Hunter

Harcba indul R2-DNS2

Tudósok egy "DNS robotot" tesztelnek, ami az adott sejtekhez szállítva a hatóanyag molekulákat, új irányból veheti fel a küzdelmet a rákkal.

A robotot egy "DNS origami" nevű módszerrel hozták létre, DNS láncokból parányi tárolót hajtogatva, lezárásához a különböző sejteket felismerő, az adott célvegyület szelektív megkötésére alkalmas úgynevezett aptamereket használva. A Science-ben leírt laboratóriumi tesztek során ezek a zárak a ráksejtek fehérjéivel kölcsönhatásba lépve kinyíltak, antitesteket eresztve ki a hordó alakú robotból, amik megállították a sejt növekedését.

A módszernek széleskörű felhasználásai lehetnek a biológiai alkalmazásokban, ahol különösen nagy értéke van egy ilyen specifikus hatásnak. A kutatás vezetője, Shawn Douglas, a Harvard Egyetem Wyss Intézetének munkatársa elmondta, az eredmények számos jelenlegi kutatási vonal összekapcsolásának köszönhetők. "Az elmúlt években azon dolgoztunk, hogy kitaláljuk, hogyan tudunk különböző alakzatokat létrehozni DNS-ből, míg más kutatók antitesteket használtak a sejt jelzések manipulálására, megint mások bebizonyították, hogy az aptamerek alkalmasak a rákos sejtek célbavételére" - nyilatkozott Douglas a BBC-nek. "Az újdonság ezeknek a különböző kutatásoknak az integrálása és egyetlen működő eszközben történő összerakása"

A megközelítés immunrendszerünk különböző stratégiáit hangolja össze, azáltal, hogy a robot az immunrendszer sejtjeihez hasonló rendszert használva betölti a fehér vérsejtek szerepét, megkeresve és elpusztítva a problémás sejteket. A robotok szerkezetének megtervezéséhez a kutatók egy nyílt forráskódú szoftvert, a Cadnano-t használták, amit Douglas fejlesztett ki. A nanorobotok körülbelül 35 nanométer átmérőjűek, belsejükben 12 helyet biztosítva a rakományként szolgáló molekuláknak, míg kívül két újabb hely található, amit a célsejteket felismerő aptamereknek tartanak fenn.

A kutatók hat aptamer kombinációt próbáltak ki, melyek mindegyike más és más rákos sejttenyészetet vett célba, a limfómán és a leukémián is kipróbálva a DNS robotot. Mivel szinte minden sejtünkben található DNS, dr. Douglas elmondása szerint a robotok kevesebb toxicitási problémát okoztak, mint bármelyik másik megoldás.

A tudósok nagy számú aptamert fedeztek fel az évek során, amik képesek "felismerni" a különböző betegségekhez kötődő fehérjéket, ezért a megoldásnak alapvetően számos alkalmazása lehet. Douglas szerint azonban még rengeteg optimalizációt végre kell hajtani a robotokon, a máj ugyanis gyorsan megtisztítja tőlük a szervezetet, illetve az eltévedt DNS darabkákat felemésztő nukleázok is jelentős pusztítást vihetnek végbe a DNS robotok soraiban. Jelenleg a nagy számú előállításukon dolgoznak, hogy élő szervezetben, egereken is letesztelhessék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MutenRoshi #15
  Nagy lehetőségek vannak ebben a technológiában. Egy kis fejlesztéssel akár biológia fegyverré is lehet alakítani, ami csak bizonyos genetikalilag homogén embercsoportokat támad meg. Ha ebbe az irányba indult volna meg a kutatás valószínűleg több pénz lenne mögötte és gyorsabban folyna a fejlesztés.
 • Omega #14
  http://www.science20.com/science_paradise/busting_marine_myths_sharks_do_get_cancer

