Hunter

Találhatunk DNS-t a Marson?

Craig Venter miután segített megfejteni az emberi genomot, majd megalkotta az első mesterséges sejtet és átfésülte a tengereket új genomtípusok után kutatva, most a Mars bolygót vette célba.

A héten egy New York-i konferencián egy génállomány szekvenáló robotegység terveit vázolta fel, ami a Marson kutatna az idegen élet után, a helyszínen elemezve ki genetikai felépítését. Nem ő az első, aki szeretné ezt megvalósítani, a kérdés azonban továbbra is az, vajon mennyi esélye van egy ilyen küldetésnek?

Venter elmondása szerint olyan gépezetet akar a vörös bolygóra küldeni, ami önműködően átfésüli a talajt, elszigetelve a bennük fellelhető mikrobákat, majd szekvenálja DNS-üket és a digitalizált eredményeket visszasugározza a Földre. Az adatokból Venter laboratóriuma elkészítheti a marsi genom szintetikus változatát, amivel a Földön újraalkotható a marsi élet - anélkül, hogy meg kelljen küzdeni a minta eljuttatásával bolygónkra.

Venter az elmúlt években a tengereket kutatta DNS-ek után, több érdekes eredménnyel. Jelenleg az ott már bizonyítotthoz hasonló technológiát tesztelnek a kaliforniai Mojave-sivatag egy Mars-szerű területén. A legközelebbi Marsra szállást a 2016-ban induló NASA InSight küldetése valósíthatja meg. Venter szerint jók az esélyei, hogy életet talál. "Lesznek ott DNS életformák" - mondta a konferencián.

A NASA 1976-os Viking küldetése hivatalos eredményei szerint semmilyen bizonyíték nincs hogy valaha is létezett volna élet a Marson, ezt azonban egyre többen vitatják. Annak ellenére, hogy a Mars felszíne sivár és terméketlen, a Föld mélyében tett meglepő felfedezések szerint léteznek életformák, amik képesek megélni a Nap energiájától függetlenül, ebből pedig sokan arra következtetnek, hogy a Mars sziklás mélységei is rejthetnek életet. Venter is a felszín alatt keresné a DNS-eket. "Az élet felfedezésére egészen addig várnunk kell, amíg nem tudunk lefúrni a felszín alá" - mondta. A Földön 3,6 kilométere mélységben is jelen van az élet.

A Curiosity marsjáró által vizsgált ősi folyómeder amúgy is izgalomba tartja az asztrobiológusokat. A robot eredményei szerint a múltban létezett élhető környezet a bolygón, ugyanakkor a folyó több milliárd évvel ezelőtt száradt ki, ami a szakértők szerint túl hosszú idő ahhoz, hogy ebből az időszakból DNS maradhasson fenn. A legújabb kutatások szerint 1,5 millió év alatt bomlik el egy DNS az organizmus halála után, a Marson azonban ez az idő rövidebb, vagy akár hosszabb is lehet.

Morten Allentoft, a dániai Koppenhága Egyetem munkatársa, a fentebb említett kutatás vezetője kiemelte, hogy a marsi körülmények nagyban különböznek a földitől, ami elsősorban a Mars felszínét érő erős sugárzásnak köszönhető. Ez önmagában természetesen jelentősen lerövidítené a DNS bomlását, a hideg és száraz környezet azonban akár meg is hosszabbíthatja a DNS-ek túlélési idejét.

A dán csapat megállapította, hogy a DNS bomlása felgyorsul víz és oxigén jelenlétében, ezekben azonban a Mars felszíne egyáltalán nem bővelkedik, ami jó előjel lehet Venter számára. "Ez azonban tényleg csak spekuláció" - igyekezett csillapítani a lelkesedést Allentoft, aki szerint tovább rontja az esélyeket, hogy a jelenlegi feltevések szerint a marsi élet csupán mikrobai szinten létezhetett. "Az a marsi DNS, ami nem kemény szövetekben, hanem kis sejtekben létezett, aligha konzerválódhatott. Egy olyan védelmet nyújtó közeg, mint a csont, vagy a fog nélkül a DNS sokkal gyorsabban bomlik"

