74
  • dorje
    #74
    Nem vita kérdése a százalék. Pontosan megsaccoltam, így lett 99 vs 1.
    Régi exem felejthetetlen szavaival érvelve: "Ez így van, mert így gondolom!" ;-)
  • Merces
    #73
    ....némá...ez megér egy plusszt, bár a százalékokkal vitatkoznék mert nincs hozzá elég infó
  • dez
    #72
    Csak hát a többségnek tériszonya van, ha nem láncolják oda valamihez magukat.
  • dorje
    #71
    Na szerintem ez a baj az emberi aggyal.
    Nevezetesen, sok egyednél képtelen beépíteni a világnézetébe, ha valami kérdésre nem tudja megadni a választ.
    Részemről, ha megkérdeznék, hogy valós esemény-e a működő tudatnak a test elhagyása, és erre csak igen/nem választ adhatok, akkor a nemet válaszolom.
    De itt nem jó a kérdés, ugyanis a jó válasz a "nem tudom". Viszon 99%-ra teszem a "nem"-et. Azt nem értem, hogy miért ragaszkodik a legtöbb ember "szoftvere" a válasz egyértelmű eldöntésére, amikor NINCS elég infó hozzá.
    A legmegrögzöttebben vallásos ember sem tudja biztosan, hogy létezik-e Isten, csak kiválaszja magának az "igen'-t, és ezt lóbálva vitatkozik másokkal. (Igaz ez persze a megrögzött ateistákra is, csak az ő válaszuk sokkal közelebb áll az igazolható valóság jelenségeihez.)
    Ha már kvantumfizikai jelenségekre épül a világunk, nem lehetne mondjuk ezekre is kiterjeszteni a valószínűségeket?
    Szerintem a lényeg az, hogy ne akarjon az ember talajt képzelni a lába alá, ha egyszer nincs. Röpködjön csak nyugodtan, eddig sem esett le. :-)
  • physis
    #70
    Van magyar cikk „Tudatos álmodás” a magyar Wikipédián, csak ma találtam rá véletlenül.
  • dez
    #69
    Amúgy "tök muris", x év után újra benézve ide, hogy már vagy 10 éve kvázi ugyanazok ugyanazt mondják... Kicsit ugyan lustábban forog már a megakadt lemez. Már nem mentek bele a részletekbe a viták során -- minek, már tudjátok, úgysem tudjátok meggyőzni egymást, most már csak röviden leírjátok az álláspontotokat, nehogy kicsit is eltolódjanak a határok. Na de majd jönnek a reformok, ha valaki jobb létre szenderül...! Csak győzzük kivárni.
  • dez
    #68
    Mielőtt végleg meggyőznéd magad arról, hogy eleget tudsz már az agyműködésről ahhoz, hogy ilyen kijelentéseket tehess, tudj meg egy kicsit többet a tudatról...
  • dez
    #67
    Max. azt tudod bizonyítani, hogy az általad váltig védett, newtoni fizikánál nem továbblépő világképedbe nem fér bele a dolog. Kár, hogy a newtoni fizika értelmezési tartománya kissé szűkös, más szóval messze nem írja le a valóságot.
  • KopaszIsten
    #66
    Ja ilyen nekem is volt. Azaz fel tudom magam ébreszteni, ha szorult helyzetbe kerülök az álomban. :)

    willcox érdekelne a cáfolat.

    nexus6 ez a repkedés jó buli. Én is imádok repülni álmomban. :)

    Más:
    Zuhanó érzés: általában olyankor tényleg leesel az ágyról. :D Földön koppanva persze ált. felébredsz, de előtte azt álmodod, hogy zuhansz. Ilyenem is volt.

    Ébredés után nem tudsz mozogni, csak nézni: (ezt mások is kifejtették lentebb) van ilyen ébredés utáni paralízis, mikor az agyad csak egy része ébred fel, és a mozgatásért felelős részek nem. Szar érzés, volt ilyenem (is). Pár perc után elmúlik magától, vagy erős akarattal (gondolni, hogy mozogni akarsz...) siettethető.

