Furcsa gamma-sugárforrások nehezítik a tudósok életét

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

hát ezt nem tudom megállni:

"Szeretnénk valami egészen újat és egzotikusat találni"

Keressetek egy nem az idén barnultat aki szeret dolgozni, és nem bûnözik <#mf1>
Simán Nobel díjas felfedezés lenne! <#taps>

Ezennel, nagy nyilvánosság előtt tagadom a hollokamusztot!

Márpedig egy mezei villámlás is produkál gammasugarakat.

Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!

A sok millió Kelvin pedig csak röntgenre elég, konkrétan.
Milliárd Kelvin az a hõm. ahol a gamma alsó tartományában kezd világítani.

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

A feketelyuk akréciós korongja az sokmillió fokos konkrétan.

Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!

köszi
Általában a gamma forrásokra vonatkozik.
Hõjelenség van, de az általában alacsonyabb hullámhosszon jelentkezik, például a fekete lyukaknál az akkréciós korong hõsugárzása a röntgen tartományba esik. Egyedül a nagy robbanásoknál, szupernóva robbanásnál van elég magas hõmérséklet, hogy jelentõs legyen a termikus eredetû gamma sugárzás, de még ott is az egyéb folyamatokból származó gamma fotonok dominálnak.
Itt végig megy a gamma forrásokon, ez is angol, de kevés a szöveg, sok az ábra.

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

"két sötét anyag ütközése?"

Ilyet tegnap is láttam a kocsma elõtt. Jó nagy ütközés volt, de gamma sugárzást nem észleltem.
"A zavarba ejtõ mérések egyik lehetséges magyarázata a fekete lyukak egy új, nem várt kölcsönhatásán alapulhat, véli Thompson."

Két hétköznapi fekete lyuk ütközése? Vagy vörös óriás és fekete lyuk (ultragyors roppanás "külsõ" segítséggel)? Vagy és most kapaszkodjatok meg: két sötét anyag ütközése? 😊
Mivel az angolom még elég darabos, így inkább magyar nyelven olvasok errõl. Az a beidézett mondat, mire vonatkozik? A kozmológiában gyakori gamma sugárzásra vagy a cikkben említett nagyenergiájú gamma kitörésekre? Mert a gamma sugárzások jórészét pontosan tudják társítani valamihez, ez nyilvánvaló, de a 67 óta felfedezett, fura, nagyenergiájú gamma kitörésekkel nem ez a helyzet. Ezek jórészét hõjelenség is kíséri, különben nem lehetne megfigyelhetõ utófénye egynek sem.
A következõ idézet a "Cosmic gamma-ray sources" címû könyvbõl van:

"Typical astrophysical gamma-ray sources in the continuum are NON-THERMAL! sources where the gamma rays are produced by the interaction of relativistic particles with radiation or matter fields."

Most olvasd el amit TE írtál #8-ban:
"A gammasugárzás nem rádioaktív jelenség, hanem elektromágneses, ami azért keletkezik, mert valami töbmillió fokos."

Aztán gondolkodj el a legutóbbi kijelentéseden:
"Úgyhogy szerintem egy szarral teli bilit is a fejedte boríthatsz, akkor sem fogsz meggyõzni arról, hogy szerinted nem tudtam azt, amit pedig tudtam."

Fogalmad se volt róla hogyan keletkezik a kozmikus gamma sugárzás nagy része! Ha bevallod, ha nem, ez bizonyított tény! De ez önmagában nem lenne baj. Az a baj, hogy a másikat nézed hülyének. Osztod az észt orrba szájba, aztán amikor kijavítanak, kötözködésnek veszed, meg szõrszálhasogatásnak, meg "én ezt akkor is tudtam", közbe pedig egyre inkább azt gyanítom, hogy azt sem értetted mirõl van szó.

Én nem lepõdnék meg, ha az anyag azért nem homogénen van eloszolva (de idétlen szó ez), na szóval nem azért nem hompgén az eloszlása, és rendezõdik galaxisokba, mert mindegyik közepén vagy egy méretesebb feketelyuk.

