Hunter

A Nap nem végezhet a Földdel 2012-ben

Ha a világunk elpusztul 2012-ben, azt nem a Nap számlájára fogjuk írni, tájékoztatott a NASA. A vészmadarak megnyilvánulásai ellenére csillagunk nem képes olyan erejű napkitörést produkálni, ami ropogósra sütné bolygónkat. "Ami a legfontosabb, a Napnak nincs elég energiája egy gyilkos tűzgömb eljuttatásához a 150 millió kilométerre fekvő Földre, hogy elpusztítsa azt" - írja a NASA november 10-i állásfoglalásában.

A maja "hosszú számítás" naptár elvileg 2012. december 21-én a végéhez ér, lezárva egy 5126 éves időszakot. Ez a sokak által tévesen értelmezett tény többeket is arra sarkallt, hogy elkezdje kántálni az eljövendő apokalipszist, míg mások alátámasztandó a feltevést, felsorakoztatták a világvégéhez vezető lehetséges okokat.

Az egyik népszerű elmélet szerint egy hatalmas napkitörés fog elbánni a Földdel. A pánikkeltők rámutatnak, hogy a Nap aktivitása éppen fokozódóban van, ami arra utal, hogy a gyilkos kitörés a jövő év vége felé érkezhet el. A Nap valóban 11 éves tevékenységi ciklusának csúcspontja felé halad, ez a csúcs azonban a csillagászok várakozása szerint 2013-ban vagy 2014-ben érkezik el, emellett számtalan maximumon estünk már át az elmúlt évtizedekben és még mindig itt vagyunk a Földdel egyetemben.

Ha ez az érvelés nem lenne kellően meggyőző, akkor vegyük figyelembe a kutatók azon álláspontját, hogy a kitörés égető hője nem képes eljutni bolygónkig. A Nap tevékenysége természetesen képes befolyásolni, és befolyásolja is a Földet. A kitörések például átmeneti hatásokat gyakorolnak bolygónk felső légkörére, fennakadásokat okozva a műholdas kommunikációban. A korona-anyagkidobódások (CME-k), azaz a Nap plazmájának hatalmas kitörései, melyek óránkénti 5 millió kilométeres sebességgel szöknek ki a világűrbe, még ennél is nagyobb gondokat okozhatnak. A Földet elérő CME-k működésképtelenné tehetik a GPS jeleket, a rádió kommunikációt és az elektromos hálózatokat. Egy nagy erejű, jól irányzott CME komoly pusztítást végezhet műszakilag egyre fejlődő és egyre nagyobb függésbe kerülő társadalmunkon, azonban ezzel együtt sem képes elpusztítani a bolygót, vagy kiirtani az emberiséget, hangsúlyozzák a kutatók.

A jövő évi világvégét előidéző tényezők a napkitörések kizárásán túl is kezdenek megcsappanni. Az Elenin üstökös, ami egyes megfigyelők szerint több más égitesttel egy vonalba kerülve hatalmas földrengéseket és szökőárakat zúdít a nyakunkba, nemrég darabjaira esett szét egy Nap-közeli áthaladás során. A feltételezett Nibiru bolygóról, amit X-bolygóként is emlegetnek és állítólag a Földhöz viszonyított négyszeres méretével együtt jövőre nekünk ütközik, megállapították, hogy nem is létezik.


"Nincs bizonyíték a Nibirura" - zárta rövidre a témát Don Yeomans, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának Földközeli Objektumok Hivatalának vezetője. "Nincs Nibiru bolygó, nincs X-bolygó és semmi sem sodródik felénk"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xrt #117
    Nem tudom mennyire pontos a közlés, de mivel ebből indulhatunk ki a cikk alapján:

    /"Nincs bizonyíték a Nibirura" - zárta rövidre a témát Don Yeomans, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának Földközeli Objektumok Hivatalának vezetője. "Nincs Nibiru bolygó, nincs X-bolygó és semmi sem sodródik felénk"/

    Olvasd csak el a kijelentést! Nem azt közölte hogy egy éven belül a jelenlegi fizikát érintő tudásunk alapján jelentős gravitációs vagy egyéb hatást okozó égitest nem jöhet a közelünkbe, hanem hogy márpedig ilyen nincs.
    Ennyi erővel azt is közölhette volna hogy a Föld az egyetlen élhető bolygó az egész galaxisban vagy világűrben, még igaza is lehetne, sőt lehet is bár nem hiszem. Ugyanúgy mint nem hiszek a Maja naptár végével indokolt katasztrófának. Jut eszembe most néztem meg a naptáram, nem láttam semmit december vége után még egy üres lapot sem. Opsz a fal volt mögötte bár nem tudom mire vélni ezt világvégével kapcsolatban (nem fejeltem le :) )... Sőt a telefonomon is csak 2029/12/31 a legtávolabbi dátum amit be lehet állítani, lehet akkor lesz a világvége?

