Hunter

Elkészült a leggyorsabb robothal

A Massachusetts Egyetem robothala látványosnak egyáltalán nem nevezhető, hiszen egy villanás és már el is tűnt. Ennek a mechanikus vízi lénynek azonban pont az a lényege, hogy visszaadja egy valódi csuka elképesztő gyorsulását.

A halakat imitáló robotokat általában úgy tervezik, hogy egy állandó sebességen hatékony mozgást érjenek el. Ezzel szemben Yahya Modarres-Sadeghi és csapatának célja egy álló helyzetből a lehető legnagyobb sebességgel elinduló víz alatti szerkezet megépítése volt. Egy megriasztott csuka körülbelül 15 g gyorsulásra képes egy másodperc tizedrésze alatt. Egy ilyen gyorsulással rendelkező robot kiváló lenne a titkos felderítő küldetésekhez, vagy az örvénylő vízben való navigáláshoz.

A csapat egy 50 centiméter hosszú gumihalat épített, amit a csukák családjának egyik Amerikában honos tagjáról, a recés csukáról modelleztek. Belsejébe hosszanti irányban egy C-alakba hajlított fémszalagot rejtettek, amit egy rögzítő mechanizmus tart ebben az alakban. Amikor egy külső pneumatikus aktuátor elereszti, a meghajlított szalag helyzeti energiája kinetikus energiává alakul, ami a modell farkát először az egyik majd a másik irányba mozgatja - mindezt villámgyorsan.

A massachusettsi robot esetében ez a mozgás a víz alatt valamivel 4 g fölötti gyorsulást eredményez, nyolcszorosát annak, amit a korábbi leggyorsabb robothal elért. "Halunk szépsége az egyszerűségében rejlik" - mondta Madarres-Sadeghi.

A csapat jelenleg a robotcsuka egy tovább fejlesztett változatán dolgozik, ami a rögzített mechanizmus és a külső aktuátorok helyett egy belső gépezettel is képes lenne legalább ilyen gyors rajtot venni. "Új robothalunkhoz szervomotorokat alkalmazunk, amiket a fej közelében helyezünk el. A motorok a testen keresztül a farokhoz rögzített húrokat mozgatnak" - mondta Modarres-Sadeghi, aki leginkább katonai alkalmazásokat vizionál robotjuk számára, jelenleg azonban elsősorban a hal mozgásának alapvető fizikájának megismerésére összpontosítanak.