    Általában arról álmodik az ember, ami lefekvés előtt, vagy a nap folyamán nagyon foglalkoztatta az embert és\vagy nem tudta feldolgozni. (Pl. akciófilm, vagy egész napos FPS után tuti hogy lövölde lesz álmodban is. :D) Állítólag sok mindent ilyenkor dolgoz fel az agy. Pl. tanulásra rá kell aludni, stb. Nap közben nem érkezik mindent feldolgozni az agy, mert a laggolás nem megengedett funkció. :D Pl. sokkal jobban (nagyobb frissítéssel (pl. hány egymást követő állóképet látunk mozgónak), képminőségben) lát a szemünk, mint amivel az agyunk dolgozik, de lebutítja a képet, hogy könnyebb legyen feldolgoznia. Kicsit vicces, de így hallottam, láttam. :)
  • KopaszIsten
    #65
    Tudsz ehhez dobni magyar nyelvű oktató anyagot? Én kipróbálnám. :D

    Amúgy 1-2x nekem is volt már, hogy rájöttem, hogy álmodok álom közben, és onnantól tök buli volt irányítani az álmot. :D
  • Tetsuo
    #64
    :)
  • NEXUS6
    #63


  • NEXUS6
    #62
    Mennyi vagy?
    Én 42. De ha idősebb is vagy, akkor viszont az én pöcsöm biztos nagyobb a tiédnél!


    Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy ugyan nagyotmondásban biztos nem(sem) rúgsz labdába, de ezt a kinekafaszanagyobb versenyt nem én kezdtem, ha jól emléxem te szóltál be először nekem, bunkófiú!

    "I find you lack of faith disturbing"
  • willcox
    #61
    Nem hiszem, hogy tapasztaltabb lennél nálam, már csak az életkorom miatt sem. A fantáziám elég jó, de emellett van kritikai érzékem is, továbbá én a földön járok, nem keverem a valóságot a fantáziálással, képzelgéssel.
    Nagyotmondásban biztosan jobb vagy nálam, mert én azt a műfajt nem gyakorlom.
  • NEXUS6
    #60
    Képzeld van olyan földrész, ahol az egyik helyen minden nap esik az eső, a másik helyen meg soha, fekete bőrű emberek lakják, és olyan vadállatok találhatók ott, hogy 10 megtermett fehérember sem bírna velük, akkora gyíkok, hogy egész csónakokat bekapnak, a réten legelésző állatok meg akkorák, mint egy kisebb domb.

    Na jó nem akarlak megijeszteni ilyen csudálatos dolgokkal, de ha a tapasztalat hiányzik, a fantázia még sokat segíthet, de úgy tűnik, már megbocsáss, hogy te egyikben sem bővelkedsz.
  • NEXUS6
    #59


    Kösz, hogy külön kategóriaként említesz!
    Próbálom hozzátok csepegtetni bölcsességem morzsáit, de nem haragszom, ha nem mindenki vevő rá.
  • Alfa Of NS
    #58
    Például? A hozzászólók egyik felének van valami tudományos ismerete a témával kapcsolatban, azok értékes dolgot raktak az összképhez. A másik fele meg laikus ugyan, de logikusan gondolkodva szemléli a dolgokat, az ismerethiány miatt időnként a misztikum területére tévedve. Alapvetően nem szállt el senki sem a témában.

    Na jó, Nexusnak nagyobb az önbizalma mint a tudása, de azt már megszoktuk
  • willcox
    #57
    Ennyi hantást, mint amennyi itt ebben a topicban összegyűlt!
  • NEXUS6
    #56
    Amúgy a tudatos álmot marha jól lehet kontrollálni. Ha nem tetszik és fel akarsz ébredni fixálni kell a nézést valamire, ha meg fenntakarod tartani, de érzed hogy jössz ki, akkor gyorsan kell mozgatnod a szemed jobbra/balra. Ha a REM mozgást megszünteted akkor automatikusan kikerülsz az álomból.

