Hunter

Megmagyarázták a Napot övező csendet

Amerikai napfizikusok megpróbálnak magyarázatot adni a Nap szokatlanul hosszú minimumára, ami 2008 decembere óta tapasztalható. Úgy tűnik a jelenség kulcsa a plazmaáramlásában keresendő.

A Nap minimuma alatt kevésbé aktív, vagyis jóval kevesebb napkitörést és napfoltot produkál - utóbbiak azok a heves mágneses aktivitással rendelkező területek, amelyek sötét foltokként észlelhetők a Nap felszínén. Elhúzódó természete 12,6 évre nyújtotta el a legutóbbi napciklust, ami az elmúlt közel 200 évet tekintve a leghosszabb periódus. A coloradoi Nemzeti Légkör Kutató Központ munkatársa, dr. Mausumi Dikpati által jegyzett új kutatás szerint a vártnál hosszabb csendes időszak a szülőcsillagunkban keringő plazmában beállt változások eredménye.

A naptevékenységet erősödés és gyengülés jellemzi az átlagosan 10,7 évig tartó napciklus alatt. Mivel pontos feljegyzések csak 1755 óta állnak rendelkezésre, így 22 napciklussal hasonlíthatjuk a 2008 decemberében lezárultat, ami azon túl, hogy az átlagosnál hosszabb volt, egy évszázadra visszatekintve a legkevesebb napfoltot is produkálta.

Dikpati és kollégáinak kutatása arra utal, hogy a szokatlanul hosszú nyugalmi állapot kialakulásának egyik oka a Nap úgynevezett "nagy szállítószalagjában" bekövetkezett változásokban keresendő, ami a Föld óceáni áramlásaihoz hasonlóan a felszínen át a sarkok felé mozog, víztömegek helyett töltéssel rendelkező részecskék forró levesét, vagyis plazmát szállítva. Esetünkben a plazma lesüllyed a Nap szívébe, mielőtt újra megjelenne az egyenlítőnél.

A 23. ciklus alatt ezek az áramlások egészen a sarkokig nyúltak, míg a korábbi ciklusokban csupán az út kétharmadát tették meg. Dr. Robert Ulrich, a Los Angelesi Kalifornia Egyetem kutatója, a Geophysical Research Letters szaklapban megjelent tanulmány társszerzője szerint felfedezésük rávilágít a Nap megfigyelésének fontosságára. A kutatócsoport kifinomult számítógépes szimulációkat használt annak bemutatására, hogyan befolyásolhatta a plazmaáramlás a ciklus időtartamát. Észleléseik szerint a "nagy szállítószalag" hosszának növekedése és a visszaáramlás alacsonyabb sebessége magyarázza az elnyúlt 23. ciklust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kipinil #39
    Magyarázzák, de nem megmagyarázták. Itt egy jó-kis topik erről:

    http://beszelgetes.com/node/471

    Mesterséges az egész, a tudomány meg mindig mindenre természetes magyarázatot akar adni.
  • Justil #38
    tudom miről szól, és én erre is gondoltam, mint ahogy erről is volt szó korábban a topicban, csak a címét szúrtam el :)
  • Doktor Kotász #37
    A Sunshine másról szól.

    Leáll a nap, a földön hideg lesz, és az emberek elkészítenek egy hatalmas űrhajót, amiben a föld teljes uránium készletét felhalmozták (kibányásznak mindent), és egy nuklráris reakcióval újraindítanák a napot. Csak van a hajón olyan ember, aki azt hiszi, hogy Isten keze volt a dologban, ezért szabotálni kell az utat.
  • z99999 #36
    inkább mert a világűrben nem terjed a hang

    (jaj jön a világvége!!!:O)
  • nessboth #35
    Azért van csend, mert a nap elégeti a hangot!
  • Justil #34
    ja tényleg, ezt benéztem. de van solaris c. ómerikai film is, 2002-es. aszittem az az, de valóban sunshine a címe.
  • Kara kán #33
    A többi néma csend...
    The rest is silence...

    :-)
  • djhambi #32
    Valójában a naptevékenység csökkenése tűnik a jelenlegi éghajlatváltozás okának. Tehát melegebb lesz az elkövetkező időkben.

    "Ez is a globális felmelegedés hatása... "

    Fordítva, ez a globális felmelegedés oka. :)

    Justil, nézzétek meg az eredeti, ruszki, kétrészes, Tarkovszkij rendezésű Solarist. (2x3=6 óra hosszú.) Az egy filmtörténeti érték. Örökérvényű művészfilm. Csak kicsit lassú a mai ember számára.

    A Sunshine k. jó ahhoz képest, hogy brit film. Csak az pont glob. felmelegedéshez, és nem lehűléshez vezet.

    Érdemes majd nézegetni a Szkeptikus Konferenciákat, mert ez a téma a közeljövőben előkerül!
  • Amergin #31
    Csékirízéé!!
  • Dredd #30
    sunshine http://www.imdb.com/title/tt0448134/