Hunter

Elkészült a robotok álcázó mestere

Tudósok megalkottak egy színváltó robotot, ami egyaránt képes beleolvadni, vagy kitűnni környezetéből. A Harvard Egyetem kutatói által tervezett gépet a tengeri lények álcázási képességei ihlették, teste puha, gumiszerű, akárcsak a fejlábúaké, mint a polipok és tintahalak. A tanulmányt a Science-ben publikálták.

"A hagyományos robotika egy felettébb fejlett terület és ha megnézzük a különböző robotokat a legtöbbnél láthatjuk, hogy egy emlős testfelépítése alapján építették" - magyarázta a tanulmány szerzője, George Whitesides professzor. "A kérdésünk: miért? Miért nem olyan organizmusokban gondolkodunk, amik puhák, ezáltal egészen más mozgási szerkezetük és módszereik, illetve álcázási stratégiáik lehetnek. Az egyik kézenfekvő hely, ahol ilyeneket találunk az a víz alatt van"


A most bemutatott álca-robot egy 2011-ben a PNAS szaklapban közzé tett tanulmányon alapul, ami egy hajlékony "lágy robotot" vázolt fel. Azt a szerkezetet szilikon alapú polimerekből készítették el, melynek mozgását a négy "lábában" húzódó parányi hengereken keresztül ki- és bepumpált levegő biztosította. Most azonban a tudósok felruházták ezeket a robotokat az álcázás képességével is, parányi csatornák egész hálózatát helyezve el a testükön, melyekbe különböző festékeket pumpálva, pillanatok alatt képesek megváltoztatni megjelenésüket.

A színváltoztatás mellett meleg vagy hideg folyadék is pumpálható a robotokba, ami hőálcázást tesz lehetővé, míg a fluoreszkáló folyadékok láthatóvá teszik őket a sötétben. Jelenleg a különböző folyadékokat egy külső tartályból szívják magukba, a jövőben azonban ezeket beépítik a robot testébe.

A csapat számos alkalmazást képzelt el eszközük számára. Stephen Morin, a kutatás vezetője szerint a puha gépek hasonlítanak a szervekhez vagy szövetekhez, ezáltal gyógyászati alkalmazásaik is lehetnek. "Ha van egy rendszer ami képes az izom mozgás stimulálására, és egy rendszer a folyadékok szállítására, akkor ezek egyesítésével elkészíthetünk egy eszközt, ami használható egy adott sebészeti problémánál, vagy egy műtét tervezésénél, gyakorlásánál, hogy a valódi szöveteken már egy kipróbált módszerrel dolgozhassanak" – mondta Morin.


A kutatók szerint gépeik a keresési és mentési feladatokban is hasznosak lehetnek, előnyként emelve ki, hogy robotjaik könnyűsúlyúak, rugalmasak és viszonylag olcsó az előállításuk. "Az a szép ezekben a rendszerekben, hogy nagyban különböznek a hagyományos robotoktól. Egészen bonyolult mozdulatokat tudunk elérni egy egészen egyszerű rendszerrel" - taglalta Whitesides professzor. "Egy felkutatási és mentési küldetésnél ezek elvben eldobhatók lehetnek. Ha veszünk egy 25.000 dolláros robotot és beküldjük, majd az épület ráomlik, az elég nagy veszteség. Ha egy 100 dolláros robotot küldünk és rászakad a tető, az koránt sem annyira megrázó"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Relax #40
    Elkészült a robotok álcázó mestere --- ki adja ezeket a cimeket???
    alcazo mester....
    vajon mit irna egy kavicsrol?
    Tetten ertek a legrejetelyesebb alapveto kolcsonhatast, a gravitaciot.
  • Borg18754 #39
    marha nagy technológiai fejlődés hogy ráraktak pár csövet amin festéket nyomnak bele... sok ész kellett hozzá, és ezért még pénz is kapnak, bármelyik általános iskolás kitalálna egy ilyet...
    én azt vártam hogy olyan színű lesz amilyen színű tárgy van alatta erre meg csak egyszínű festéket nyomnak bele xd
  • errorista #38
    csak hírcsárda
  • galmat #37
    Mi van ma, április 1.?
  • Merces #36
    ötletbörze!!!! szivókorong és vákuum !!!
  • Tau Tang Wou #35
    Mint már a #13 -asban kifejtettem.
  • errorista #34
    koldokzsinor helyett hordozhato tartaly?
  • Merces #33
    ...egyébként életképes koncepciónak tartom kis méretekben,csodálom hogy nem adtak neki valamilyen vázat alapbol, az álcázáshoz meg annyit, hogy a villanymototros drága robotok zúgnak, csattognak mint a traktor........
  • Merces #32
    hagyd már tőled tanulták....
  • Tau Tang Wou #31
    Azt kellene megérteni, hogy nem egy ilyen robot fog mászkálni a romok alatt, mert ez csak egy szemléltető eszköz. És még csak köldökzsinórja sem lesz.

    Mintha egy felhőkarcoló papírmakettjére azt mondanátok, hogy mekkora hülyeség már, hát az első komolyabb esőnél szétmállik.