    Szinte mindig tudom, hogy mikor álmodok, de mivel az álmokat a korlátozott logikus, egyéb funkciók jellemzik én nem sok hasznukat látom. Minden estre mióta foglalkozok az álomkontrollal azóta igazán dúrva rémálmom nem volt.
  • NEXUS6
    #55
    Én is émléxem, hogy rengeteget volt ilyen dübörgés, meg halálfélelem. De alatta mindig félálomban voltam és reggelre csak a rossz érzés maradt.
    Aztán egy este, ahogy valami ilyenre felébredtem fel akartam ülni. Fel is ültem, csak aztán lebegtem tovább.
    A pofám leszakadt annyira ledöbbentem. Aztán megfordultam, de visszaszívódtam és abban a pillanatban elaludtam.
    Hallucináció volt? Lehet. De tudom, hogy 1000X más mint a lucid-dream, mert akkor hiába tudatos az ember de egy csomó dolog nem úgy működik, logikus gondolkodás, számolási képesség stb.
    Itt viszont mindenem meg volt, ez nem álom az biztos.

    De, hogy mi is azt talán nem is akarom tudni. Nekem többet ér az, amit szubjektíve jelent. Amikor bepiázok sem érdekel, hogy mi történik a szervezetemben, nem azért csinálom.
  • physis
    #54
    Nálam fordítva van, én még soha nem mertem szándékkal visszaaludni sleep paralysis-ből (a tizenöt év alatt amióta vissza tudok emlékezni rá, egyszer sem mertem megpróbálni). Nem mintha éber ésszel veszélyesnek tartanám (tudtommal a sleep paralysis ártalmatlan, hacsak nem kötődik valami más betegséghez), de amikor ez ezt az élményt éppen átélem, akkor mindig olyan érzésem van, hogy ,,mindent, csak ne visszaaludni'' (konkrétabban, közvetlen halálfélelem, afféle ,,sötétbe eltűnés' félelme). Szóval mindig is ösztönösen mindig ,,ki akartam rángatni'' a bénultságot, szóval az adott élmény idején valahogy mindig tűnt a kisebbik rossznak.

    A hallucinációk (hangok) nálam önmagukban nem rosszak, általában a HÉV ajtózáró csengőjéhez hasonlít (viiiiiiiii...), a tizenöt év alatt egyetlenegyszer volt csak valami halált kívánó emberi hang. Ami viszont majdnem mindig van, az a halálfélelem, ez amolyan lokalizálhatatlan rosszindulatú jelenlét érzésével jár. Ezt zenével el lehet nyomni, ha még lefekvés előtt előre gondoskodva direkt égve hagyom a rádiót. A villany se rossz, de az nem mindig jön be a hangok meg a halálfélelem ellen, míg a rádió ebben elég megbízható. A villany a víziót sem tudja mindig elnyomni, de azért elég hatékony ebben.

    Ha mindez nincs, és benne vagyok, akkor, ha már benne vagyok, én mindig ösztönösen kirángatom a bénultságot, sőt néha még provokálni is szoktam a helyzetet, de egyelőre még sosem durvultak el a hallucinációk. A ,,kirángatás'' alatt vagy azt kell érteni, hogy látszólag képes voltam erőszakkal kilökni magam az ágyból (ilyenkor valójában egy új álomba kerültem), vagy pedig azt, hogy a nyakam/ujjaimat mégiscsak meg tudtam mozdítani (bár ebben sem vagyok biztos utólag).

    A kérdésre felelve: a jelenség úgy tudom, többnyire ártalmatlan és természetes. A legtöbb ember megbénul alváskor, csak az agy többnyire épp időben visszakapcsol ébredéskor. Ha egy-két másodpercet csúszik ezzel időben, akkor van ez az élmény. Legalábbis én ezt így tudom.

