Hunter

Kipipálhatjuk a gammasugarú kitöréseket

Az elkövetkező évek katasztrófa listájáról - amit árvizek, cunamik, hurrikánok és tornádók tarkítanak - egy tételt biztosan kihúzhatunk, a hosszú időtartamú gammasugarú kitöréseket.

Legalábbis ezt tükrözik a Hubble űrtávcső megfigyeléseinek legfrissebb elemzései. Valószínűleg ennek hallatán senki nem fog különösebben fellélegezni, azonban ha egy ilyen kitörés a közelünkben következne be, az teljes egészében elsöpörné a Föld ózonrétegét, drámai éghajlatváltozásokat és beláthatatlan evolúciós következményeket zúdítva ránk.

A gammasugarú kitörések két csoportba sorolhatók, vannak rövid és hosszú kitörések. A rövid kitörések néhány milliszekundumtól 2 másodpercig terjednek, míg a hosszú időtartamú gammasugarú kitörések, melyek többnyire szupernóvákból erednek, kettőtől több tíz másodpercig tartanak. Erejük legalább százszorosa, de akár ezerszerese is lehet a rövidekéhez képest.

Néhány példa a hosszú kitöréseknek otthont adó galaxisokra

A Hubble felméréseit elemző csillagászok megállapították, hogy galaxisunkban ilyen esemény nem várható, a kitörések a kis, szabálytalan alakú galaxisokat jellemzik, ahol a csillagok szűkében vannak a nehezebb elemeknek, mint a szén és az oxigén. Ez a Tejút csillagpopulációjáról egyáltalán nem mondható el.

A csillagok környezetének ismeretében fel lehet vázolni, mely csillagtípusok hajlamosak gamma kitörésekre, nyilatkozott az elemzést végző a baltimore-i Űrtávcső Tudományos Intézet vezetője, Andrew Fruchter. A csillagászcsapat 42 hosszú időtartamú kitörés és 16 szupernóva környezetét vizsgálta meg, az eredmények pedig azt tükrözik, hogy a kitörést produkáló szupernóvák igen eltérő közegben élnek az átlagos szupernóvákhoz képest.

Többnyire kicsi, halvány, szabálytalan alakú galaxisokban bukkantak rájuk, melyekben általában kevés a nehezebb elem. Spirális galaxisban csupán egyetlen ilyen kitörést regisztráltak. Eszerint a Tejút igen valószínűtlen forrás, miközben az általános szupernóvák egyenlő arányban oszlanak meg a nehezebb elemeket kisebb és nagyobb koncentrációban tartalmazó galaxisok között.

A csillagászok azt is felfedezték, hogy a hosszú kitörések elsősorban a galaxisok legfényesebb területeire koncentrálódnak, ahol a legnagyobb tömegű csillagok csoportosulnak, míg a szupernóvák az egész galaxis területén előfordulnak, azaz a hosszú kitörések a Napnál legalább hússzor nagyobb, a nehéz kémiai elemekben hiányt szenvedő csillagoktól várhatók.

Mivel az idő múlásával a galaxisokban egyre több nehéz elem gyűlik fel, így elvileg egyre kisebb az esély a pusztító kitörésekre, melyek Fruchter szerint inkább a múltat, a csillagok korai generációit jellemezték.

A nehéz elemekben gazdag csillagok esetében valószínűtlen a kitörés, mivel az összeomlásukat és felrobbanásukat megelőzően felszínükről túl sok anyagot vesztenek napszeleik által, így nem marad elég tömegük a jelenséghez szükséges körülmények létrehozásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #36
    Hja, univerzális fertőtlenítőszer... :D
  • samcarter #35
    A gammasugarzas miatti betegsegeket mi...A gammakitores nem szimpla gammasugarzas , hanem egy egesz galaxist sterilizal az elettol.
  • Carbine #34
    Ez természetes esemény a Föld életében... asszem ilyan 100ezer évente következik be, hogy a mágnese pólusok felcserélődnek, de a mostani váltás már késésben van pár tízezer évvel

    A váltás abban nyílvánul meg, hogy amig tart, a Föld mágneses mezeje egyre gyengébb lesz, majd a váltás végeztével ismételten "visszatöltödik".
    Ez a mágneses pajzs óv minket a napszelektől és kozmikus sugárzásoktól egyebek között.
  • sz4bolcs #33
    És ennek ki örülne?
  • Kornan #32
    Erről én is halottam,talán a spektrumon volt róla egy műsor,állítólag bizonyítékot találtak ,hogy korábban megtörtént ez,de ,hogy milyen hatásai lennének konkrétan azt sajna nem tudom.
  • Yv@n #31
    A kipipálhatjuk azért nem jó, mert épp az ellenkezője a kihúzhatjuk-nak. :)
  • Balumann #30
    Én meg valami olyasmit is hallottam, hogy megfordul a föld 2 mágneses pólusa, vagy megcserélődik, és megváltozik a pozitív és negatív, és semmi se fog működni (elektromos berendezések, stb.). Erről nem sokat tudok, és nem is találtam, még csak egy újságba volt cikk. De ha ez megakadályozza majd a fejlődést akkor
    Tom nem egészen ide kapcsolódik de ha már az emberek megmentéséről is beszéltek
  • Su0my #29
    1 milliárd év előbb utóbb:):)
  • Kornan #28
    Pedig bármennyire is hihetetlen csak az ember mentheti meg az itt kialakult életformákat,előbb utóbb úgyis meghal a napunk,és akkor ha elég fejlettek vagyunk elvihetjük az itt élő növényeket és állatokat,megmentve őket a biztos pusztulástól,persze ha így haladunk tovább nem sok mindent lehet majd elvinni,kivéve ha a genetika elér arra a szintre hogy a kihalt fajokat újrateremtsük.
  • csibra #27
    Valami olyan módszer kellene, amitől csak az emberek pusztulnak ki, lehetőleg semmilyen más élőlény sem, mert szerintem a természetnek még van esélye hogy rendbehozza azt amit tönkretettünk...