dorje#71
Na szerintem ez a baj az emberi aggyal.
Nevezetesen, sok egyednél képtelen beépíteni a világnézetébe, ha valami kérdésre nem tudja megadni a választ.
Részemről, ha megkérdeznék, hogy valós esemény-e a működő tudatnak a test elhagyása, és erre csak igen/nem választ adhatok, akkor a nemet válaszolom.
De itt nem jó a kérdés, ugyanis a jó válasz a "nem tudom". Viszon 99%-ra teszem a "nem"-et. Azt nem értem, hogy miért ragaszkodik a legtöbb ember "szoftvere" a válasz egyértelmű eldöntésére, amikor NINCS elég infó hozzá.
A legmegrögzöttebben vallásos ember sem tudja biztosan, hogy létezik-e Isten, csak kiválaszja magának az "igen'-t, és ezt lóbálva vitatkozik másokkal. (Igaz ez persze a megrögzött ateistákra is, csak az ő válaszuk sokkal közelebb áll az igazolható valóság jelenségeihez.)
Ha már kvantumfizikai jelenségekre épül a világunk, nem lehetne mondjuk ezekre is kiterjeszteni a valószínűségeket?
Szerintem a lényeg az, hogy ne akarjon az ember talajt képzelni a lába alá, ha egyszer nincs. Röpködjön csak nyugodtan, eddig sem esett le. :-)