogy a gipszet a magma kén összetevői, valamint a tenger ásványai, karbonátok és magnéziummal rendelkező molekulák hozták létre.

A Cuatro Ciénegas medence esetében a tengerfenék alatti magma rendkívül aktív volt, olyannyira hogy a jura időszakban a kontinens elmozdulásában is szerepet játszott. "Itt volt az, ahol a Pangea szuperkontinens körülbelül 200 millió évvel ezelőtt megnyílt, a féltekét az egyenlítőtől északi irányba tolva, ahol jelenleg is elhelyezkedik" - mondta Souza.

A Mars esetében a tudósoknak nem sikerült alátámasztani a kéreg tektonikus mozgását, azonban meggyőződésük, hogy egy hatalmas meteorit csapódott be kezdetleges tengerébe. A tény, hogy a Curiosity által elvégzett szondázás gipszet észlelt a Gale-kráterben, arra utal, hogy ásványokban gazdag víz volt a bolygófelszínen, amivel a krátert előidéző becsapódáskor a kén reakcióba léphetett. A Földön a Cuatro Ciénegast leszámítva koránt sem egyszerű a marsihoz hasonló környezetet találni, éppen ezért fáradoznak rengeteget az asztrobiológusok az ott élő baktériumok tanulmányozásával.

"Ez az oázis a Chihuahua-sivatag közepén egy időgép az organizmusok számára, melyek együtt egy közösségként, átalakították kék bolygónkat, ugyanakkor minden kihalást túléltek. Hogy ez hogyan sikerült nekik, kiderülhet a génjeikből" - mondta Souza, aki csapatával az úgynevezett metagenomot elemezte, azt a génállományt, amivel a különböző bakteriális közösségek felülemelkednek a minimális tápanyagot biztosító környezetek által támasztott kihívásokon.


A Cuatro Ciénegas és a Gale-kráter

Az Astrobiology szaklapban publikált eredmények két közösség létezését tükrözik vissza. Az egyiket ciano- és proteobaktériumok alkotják, melyek a nitrogén hiányhoz alkalmazkodtak, a másikat pszeudomonasz baktériumok és más mikro-organizmusok építenek, melyek szinte teljes egészében képesek nélkülözni a foszfort. "A foszfor felhasználási és kiaknázási stratégiák megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük, mi történhet más bolygók szélsőséges közegeiben, ahol valószínűleg súlyos tápanyagkorlátok vannak" - magyarázta Luis David Alcaraz, a spanyolországi Valencia Közegészségügyi Kutató Központ munkatársaként vett részt a tanulmányban.

A projektet a mexikói Carlos Slim Alapítvány és az UNAM Műszaki Innovációs Kutatási Projekt Támogatási Programja finanszírozza, ezek mellett azonban jelentős támogatást kap az USA Nemzeti Tudományos Alapítványától (NSF) és a NASA-tól is, ami több mint egy évtizede tanulmányozza a Cuatro Ciénegast.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #11
    te pozitronról beszélsz, én pozitróniumról, ami atomszerű képződmény, és képes molekulaszerű képződményeket alkotni (pl. két pozitrónium, vagy egy hidrogén és egy pozitrónium), persze ezek se stabilak, életet pedig nem alapoznék erre, ezért volt a végén egy XD
  • Irasidus #10
    A Marson egy pozitron megsemmisül, te lüke. Másrészt a pozitron az elektron anti párja, te elektronokból állsz - vagy atomokból? Faceplam!
  • Irasidus #9
    Ahhoz megfelelő mennyiségű antianyag kellene, viszont nemhogy egy antianyag galaxist de még egy árva antianyag barna törpét sem találtak. Nem véletlen, ugyanis a rekombináció alatt több anyag keletkezett mint antianyag. A világegyetem amiben jelenleg élünk az antianyag számára végzetes, így anti-világ sajnos a legjobb tudomásunk szerint, és a megfigyelések szerint nem létezik.

    Az élet megtalálása egy probléma, ugyanis nincs egzakt definicó arra, hogy mi az élet. Jelenleg nagy biztonsággal földi tipusú életet tudnák kimutatni.
  • fszrtkvltzttni #8
    és mivanaz exotikus atomokkal? azok nincsenek a táblázatba, lehete a marsi élet pozitrónium alapú... XD

    gforce: előzetes okoskodás nélkül, honnan tudod, hogy életet találtál? rá lesz irva? esetleg integet neked?
  • Irasidus #7
    "Talán a periódusos rendszert is át lehet cserélni másikra."

    LOL. Te hanyas voltál fizikából? A periódusos rendszer neked ugye csak egy táblázat? Sok érthetetlen számmal, meg betűvel? Ha igen, akkor ki kell ábrándítsalak, a világegyetemben mindenhol ugyanazok az elemek vannak, és ugyanazok a fizikai törvények vannak. Tudom, hogy most azzal akarsz visszavágni, hogy de hát ezt meg honnan tudnám, de mielőtt ilyen tennél, gondold végig még egyszer, és legalább a wikipédiát nyisd meg a megfelelő szónál. Köszi.
  • gkalcso #6
    Az ottani baktériumot nevezd át kurupitypatynak teljesen más felépítés működés és szerveződés mellett akár teljesen más elemi környezet, gravitáció és magnetikus mező jelenlétében. Talán a periódusos rendszert is át lehet cserélni másikra.
  • MerlinW #5
    Úristen...:))) Ez nagyon kemény volt:)
  • shamanist #4
    De akkor miért nem használnak öngyújtót?
    :-)


    Szerintem inkább azért fontos itt a Földön a foszfor, mert nélküle most bajba lennénk.
    Szükség van rá ahhoz, hogy a sejtek energiát tudjanak tárolni, majd szükség esetén felszabadítsák azt. Nélkülözhetetlen a csontok és a fogak felépítéséhez is...
    No meg ahogy mondtad: a gyufához is kell...
  • Archenemy #3
    valószínűleg úgy értik, hogy civilizált élet nem jöhet létre foszfor hiányában. A civilizált élet feltétele a tűz, azt meg mindenki tudja, hogy tüzet gyufával a legegyszerűbb gyújtani.

    És miből van a gyufa feje? Bingó! Foszforból.

    Hát ezért fontos a foszfor.
  • gforce9 #2
    "A foszfor felhasználási és kiaknázási stratégiák megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük, mi történhet más bolygók szélsőséges közegeiben, ahol valószínűleg súlyos tápanyagkorlátok vannak"

    Ennek a mondatnak mi értelme van? Mert oké, hogy egy földi baktériumnak ott tápanyaghiánya lenne, de ottani baktériumnak? Hiszen olyat még nem is láttak. Honnan a búbánatból veszi, hogy az a tápanyaghiány, ami itt a földön problémás, az majd máshol is az lesz? Lehet, hogy ott full az az alap, hogy nincs foszfor. Miért kell okoskodni, mielőtt még bizonyíték lenne egyátalán arra, hogy tényleg van e élet máshol? (amit én hiszek egyébként)