Hunter

Ritka minikvazárt észleltek a csillagászok

Csillagászok nyomon követték egy csillag hattyúdalát, miközben széttépte egy fekete lyuk. A csillag utolsó perceiben sugárnyalábokat lövellt a Föld felé, az energiakitörések még most, két és fél hónappal az esemény után is észlelhetők, jelentették a kutatók a Science Express hasábjain.

Az eseményt a Swift űrszonda fedezte fel, ami folyamatosan kémleli az eget sugárkitörések után kutatva. Ezek a kitörések általában egy öregedő csillag összeroppanását jelzik, ami egyetlen gyors energialöketet produkál, ez az eset, amit először március 28-án észleltek és SW 1644+57 jellel láttak el, azonban nem egy összeroppanó csillag jeleit tükrözi. A legkülönösebb, hogy a Sárkány csillagképben észlelt gammasugár-kitörés négy óra leforgása alatt négyszer villant fel.

Dr. Andrew Levan a brit Warwick Egyetem asztrofizikusa munkatársaival azt gyanítja, hogy egy egészen más természetű galaktikus eseménnyel állnak szemben, egy olyannal, amikor egy elhaladó csillagot beszippant egy fekete lyuk. "Az energiakitörések tökéletesen megegyeznek azzal a képpel, amit akkor látnánk, ha egy csillagot egy fekete lyukba taszítanánk" - nyilatkozott Levan a BBC News-nak.

A gyanú elsőként a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatójában, Joshua Bloomban merült fel, aki március 31-én egy körlevélben vetette fel, hogy nem egy tipikus gammasugár-kitörésről lehet szó, hanem egy Nap-méretű csillag által létrehozott sugárról, amit egy nála milliószor nagyobb tömegű fekete lyuk pusztított el. Feltevését igazolták a Swift adatai és a Hubble Űrtávcsővel, a Chandra Röntgensugarú Obszervatóriummal, valamint a Gemini és a Keck távcsövekkel végzett rákövetkező megfigyelések. "Ez nagyban különbözött minden eddig látott robbanási eseménytől" - tette hozzá Bloom.


A szóban forgó kitörés egy megközelítőleg 4 milliárd fényévnyire fekvő galaxis közepéről érkezett, a fekete lyukak többsége pedig a nagyobb galaxisok közepén helyezkednek el. Egyeseket gáz formájában anyag ölel körül, ami ha belép a lyukba, fénykibocsátás keletkezik. A legtöbb galaxis azonban mentes a gázoktól, ezért a Földről láthatatlan, csak akkor válik észlelhetővé, ha valamilyen objektumot, mint például egy csillagot magához húz. Ha ez bekövetkezik a csillag alakja elnyúlttá válik, először egy banánalakot véve fel, mielőtt belső pereme, ami gyorsabban forog, mint a külső, korong alakúvá húzza a csillagot, majd elkezd feltekeredni a lyuk körül. "Ez a kitörés meglehetősen rövid idő alatt elképesztő mennyiségű energiát termelt, az esemény pedig jelenleg, két és fél hónap elteltével is zajlik " - magyarázta Bloom. "Ez azért van, mert ahogy a fekete lyuk darabokra tépi a csillagot, a tömeg úgy kavarog körülötte, mint a víz egy lefolyó körül, ez a folyamat pedig rengeteg energiát szabadít fel"

Ahogy az anyag beáramlik a fekete lyukba összesűrűsödik és sugárzást bocsát ki, ami általában egy hónapon át látható a Földről. Az ilyen eseményeket minikvazároknak nevezik és rendkívül ritkák, jelen adataink szerint galaxisonként nézve is mindössze egyre lehet számítani minden százmillió évben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • niof #24
    Úgy látom, ez a 4 milliárd fényévről is látszik téma is sokak számára zavaros kicsit.
    A most megfigyelt esemény TÁVOLSÁGA!!! 4 milliárd fényév, tehát a most megfigyelhető esemény 4 milliárd évvel ezelőtt zajlott le, mivelhogy a fénye ennyi idő alatt ért ide, ezért láthatjuk mi most.
    Magyarul, mikor kicsiny anyabolygónk még eléggé lakhatatlan volt, ez az esemény akkor zajlott élő, egyenes adásban, tőlünk akkor is rohadt messze.
    Csak az UFO-kon kívül nem volt aki megfigyelje, ők meg azóta nekünk nem szóltak...
  • niof #23
    Nagyon egyszerű...
    Egészen addig igazad van, amíg a fekete lyuk, csak úgy, mindentől távol, önmagában "létezik" az űrben, és semmi nincs a közelében. Ha valami megközelíti, bármilyen irányból (most ne térjünk ki rá hogy merről, inkább egy viszonyítási ponthoz képest valamely irányból, pl.: föld), akkor elkezdi széttépni azt, és anyag kezd áramlani a fekete lyuk felé. Ez az anyag egészen az eseményhorizontig látható marad, mert csak azon belülre kerülve zuhan a fekete lyukba, és tűnik el a szemünk elől, mivel nem marad más fizikai tulajdonsága, csak a tömege, töltése és az impulzusnyomatéka. A spirál alakban ábrázolás sem helytelen, mivel a legtöbb fekete lyuk nem statikusan áll, bár tudtommal van ilyen is, hanem valamely irányban forog, ráadásul nem is lassan, hanem egészen gyorsan. Ezért közelít hozzájuk az anyag, ilyen mintázatot hagyva.
  • JMáté #22
    Ááá... ez nagyon jó hasonlat! Kár hogy ez se nekem jutott eszembe.
  • Doktor Kotász #21
    "3. Ez az én tudatlanságom. Miért jár fénykibocsátással ha valami egy fekete lyukba zuhan? Pontosan milyen fizikai jelenség ez?"

