Hunter

Szennyezettek a genom adatbázisok

Az eddig szekvenált génállományok 18 százaléka szennyeződött emberi DNS-sel, ami valószínűleg a laboratóriumi előírások be nem tartásának a számlájára írható, állapította meg egy amerikai kutatócsoport.

Rachel O'Neill és munkatársai a Connecticut Egyetemen 2749 genomot vizsgáltak át, baktériumokét, vírusokét, növényekét és állatokét, melyek közül több is modell organizmusként szolgál a kutató laboratóriumok számára. Az elemzések befejeztével 492 génállomány esetében egy érdekes hasonlóságra lettek figyelmesek, a genomok mindegyikében megtalálható volt egy csipetnyi emberi DNS, az úgynevezett Alu Y.

Az Alu-szekvenciák olyan viszonylag rövid, legfeljebb 300 bázispár hosszúságú "ugráló" genetikai csomagok, amik véletlenszerűen képesek beépülni a genom különböző pontjaira, ahol egy adott időn át megtelepszenek, majd később másik helyre épülnek be. Egyedül az influenza vírusok génállományai bizonyultak teljesen tisztának, ami a fertőző betegségekkel foglalkozó intézetek szigorú szabályzatainak tulajdonítható.

A szennyeződések félrevezethetik a kutatókat, ami a jövőben, az emberi genomok szekvenálásának terjedésével tovább súlyosbodhat. O'Neill több emberi génállományt is ellenőrzött, melyeknél szintén felmerül a szennyezés gyanúja. A kutatónő szerint sokkal szigorúbbaknak kellene lenniük a laboratóriumi gyakorlatoknak, különösen a különböző betegségekre való hajlamok keresésére irányuló projektek esetében, ahol a szennyezések akár jelentős mértékben is befolyásolhatják a végeredményt. "Aligha van olyan, aki örülne, ha közölnék vele, hogy a szekvenciája alapján esetében rendkívül magas a rák kialakulásának kockázata, miközben valójában erről szó sincs" - mondta.

A közel 20 százalékos szennyezettségi szint jelentős, és aggodalomra ad okot, olvasható a kutatócsoport jelentésében, melynek tagjai a világ tudósai által használt két legnagyobb adatbank, az amerikai Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ és az európai Ensembl állományait vették szemügyre. Az amerikai adatbázis szekvenált állományaiban a genomok 11 százaléka, a még összerakásra váró nyers adatok 22 százaléka tartalmazott szennyező emberi DNS-t. Az Ensembl esetében a nem emberi genomok 29 százaléka tartalmaz emberi DNS szekvenciákat.

A probléma elsősorban abban rejlik, hogy a legtöbb DNS szekvenálás egy gyors és olcsó technológiát használ, ami a DNS töredékeket a már az adatbankokban található referencia genomokkal hasonlítja össze, feltételezve, hogy azok teljesen pontosak. Ez a módszer, az úgynevezett újra szekvenálás, jelentősen csökkenti a szennyeződések kizárásának esélyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #9
    "Elnézést, de önnél a nagyfokú szennyezettségere való tekintettel, nem DNS-t, hanem DOS-t találtunk.."
  • harcu #8
    Valszeg így keletkezett anno a tigriscápa és a lódarázs is.
  • xido #7
    ...szép új világ,amikor az ember már csak egy szennyező anyag...:)
  • Alfa Of NS #6
    Jaja. Vagy amikor a laborban klónozott zöldborsó elkezd pislogni, akkor már kezd gyanússá válik a dolog.
  • TreDoR #5
  • toto66 #4
    (Szennyezett szekvencia a vizsgálaton, pacák várja az eredményt)
    A DNS-ét megvizsgáltuk. Ez alapján, Ön egy H1-N1 vírus.
  • Pares #3
    Vírusokkal meg bacikkal kísérleteznek, oszt' még kezet se mosnak...

  • wraithLord #2
    "Aligha van olyan, aki örülne, ha közölnék vele, hogy a szekvenciája alapján esetében rendkívül magas a rák kialakulásának kockázata, miközben valójában erről szó sincs."
    Nekem is ez jutott volna először eszembe, ha megkérdezik pl., hogy miért rossz az, ha szennyezettek a génbankok cDNS szekvenciái.
  • roliika #1
    Vagy a teleportáló DNS-ek miatt.