Hunter

Kesztyűt dobott a DARPA a robotoknak

Szerdán indult a DARPA Robotics Challenge, a robot technika legkeményebb tesztje, melyben a robotok és építőik a lehetetlen leküzdésére vállalkoznak. A versenyre a világ bármely részéről nevezhettek mérnökcsoportok, hogy teremtményeiket herkulesi erőpróbákon mérettessék meg.

A cél a robotok képességeinek letesztelése nehéz körülmények között, melyeket embereknek terveztek. "Ez a legnagyobb, legizgalmasabb, és talán a legfontosabb robot projekt, ami valaha is megvalósult" - mondta Dennis Hong a Virginia Tech gépészmérnöki karának docense, aki csapatával a humanoid THOR-t (Harcászati Veszélyes Műveleti Robot) állította "csatasorba".

Robotjukat egy éven át fogják képezni, olyan képességekkel ruházva fel, mint a törmeléken való átmászás, autóvezetés és létramászás. Korábban Hong csapata már szinte minden célra készített robotokat a tűzoltástól a labdarúgásig. "Az emberek hajlamosak időpocsékolásként tekinteni egy olyan robot megépítésére, ami focizik" - mondta Hong. "Azonban, ha egy robot nem képes focizni, akkor hogyan használhatnánk emberi életek megmentésére?"

A DARPA sajtótájékoztatóján Gill Pratt, a projekt vezetője elmondta, a kihívás lényege, hogy megpróbálják a robotok alkalmazásával javítani a az Egyesült Államok és a világ természeti- és ember által előidézett katasztrófákkal szembeni rugalmasságát. A nevezőket négy csoportba sorolják. Az A-csoportban a Virginia Tech hat másik csapattal együtt robot hardvert és szoftvert fog készíteni a DARPA finanszírozásával. A B-csoport versenyzőit ugyancsak a hadügyi kutatási és fejlesztési ügynökség támogatja, ők azonban csak szoftverfejlesztésre koncentrálnak, amit a Boston Dynamics humanoid Atlas robotjának egy speciális változatában (képünkön) fognak futtatni. A C- és D-csoport nem kap DARPA finanszírozást, azonban versenybe szállhat a fődíjért, ami 2 millió amerikai dollár.

Pratt szerint kulcsfontosságú az operátor és a robot közötti kommunikációs kapocs, a DARPA pedig pontosan ezt a kapcsolatot igyekszik majd gyengíteni a csapatok képességeinek teszteléséhez. A fukusimai atomerőmű tavalyi katasztrófájakor nagy kihívást jelentett a robotokkal való vezetéknélküli kapcsolat fenntartása. Az egyetlen robot, ami működőképes maradt a zónában, kábeles kommunikációval rendelkezett. Pratt szerint az önrendelkezés és a megbízható operátori felügyelet elegye szükséges az ilyen erőt próbáló feladatok megoldásához.

Hong autóvezető robotja számára már az is nagy kihívás, hogy kinyissa egy autó ajtaját és beüljön a volán mögé. "Ez jelenleg gyakorlatilag lehetetlen" - mutatott rá az előttük tornyosuló, leküzdendő akadályokra Hong, melyeknek még nincs is túl sok közük magához az autó működtetéséhez, mégis olyan lépésekről van szó ami elengedhetetlen a cél teljesítéséhez.

A megmérettetés első körére 2013 decemberében kerül sor, az A-csoportban a Virginia Tech a NASA két csapatával, a philadelphiai Drexel Egyetemmel, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemmel, valamint egy robottechnikai céggel, a Schaft-tal és az egyik hadügyi alvállalkozóval, a Raytheon-nal veszi fel a versenyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jawarider2 #24
    Szerencsére azért még nem,. Gondolkodni nem tudnak a gépek, remélhetőleg nem is fognak :)
  • xyl #23
    "egyetértek, mert ha mozgás dynamika és amatőrség akkor ő a császár:"

    Azért kezeljük a helyén a dolgokat! Amit ez a fickó csinált, az nem robot. Viszont feltalált egy olyan eléggé egyszerű mechanizmust, amivel lépkedni lehet.
    Azt írja, hogy "kinetikus szobrász". Azért nem amatőr a fickó. Ráadásul úgy, hogy az egészet a szél hajtja.

    És hát néha eltévesztem azt, hogy kinek válaszolok...
  • NEXUS6 #22
    Aztakiba!!!!
  • Tau Tang Wou #21
    Eltévesztetted a házszámot.
  • FoodLFG #20
    Ez nevetségesen gagyi. 10 éves gyerek életképesebb koncepciót hoz ki.
    Semmi előre mutató nincs benne, valami animeconra készülhetett szerintem.
  • mr9 #19
    hehe, az előzőt nem tom hogy sikerült
  • mr9 #18
  • wolruf #17
    Hát ez valami brutális :)
  • fszrtkvltzttni #16
    egyetértek, mert ha mozgás dynamika és amatőrség akkor ő a császár:
  • xyl #15
    Na nehogy már! Ettől meg én nem vagyok meghatódva. A lábát nem emeli, jobbra-balra nem fordítja. Szerintem egyszerű paralellogramma mechanizmus és esetleg kilincskerekek. Valami ilyesmi, mint ez: http://www.youtube.com/watch?v=NXnM3-RovYY
    A jobbra-balra fordulást meg úgy csinálja, mint a tank.
    Nem azt mondom, hogy egyszerű megcsinálni, hobby munkának le a kalappal előttük, de a komplexitása kb. annyi, mint ha valaki elkészít egy "bigfoot" kocsit autóroncsokból. A Boston Dynamics ketyeréje meg sokkal több szabadsági fokkal rendelkezik, képes azokra a mozgásokra, amire az ember és valahogy a szoftverrel is jól állnak. A mozgásnak van valami természetes jellege.

    "Ez sokkal menöbb. 6 éves video, és ezt pár ember a garázsban dobta össze."