    Minden logikát nélkülözve: Mi van ha a Niburu (akármi is az) épp a sötét anyag amit a nagybecsű tudományos világ keresett? Hisz nem látható, nem érzékelhető de nagyon kellenek a képletekhez mert anélkül sutba lehet dobni minden tudományos számítást, aztán lehet meglepődünk, mert csak vakok vagyunk? :D


    (Megint, a félreértések elkerülése végett jelezném, felvetéseim nem komolyan vehető elméletek csak a begyöpösödött dogmákra épülő elméletek hitének lerombolási kísérlete. Most épp egy logikát teljes mértékben nélkülöző nangulatban leledző időszakban.)
  • xrt #116
    "Remek, miklós, akkor várom a bizonyítást:
    LINK."

    Ha már úgy érzed ismersz, legalább a nevemen szólítanál! Remélem túl vagy a négy elemin, akkor értenéd a kommentem amire válaszolni próbáltál. :P
  • csibra #115
    "Ok, nincs bizonyíték a létezésére. De van bizonyíték arra hogy nem létezik? Vagy elég egy hangzatos titulus és végzettség hogy kijelenthesse nincs ilyen bolygó..."

    De most komolyan...
    30-40m átmérőjű kisbolygókat (űrkavicsokat inkább) is látnak távcsövekkel, akkor pont egy a földnél négyszer nagyobb bolygót ne észleltek volna már ami 1 év alatt ideér?

    Emlékezz 1996-1997-re: a Halle-Bopp üstököst 50km átmérővel 2 évvel azelőtt felfedezték, hogy napközelbe ért volna. Amikor felfedezték, akkor még nem volt csóvája, csak egy hógolyó volt ami errefelé tartott: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hale%E2%80%93Bopp-%C3%BCst%C3%B6k%C3%B6s

    Ha lenne X bolygó látnánk távcsövekkel. Ez nem elég bizonyíték?
  • gothmog #114
    Remek, miklós, akkor várom a bizonyítást:
    LINK.
  • xrt #113
    ""Nincs bizonyíték a Nibirura" - zárta rövidre a témát Don Yeomans, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának Földközeli Objektumok Hivatalának vezetője. "Nincs Nibiru bolygó, nincs X-bolygó és semmi sem sodródik felénk""

    Umm olvasd csak el ezt még egyszer! Itt egy szuperior titulussal rendelkező nagy tudós állította hogy márpedig Nibiru nem létezik, sőt semmi sem sodródik felénk. Ez egy állítás. Ha nem tudja cáfolni, akkor marad a kérdőjel.


    "Tagadást nem lehet bizonyítani."

    Menj vissza általános suliba, úgy ajánlanám neked a matek órákat...
  • gothmog #112
    „Változtat ez valamit a felvetésemen?”
    Tagadást nem lehet bizonyítani. Állításokat lehet bizonyítani vagy cáfolni, ilyen esetekben a megfelelő valószínűség megadásával.
  • xrt #111
    "Arra van bizonyíték, hogy te nem vagy egy pszichopata sorozatgyilkos, aki nőket és gyerekeket darabol esténként?"

    Nincs. Változtat ez valamit a felvetésemen? :P
    Mondjuk lehet én könnyebben bizonyítani tudom hogy ezek a dolgok rám nem állnak, mint kijelenteni hogy márpedig valami nem létezik a világűrben...
  • gothmog #110
    Arra van bizonyíték, hogy te nem vagy egy pszichopata sorozatgyilkos, aki nőket és gyerekeket darabol esténként?
  • xrt #109
    "Nincs bizonyíték a Nibirura" - zárta rövidre a témát Don Yeomans, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának Földközeli Objektumok Hivatalának vezetője. "Nincs Nibiru bolygó, nincs X-bolygó és semmi sem sodródik felénk"

    Ok, nincs bizonyíték a létezésére. De van bizonyíték arra hogy nem létezik? Vagy elég egy hangzatos titulus és végzettség hogy kijelenthesse nincs ilyen bolygó...

    Azért az a kijelentés hogy "semmi sem sodródik felénk" elég erős a jelenlegi tudásunk alapján.
  • Doktor Kotász #108
    Főleg, ha értenéd, hogy miről szólt a jelenések könyve. Tele utalásokkal a Római Birodalomra a hazáját provinciaként leigázó rómaiakat gyűlölő elmeösszeroppanáson áteset vallási vezető tollából.