Mondom, hogy legyen igazad. :-)
Pont leszarom, csak tetszik, ahogyan okvetlenkedsz.
Szerinted fogok még veled azon vitatkozni, hogy mi az amirõl volt tudomásom, meg mi az amirõl nem? Nézd, volt már néhány dolog, amit itt hallottam elõször valakitõl, és én másként tudtam, de befogadtam. Úgyhogy szerintem egy szarral teli bilit is a fejedte boríthatsz, akkor sem fogsz meggyõzni arról, hogy szerinted nem tudtam azt, amit pedig tudtam. Most felejtsd el, hogy ezt leírtam, és maradjunk annyiban, hogy neked van igazad.

Egyébként még mindig fenáll az, hogy a gammakitörések nem csillagmûködésbõl származnak, hanem feketelyukaktól, szupernóvarobbanásokból, stb.

És ha most azzal jössz, hogy a szupernovarobbanás az csillagmûködés, akkopr tövig bekaphatod a faszom, mint nyelvi okoskodó. Szerintem ezt mindenki érti, kár ragozni, tehát igazad vam. :-)

Ne csinálj magadból bohócot. Omicron kollégát kioktattad, hogy a fúziónak ehhez semmi köze, ez " azért keletkezik, mert valami töbmillió fokos." Most meg azt mondod, hogy igazából csak szõrszál hasogatás, hogy hogyan is keletkezik a gamma sugárzás, amirõl úgy egyébként ez a cikk is szól?

Hát az is jó kérdés, hogy mi volt elõbb, a galaxis, vagy a központi fekete lyuk?
Még az is lehet, hogy olyan majdnem galaxisok, amiknek nem sikerült galaxisnak lennie az univerzum felfúvódásakor, azaz olyan anyagcsomók, amiknek nem adatott meg, hogy kellõ messzire kerüljenek egy feketelyuktól, hogy szép nagy spirálisok legyenek, hanem majdnem teljes egészében felfalta õket a központi fekete lyuk, így gyakorlatilag nem lettek galaxisok, csak egy nagyon kis helyen egy feketelyukak a maguk akréciós korongjaival. Túl kicsik ahhoz, hogy észleljük õket a hatalmas gammakitöréseket leszámítva.

Valszeg olyan égitestek, amiknek a létezésére még nem gondoltunk.

Kurvára egyértelmû, hogy azon hasogatod a szörszálat, amit te magyaráztál bele valamibe. De mondom, legyen igazad.

A többmillió fokot írtam, és ugye az egyértelmû, hogy ez fennáll a nukleáris jelenségekre is.

Te a gamma sugárzásról kijelentetted, hogy az nem radioaktív jelenség. Ezt én korrigáltam, csak az a rohadt nagy egód nem bírta, és elkezdted magyarázni a saját igazadat.
Egy pulzár gamma sugárzása nem hõmérsékleti sugárzás. A szupernóva robbanásnál is csak részben, ezt a spektrumuk egyértelmûen bizonyítja, és itt a jelentõs rész pont fúzióból származik, még ha ezek nem is azok a folyamatok mint amelyek a mi Napunkban végbemennek.

Ja amúgy az elején mint ötlet a kozmikus háború is felmerült. Egyszerûen a tudósok konkrét megfigyelések nélkül még azt se mondhatták, hogy tuti nem az 😊