  Ezen az oldalon ki van fejtve amiről beszélsz, működik még a cég is, nem vették vásárolták föl, más baj van vele, konkrétan a termékük nem hatásos embereken.
 • MacropusRufus #13
  kb. 20 éve olvastam, hogy a cápákat kezdék el vizsgálni, mert ők nem lesznek rákosak. Ha jól emléxem akkor valamilyen enzimet termel a szervezete (mája), és ez egyfajta markerkétn megjelőli a hibás sejteket, többek közt a rákosakat is. A faló sejtek meg csak ezeket nyírják ki. Sikerűlt is kísérletekben igazolni, hogy ez a fajta eljárás egereknél is máködik, ráadásúl a cápából kivont jelölő enzimmel.
  De ez után jött a gond: egy gramm ilyen anyag kb. 10%-a volt az azonos betegségre alkalmazott khemoterápiás anyagnak. És itt bezárúlt a kör: a gyógyszert laborústűl mindenestűl felvásárolta egy khemoterápiában érdekelt gyógyszer gyár. A fedő sztori: bevásárolta magát, a további kutatások finanszírozása miatt. Azóta nincs hír erről a készítményről.
  Mindenesetre érdekes, hogy az emberiség valahogy a gyógyítás terén nem akar annyira kimagaslóan nagy eredményeket elérni mint bármi másban.
 • Ahoy #12
  Zseniális szerintem. Bár még nagyon az elején járok, ilyen területen tanulok az egyetemen, szóval remélem pár év múlva közelről megismerhetem ezeket a kutatásokat. Hatalmas fejlődési lehetőség van manapság a biotechnológiában.
 • teddybear #11
  Márpedig a fejlesztések, például a gyógyszeriparban egyre költségesebbek. Az egyes gyógyszerek engedélyeztetése az idők során egyre szigorúbb feltételekkel megy, ami költséges. Márpedig egy üzleti vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy egy sikeres gyógyszert ne kezdjen árulni. Főleg azért, mert sohasem tudhatják, hogy valaki nem fejleszti ugyanazt párhuzamosan velük, és ami csökkentheti a későbbi bevételüket.

  Ami pedig az egyes találmányok eltitkolását illeti, az sohasem tartott sokáig. Ha szükség volt egy megoldásra, előbb-utóbb valaki ismét felfedezte. Erről is rengeteg példát lehet hozni.
 • teddybear #10
  Arra is lehet használni.
 • sanyicks #9
  A buta emberekre inkább az jellemző, hogy elhiszik, azt hogy egy iszonyatos pénzeket termelő iparág, csak az emberek érdekeit nézi ;) Ha így lenne, kb nullszaldós lenne, esetleg egy kevés profittal a fejlesztések miatt, de nem így van. Olyan pofátlan összegeket kérnek el olyan egyszerű dolgokért is, hogy az undorító.

  Annyi ígéretes dologról számoltak már be az utóbbi évtizedekben, és lásd a gyógyíthatatlan betegségek ugyanúgy gyógyíthatatlanok azóta is, a találmányok pedig eltűntek.

  Ez persze nem csak a gyógyszeriparra jellemző, mindenre. Pénz az első, ember feláldozható.
 • Archenemy #8
  én úgy tudom, hogy igazából a tűzoltók gyújtják a tüzeket is
 • mikkas #7
  Csak én gondolom így, hogy R2-D2 bekeményít és kiírtja a rákos sejteket?
 • slickboy #6
  Ez a buta emberek teóriája, akik nem ismerik a tudományos kutatást, semmilyen természettudományos, biológiai vagy a területhez szükséges molekuláris sejtbiológiai ismeretekkel nem rendelkeznek. Kényelmesebb a jól bejáratott "szemét gyógyszeripar-maffia" kezdetű mantrát fújni meg összeesküvés elméleteket gyártani amelyet féltudományos "bizonyítékokkal" támasztanak alá.
  Olyanokat hallottam én már, csak fogtam a fejem. Pl, hogy a cukorbetegséget se akarják véglegesen meggyógyítani, mert az inzulin meg egyéb antidiabetikumok gyártása több pénzt hoz. Aki kicsit is tanult az endokrin működésről, endokrinológiát, patológiát, kórélettant, élettant, farmakológiát, stb, az nem írna le ilyen sületlenséget.