43
  • Jötün
    #43
    hát ezt nem tudom megállni:

    "Szeretnénk valami egészen újat és egzotikusat találni"

    Keressetek egy nem az idén barnultat aki szeret dolgozni, és nem bűnözik
    Simán Nobel díjas felfedezés lenne!

  • Doktor Kotász
    #42
    Márpedig egy mezei villámlás is produkál gammasugarakat.
  • philcsy
    #41
    A sok millió Kelvin pedig csak röntgenre elég, konkrétan.
    Milliárd Kelvin az a hőm. ahol a gamma alsó tartományában kezd világítani.
  • Doktor Kotász
    #40
    A feketelyuk akréciós korongja az sokmillió fokos konkrétan.
  • gforce9
    #39
    köszi
  • philcsy
    #38
    Általában a gamma forrásokra vonatkozik.
    Hőjelenség van, de az általában alacsonyabb hullámhosszon jelentkezik, például a fekete lyukaknál az akkréciós korong hősugárzása a röntgen tartományba esik. Egyedül a nagy robbanásoknál, szupernóva robbanásnál van elég magas hőmérséklet, hogy jelentős legyen a termikus eredetű gamma sugárzás, de még ott is az egyéb folyamatokból származó gamma fotonok dominálnak.
    Itt végig megy a gamma forrásokon, ez is angol, de kevés a szöveg, sok az ábra.
  • gforce9
    #37
    "két sötét anyag ütközése?"

    Ilyet tegnap is láttam a kocsma előtt. Jó nagy ütközés volt, de gamma sugárzást nem észleltem.
  • johnsmitheger
    #36
    "A zavarba ejtő mérések egyik lehetséges magyarázata a fekete lyukak egy új, nem várt kölcsönhatásán alapulhat, véli Thompson."

    Két hétköznapi fekete lyuk ütközése? Vagy vörös óriás és fekete lyuk (ultragyors roppanás "külső" segítséggel)? Vagy és most kapaszkodjatok meg: két sötét anyag ütközése? :)
  • gforce9
    #35
    Mivel az angolom még elég darabos, így inkább magyar nyelven olvasok erről. Az a beidézett mondat, mire vonatkozik? A kozmológiában gyakori gamma sugárzásra vagy a cikkben említett nagyenergiájú gamma kitörésekre? Mert a gamma sugárzások jórészét pontosan tudják társítani valamihez, ez nyilvánvaló, de a 67 óta felfedezett, fura, nagyenergiájú gamma kitörésekkel nem ez a helyzet. Ezek jórészét hőjelenség is kíséri, különben nem lehetne megfigyelhető utófénye egynek sem.
  • philcsy
    #34
    A következő idézet a "Cosmic gamma-ray sources" című könyvből van:

    "Typical astrophysical gamma-ray sources in the continuum are NON-THERMAL! sources where the gamma rays are produced by the interaction of relativistic particles with radiation or matter fields."

    Most olvasd el amit TE írtál #8-ban:
    "A gammasugárzás nem rádioaktív jelenség, hanem elektromágneses, ami azért keletkezik, mert valami töbmillió fokos."

    Aztán gondolkodj el a legutóbbi kijelentéseden:
    "Úgyhogy szerintem egy szarral teli bilit is a fejedte boríthatsz, akkor sem fogsz meggyőzni arról, hogy szerinted nem tudtam azt, amit pedig tudtam."

    Fogalmad se volt róla hogyan keletkezik a kozmikus gamma sugárzás nagy része! Ha bevallod, ha nem, ez bizonyított tény! De ez önmagában nem lenne baj. Az a baj, hogy a másikat nézed hülyének. Osztod az észt orrba szájba, aztán amikor kijavítanak, kötözködésnek veszed, meg szőrszálhasogatásnak, meg "én ezt akkor is tudtam", közbe pedig egyre inkább azt gyanítom, hogy azt sem értetted miről van szó.
  • Doktor Kotász
    #33
    Én nem lepődnék meg, ha az anyag azért nem homogénen van eloszolva (de idétlen szó ez), na szóval nem azért nem hompgén az eloszlása, és rendeződik galaxisokba, mert mindegyik közepén vagy egy méretesebb feketelyuk.
  • Doktor Kotász
    #32
    Mondom, hogy legyen igazad. :-)
    Pont leszarom, csak tetszik, ahogyan okvetlenkedsz.
    Szerinted fogok még veled azon vitatkozni, hogy mi az amiről volt tudomásom, meg mi az amiről nem? Nézd, volt már néhány dolog, amit itt hallottam először valakitől, és én másként tudtam, de befogadtam. Úgyhogy szerintem egy szarral teli bilit is a fejedte boríthatsz, akkor sem fogsz meggyőzni arról, hogy szerinted nem tudtam azt, amit pedig tudtam. Most felejtsd el, hogy ezt leírtam, és maradjunk annyiban, hogy neked van igazad.