    (magyar cikk itt, de az angol néven (sleep paralysis) többet lehet találni, sőt úgy még sorstársakkal is lehet beszélni, egész fórumok vannak erre)
  • BaltásRém
    #53
    Nekem is volt már zozéhoz hasonló, sőt nem hasonló hanem dettó olyan élményem.
    Csak a szemem tudom kinyitni, látok, hallok, gondolkozok, de le vagyok bénulva. És csak akkor tudok kiszabadulni ebből az állapotból, ha "visszaalszok". Ha probálok megmozdulni, vagy erőltetni az ébredést, rossz, fájdalmas érzés támad az egész agyamban ! :)
    Mi lehet ez ???????
    Ja, akkor van ez, ha erőltetem az alvást. Pl kipihent vagyok, és úgy próbálok aludni.
  • NEXUS6
    #52
    "felesleges bonyolult misztikus dolgot belemagyarazni
    melyalomban az agy atkotozi a kapcsolati grafjat, majd felig beinditva leteszteli hogy a konvergencia nem csapot e at divergenciaba, magyarul a mukodese stabil maradt"

    Aha...!
  • NEXUS6
    #51
    Ugye!?


    Egy szemüveges doktornéni, köpenyben és más semmi, de egy nagy korbáccsal. Na tudom ma miről fogok álmodni!
  • willcox
    #50
    A #44-re ment.
  • willcox
    #49
    "mert mint láthatod, valós jelenség, ráadásul olyanoknál is előfordul akiknek fogalma nincs róla, hogy most akkor ez mi az isten" - nem attól lesz valós jelenség valami, hogy azt valaki(k) leírják. Vagy te mindent elhiszel?

    "egyszer volt a Discovery-n, vagy a NatGeo-n, nem emlékszem már, egy műsor az "álomvilágról"... hát durva dolgok voltak benne" - ott is vannak ám égbekiáltó marhaságok!
  • willcox
    #48
    Biztos.
    Nem a leesés után álmodtam.
  • Balumann
    #47
    Nekem még sosem volt olyan, hogy valamilyen problémát álmomban oldottam volna meg, mindig hülyeségeket álmodok :@ Tudatos álom se jött össze még nekem, pedig még agykontrollal is próbálkoztam (több féle képpen, könyv és hang alapján), simán meditációt is szoktam időnként.
    Ha elalvás előtt elkezdek gondolkodni akkor nem tudok elaludni.
    Legtöbbször nehezen alszok el én is, bár ennek az oka nagyon nagy valószínűséggel az, hogy semmi rendszer nincs abban szinte hogy mikor kelek és fekszek.
    Mondjuk most tanév közben általában estére hulla vagyok, és hamar elalszom, de szünetekben...
  • kisemlős
    #46
    Na, ezért alszom én altatóval...
  • googlekereso
    #45
    hopsz mellé: beállítóm helyett beállítom
  • googlekereso
    #44
    azért nem nevezném baromságnak, mert mint láthatod, valós jelenség, ráadásul olyanoknál is előfordul akiknek fogalma nincs róla, hogy most akkor ez mi az isten?

    furcsa dolog az agy, nehéz megfejteni a titkait, de - legalábbis nekem - roppant érdekfeszítő

    ilyen furcsaságokhoz: egyszer volt a Discovery-n, vagy a NatGeo-n, nem emlékszem már, egy műsor az "álomvilágról"... hát durva dolgok voltak benne

    pl. ha az embert a REM fázisban keltik fel, akkor agykárosodás is felléphet (nem tudom, hogy milyen és mennyire, de felléphet), vagy volt olyan is aki mintha teljesen éber lett volna miközben aludt, pl.: bepakolt valamit a szennyesbe, kaját csinált... és eközben ALUDT!

    nekem szerencsére nincsenek problémáim az alvással, ha egyszer elalszok úgy alszok, mint akit leütöttek, csak el kell aludnom (ami akkor nehéz, hogyha kipihent vagyok, akkor akár 3 órába is eltelhet, ez különösen nyáron szar dolog)
    egyébként nekem is vannak "tudatos" álmaim, és ezekre érdekes módon tökéletesen emlékszem, akár hónapokra visszamenőleg is, pedig ez csak álom, képzelet...

