Hunter

Újabb lépés a megújuló "kőolaj" felé

Amerikai kutatók kulcsfontosságú lépést tettek az általuk „megújuló kőolajnak” nevezett alternatív üzemanyag felé vezető úton. Az üvegházgázokból készülő üzemanyag előállításához két különböző baktériumot használnak, melyek szénhidrogéneket termelnek napfényből és széndioxidból.

A folyamat egy fotoszintetizáló baktériummal a Synechococcus-szal indul, ami megköti, fixálja a széndioxidot, majd cukrokká alakítja. A cukrokat egy másik baktérium, a Shewanella elfogyasztva zsírsavakat állít elő. Janice Frias, aki januárban doktorált a Minnesota Egyetemen, fontos lépést tett, kidolgozva, hogyan használhat egy proteint a zsírsavak ketonokká alakításához, munkatársai pedig kifejlesztettek egy katalizáló technikát, amivel a ketonok dízel üzemanyaggá alakíthatók.

"Elképesztő az érdeklődés a széndioxidból előállítható szénhidrogén üzemanyagok iránt" - nyilatkozott Frias tanácsadója, Larry Wackett, az egyetem biokémia professzora. "A széndioxid az egyik legfőbb üvegházgáz, ami szorosan összekapcsolható a globális éghajlat változással, ezért kivonása a légkörből jót tesz a környezetnek, emellett nem kerül semmibe. Az új szénhidrogén üzemanyag feldolgozásához és szállításához ugyanazt az infrastruktúrát használhatjuk, mint amiket a fosszilis üzemanyagokhoz is használunk"

A szénből és hidrogénből felépülő szénhidrogének a fosszilis üzemanyagok fő összetevői. Kialakulásukhoz több százmillió év hője és sűrítése szükséges, jelenlegi forrásaink pedig a becslések szerint 50 éven belül kimerülnek. A ketonok előállításának képessége megnyitja az utat az ásványolajakhoz hasonló üzemanyagok előállítása előtt, kizárólag baktériumok, napfény és széndioxid felhasználásával. A kutatók szabadalmaztatták az eljárását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Norris74 #73
    "A széndioxid az egyik legfőbb üvegházgáz, ami szorosan összekapcsolható a globális éghajlat változással, ezért kivonása a légkörből jót tesz a környezetnek, emellett nem kerül semmibe."

    Na most, ez így ebben a formában egyik sem teljesen igaz. A CO2 kivonása a légkörből csak egy bizonyos pontig hasznos. Utána már káros. (Mind minden olyan, ami belepiszkál egy egyensúlyi helyzetbe.) A "nem kerül semmibe"-t pedig rendszeresen nekünk kell megfizetnünk...
  • Szefmester #72
    Pár ilyen baciteleppel körbebombázni Pestet meg az ország pár pontját és megindulhatna az önellátásra törekvő üzemanyag előállítás. Hátha nem emelkedne ilyen mértékben minden alapélelmiszer ára a szállítási költségek miatt.

    A lakosságot meg át "kellene" állíttatni a napkollektoros fűtésre hogy a távhőszolgáltatók is annyival kevesebb energiát használjanak a víz melegítésére. Persze kelleni fognak készenléti állapotban, hiszen soha nem lehet tudni mikor kell egy kis segítség a kollektornak.

    Vagy ez már túl utópisztikus álom a magyar politikusok miatt?
  • Zodd #71
    Erről tudnál néhány linket is mutatni?
    Én vagy fél éve nagyon keresgettem ezeket, akkor semmit nem találtam róluk.
  • Rapid81 #70
    Azt, hogy ezt honnan szedted, azt nem tudom, de sok köze nincs a valósághoz, de még az olajhoz sem:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Almasav
  • Grodt #69
    Persze h olcsóbb a bioetanol mint a benzin. 1: jóval kisebb a kereslet 2: jóval kisebb a hatásfoka. Én azért sem tartom a bioetanolt jó dolognak, mert eszméletlen mennyiségű repce, kukorica stb. kell hozzá. Ennek a termelése elveszi a termőföldet az élelmiszer növények elől. Úgyh nem sok értelme van üzemanyagot termelnünk ha nem lesz mit ennünk:D
  • Grodt #68
    "Mi lesz ha nő a levegőben a co2 mennyisége? Dúsúl a növényzet!"
    Hát ha ez így lenne... Szerinted a növényeknek csak CO2-re van szüksége?
    A másik meg h itt most szó sincs a globális felmelegedésről. Itt a kőolajpótlásáról van szó. Szövegértés:1 :D
  • Grodt #67
    A H2 előállítást amiről olvashattál az egyáltalán nem tűnt el. Sőt egyre több H2 fejlesztő telep létezik, bár még azokon is van mit fejleszteni, de a dolog működik.
  • kvp #66
    Talaltam egy metszeti kepet a Paksi reaktorrol:
    http://www.hetek.hu/files/images/2009/45/metszet.jpg
    Ezen is latszik, hogy hiba eseten az egesz reaktortartaly kulsejet gravitacios modon el lehet arasztani vizzel. Ha ezt Japanban is meg tudtak volna tenni, akkor nem hevulnek tul. Mindehez jon meg egy szivattyumentes tulnyomasos borozott viz adagolo rendszer, ami ugyancsak hianyzott a japan eromubol. Igy a paksi reaktor kivulrol es belulrol is hutheto elektromos aram nelkul, sot ez a folyamat a vezerlorendszer leallasakor automatikusan elindul. (a gravitacio hajtja, azt meg meg nem kapcsoltak ki sose)
  • djw #65
    vajon mennyit fizetne a BP egy ilyen baktériumfarmért, ahelyett, hogy a tenger fenekén kelljen bányászgatni, hajózgatni, csöveket fektetni az óceán fenekén meg miegyéb... ez az olajcégek érdeke, +1 forrás, amivel araboktól függetlenül is csinálhatnak olajat. Melyik hülye olajcégvezető akarná ezt eltüntetni? :)
  • kvp #64
    "azért megjegyezném hogy a mi Paksunkból csak egy romhalmaz maradt volna akkora természeti csapástól"
    Azert itthon viszonylag ritka a szokoar, de elvileg egy 9-es foldrengest es utanna az aram es a szemelyzet teljes hianyzat is kibirna a reaktortartaly, ami ugyancsak nem egy gyakori jelenseg.

    Japanban sem az volt a gond, hogy jott a foldrenges, de ha nem allitjak le a reaktorokat, akkor megusztak volna az egeszet. Ugyanis a foldrengesben nem serultek, a szokoar pedig a generatorokat vitte el, nem a turbina epuleteket. Ha vegig uzemelnek a reaktorok, akkor a sajat maguk altal termelt arammal huthettek volna tovabb magukat es akkor senkinek nem hianyoztak volna a tartalek generatorok. Ekkor kulso hutoviz sem kellett volna, mert a normal uzemi vizet kondenzaljak, tehat normal esetben zart rendszeru a reaktor. Csak a veszhutes miatt engedtek ki belole a vizgozt, de igy a teljes benyomott vizmennyiseget felaktivaltak majd elforraltak, mindezt kondenzacio nelkul, tehat a sugarzo vizpara a tenger folott meg a vilag mas reszein jon le eso formajaban. Ha lett volna egy huto medence a reaktor mellett, akkor meg a leallitas utan is meg tudtak volna oldani a hutest. Par eve Pakson is leolvadt egy tarolomedenceben a futoanyag (tisztitas kozben). Megsem gyulladt ki es robbant fel a reaktor epulete mint most Japanban a 4-es blokk.