    Egyébként még mindig fenáll az, hogy a gammakitörések nem csillagműködésből származnak, hanem feketelyukaktól, szupernóvarobbanásokból, stb.

    És ha most azzal jössz, hogy a szupernovarobbanás az csillagműködés, akkopr tövig bekaphatod a faszom, mint nyelvi okoskodó. Szerintem ezt mindenki érti, kár ragozni, tehát igazad vam. :-)
  • philcsy
    #31
    Ne csinálj magadból bohócot. Omicron kollégát kioktattad, hogy a fúziónak ehhez semmi köze, ez " azért keletkezik, mert valami töbmillió fokos." Most meg azt mondod, hogy igazából csak szőrszál hasogatás, hogy hogyan is keletkezik a gamma sugárzás, amiről úgy egyébként ez a cikk is szól?
  • gforce9
    #30
    Hát az is jó kérdés, hogy mi volt előbb, a galaxis, vagy a központi fekete lyuk?
  • Doktor Kotász
    #29
    Még az is lehet, hogy olyan majdnem galaxisok, amiknek nem sikerült galaxisnak lennie az univerzum felfúvódásakor, azaz olyan anyagcsomók, amiknek nem adatott meg, hogy kellő messzire kerüljenek egy feketelyuktól, hogy szép nagy spirálisok legyenek, hanem majdnem teljes egészében felfalta őket a központi fekete lyuk, így gyakorlatilag nem lettek galaxisok, csak egy nagyon kis helyen egy feketelyukak a maguk akréciós korongjaival. Túl kicsik ahhoz, hogy észleljük őket a hatalmas gammakitöréseket leszámítva.
  • Doktor Kotász
    #28
    Valszeg olyan égitestek, amiknek a létezésére még nem gondoltunk.
  • Doktor Kotász
    #27
    Kurvára egyértelmű, hogy azon hasogatod a szörszálat, amit te magyaráztál bele valamibe. De mondom, legyen igazad.

    A többmillió fokot írtam, és ugye az egyértelmű, hogy ez fennáll a nukleáris jelenségekre is.
  • philcsy
    #26
    Te a gamma sugárzásról kijelentetted, hogy az nem radioaktív jelenség. Ezt én korrigáltam, csak az a rohadt nagy egód nem bírta, és elkezdted magyarázni a saját igazadat.
    Egy pulzár gamma sugárzása nem hőmérsékleti sugárzás. A szupernóva robbanásnál is csak részben, ezt a spektrumuk egyértelműen bizonyítja, és itt a jelentős rész pont fúzióból származik, még ha ezek nem is azok a folyamatok mint amelyek a mi Napunkban végbemennek.
  • gforce9
    #25
    Ja amúgy az elején mint ötlet a kozmikus háború is felmerült. Egyszerűen a tudósok konkrét megfigyelések nélkül még azt se mondhatták, hogy tuti nem az :)

