Hunter

Rejtélyes „űrgolyó” landolt Namíbiában

Egy különös fémgömb zuhant alá az égből és csapódott be Namíbia egyik északon fekvő füves síkságán. A 35 centiméter széles fémes objektum az afrikai ország fővárosától, Windhoektől 750 kilométerre ért földet egy 33 centi mély és 3,8 méter átmérőjű krátert hagyva maga után, jelentette az AFP hírügynökség csütörtökön.

Az "űrgolyó" 6 kilogramm súlyú, felülete érdes és jól láthatóan két összehegesztett félgömbből áll, tájékoztatott a helyi rendőrség képviselője. A rejtélyes gömböt november közepén fedezték fel, a helyi hatóságok azonban visszatartották a bejelentést, több tesztet végezve el a tárgyon, hogy megállapítsák, jelent-e valamilyen veszélyt a társadalomra.


"Ez nem robbanó szerkezet, inkább üreges, először azonban alaposan meg kellett vizsgálnunk" - nyilatkozott Vilho Hifindaka, főfelügyelő helyettes a francia hírügynökségnek. Ezzel együtt a hatóságok még mindig nem tudják, mire is szolgál, vagy szolgált az égből pottyant objektum és pontosan honnan is származhat, ezért felvették a kapcsolatot a NASA-val és az ESA-val a kérdések tisztázása érdekében.

A helyiek néhány nappal a gömb felfedezése előtt egy sor kisebb robbanást hallottak. Hasonló gömböket már Ausztráliában és Közép-Amerikában is találtak az elmúlt két évtized során. Paul Ludik, a rendőrség törvényszéki szakértője szerint a gömb egy "ismert fémötvözetből készült" és leginkább egy "kompozittal burkolt nyomás alatt álló edénynek", röviden COPV-nek tűnik, aminek számos űralkalmazása van. Ezek az eszközök a gyakorlatban ugyanazt a feladatot látják el, gázokat tárolnak nyomás alatt egy űrkörnyezetben. A magas nyomás fenntartása érdekében a COPV-k rendkívül erős anyagokból készülnek, amiket gyakran szénszálas anyagokkal vagy kevlárral burkolnak be, ezért maradhatott ennyire épen a namíbiai fémgömb.

A most talált objektum nem számít igazán nagy meglepetésnek, hiszen az év második felében jelentős mennyiségű űrhulladék tért vissza a légkörbe. Szeptemberben például a NASA működésképtelen Felső Légköri Kutató Műholdja (UARS), egy 6,5 tonnás űreszköz, ami 1991 és 2005 között teljesített szolgálatot a Föld körül keringve a Csendes-óceán fölött lépett be az atmoszférába. Mindössze egy hónappal később a német 2,7 tonnás Röntgen Műhold (ROSAT) zuhant vissza a Földre az Indiai -óceán fölött. A két visszatérés következtében senki sem sérül meg.

Rögtön januárban újabb műhold tér vissza, az orosz Phobos-Grunt "személyében", ami november 8-i fellövése után ragadt földkörüli pályán, ez a pálya pedig egyre alacsonyabb és alacsonyabb lesz. A legtöbb szakértő szerint a tekintélyes méretű, 14,5 tonnás műhold a jövő hónap közepén lép be a légkörbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 17735 #34
    Ezt is megfejtették...
  • KopaszIsten #33
    Támadnak a' Zufók! :D Először kémrobotokat küldenek, aztán jön a' zinvázió. :D
  • BIZ0906 #32
    Ja mert megkerülte a világegyetemet.
  • NEXUS6 #31
    De szerintem, csak kezdődik az invázió, a levegőnkre fáj a foguk!



  • NEXUS6 #30
    Hidrazin tartály?
    Kircsi!

    Remélem valamelyik színesfémygyűjtő kinyitja.
  • krk #29
    Túl sok a hátétépé a linkedben. Egyébként meg: Nahát! Tényleg!
  • kisemlős #28
    Így nézett ki fénykorában:

    tartály
  • Pares #27
    Félig svájci, félig görög, erről ennyit. :D
  • Szefmester #26
    Tipikus őrült professzor benyomása van a fickónak.
  • NEXUS6 #25
    Tessík mondani, mennyi ennek a fímtartalma, mert mi a tesókkal eztet a gondot rettentő gyors hámársággal megtudzsuk oldni, kírem tisztelettel!