Videó a robothalról

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #27
    na, ilyen esetben jol johet egy felhuzott rugo, de allando mozgatasra akkor sem lesz alkalmas. es, ha mar rugo, akkor miert nem egy, a hossztengellyel parhuzamos (termeszetesen ketto darab, egymassal ellentetes iranyu tekercselessel)spiralrugo porog le. nem azt mondtam, hogy a rugos meghajtas nem hasznalhato egyetlen, robbanasszeru iranyvaltashoz. ez kivaloan helyettesithetne a raketaszeru szerkezeteket (ha a szerkezet eleg kicsi). csak azt mondom, hogy igy, csak a rugoval, vagy nevezzuk akarminek,igy magaban nem juthatnak sehova. meg a szevomotorokkal sem a fej kozeleben. szerintem nem fog sikerulni.
    de meggyoztetek. van par regi horgaszbotom. holnap felhurozom a biciklimet, es egy kulso mechanizmussal felhuzva tartott allapotbol egy kulso pneumatikus aktuator segitsegevel eleresztve a rugokat a masodperc tort resze alatt hihetetlen sebessegre fogok felgyorsulni. majd valahogy rakotozom magam a bringara, vagy mittudomen. jo zri lesz. nem. ha a pecabotok nem lesznek eleg erosek, biztos talalok valami laprugokat, vagy bambuszt, majd egy traktorral felhuzom. ha mozgasban akarok maradni, legfeljebb viszem a traktort is magammal.de megsem. inkabb tekerem a bringat.
  • McJames #26
    Azért némi fizikát még kellene tanulnod, de olvasni sem ártana néha úgy, hogy az indulatod lila ködén keresztül is eljusson hozzád a lényeg: robothalra van szükségük, hogy a víz alatt (akár több száz méter mélyen) megfigyelhessenek, rögzítsenek környezeti változókat, halrajok mozgását, viselkedését, roncsokat stb., de úgy, hogy a robothal a valós halakhoz hasonlóan viselkedjen, és pl. önállóan legyen képes a veszély elől odébbállni, pl. mondjuk sziklaomlás, parfalcsúszás, mozgó hajótest stb. esetén.
  • philcsy #25
    "higyjel csak a dologban, ettol meg nem fog mukodni. mint mar irtam, ez lenne a perpeetum mobile"
    Pedig működik. Csak nem úgy ahogy te elképzeled! Szerintem itt csak te látsz bele "perpeetum mobile"-t ebbe az egészbe. Én egy szóval sem mondtam hogy ez örökké fog gyorsulni. Én azt mondtam hogy nem kell fikázni, és hogy jó ötlet volt ELSŐRE.
    (Nem probléma ha gyengéd az olvasás-szövegértés, ez mostanában teljesen általános. Sajnos.)
  • toto66 #24
    A lőfegyverekből kilőtt lövedék alakját a levegő ellenállásához tervezték, 1- 1,5 méter után erejét veszti a vízben, pedig igen nagy a sebessége. Viszont a szigonypuska szigonya, sokkal kisebb sebessége sokkal tovább megmarad, mert azt meg a vízhez tervezték.
  • toto66 #23
    Mivel nem próbáltam, én sem. Te próbáltad?
    Egyébként a torpedók is elég jól tudnak a vízben haladni, nem csak az alakjuk miatt, hanem a bevonatuk miatt is. (ha jól emlékszem, a delfinek bőrét utánozzák)
  • Sir Ny #22
    "Először marhaságnak tűnt, de aztán gondolkoztam rajta. Ha egy megfelelően kialakított testet 50Km/h sebességre gyorsítunk a vízben, az elég nagy távolságot megtesz."

    Ebben én annyira nem vagyok biztos.
  • toto66 #21
    Azért egy hibája mégis van az elgondolásnak, miszerint teljesen olyan lenne mint egy hal.
    Tudvalévő, hogy a nagyobb hal megeszi a kisebbet.
  • toto66 #20
    Először marhaságnak tűnt, de aztán gondolkoztam rajta. Ha egy megfelelően kialakított testet 50Km/h sebességre gyorsítunk a vízben, az elég nagy távolságot megtesz. Ez függ az alakjától, meg a felületétől és tömegétől. Mire nagyon lelassul, addig újrahúzható a rugó. És azért lenne előnyben más hajtásokkal, mert nagy gyorsulásra képes, valamint a meghajtó szerkezet nem növeli a közegellenállást, ami a vízben haladáskor jelentős tényező. Tehát elképzelhető, hogy ilyen nevetségesnek látszó megoldással lehet jobb eredményt elérni mint például a hajócsavarossal. És az így elkészített mini tengeralattjáró, gyakorlatilag felismerhetetlen, olyan mint egy hal, viszont a hajócsavarost a szonárral észrevehetik.
  • hangulati #19
    philcsy: higyjel csak a dologban, ettol meg nem fog mukodni. mint mar irtam, ez lenne a perpeetum mobile. magam reszerol egyebkent nem celom hajocsavarokat robbantgatni.
    halgatyo: pedig nagyon hasznos lenne, ha meg lehetne csinalni. csak eppen nem lehet.
    lamer the true: akkor mostmar ne is horgasszunk? vagy vigyazzunk, merjuk-e kritikaval illetni valami hateves gyermek szintjen levo messze csuszeci szakember velemenyet? csak nem a cegtol vagy?
  • philcsy #18
    Mire jó?
    "aki leginkább katonai alkalmazásokat vizionál robotjuk számára"
    "kiváló lenne a titkos felderítő küldetésekhez"
    "vagy az örvénylő vízben való navigáláshoz"
    Akár egyenesen a hajócsavarhoz tud juttatni kismennyiségű robbanóanyagot, ami a hajótestet sértetlenül hagyva bénítja meg a hajókat.

    De a zöldlelkűek is örülhetnek, mert tengerbiológiai megfigyelésre is kiválóan alkalmas lenne. Folyamatosan nyomon tudnának követni ragadozó halakat/vízi emlősöket.