    Egyébként az elsőket a hidegháborús időszakban észlelték, a gamma detektoros műholdakat azért cirkáltatták, hogy ellenőrízzék, nem folytat e az egyik fél valami eldugott helyen kísérleti atomrobbantást. A műholdak érzékeltek ilyeneket, de átszámolgatták és kiderült, nem a föld felől érkeznek. Volt meglepestés :)
  • gforce9
    #24
    Az elején az volt a gond, hogy nehezen tudták megadni az irányát a gammakitörésnek. A műholdak adataiból sokszor órákig, napokig számolgatták a pontos irányt. Ezután arrafelé fordították a távcsöveket, aztán keresgéltek, de semmi. Azt sejtették statisztikai alapon, hogy nem a galaxisunkból érkeznek többnyire, mert az eloszlásuk nem esett egybe a tejút síkjával, de sokáig az észlelés és az iránymeghatározás közötti hosszú idő miatt, nem találtak semmit. Később, ahogy egyre érzékenyebb pontosabb detektorok kerültek a műholdakra, már sikerült elcsípni egy egy gammakitörést a látható spektrumban is. Szupernovák - feltételezett fekete lyuk keletkezésekhez tudták társítani. De úgy tűnik máig túl sok gammakitörést észlelnek, amelynek ha az irányába kitekintenek az égre, nincs ott semmi látható dolog a látható fény tartományában. Anélkül meg elég nehézkes még a távolságot is megmondani, nemhogy egyértelműen valami fajta csillaghoz társítani. Mindenesetre érdekes az ügy :)
  • johnfly
    #23
    Ez szép elképzelés, de ilyen sok lenne belőle? Nagyon keskeny az a tömegtartomány, ahol egy csillag még nem fekete lyukká, de már nem is neutroncsillaggá omlik össze... bár elképzelhetőek scenáriók arra, hogy egy neutroncsillag meghízik, de szerintem még akkor is alig létezhet egy pár tucat az egész univerzumban.
  • Doktor Kotász
    #22
    Ja, lehetnek kvarkcsillagok is. Mert, ha minden igaz, ezek eddig hipotetikusak voltak. A majdnem feketelyuk, ahol a protonok és neutronok is összeomlanak, és az egész csillagmaradvány csak kvarkok plazmalevese, ami iszonyatos gravitációval zabálja a közelébe került anyagot, bár a belehulló anyag összeomlásakor keletkező fotonokat éppen csak nem nyeli el, mint egy feketelyuk.
  • Doktor Kotász
    #21
    Én azt hittem, hogy az agyasok kaptak valami tízszer akkora antennát hárommilliószor érzékenyebb detektorral, és hirtelen találtak sok izébigyót, amiről nem tudják, hogy miafene, de ezek sterint majd ötven éve kotlanak a rejtélyen.

    Lehet, hogy valami kozmikus háborúban halálcsillagok robbantanak szét teljes bolygókat, csak most ér ide a fénye? :-)
    Há mondjuk, komolynak ez nem vicces...
  • Doktor Kotász
    #20
    Pedig, ha te csinálod, még meg is értem, mert a Holdmizériás cikkben jól összeütköztettük az elképzeléseinket. :-)
  • gforce9
    #19
    Egyébként azt hiszem 1967-ig nyúlik vissza ez a kérdés.
  • gforce9
    #18
    Nekem is ilyenbe kötött bele Philcsy legutóbb :) Érthető volt amit írtál. A fogalmazásbeli hiba a lényegi mondandót nem csorbította.

    A témához hozzászólva, ténylegesen fura ez a kérdés. Ugyan ezekről a gammasugarakról-kitörésekről kezdetben azt gondolták, hogyha ilyen energiákkal bírnak, akkor itt kell lenniük a forrásuknak a galaxisunkban. Majd ezt először statisztikai alapon, később megfigyeléssel is cáfolták. Ez a történet már sok éves. De úgy látszik, egyértelműen csak nem tudják még kötni valami olyasmihez, ami a jelenlegi elméletekbe beleillik. Érdekes, hogy ennek a sokévtizedes rejtélynek a kutatása, még mindig nem vezetett célra. Még van időm (remélem :D), kíváncsian várom az új fejleményeket, megfigyeléseket.
  • Doktor Kotász
    #17
    Hát szerintem nem. A röntgen és a gamma szétválasztása, csak önkényes emberi fogalomalkotás. Ugyanaz a jelenség, csak más energiaszinten, mígy az EQ kontra szellemi fogyatékos az inkább ellentétpár.

