Hunter

Tisztázták a fekete halál eredetét

A fekete halál 1348-ban tetőzött Európában, elpusztítva a kontinens népességének egyharmadát. Kutatók egy londoni tömegsírból ásták elő a járvány okozójának tartott baktériumot és elkészítették teljes DNS-szekvenciáját, több kérdés azonban így is megválaszolatlan maradt.

A DNS-vizsgálatok megerősítették a tudósok azon feltételezését, hogy a fekete halált a bubópestist is kiváltó Yersinia pestis baktérium okozta, mivel a tömegsír tetemeiből kinyert bakteriális DNS gyakorlatilag megegyezik a Yersinia pestisével, ugyanakkor a fekete halál egész másként viselkedett, mint a modern Yersinia fertőzések.

"Ez az első eset, hogy egy évszázadnál nagyobb múltra visszatekintő emberi kórokozót teljes egészében szekvenáltunk" - mondta Johannes Krause, a németországi Tübingen Egyetem professzora, aki munkatársaival a középkori tetemek fogaiból nyerte ki az ősi baktérium DNS- töredékeit. A német csapat összegzése szerint ez a kórokozó az összes modern pestis őse. A Nature szaklapban publikált tanulmány szerint a 14. századi járvány volt az első Yersinia pestis járvány a történelemben. Az emberek ritkán találkoznak olyan pusztító ellenféllel, mint a Yersinia pestis baktérium, ami 1347 és 1351 között a fekete halál néven szedte áldozatait. A fertőzést bolhák terjesztették, a gyorsan terjedő járvány pedig közel 50 millió ember halálát követelte.

A kutatók a pestis több genetikai titkára is fényt derítettek a londoni áldozatokból kinyert DNS-töredékeknek köszönhetően. "Kiderült, hogy ez a középkori Yersinia pestis törzs nagyon közeli rokonságban áll az összes modern emberre veszélyes törzs közös ősével" - magyarázta Krause. Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a fekete halál csupán egy újabb volt az ókori görög és római pestis járványok hosszú sorában. A középkor elején, a 6. században kitört jusztiniánuszpestis a becslések szerint 100 millió embert ölt meg, az új kutatás azonban a jusztiniánuszt és a hozzá hasonló járványokat nem ugyanazon ágens számlájára írja, mint a 14. századi pusztítást. "Kutatásunk arra utal, hogy azokat vagy egy mára már teljesen kihalt Yersinia pestis törzs idézte elő, vagy egy teljesen más kórokozó műve volt, amiről még nem rendelkezünk információval" - taglalta Krause professzor.

A Yersinia már jó ideje a fekete halál kialakulásának első számú gyanúsítottja, mivel tünetei több hasonlóságot mutatnak, a feltevés azonban számos kérdést is felvetett, a modern Yersinia ugyanis lassan terjed és patkányok hordozzák. Mivel DNS-e szinte teljes egészében megegyezik a középkori baktériuméval, ezért ez önmagában nem ad megfelelő magyarázatot. A pestis mind a mai napig évente 2000 ember halálát okozza világszerte, azonban ma már jóval kisebb veszélyt jelent, mint a 14. században. A kutatócsoport másik tagja, dr. Hendrik Poinar szerint több tényező együttes megléte erősítette fel a középkori járványt. "Számos különböző tényezőt kell számba vennünk, melyek együttesen tehették ilyen pusztítóvá a járványt. A kórokozó fertőzőképessége, a vele egy időben keringő egyéb kórokozók és az éghajlat, amiről tudjuk, hogy akkoriban vált nagyon hideggé és nagyon nedvessé vált, mindezt nagyon rövid idő alatt, együttesen eredményezték végül a fekete halált" - mondta Poinar.

A baktérium genetikai kódjának újjáépítése a DNS-töredékekből nem akármilyen munka volt, mondják a tudósok. "Ha felnyitunk egy ősi fogat, akkor egy fekete porszerű anyagot találunk benne, ami nagy valószínűséggel megszáradt vér és egy biológiai szövetek maradványa" - ismertette az eljárást dr. Kirsten Bos, a McMaster egyetem szakértője. "Felnyitottam tehát a fogat, majd a fogbelet, és körülbelül 30 milligramm anyagot emeltem ki, ami nagyon kis mennyiség, és ezt az anyagot használtuk fel a DNS-elemzéshez."

