19
  • Irasidus
    #19
    Milyen más fajta életre gondolsz? Álmodozni szép dolog, de egy odaküldött műszernek konkrét, meghatározott dolgot kell keresnie, tehát mit keressen ami más, de biztos, hogy élő dolog? Egyébként, meg igen drága odaküldeni bármit is, ha nem megalapozott a teória, arról a másfajta életről, akkor senki nem fogja megfinanszírozni. Hozzátenném jogosan.
  • emberz
    #18
    Tudom, hogy hadseregre szükség van. Azonban ettől függetlenül igaz, hogy jobb lenne, ha nem arra kéne költeni. És nem csak azok járnának jobban, akik fegyverkeznek, hanem mindenki. A "mi" alatt pedig a Föld népességét értem. Téged is beleértelek.
  • Nulla7
    #17
    Már abban az esetben, ha a "mi" az az a csoport, aki nem hagyta abba a fegyverkezést.

    Egy hadsereg fenntartása nem viccből van, és van rá szükség, minden szivárványos hippi hurráoptimizmus ellenére is, sajnos.
  • emberz
    #16
    Minden fegyverre és egyéb baromságokra költött krajcárt az űr kutatására kellene fordítani, sokkal jobban járnánk.
  • Vol Jin
    #15
    Ezt te így fotelből megmondod?
  • fjoska
    #14
    Lehet, hogy csak RNS-hez hasonló primitívebb tárolása létezik a marsi élet örökítőanyagának, mint egyes vírusokban és primitív baktériumokban. De a DNS mellett ismerni kell a gazdasejt szerkezetét is a lény rekonstruálásához, a DNS átíródásának, kódolásának törvényszerűségeit, a fehérjeszintetizálás törvényeit, stb. Eddig még a mammutot sem sikerült a DNS-éből újraalkotni, az pedig sokkal könnyebb! Inkább töredékes DNS-re lehet számítani, amiből kevés következtetés vonható le.
  • paraszgyerek
    #13
    A maga idejében az elektromosság kutatása is feleslegesnek és értelmetlennek tűnt... szerintem viszont egyáltalán nem hülyeség az elképzelés.
    Ha a technológia minden legódarabja olyan szintre került hogy bevethető legyen, miért ne vessük be valahol összerakva?
    Amúgy meg, ha nem találnak egyáltalán semmit, már akkor is óriási löketet adhat egy ilyen vállalkozás millió más földi területen.
  • gothmog
    #12
    Micsoda? 43?
    De hát annak semmi értelme...
  • wraithLord
    #11
    Ilyen erővel egyiptomi ugróegeret vagy mogyorót is kereshetnénk a Marson (viccen kívül). Bár igaz, amit nem ismerünk, azt nem tudunk keresni, arra nem lehet alapozni... de talán kereshetnénk kicsit alapvetőbb vegyületeket is, ami szintén kifejezetten az élet indikátora, viszont lényegesen alapvetőbb "építőkő" lehet.
    Nagyon valószínű, hogy ha a Marson van élet, - és nincsen köze a földi élethez -, akkor az molekuláris biológiailag igencsak távol áll a földi élettől.

    Arról sem vagyok meggyőződve, hogy itt a Földön csak ez az élet alakulhatott volna ki. Pl. ha megtehetenénk, hogy többször megismételjük ezt a pár milliárd évet, szerintem annyiszor lenne gyökeresen más a földi élet... Persze, kivéve, ha minden ismétléskor teljesen tökéletesen ugyanaz történik a Naprendszerben (vagy galaxisban). De időben minél korábbi az eltérő környezeti hatás, annál jobban különbözne a két élővilág. A Mars pedig még csak nem is a Föld.
  • frensys
    #10
    Szánalmas és nevetséges ez az erőlködés, a marson már régóta létezik élet csak nem a felszínen hanem alatta. De hát kell ugye egy tudományos felfedező út is hogy "hivatalos" legyen a dolog és feltárnak majd valamit..
  • globint
    #9
    Az Örökkévalóra gondolsz?
  • Lucy in the Sky
    #8
    Még a végén kiderül hogy a Naprendszer csak egy, a Galaktikus Pörgettyűrittyentők részecskegyorsítójában gyorsuló nehézion, mert ők is keresik a választ a Nagy Kérdésre. Ha tudnák, hogy csak egy kurvajó nagyító kéne, már tudnák amit mi, mármint hogy 42. Amennyiben mi jól tudjuk, mert ugye ezt csak úgy mondta valaki. Erre jön szembe egy másik csillag, vagy a Nibiru, vagy egyenesen ősmagyar űrsámánok lóháton lézerkarddal, ki tudja, még az is kiderülhet, hogy 43.
  • Irasidus
    #7
    Kivéve, ha a DNS létrejötte nem kivétel, hanem szabály. Amit se te, se más nem tud, szóval ilyen kijelentés értelmetlen, felesleges.
  • NullZ3r0
    #6
    DNS csak akkor lehet ott, ha rokonságban áll a földi élettel. Ha nem földi eredetű élet, akkor valószínűleg DNS-e sincs.
  • JoinR
    #5
    Hát igen ezeket sose fogjuk megtudni :D Ha a bolygók olyanok mint az elektronok (most az elektron hullámtermészetétől eltekintve, bár ki tudja), a csillagok meg mint az atommagok, aztán ezekből felépül valami sokkal nagyobb dolog, akkor azt se ma fogjuk megtudni :D
  • Omega
    #4
    Hogyha nem találnak DNS-t a Marson az sem fog megmagyarázni semmit sem. Az az alapprobléma, hogy a földihez hasonló életformákat keresnek, holott lehetnek számunkra teljesen elképzelhetetlen életformák is. Csak, hogy a legabszurdabbat mondjam van olyan sc-fi író, aki szerint léteznek bolygórendszerek és galaxisok formájában is élőlények. Az ilyen élőlényeket DNS kereséssel biztosan nem fogják megtalálni.
  • fityisztma
    #3
    Csak azt nem tudom, mit aggódnak, hogy volt-e, van-e élet?
    http://hu.wikipedia.org/wiki/ALH_84001
    Ha, volt, akkor van is. Az élet olyan, hogy bebújik a sóbányába, az arzénos tóba, meg a hőforrások forró kénes, és a sarkvidék jeges vizébe. Alkalmazkodik a meleghez és a hideghez, a magas és az alacsony nyomáshoz, az oxigénszegény környezethez, stb. Ha egyszer megtelepedett valahol, akkor onnan csak egy felfúvódó nap tudja kiégetni!
  • norbre
    #2
    "átfésülte a tengereket"
  • TokraFan
    #1
    Persze, hogy találunk DNS-t! Ha nem a Marson, akkor majd máshol. Csak idő kérdése!