    az ébredéshez: nekem egyszerű dolgom van ezzel kapcsolatban, mert mikor felébredek általában pisilnem is kell, úgyhogy döntenem kell: vagy ágyba vizelek vagy nagyfiú módjára kimegyek a wc-re, és olyankor én már teljesen éber leszek (21 és fél évemmel azért illik szobatisztának lenni XD) nappal meg nem tudok se pihenni, se aludni (max. ha beteg vagyok), úgyhogy nekem fontosak az esti alvások :D
    emellett nekem kb. egy hét kell, hogy átálljak egy "elalvási időpontról" egy másikra, anyám pl. akkor alszik el amikor akar, de én ha pl. hajnali egykor fekszem le, akkor hiába megyek aludni tizenegykor, akkor egyig tuti nem alszok el majd jön a ráadás, amire már "pihent" állapotba jutok, úgyhogy még hosszabb idő elaludni, ezt úgy szoktam megoldani, hogy beállítóm az ébresztőt, hogy korán keltsen, így fáradtabb leszek, ezért akár hamarabb is el tudok aludni

    mindent egybevetve: érdekes dolog ez az agy :D
  • Alfa Of NS
    #43
    Én elég sok mindent értek az aggyal kapcsolatban, a testelhagyás nem szerepel a realitások között. Persze elvi szinten nem lehet kizárni, de a gyakorlatban amíg valami dolog nem mutat a létére, el kell felejteni.
  • kvp
    #42
    "tehat az alom az agy mukodesenek a tesztelese, ennyire egyszeru, kar belemagyarazni baromsagokat"

    Nem csak teszteles, de pl. a rovidtavu es a hosszutavu memoria kozti masolas is ilyenkor zajlik es a folosleges adatok kiszurese, tovabba a napkozben szerzett informaciok tomoritese es a meglevo szimbolum strukturaba integralasa. A bejovo adatokbol az agy kiemeli a felismerheto mintakat es ezeket tarolja csak el, igy pl. ha mar sokadszor latunk valamit, akkor nem mentodik el a kulseje sokadszor, hanem a meglevo minta frissul es csak annak emleke mentodik el, hogy aznap is lattuk az adott dolgot. Ezert van az, hogy ha minden nap latunk valamit/valakit, akkor nem tunik fel hogy szep lassan valtozik, de ha sokaig nem latjuk majd igen, akkor azonnal feltunik a kulonbseg.
  • rx324
    #41
    És biztos hogy az ágyból kiesére felébredtél?
    Lehet hogy csak utána álmodtad a hegyről zuhanást.
  • Vers
    #40
    felesleges bonyolult misztikus dolgot belemagyarazni
    melyalomban az agy atkotozi a kapcsolati grafjat, majd felig beinditva leteszteli hogy a konvergencia nem csapot e at divergenciaba, magyarul a mukodese stabil maradt

    tehat az alom az agy mukodesenek a tesztelese, ennyire egyszeru, kar belemagyarazni baromsagokat
  • csimmasz
    #39
    Nagyon érdekes dolog az álom.
    Sok mindenre használható!
    Régen tériszonyom volt nem durva de azért volt, egy időben sokat álmodtam hogy repülök, részben tudatosan azt hiszem, mert mintha álmomban direkt én akartam volna egyre magasabbra repülni, de csak akkor ha aznap éjjel repülésről álmodtam.
    Azóta szinte eltünt a tériszonyom csak nagyon enyhén maradt vissza valami.
    Néha elalvás előtt a megoldásra váró dolgaimon gondolkodom mintegy szugerálva magamat, a gond a dekódolással van csak ritkán kézenfekvő a megoldás legtöbbször össze vissza álmodom amiből nem tudok kihámozni semmit.
  • willcox
    #38
    "Viszont ilyenkor gondolkozni is lehet es mivel az ido mulasa mas modon erzodik, ezert tobb oras szellemi munkat is el lehet vegezni par perc alvas alatt, csak ebredes utan le kell irni amit kitalalt az ember" - ezt meg tudom erősíteni. Volt már olyan, hogy több napig gondolkodtam egy problémán, de nem sikerült jó megoldást találnom. Nagyon intenzíven foglalkoztam a dologgal, és a probléma még álmomban is előjött, akkor viszont megtaláltam a megoldást. Miután felébredtem, azonnal leírtam, és jó lett a megoldás. Persze ennek az ellenkezőjére is volt példa. Már álmomban is marhaságnak tartottam a dolgot, de az álmomban mégis működött, amikor meg felébredtem, akkor látszott csak igazán marhaságnak és képtelenségnek.