    Amúgy kurvára egyértelmű, hogy a csillagműködéshez kötötte itt valaki tévesen a gammasugártást, ami egy tévhit, és erre írtam magyarázatként amit, és így hasznos volt, míg amit te próbálsz előadni, az magamutogató performansz, de ha gondolod, legyen igazad. :-P
  • Doktor Kotász
    #16
    Akkor a Babylon5 árnyaira hasonlítanak, csak azok irányítani, befolyásolni akarnak, egyfajta evolúciós felfogásból, hogy a gyengék pusztuljanak.
  • NEXUS6
    #15
    A repperek, vagy répázók a Masszeffekt juniverzben találhatók, és elég kellemetlen népség. Általában mindenkit kiirtanak az ismert világegyetemben hozzávetőlegesen 50 000 évenként, aztán elnyugszank. Ezt a hülye szokásukat rossznyelvek szerint már vagy 37 millió éve űzik. Elég beképzelt csürhe, valszeg túl sokat néztén a Highlandert videón a nyolcvanas években és agyukra ment a "csakegymaradhat" szlogen.
  • philcsy
    #14
    "A gamma és a röntgensugárzás között csak az energiaszintben és frekvenciában van különbség" Éppen ezért értelmetlen amit írsz: "A gamma az gyakorlatilag röntgensugárzás, csak nagyon nagy energiával". Ennek annyi értelme van mint, hogy az értelmi fogyatékos ember gyakorlatilag zseni, csak nagyon alacsony az IQ-ja...

    "Persze, hogy keletkezik magreakcióknál is" Akkor miért írtad, hogy "nem rádioaktív jelenség"?
  • Doktor Kotász
    #13
    Én erről lemaradtam. Goauld, borg, cylon, asgaed, ezek mind megvannak, sőt még a babylon5-el is képben vagyok, de ezek a reaperek kik tökömök?
    Mostanában sokat nyomják itt a kommentekben.
  • Doktor Kotász
    #12
    A gamma és a röntgensugárzás között csak az energiaszintben és frekvenciában van különbség, és elektromágneses sugárzás, azaz fotonok közvetítik.

    Persze, hogy keletkezik magreakcióknál is, de nem anyagi részecskék árama, mint az alfasugárzás, ahol hélium atommagok száguldoznak, vagy bétasugárzás, tehát ahol részecskék, azaz anyag mozog nagy energiával, mint például a neutron, elektron, neutrínók, antianyag, stb.

    Tehát a gamma-, röntgen, infravörös-, ultraibolyasugárzás és a látható fény ugyanaz a jelenség, csak más hullámhosszon és energiaszinten, azaz ezek mind csak fotonok.
  • NEXUS6
    #11
    Vagy szálylonok.
  • radic
    #10
    Szerintem ezek egyértelműen a reaperek.
  • philcsy
    #9
    A gamma sugárzás lehet radioaktív jelenség is.,
    A röntgen sugárzás pedig más energia tartomány, tehát a nagyon nagy energiájú röntgen már nem röntgen.
  • Doktor Kotász
    #8
    A gammasugárzás nem rádioaktív jelenség, hanem elektromágneses, ami azért keletkezik, mert valami töbmillió fokos. Márpedig a csillagok felszíne csak párezer fokos. A gamma az gyakorlatilag röntgensugárzás, csak nagyon nagy energiával, vagy ha tetszik nagyon magas hőmérsékleten. Hiába keletkezik gammasugárzás a nap belsejében, a majd millió kilométernyi anyag a csillagokban ezt elnyeli. Egy napjitörésnél mondjuk keletkezhet gammasugárzás is, de itt jóval nagyobb mennyiségekről van szó.
  • johnfly
    #7
    Igen, igen, jól gondolkozol, csak van egy kis bökkenő. Fúzió csak a csillagok magjában játszódik le. A csillagok magjában keletkező gamma sugárzás több EZER év alatt jut át a csillag köpenyén, ami alatt nagy felületen szóródik szét az energiája, és mire kilép az űrbe, leginkább nagy energiájú ultraibolya sugárzásként figyelhető meg. Persze minden csillag sugároz a gamma tartományban is, csak elenyésző mértékben a többi sugárzásformához mérten. Ez a mennyiség nem elég ahhoz, hogy nagy (több száz v. ezer fényév) távolságból számottevően befolyásolná ezeket a méréseket.
  • Omicron
    #6
    Milyen furcsa is ez, biztosan angol TUDÓSOK jöttek rá minderre.
    Ahol fúzió van sugárzás is, ehhez diploma sem kell.
  • endrev
    #5
    Pasi29UK, az nem borgok, hanem A BORG...! :P
  • NEXUS6
    #4
    Afr...