    Ha egy elektron körpályán kering, gyorsul, akkor röntgensugárzással energiát ad le. Képzeld azt el, hogy egy vizes ruhát pörgetsz a levegőben és szétfrocsog a víz. Csak itt nem ruha és víz van, hanem plazma és foton.
  • lotsopa #20
    Nekem régen a tér torzulásának elképzelésével csak olyan gondom volt hogy most akkor a tér alapból kis fluktuációkat tartalmazott (torzult), vagy a létrejött energiából átalakult anyag 'görbítette' meg... Mert ha a tér görbült volt akkor ebből fakad a gravitáció és nincs gond. (azon kívül hogy miért volt nem statikus Ellenben a nem görbült tér esetében nehezen tudtam rájönni hogy akkor mitől gravitált az anyag.

    Aztán megvilágosodtam.
  • lotsopa #19
    Én megpróbáltam elképzelni hogy milyen lenne ha például ez a cikk is egy túlcsicsázott háromdimenziós videót tartalmazna, vagy különböző térhatású animációkkal lenne "megáldva" akkor nekem lassan töltene be. Elfogadom hogy téged ez nem érdekel, de vannak akik úgy is szeretnének különböző cikkeket olvasgatni hogy közben nem több száz MB az adatforgalom. ( persze ez nem sokakat érint )
  • Szefmester #18
    Nálam a képzelettel nincs gond, a térben a gravitációs torzulásokat is látom magam előtt, de sokan nem fogják fel. nekik lenne jó egy egy ilyen kép.
  • Nemzsidó #17
    Frászkarikát!

    Ez a "felfénylés" régen élt idegen civilizációk háborúját jelzi, akik nem különbözhettek sokban az "értelmes" embertől. Néhány felvillanás = néhány nagyobb bomba, -néhány lakott bolygó.

    ...vagy a fekete lyuk is forrón szereti?
  • subertus #16
    Hát ez qva jó téma, a gigantikus csillagot megzabálja a még iszonyatosan gigantikusabb fekete lyuk! Egy brutál zabálás, vagy inkább csak egy kis nasi, ez olyan mintha egy körülötted repkedő légynek lenyalnád a bal középső lábáról a bacikat mer az kb milliószor kisebb nálad.
    Komolyra fordítva a szót, ilyesmi két csillaggal is megesik viszonylag gyakran, az egymáshoz szorosan elhelyezkedő csillagok ugyanis igen gyakoriak, és ilyen esetben gyakran felfalja az egyik a másikat, olyan is van h a kisebbik ellopja a nagycsillag tömegének nagyrészét és aztán egy állat nagyot robban, de az a lényeg h az átáramló anyag először ugy tekeredik a szomszéd csillag körül burokba, mint a fekete lyuk esetében és bizony ez is iszonyatos energialeadással jár! Esetenként olyan nagy az energialöket, h képtelen nagyobb mennyiségű anyagot egyszerre fogadni a burok, és elfújja azt, mert a távózó energia: fény, sokféle sugár szó szerint nyomást fejt ki, és ez évezredekig eltarthat
    Akkor elképzelni is nehéz h ez a több évezredes folyamat 1 hónap alatt egy nap méretű csillag szétzúzásakor milyen lehet, de hát 4 mrd fényévről is látjuk, uh nem gyenge!
    Ne aggódjatok! Egy ideig ez nem fog terroristák kezére kerülni!
  • globint #15
    Úgy tudom, hogy az inteligencia a földön állandó érték, csak egyre több ember között oszlik meg........