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a marsi élet nem feltétlenül a földi DNS-alaprajzon, hanem valami egészen más rendszeren alapult, vagy éppen alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #19
    Milyen más fajta életre gondolsz? Álmodozni szép dolog, de egy odaküldött műszernek konkrét, meghatározott dolgot kell keresnie, tehát mit keressen ami más, de biztos, hogy élő dolog? Egyébként, meg igen drága odaküldeni bármit is, ha nem megalapozott a teória, arról a másfajta életről, akkor senki nem fogja megfinanszírozni. Hozzátenném jogosan.
  • emberz #18
    Tudom, hogy hadseregre szükség van. Azonban ettől függetlenül igaz, hogy jobb lenne, ha nem arra kéne költeni. És nem csak azok járnának jobban, akik fegyverkeznek, hanem mindenki. A "mi" alatt pedig a Föld népességét értem. Téged is beleértelek.
  • Nulla7 #17
    Már abban az esetben, ha a "mi" az az a csoport, aki nem hagyta abba a fegyverkezést.

    Egy hadsereg fenntartása nem viccből van, és van rá szükség, minden szivárványos hippi hurráoptimizmus ellenére is, sajnos.
  • emberz #16
    Minden fegyverre és egyéb baromságokra költött krajcárt az űr kutatására kellene fordítani, sokkal jobban járnánk.
  • Vol Jin #15
    Ezt te így fotelből megmondod?
  • fjoska #14
    Lehet, hogy csak RNS-hez hasonló primitívebb tárolása létezik a marsi élet örökítőanyagának, mint egyes vírusokban és primitív baktériumokban. De a DNS mellett ismerni kell a gazdasejt szerkezetét is a lény rekonstruálásához, a DNS átíródásának, kódolásának törvényszerűségeit, a fehérjeszintetizálás törvényeit, stb. Eddig még a mammutot sem sikerült a DNS-éből újraalkotni, az pedig sokkal könnyebb! Inkább töredékes DNS-re lehet számítani, amiből kevés következtetés vonható le.
  • paraszgyerek #13
    A maga idejében az elektromosság kutatása is feleslegesnek és értelmetlennek tűnt... szerintem viszont egyáltalán nem hülyeség az elképzelés.
    Ha a technológia minden legódarabja olyan szintre került hogy bevethető legyen, miért ne vessük be valahol összerakva?
    Amúgy meg, ha nem találnak egyáltalán semmit, már akkor is óriási löketet adhat egy ilyen vállalkozás millió más földi területen.
  • gothmog #12
    Micsoda? 43?
    De hát annak semmi értelme...
  • wraithLord #11
    Ilyen erővel egyiptomi ugróegeret vagy mogyorót is kereshetnénk a Marson (viccen kívül). Bár igaz, amit nem ismerünk, azt nem tudunk keresni, arra nem lehet alapozni... de talán kereshetnénk kicsit alapvetőbb vegyületeket is, ami szintén kifejezetten az élet indikátora, viszont lényegesen alapvetőbb "építőkő" lehet.
    Nagyon valószínű, hogy ha a Marson van élet, - és nincsen köze a földi élethez -, akkor az molekuláris biológiailag igencsak távol áll a földi élettől.

    Arról sem vagyok meggyőződve, hogy itt a Földön csak ez az élet alakulhatott volna ki. Pl. ha megtehetenénk, hogy többször megismételjük ezt a pár milliárd évet, szerintem annyiszor lenne gyökeresen más a földi élet... Persze, kivéve, ha minden ismétléskor teljesen tökéletesen ugyanaz történik a Naprendszerben (vagy galaxisban). De időben minél korábbi az eltérő környezeti hatás, annál jobban különbözne a két élővilág. A Mars pedig még csak nem is a Föld.
  • frensys #10
    Szánalmas és nevetséges ez az erőlködés, a marson már régóta létezik élet csak nem a felszínen hanem alatta. De hát kell ugye egy tudományos felfedező út is hogy "hivatalos" legyen a dolog és feltárnak majd valamit..