Hunter

Az űrben is elindult a Galileo program

Egy orosz Szojuz rakéta pénteken az Amazonas őserdeiből a világűrbe repítette az európai Galileo 7,3 milliárd összértékű navigációs műhold flottájának első darabjait, beteljesítve egy évtized kemény diplomáciai csatározásait és az erőforrásokat nem kímélő műszaki előkészületeit.

Az európai űrügynökség (ESA) francia-guyanai űrkikötőjének gránit talaján felállított új, az orosz rakéták számára kialakított kilövőállását magyar idő szerint pénteken 12 óra 30 perckor hatalmas narancsszínű lángokat lövellve hagyta el a 46 méter magas Szojuz 2-1b. A 32 fúvókás rakéta hajtómű négy gyorsítója kevesebb mint két perc elteltével vállt le, a kiürült rakéták az Atlanti-óceánba zuhantak. A modernizált digitális vezérlő rendszerrel repülő Szojuzt körülbelül 9 perc alatt gyorsította orbitális sebességre második és harmadik fokozata. A legfelső, több üzemanyag szállítására átalakított Fregat-MT fokozatot 13 percre gyújtották be a rakomány ovális átmeneti, úgynevezett transzfer pályára állításához.

Három óra elteltével a Fregat hajtóművet újra begyújtva 23.000 kilométeres magasságban kör alakú pályára állt a két 700 kilogramm súlyú Galielo műhold. Az ESA szóvivője megerősítette mindkét műhold működését és nappaneljeinek kibontását.

"Ez a kilövés sokat jelent Európának. Pályára állítottuk az első két műholdját annak a rendszernek, ami a műholdas navigáció stratégiai birodalmának világszínvonalú szereplőjévé emeli kontinensünket, hatalmas gazdasági lehetőségeket tárva elénk" - nyilatkozott a kilövés után Jean-Jacques Dordain, az ESA vezérigazgatója. "Mitöbb, ennek az egyedi európai rendszernek a történelmi kilövése a legendás Szojuz rakétával történt, ami egykor a Szputnyikot és Jurij Gagarint is eljuttatta a világűrbe, egy olyan kilövő egységgel, ami mostantól Európa űrkikötőjéből emelkedik a magasba"

A Galileo műholdak az elkövetkező két hétben 12 óránként végeznek manővereket, hogy elfoglalják teszt pozícióikat. A tesztfázis három hónap múlva zárul le, ekkor érkeznek majd az első navigációs jelek, nyilatkozott Claude Audouy, a francia űrügynökség (CNES) műveleti igazgatója, aki német kollégáival közösen felügyeli a kezdeti manővereket és a tesztelést a CNES toulouse-i irányító központjából, illetve a darmstadti Európai Űrműveleti Központból.. A tesztek lezárásával az irányítás átkerül a Német Űrrepülési Központ München mellett található Rutin Műveletek Központjához, míg a műholdak fedélzetén található navigációs rendszereket az olaszországi Fucinoból felügyelik.

A Galileo IOV névre keresztelt első fázis célja a műholdak és műszereik működésének ellenőrzése. Amint ezen túlestek, az IOV műholdak is a működőképes flotta tagjai lesznek, ami 30 műholdat jelent. "Az IOV a pályán történő ellenőrzést jelenti" - mondta Didier Faivre, az ESA navigációs igazgatója. "Miért van erre szükség? Nos, szeretnénk egy mini-konstellációval kipróbálni a rendszert a teljes konstelláció üzembe helyezése előtt"

Jövő nyáron újabb két IOV eszközt állítanak pályára, amit 14 műhold követ. A kilövéseket orosz mérnökök csoportja készíti elő szoros együttműködésben a francia szakemberekkel. A pénteki kilövés kétszeresen is fontos volt Európa számára, Az ESA és a CNES által fenntartott francia-guyanai kilövőállás földrajzi előnyeinek köszönhetően majdnem megkétszerezi a Szojuzok teljesítményét a kazahsztáni Bajkonur Kozmodrómmal szemben. A Guyana Űrközpont megközelítőleg az északi szélesség 5. fokán fekszik, kihasználva a Föld gyorsabb egyenlítői forgását. Bajkonur a 46. északi szélességi fokon található. A francia-guyanai kilövések nagyobb felügyeletet is jelentenek Európa számára a Szojuz program felett, bár az összeszerelést és a teljes kilövési műveletet az orosz űrhivatal és orosz alvállalkozói végzik.

A másik fontos pont természetesen a Szojuz rakéta tetején utazó rakomány volt, amit az olasz Thales Alenia Space épített. Jövő nyáron két, a mostaniakkal teljes egészében megegyező műhold indul útnak. "A műholdak egyszerűek, rakományuk azonban rendkívül kifinomult" - tette hozzá Faivre, elsősorban az ultra pontosságú atom- és rubídium órákra célozva, amik 3 millió év alatt mindössze egy másodpercet térnek el. Az EU eddig további 14 műhold megépítését hagyta jóvá, 2012. február 1-vel azonban befejeződik egy újabb 6-8 műholdra kiírt tender, aminek győztesét még a tavasz beköszönte előtt bejelentik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #21
    Én úgy olvastam vészhelyzeti jeleket is tudnak, majd fogni ezek a holdak és akinek szüksége van rá előfizethet deciméteres pontosságú adatokra is (ingyen 1m-es).
  • nextman #20
    En ugy emlekszem tobb muholdbol is fog allni, es pontosabb, illetve reszletesebb adatokat tud szolgaltatni. Pontos szamokra sajnos nem emlekszem, de ra lehet keresni.
    Viszont gyakorlatilag mindegy is, mivel a kereskedelmi hasznalatra szant reszt lebutitjak olyanra, mint a GPS, sot, lehet mar azt is butitjak egy hatarig. Hogy katonai celokra veletlenul se legyenek hasznalhatoak.
  • Motoroj #19
    Tulajdonképpen műszaki szempontból mennyivel lesz ez fejlettebb a GPS-nél?
  • Doktor Kotász #18
    Azt hittem, soha nem lesz ebből semmi.
  • brueni #17
    no problem :-)
  • teddybear #16
    Nem akartalak kioktatni. Talán nem egészen jól fogalmaztam.
    Ami a hibát illeti a cikkben már javították, részben miattad is.
  • brueni #15
    ne engem oktass ki, a cikkben volt így írva.
  • Thrawn #14
    No meg a 7-8 tonnás Szojuzokat alacsony pályára állítják, 350-450 kilométerre, nem 23000-re. Rémlik, mintha olvastam volna, hogy innen az egyenlítő mellől 3 tonnát tud a Galileo holdak pályájára felvinni.
  • Thrawn #13
    Még annyit az oroszok bevonásához, hogy a nyilvánvaló gazdasági előnyökön túl szerintem pici politika is van a dologban. Jó, ha minél sokoldalúbb, szerteágazóbb gazdasági kapcsolatot ápol az EU az oroszokkal. Ez nyilván jótékony hatással van a politikai kapcsolatokra is, velük pedig nem árt jóba lenni.
  • Molnibalage #12
    Valszeg biztonsági okokból raktak csak rá kettőt, a tesztekhez sanszosan ennyi kell. Nem túl rég volt, amikor egy meghibásodott rakéta magával rántott vagy öt vagy hét (?) holdat.