15
  • MutenRoshi
    #15
    Nagy lehetőségek vannak ebben a technológiában. Egy kis fejlesztéssel akár biológia fegyverré is lehet alakítani, ami csak bizonyos genetikalilag homogén embercsoportokat támad meg. Ha ebbe az irányba indult volna meg a kutatás valószínűleg több pénz lenne mögötte és gyorsabban folyna a fejlesztés.
  • Omega
    #14
    http://www.science20.com/science_paradise/busting_marine_myths_sharks_do_get_cancer

    Ezen az oldalon ki van fejtve amiről beszélsz, működik még a cég is, nem vették vásárolták föl, más baj van vele, konkrétan a termékük nem hatásos embereken.
  • MacropusRufus
    #13
    kb. 20 éve olvastam, hogy a cápákat kezdék el vizsgálni, mert ők nem lesznek rákosak. Ha jól emléxem akkor valamilyen enzimet termel a szervezete (mája), és ez egyfajta markerkétn megjelőli a hibás sejteket, többek közt a rákosakat is. A faló sejtek meg csak ezeket nyírják ki. Sikerűlt is kísérletekben igazolni, hogy ez a fajta eljárás egereknél is máködik, ráadásúl a cápából kivont jelölő enzimmel.
    De ez után jött a gond: egy gramm ilyen anyag kb. 10%-a volt az azonos betegségre alkalmazott khemoterápiás anyagnak. És itt bezárúlt a kör: a gyógyszert laborústűl mindenestűl felvásárolta egy khemoterápiában érdekelt gyógyszer gyár. A fedő sztori: bevásárolta magát, a további kutatások finanszírozása miatt. Azóta nincs hír erről a készítményről.
    Mindenesetre érdekes, hogy az emberiség valahogy a gyógyítás terén nem akar annyira kimagaslóan nagy eredményeket elérni mint bármi másban.
  • Ahoy
    #12
    Zseniális szerintem. Bár még nagyon az elején járok, ilyen területen tanulok az egyetemen, szóval remélem pár év múlva közelről megismerhetem ezeket a kutatásokat. Hatalmas fejlődési lehetőség van manapság a biotechnológiában.
  • teddybear
    #11
    Márpedig a fejlesztések, például a gyógyszeriparban egyre költségesebbek. Az egyes gyógyszerek engedélyeztetése az idők során egyre szigorúbb feltételekkel megy, ami költséges. Márpedig egy üzleti vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy egy sikeres gyógyszert ne kezdjen árulni. Főleg azért, mert sohasem tudhatják, hogy valaki nem fejleszti ugyanazt párhuzamosan velük, és ami csökkentheti a későbbi bevételüket.

    Ami pedig az egyes találmányok eltitkolását illeti, az sohasem tartott sokáig. Ha szükség volt egy megoldásra, előbb-utóbb valaki ismét felfedezte. Erről is rengeteg példát lehet hozni.
  • teddybear
    #10
    Arra is lehet használni.
  • sanyicks
    #9
    A buta emberekre inkább az jellemző, hogy elhiszik, azt hogy egy iszonyatos pénzeket termelő iparág, csak az emberek érdekeit nézi ;) Ha így lenne, kb nullszaldós lenne, esetleg egy kevés profittal a fejlesztések miatt, de nem így van. Olyan pofátlan összegeket kérnek el olyan egyszerű dolgokért is, hogy az undorító.

    Annyi ígéretes dologról számoltak már be az utóbbi évtizedekben, és lásd a gyógyíthatatlan betegségek ugyanúgy gyógyíthatatlanok azóta is, a találmányok pedig eltűntek.

    Ez persze nem csak a gyógyszeriparra jellemző, mindenre. Pénz az első, ember feláldozható.
  • Archenemy
    #8
    én úgy tudom, hogy igazából a tűzoltók gyújtják a tüzeket is
  • mikkas
    #7
    Csak én gondolom így, hogy R2-D2 bekeményít és kiírtja a rákos sejteket?
  • slickboy
    #6
    Ez a buta emberek teóriája, akik nem ismerik a tudományos kutatást, semmilyen természettudományos, biológiai vagy a területhez szükséges molekuláris sejtbiológiai ismeretekkel nem rendelkeznek. Kényelmesebb a jól bejáratott "szemét gyógyszeripar-maffia" kezdetű mantrát fújni meg összeesküvés elméleteket gyártani amelyet féltudományos "bizonyítékokkal" támasztanak alá.
    Olyanokat hallottam én már, csak fogtam a fejem. Pl, hogy a cukorbetegséget se akarják véglegesen meggyógyítani, mert az inzulin meg egyéb antidiabetikumok gyártása több pénzt hoz. Aki kicsit is tanult az endokrin működésről, endokrinológiát, patológiát, kórélettant, élettant, farmakológiát, stb, az nem írna le ilyen sületlenséget.
  • MR007
    #5
    És nyilván - így folytatnád - ha valaki mégis előrukkolna valami tényleges világraszóló felfedezéssel pl.a gyógyászatban, amely az emberiség egésszét érinthetné pozitívan, azt rögvest eltennék láb alól azok a csúnya, rossz terroristák.
  • NIBI
    #4
    Gondolod Te...
  • sanyicks
    #3
    szép dolog, de nem lesz belőle semmi, a beteg ember több profitot termel, és ha meghal kevesebb költséggel jár, mint az élő, gyógyult ember.
  • memphis23
    #2
    Sztem egész jól hangzik!;)...bár érdekes, hogy kissé gyorsan eljutottak az egér tesztelős fázisig, anélkül, hogy erről a kutatás(sorozatról) bármi info is megvetette volna a lábát a sajtóban.
  • willcox
    #1
    Bulvár a köbön.