A fogbélből nyert mintából a kutatóknak sikerült elkülöníteni és dúsítani a kórokozó DNS-ét, kizárva az emberi és gomba eredetű anyagokat. A kutatók szerint az általuk kifejlesztett módszerrel több más ősi patogén genomját is tanulmányozhatják a jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noname23 #31
    Ha ezt a baci dns-t pl egy vakond kitúrja bekebelezi valahogy véletlen ásás közben amit egy héja vagy bármi ragadozó madár megesz aztán kipottyantja amit egy patkány megint megemészt aztán kipottyant de belehempereg a saját sarába így belekenve a bundájába a cuccot amin bolhákvannak akkor újra életre kellhet a vaksihéjapatihidbrid pestis?
    És ha igen akkor az veszélyes lesz az emberre? és igaz hogy nem mert azóta már hozzá képest szuper szintre fejlődött az emberi védekező rendszer sokkal erősebb és modernebb bacik ellen is védve vagyunk.
  • TomecK #30
    Én is mondtam a sok hülyének h ne oltsák be magukat ez csak gyógyszerlobbi. Amíg a rendes influenza veszélyesebb és az ellen nem oltatják be magukat akkor, a spéci madár ellen kell mi ? Egyébként is, komoly járványok, sok halált követelő betegségek, modern higiénikus környezetbe nem igazán vannak. Az egyik legnagyobb problémánk manapság a rák, nem holmi vírus meg baktérium.
  • TomecK #29
    Spanyolmadárkutyanáthaebolainfluenza
  • Rotyoka #28
    Neeem olyan kell amivel sűrűn találkoznak az emberek

    Madár volt mivel azt esszük, sertés is mivel azt is esszük. Szarvasmarha nem játszik mert van kerge marha kór. Most valami más lesz pl. Kutya influenza, macska nátha stb.
  • COOLancs #27
    Most asszem a Zsiráf-influenza lesz a soros...
  • wraithLord #26
    Mondtam egy példát, hogy a lépfene kórokozójának spórája nem bírja túl sokáig, (de már az is soknak számít az élővilágban).
    ...Viszont bizonyos körülmények között biztos tovább bírja 100 évnél, olvastam is róla... :)

    A tok pedig nem reproduktív kitartóképlet, hanem az aktív, élő sejt szerves része... :)
    A sejt választja ki maga köré, ami segíti azt a terjedésben (vizet tartalmaz, tehát védi a kiszáradástól, rugalmas, síkos, és védi egyéb káros anyagoktól is) és a fertőzésben (legtöbbször poliszacharidokból van, tehát erőteljes virulenciafaktor, és meggátolja, hogy a szervezet fagocitái bekebelezzék).
  • Retechegér #25
    azért kíváncsi vagyok idén télen mi lesz a sztárbetegség, a statisztikát nézve mostanra már elő kellett volna állniuk valamivel, lehet késik a gyártás...
  • Tetsuo #24
    Az angol wikin a sporakrol azt irjak, hogy allitolag 40 millio eves elo egyedet is talaltak, de millio eveket becsulnek mindenkeppen tudosok.
    Igy, gondolom a tokos verzional sem lehet a 700 v akar a 7000 ev olyan kulonleges, bar erre vonatkozo adatot nem talaltam. ;)
  • wraithLord #23
    Az tény, hogy a baktériumspóra az egyik legellenállóbb kitartóképlet az élővilágban. De ez az ellenállóképesség is eltérő csoportonként, és vannak olyan baktériumcsoportok, amelyek egyáltalán nem képeznek spórát.

    A Yersinia (amiről itt szó van) pont egy olyan génusz, amely tokot képez, spórát NEM - mivel egy Enterobaktérium, az életciklusa is ehhez az életmódhoz igazodott. (És így nem annyira ellenálló a környezeti hatásokkal szemben... mivel a toknak nem ez az elsődleges funkciója.)

    Pl. a lépfenét okozó Bacillus anthracis képez spórát, mégis "csak" olyan 100 évig marad életképes. Igaz, a DNS-e nyilván tovább is egyben marad...

    Igazából már azt sem tudom, min vitatkozok. Vagyis eddig sem értettem. :D
  • teddybear #22
    A baktériumok spóra formája nagyon ellenálló a környezeti behatásokkal szemben. és extrém hosszú ideig életképes - akár több ezer évig is.