Egyébként az elsõket a hidegháborús idõszakban észlelték, a gamma detektoros mûholdakat azért cirkáltatták, hogy ellenõrízzék, nem folytat e az egyik fél valami eldugott helyen kísérleti atomrobbantást. A mûholdak érzékeltek ilyeneket, de átszámolgatták és kiderült, nem a föld felõl érkeznek. Volt meglepestés 😊
Az elején az volt a gond, hogy nehezen tudták megadni az irányát a gammakitörésnek. A mûholdak adataiból sokszor órákig, napokig számolgatták a pontos irányt. Ezután arrafelé fordították a távcsöveket, aztán keresgéltek, de semmi. Azt sejtették statisztikai alapon, hogy nem a galaxisunkból érkeznek többnyire, mert az eloszlásuk nem esett egybe a tejút síkjával, de sokáig az észlelés és az iránymeghatározás közötti hosszú idõ miatt, nem találtak semmit. Késõbb, ahogy egyre érzékenyebb pontosabb detektorok kerültek a mûholdakra, már sikerült elcsípni egy egy gammakitörést a látható spektrumban is. Szupernovák - feltételezett fekete lyuk keletkezésekhez tudták társítani. De úgy tûnik máig túl sok gammakitörést észlelnek, amelynek ha az irányába kitekintenek az égre, nincs ott semmi látható dolog a látható fény tartományában. Anélkül meg elég nehézkes még a távolságot is megmondani, nemhogy egyértelmûen valami fajta csillaghoz társítani. Mindenesetre érdekes az ügy 😊
Ez szép elképzelés, de ilyen sok lenne belõle? Nagyon keskeny az a tömegtartomány, ahol egy csillag még nem fekete lyukká, de már nem is neutroncsillaggá omlik össze... bár elképzelhetõek scenáriók arra, hogy egy neutroncsillag meghízik, de szerintem még akkor is alig létezhet egy pár tucat az egész univerzumban.

.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?

Ja, lehetnek kvarkcsillagok is. Mert, ha minden igaz, ezek eddig hipotetikusak voltak. A majdnem feketelyuk, ahol a protonok és neutronok is összeomlanak, és az egész csillagmaradvány csak kvarkok plazmalevese, ami iszonyatos gravitációval zabálja a közelébe került anyagot, bár a belehulló anyag összeomlásakor keletkezõ fotonokat éppen csak nem nyeli el, mint egy feketelyuk.

Én azt hittem, hogy az agyasok kaptak valami tízszer akkora antennát hárommilliószor érzékenyebb detektorral, és hirtelen találtak sok izébigyót, amirõl nem tudják, hogy miafene, de ezek sterint majd ötven éve kotlanak a rejtélyen.

Lehet, hogy valami kozmikus háborúban halálcsillagok robbantanak szét teljes bolygókat, csak most ér ide a fénye? :-)
Há mondjuk, komolynak ez nem vicces...

Pedig, ha te csinálod, még meg is értem, mert a Holdmizériás cikkben jól összeütköztettük az elképzeléseinket. :-)

Egyébként azt hiszem 1967-ig nyúlik vissza ez a kérdés.
Nekem is ilyenbe kötött bele Philcsy legutóbb 😊 Érthetõ volt amit írtál. A fogalmazásbeli hiba a lényegi mondandót nem csorbította.

A témához hozzászólva, ténylegesen fura ez a kérdés. Ugyan ezekrõl a gammasugarakról-kitörésekrõl kezdetben azt gondolták, hogyha ilyen energiákkal bírnak, akkor itt kell lenniük a forrásuknak a galaxisunkban. Majd ezt elõször statisztikai alapon, késõbb megfigyeléssel is cáfolták. Ez a történet már sok éves. De úgy látszik, egyértelmûen csak nem tudják még kötni valami olyasmihez, ami a jelenlegi elméletekbe beleillik. Érdekes, hogy ennek a sokévtizedes rejtélynek a kutatása, még mindig nem vezetett célra. Még van idõm (remélem 😄), kíváncsian várom az új fejleményeket, megfigyeléseket.
Hát szerintem nem. A röntgen és a gamma szétválasztása, csak önkényes emberi fogalomalkotás. Ugyanaz a jelenség, csak más energiaszinten, mígy az EQ kontra szellemi fogyatékos az inkább ellentétpár.

Amúgy kurvára egyértelmû, hogy a csillagmûködéshez kötötte itt valaki tévesen a gammasugártást, ami egy tévhit, és erre írtam magyarázatként amit, és így hasznos volt, míg amit te próbálsz elõadni, az magamutogató performansz, de ha gondolod, legyen igazad. :-P

Akkor a Babylon5 árnyaira hasonlítanak, csak azok irányítani, befolyásolni akarnak, egyfajta evolúciós felfogásból, hogy a gyengék pusztuljanak.

