Hunter

Emberpróbáló kihívásra készül egy kis robot

Ha valaki alig magasabb 15 centiméternél, akkor minden nagy kihívásnak tűnhet a számára. Egy parányi robot, Mr. Evolta alighanem megmosolyogná ezt a feltevést, ha lenne arcmimikája.

A mini-robot korábban 530 métert mászott kötélen a Grand Canyonban, 24 órát kerekezett a Le Mans-i versenypályán és közel 500 kilométert gyalogolt Tokió és Kiotó között. A legújabb kihívás a világ egyik legkeményebb triatlonversenye, a hawaii Ironman Triatlon.

"Ez még egy sportember számára is nagy megpróbáltatás, de szerintem megéri. A robot rengeteg nehézséggel fog találkozni az út során, de remélem mindegyiket leküzdi, és összességében sikerrel jár" - nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek a robot megalkotója, Tomotaka Takahasi, a Kiotói Egyetem robottudósa, az egyetemen működő Robo Garage alapítója.

A kihívás összesen 230 kilométert jelent, Mr. Evolta azonban a futás és a kerékpározás mellett egy számára ismeretlen közeggel, a vízzel is kénytelen lesz megbirkózni. A távot egy hét, vagyis 168 óra alatt kell megtennie, ami tízszerese a sportolók által teljesített időnek. "Mr. Evolta magassága megközelítőleg egytizede egy felnőtt emberének, ezért úgy gondoltuk, hogy neki a táv megtételéhez tízszer annyi időre lesz szüksége" - tette hozzá Takahasi.


Aligha lepődik meg a mai világban bárki azon, hogy Mr. Evolta nem csupán a robottechnikát hivatott népszerűsíteni, hanem erőteljes marketingcélzattal ered az atléták nyomába. A Panasonic akkuit reklámozni hivatott szerkezet három alakban teljesíti majd a megmérettetést, először egy kis háromkerekű járműhez csatlakoztatva, majd a futáshoz egy mókuskerékszerű eszközben szedheti a lábait, végül az úszáshoz egy vízen fennmaradó, meghajlított, kormánylapátként funkcionáló eszközt kapott. Az úszáshoz egy speciális vízálló változatot használnak majd a japánok, a szerkezet csak a feltöltések idejére pihen meg. "A legnagyobb kihívásnak mindenképpen az úszás ígérkezik, a sportolók ugyanis a tengerben teljesítik a távot, ahol a robot számára hatalmas hullámokkal és az óceáni szelekkel is meg kell küzdenünk" - magyarázta a japán mérnök.


A robotot három ceruzaakkumulátor látja el energiával az október 24-én kezdődő erőpróbán, míg az emberek október 8-án vágnak neki a távnak az Ironman Világbajnokság keretében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tatish #16
    Faca kis panasonic reklám az egész
  • kecskeszeme #15
    Ez egy vicc. Mitől ROBOT ez az izé!?
    Nekem az a kis felhúzható játék-delfin juttott róla eszembe, amit kisgyerek koromban a fürdőkádban úsztattam... Biztos emlékeztek rá páran; csak fel kellett húzni és a mellűszói körbe forogtak, amitől haladt előre. (jó esetben ;))
    Kb. ennyit tud a cikkben szereplő "robot" is.
    Teljesen loller.
  • EnxTheOne #14
    Normális Powered exoskelleton mikor lesz? :D
  • neevous #13
    A szervezeti kompetencia legalább annyira fontos, mint a szakértői.
  • neevous #12
    Az megvan, hogy szőröstől bőröstől átvándorolt a Sanyo technológia a Panasonic-hoz a felvásárlás után?
  • kvp #11
    "Na most a managerek fejlesztetik ezzel a kisebbséggel a robotokat, hogy majd le lehessen váltani őket, mert a managereket és a biztonsági őröket nem lehet leváltani."

    A biztonsagi oroket mar szepen lassan valtjak a robotok, arra tenyleg jok. Egyebkent a mernokoket nem lehet kivaltani, mert ok tervezik a robotokat is. A manager-ek addig marardhatnak, amig a mernokok ra nem jonnek, hogy ha ok epitik a biztonsagi or robotokat, akkor azt is ok mondjak meg kire lojjenek. :-) Egyebkent igy lesz sok cegnel mernokbol eloleptetessel manager. A politikusok levaltasa svajci tipusu kozvetlen demokraciaval lehetseges, ez megoldhato. A bankarokra meg lassan mindenutt vadasznak (meg a politikusok is). Szoval az idealis japan tarsadalomban valaki vagy mernok, vagy muvesz, a munkat meg a gepek vegzik.
  • who am I 7 #10
    politikusokat meg a bankárokat kihagytad , persze ők is a menegger csoportba tartoznak
  • Oliwaw #9
    A világ dolgozóinak fele Manager , másik fele biztonsági őr és van egy elenyésző kisebbség aki dolgozik.
    Na most a managerek fejlesztetik ezzel a kisebbséggel a robotokat, hogy majd le lehessen váltani őket, mert a managereket és a biztonsági őröket nem lehet leváltani. És ekkor elérkezünk az evolúció csúcsára és bekövetkezik a szép új világ, amikor is az emberiség csak managerekből és biztonsági őrökből áll. Oohh.
  • wraithLord #8
    "Ez még egy sportember számára is nagy megpróbáltatás..."
    Csak egy érző, organikus gépnek megpróbáltatás. Egy szintetikus, csak mozgás"szerv"rendszerre és az azt irányító központra (+energiaforrásra) korlátozott gépnek miért lenne az? Max. ledöglik útközben valami meghibásodás miatt, de nem hiszem, hogy különösebben zavarja. X)
    Ellentétben egy érző gép igen erőteljesen küzd saját magával, a saját szervezetével, ezért/emellett komoly szenvedéseket is átél. Nem beszélve az idegrendszer által lehetővé tett fájdalomérzetről. Attól függetlenül, hogy mennyire jól felkészült sportemberről van szó. (Azért hívják Ironman Triathlonnak.)

    De műszaki szempontból is hülyeség, mert precíz tervezéssel sokkal tökéletesebb gépet lehet alkotni, mint spontán össze-vissza gányolással, ahogy az evolúció is "teszi". (Persze ezzel nem azt akartam mondani, hogy Mr. Evolta mechanikailag jobb, mint egy ember, mert nyilván nem az... De egy robot lehet nagyságrendekkel jobb, mint egy ember, és magától értetődően idővel lesz is. Mondjuk erről szólnak a sci-fik, úgyhogy felesleges tovább ragozni.)
  • IMYke2.0.0.0 #7
    Remek SG.hu bug...

    Azért ezt a hej, egy rendes ember nem jön ki 150 centiből dolgot ne nagyon hangoztasd egy ázsiai közelében...!