    "Az alvas kozbeni paralizis hirtelen felebredes utan csak nagyon rovid ideig tart, nallam pl. szem es legzes iranyitas azonnal van, fizikai mozgas pedig 2-3 masodperc utan lehetseges." - nálam ilyen kihagyások nincsenek. Én azonnal felébredek (fel is kelek), és sem mozgási, sem más problémáim nincsenek.
    Egyébként alvás közben az ember szokott mozogni, megfordulni, stb. Állatokon is jól megfigyelhető (pl. kutyán, macskán), ha éppen álmukban szaladnak, stb. Vagyis ez a "bénulásos" dolog baromság szerintem.
  • kvp
    #37
    A kiserlettel az a gond, hogy csak a periferialis rendszer szervo vezerlesi kozpontjat tudjak olvasni, ez az a hely ahol a mozgasi parancs generalodik. Alvas kozben a kimenet blokkolva van, hogy nehogy kart tegyunk magunkban. Akinel ez a blokkolas nem mukodik, oket hivjuk alvajaroknak. Azt, amikor rem fazisban (alom kozben) bekapcsol a tudat hivjak ahogy physis irta lucid dreaming-nek. A kiserletben a tudat altal erintett teruletet (logikai funkciok) nem tudtak vizsgalni, azt meg ebren sem nagyon sikerul. Az alvas kozbeni paralizis hirtelen felebredes utan csak nagyon rovid ideig tart, nallam pl. szem es legzes iranyitas azonnal van, fizikai mozgas pedig 2-3 masodperc utan lehetseges. A kislerlettel az egyetlen gondom az, hogy ha tenyleg rem-ben voltak az alanyok, akkor a szemmozgas ertheto, de a kez mozgatasa elvileg blokkolva kellene hogy legyen. Van ra nemi esely, hogy az alanyok kijottek a rem-bol csak ez a vizsgaloknak nem tunt fel, esetleg egy hiba miatt kepesek az alvajarasra.

    ps: A lucid dreaming allapotban a valosag vizsgalatara nem mindig jo a kony/ora, mivel ha valakinek jo a vizualis memoriaja, akkor pontos kepet lat almaban is. Mivel ilyenkor iranyithato az alom, ezert valami olyan dolgot kell elkepzelni ami a valosagban lehetetlen. Ha mukodik akkor csak almodunk... A dolog elonye, hogy ha az ember fel akar ebredni, akkor csak akarni kell es azonnal sikerul. Viszont ilyenkor gondolkozni is lehet es mivel az ido mulasa mas modon erzodik, ezert tobb oras szellemi munkat is el lehet vegezni par perc alvas alatt, csak ebredes utan le kell irni amit kitalalt az ember. A jelenseg oka, hogy a normal kulso ingerek ilyenkor nem jonnek es az agynak nem kell a normal ebrenleti funkciok jo reszet ellatnia, tehat kozel teljes kapacitassal az adott problemara tud koncentralni.
  • willcox
    #36
    Neked orvosra lenne szükséged.
  • physis
    #35
    Amiről meg a cikk szól, az meg a lucid dreaming. Ez abban az értelemben más, hogy az alvásparalíziskor tkp. ébren van az ember, de viszont a lucid dreaming alatt tényleg álmodik, csak éppen tudatosan tud is róla. Amikor éreztem ilyet, érdekes ismeretelméleti problémaként néztem rá: hogy döntsem el, ébren vagyok-e vagy álmodom. Mert hát ébren persze biztos tudom, de ha álmodom, akkor nincs meg ez a bizonyosság, legfeljebb csak a sejtés, és akkor ez valós kérdés lehet. Állítólag vannak módszerek rá. Pl. hogy olvasok egy könyvet, vagy ránézek egy órára, és aztán újra odanézek, és az látom, hogy máshogy vannak benne a betűk/számok, akkor az álom.