NEXUS6
A repperek, vagy répázók a Masszeffekt juniverzben találhatók, és elég kellemetlen népség. Általában mindenkit kiirtanak az ismert világegyetemben hozzávetõlegesen 50 000 évenként, aztán elnyugszank. Ezt a hülye szokásukat rossznyelvek szerint már vagy 37 millió éve ûzik. Elég beképzelt csürhe, valszeg túl sokat néztén a Highlandert videón a nyolcvanas években és agyukra ment a "csakegymaradhat" szlogen.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

"A gamma és a röntgensugárzás között csak az energiaszintben és frekvenciában van különbség" Éppen ezért értelmetlen amit írsz: "A gamma az gyakorlatilag röntgensugárzás, csak nagyon nagy energiával". Ennek annyi értelme van mint, hogy az értelmi fogyatékos ember gyakorlatilag zseni, csak nagyon alacsony az IQ-ja...

"Persze, hogy keletkezik magreakcióknál is" Akkor miért írtad, hogy "nem rádioaktív jelenség"?

Én errõl lemaradtam. Goauld, borg, cylon, asgaed, ezek mind megvannak, sõt még a babylon5-el is képben vagyok, de ezek a reaperek kik tökömök?
Mostanában sokat nyomják itt a kommentekben.

A gamma és a röntgensugárzás között csak az energiaszintben és frekvenciában van különbség, és elektromágneses sugárzás, azaz fotonok közvetítik.

Persze, hogy keletkezik magreakcióknál is, de nem anyagi részecskék árama, mint az alfasugárzás, ahol hélium atommagok száguldoznak, vagy bétasugárzás, tehát ahol részecskék, azaz anyag mozog nagy energiával, mint például a neutron, elektron, neutrínók, antianyag, stb.

Tehát a gamma-, röntgen, infravörös-, ultraibolyasugárzás és a látható fény ugyanaz a jelenség, csak más hullámhosszon és energiaszinten, azaz ezek mind csak fotonok.

NEXUS6
Vagy szálylonok.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

radic
Szerintem ezek egyértelmûen a reaperek.

A gamma sugárzás lehet radioaktív jelenség is.,
A röntgen sugárzás pedig más energia tartomány, tehát a nagyon nagy energiájú röntgen már nem röntgen.

A gammasugárzás nem rádioaktív jelenség, hanem elektromágneses, ami azért keletkezik, mert valami töbmillió fokos. Márpedig a csillagok felszíne csak párezer fokos. A gamma az gyakorlatilag röntgensugárzás, csak nagyon nagy energiával, vagy ha tetszik nagyon magas hõmérsékleten. Hiába keletkezik gammasugárzás a nap belsejében, a majd millió kilométernyi anyag a csillagokban ezt elnyeli. Egy napjitörésnél mondjuk keletkezhet gammasugárzás is, de itt jóval nagyobb mennyiségekrõl van szó.

Igen, igen, jól gondolkozol, csak van egy kis bökkenõ. Fúzió csak a csillagok magjában játszódik le. A csillagok magjában keletkezõ gamma sugárzás több EZER év alatt jut át a csillag köpenyén, ami alatt nagy felületen szóródik szét az energiája, és mire kilép az ûrbe, leginkább nagy energiájú ultraibolya sugárzásként figyelhetõ meg. Persze minden csillag sugároz a gamma tartományban is, csak elenyészõ mértékben a többi sugárzásformához mérten. Ez a mennyiség nem elég ahhoz, hogy nagy (több száz v. ezer fényév) távolságból számottevõen befolyásolná ezeket a méréseket.

.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?

Milyen furcsa is ez, biztosan angol TUDÓSOK jöttek rá minderre.
Ahol fúzió van sugárzás is, ehhez diploma sem kell.
Pasi29UK, az nem borgok, hanem A BORG...! 😛
NEXUS6
Afr...

<#nyes>

A bináris szó jelentése: kételemû, kettõs állapotú, kettes. Vagyis kettõs csillagok.

...míg a nagy tömegû bináris ( <#wow1> ) csillagok.

0-ákból és 1-eskbõl áll?? <#nyes>
Borgok...

286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>