Hunter

Új fegyverkezési hajszát indít a gammasugarú fegyver?

A nukleáris fegyverek egy különleges fajtája eltüntetheti a hagyományos és az atomfegyverek közötti különbséget. Szakértők szerint az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának fejlesztése emellett újabb fegyverkezési hajszát indíthat el.

A fegyver bizonyos elemek atommagjának energiakibocsátását stimulálja, azonban nem alkalmaz maghasadást vagy a fúziót. Az energiát ami gammasugárzás formájában bocsátja ki, erejét tekintve többezerszerese a hagyományos kémiai robbanóanyagokénak. A technológia már szerepel a minisztérium listáján, mely szerint "egy ilyen rendkívüli energiasűrűségnek meg van a lehetősége, hogy minden téren forradalmasítsa a hadviselést".

A tudósok már jónéhány éve tudják, hogy egyes elemek atommagja, mint a hafnium, képes létezni magas energia állapotban, ami gammasugarak kibocsátásával lassan lebomlik alacsony energia állapotra. Például a hafnium-178m2 felezési ideje 31 év. A folyamat fegyverként való felhasználását akkor fedezték fel, amikor Carl Collins és munkatársai a dallasi Texas Egyetemen bemutatták, hogy mesterségesen is képesek elindítani a hafnium bomlását röntgensugarakkal. A kísérlet során hatvanszor annyi energiát nyertek, mint amit felhasználtak, elméletben azonban ennél jóval nagyobb energiakibocsátás érhető el.

Mielőtt a hafniumot robbanóanyagként használhatnák energiát kell "bepumpálni" a magjába. Ahogy az atomban található elektronokat gerjeszti, amikor az atom elnyel egy fotont, a hafniummagot is lehet gerjeszteni nagyenergiájú fotonokkal. A mag később visszatér legalacsonyabb energiaállapotába, közben azonban gammasugarú fotont bocsát ki. Az eljárást eredetileg energiatárolásra tervezték, azonban amikor kiderült, hogy a bomlás gyorsítható, a Védelmi Minisztérium lecsapott az ötletre. Jelenleg a Légierő kirtlandi kutató laboratóriuma tanulmányozza a jelenséget, az alabamai SRS Technolgies közreműködésével, akik a hafnium-178m2-t biztosítják számukra.

Az SRS vezető tudósa, Hill Roberts szerint öt éven belül alkalmazható lesz a gammasugarú fegyverhez szükséges gerjesztett hafnium. A hafnium robbanóanyag rendkívüli erejű lehet. Egy gramm feltöltött hafnium több energiát képes eltárolni, mint 50 kilogramm TNT. Parányi rakéták lesznek előállíthatóak olyan robbanófejekkel, melyek sokkal erősebbek, mint a létező hagyományos fegyverek. A robbanáskor kiszabaduló nagy energiájú gammasugarak képesek azonnal elpusztítani bármilyen élőlényt a közvetlen hatókörzetben.

A minisztérium állásfoglalása szerint a gyakorlati megvalósítás még évtizedekre van, azonban a szakértők emlékeztetnek, hogy a maghasadás első tudományos publikációja és az első atombomba bevetése között kevesebb, mint hat év telt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #56
    Pardon, elírtam a TAG-et :)

    H2 -> H2
  • [NST]Cifu #55
    Hmm... amúgy a cikkel kapcsolatban most merült fel bennem egy kérdés: vajon milyen költségbe kerül egy adott mennyiségű hafnium-178m2 előállítása? Mert valószinű, hogy aranyárban van, ergo aligha fogja leváltani a jelenlegi akkumulátor-technológiákat....
  • [NST]Cifu #54
    Szvsz akkor az autód hidrogénnel üzemel majd, mivel akkor végre lehetne olcsón előállítani elektrolizissel H2-őt. Ugye jelenleg az a baj, hogy hidrogént főleg kőolajból ill. földgázból állítanak elő, mivel úgy olcsóbb...
  • [NST]Cifu #52
    Konkrétan katasztrófa megnevezéssel illettem, az valódi robbanás lett volna, nem beszélgetnénk ilyen "lazán" a témáról szerintem ;)
  • [NST]Cifu #51
    Igen, ezért is írtam azt, hogy amelyek jelenleg vannak, csak korlátozottan használhatóak, valódi pusztitó erejük eltörpül a "klasszikus" fegyverekéhez képest. Tényleg szép eredmény megvakítani egy pilótát, de sokkal efektívebb lelőni egy rakétával vagy egy légvédelmi gépágyúval :)

    Szóval olyan "csodafegyver" nincs, ami képes lenne hatékonyan kiváltani a konvencionális fegyvereket, az eseti használat pedig inkább csak szárnypróbálgatása az új technológiáknak...
  • Hmuda #45
    Én csak attol félek, hogy ha megtudják oldani, hogy a felszabadult energiát irányíthassák, akkor miliméterekre leszünk a gammafegyverektöl, márpedig az már elméletben lehetséges a civil életben alkalmazni. De én amúgyse a civil életre gondoltam. Most hogy ez a rohadt forrószág irtja az erdőket meg az állatokat (erdőtüzek, elsivatagosodás (bát szerintm annyira nem durva, de nem lehanyagolható lehetőség)) erre ezek itt jönnek egy olyan fegyver lehetőségvel ami a robbanás körzetében minden életet kipusztít. Valóban jobb lenne, ha szépen a fegverfejlesztésre fordított pénzt inkább majd a stabilizálásra fordítanák és egy tiszta, (újrahasznosítható) energiaforrást kapnánk (tekintve, hogy több energiát kapunk, mint amit befektettek, bár nem tudom, hogy ez hogyan lehetséges.
  • papabear #44
    jól fizetett... :o(
  • Demon Eyes Kyo #42
    "Aki esetleg most csernobillal kezdene pedálozni"
    Sokan tévhitben élnek és azt hiszik atomrobbanás volt, de ő tényleg nem irta, hogy az lett volna.

    Amcsik primitiv barmok, a "védelmi" minisztériumot igazán átnevezhetnék támadási mnisztériummá.
  • RelakS #41
    MUHAHÁÁ!!! :DDD
  • Punker #39
    "Nem lesznek szegények és gazdagok ha meghúzom a bombán a madzagot...."