Hunter

2005 óta nem észlelt erejű napvihar zúdul ránk

Hét éve nem tapasztalt erősségű napkitörés hullámai érhetik el ma, január 24-én a Földet. A NASA Nap Dinamikai Obszervatóriuma (SDO) január 23-án a kora reggeli órákban rendkívüli intenzitású ultraibolya villanást rögzített. A kitörés az 1402-es napfoltból indult ki, ami az utóbbi időben egyre nagyobb aktivitást mutat. Számos NASA műhold, köztük az SDO, a SOHO és a STEREO is észlelte a hatalmas vihart.

A tegnap reggeli napkitörés a várakozások szerint töltéssel rendelkező részecskék özönét zúdítja ránk, amik az USA Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) Űridőjárás Előrejelzési Központjának szakértői szerint 15 óra környékén érik el bolygónkat. A NOAA közleménye szerint ez a legerősebb napvihar 2005 májusa óta, és elővigyázatosságból, a megnövekedő sugárterhelés elkerülése érdekében várhatóan áttervezik a sarkvidékek fölötti repülőjáratok útvonalait, nyilatkozott tegnap Kathy Sullivan, a NOAA helyettes vezetője.


Az SDO felvétele a Nap észak-keleti oldalán kitörő M9-osztályú flerről

A tudósok ezeket az elektromágneses kitöréseket koronakidobódásoknak, angol elnevezésének rövidítése alapján CME-knek nevezik, melyeket részletesen tanulmányoznak, mert rendkívül káros geomágneses viharokat kelthetnek, amikor a töltéssel rendelkező részecskék rázúdulnak a Föld mágneses mező vonalaira. Azon felül, hogy a szokottnál jóval látványosabb sarki fényeket produkálnak, a geomágneses viharok megrongálhatják a Föld körül keringő műholdakat, kommunikációs zavarokat és károkat okozhatnak az elektromos hálózatokban, élővilágunkra azonban nem jelentenek közvetlen veszélyt.

"A felhő szinte kétséget kizáróan a Föld felé halad" - jelentette be a Spaceweather.com. "A SOHO/STEREO felvételek előzetes vizsgálata szerint a CME erőteljes csapást fog mérni a Föld mágneses mezejére, különösen a bolygó északi részein január 24 és 25 között"


A NOAA GOES-15 műholdjának röntgensugarú felvétele az eseményről

A vasárnapi napkitörést az M9-osztályba sorolták, ami egy hajszállal gyengébb a legerősebb X-osztályú kitöréseknél. Múlt héten egy másik napfolt-csoport több M-osztályú kitörést bocsátott ki, az SDO tudósai szerint ezek a kitörés típusok szinte mindennaposak, miközben a Nap ezen heves területe lassan a Föld felé fordul. Szülőcsillagunk 11 éves ciklusának a közepénél jár, aktivitásának maximumát várhatóan 2013-ban éri el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #39
    Az, hogy valamiről nincsenek ismereteid, nem jelenti azt, hogy az nincs.
  • Doktor Kotász #38
    "Rá is férne erre az önpusztító világra egy jó hosszú áramszünet"

    Mondjuk 10-15 évnyi várható helyreállítás is tetszene?
    Mert a kisült trafókat ennyi ideig tartana pótolni...
  • Doktor Kotász #37
    "Mert a kórházban nincsen tartalék generátor?
    A napviharok elsősorban a hosszú távvezetékeket teszik tönkre, mert abban tud veszélyes feszültséget kelteni.
    New Yorkban is volt már nagy áramszünet..."

    Nem az a gond, ha valahol áramszünet lesz, mert kiégnek a távvezetékek trafóálomásai, hanem az, ha ez mindenhol egyszerre következik be.

    Történelmünk folyamán volt már sarkifény egyszerre a világ minden táján. Ehhez az kell, hogy extrém erős legyen, és ne csak a föld felé törjön ki, hanem a legsűrűbb része pont telibe találja a Földet.

    Ha ez megtörténik, a le nem kapcsolt elektromos hálózatokat tönkre teszi. Márpedig a bolygó trafóállomásait évtizedekig tartana kicserélni. Ha abba belegondolsz, hogy a jelenlegi kínai és indiai fejlesztések az energetikai ipar kapacitását évekre előre leköti, akkor iszonyú recessziót okozna.

    Jelenleg nem pénzkérdés Kína növekvő energetikai igényét kielégíteni, hanem kapacitásbeli. Már most tudják, mit és hol fognak építeni 5 év múlva, mert tudniuk kell. Nincs olyan, hogy holnapra kell. Mert nincs.
  • MR007 #36
    Na akkor ezt megúsztuk. Ennyit erről. Ufós cikk nem lesz a közeljövőben? Jó lenne már vmi nem hétköznapi, de azért tragédia mentes.
  • nextman #35
    En tuleltem. Meg.
  • NEXUS6 #34
    Ebből láccik, hogy a világvégézés csak a média, a hisztéria-ipar egyik kampánya.

    Mellesleg persze, olcsó fogás lett volna, ha rögtön úgy kezdődik a cikk, hogy nyugalom, mert az egésznek semmi hatása nem lesz.

    Na akkor most tartanánk úgy az 500. hsz-nél! Páran meggyorsították volna a családi óvóhely építését, néhányan hosszúlejáratú hitelt vennének föl a következő főleg szórakozóhelyeken és kaszinókban eltöltendő 48 óra fedezetére, és persze néhányan csoportos rituális önygilkosságot követnének el.
    Így meg itt nyűglődünk xaros 34 hsz-szel.
    :DDD
  • SigS #33
    Iphone 16, nem 32 gigás (mindegy) eladó!
    Neem, semmi köze a napkitöréshez!
  • nearo #32
    Na látod, ez már valószínűbb^^
  • MR007 #31
    Ha minmeghalunk, akkor a terroristák is? Mert akkor még valahogy meg tudnék békülni a helyzettel.
  • tricky #30
    nem értem minek rinyálnak itt, ha akkora napkitörés lesz, hogy nem lesz áram , akkor a napocska nem fogja nézni kinek van pészmékerje vagy kinek milyen elektromos kütyüje van a testében, nyilván való, hogy mindenki aki létfontosságú elektromos testi kütyükkel él, az meg fog halni. ennyi , ezen nincs mit szépiteni...