Napi Online

Robbanás-közeli állapot volt Japánban

A frissen napvilágra került naplófeljegyzések szerint a mérnökök majdnem egy napra elvesztették az ellenőrzést a megsérült fukusimai atomerőmű felett, amelynek egyik reaktorát a felrobbanás előtt, az utolsó pillanatban szellőztették ki.

A márciusi japán földrengést és cunamit követő 24 órában a korábban gondoltnál sokkal gyorsabban romlott a helyzet a megsérült fukusimai atomerőműben, mint az korábban gondolták - állítja a Wall Street Journal a létesítményt üzemeltető Tepco áramszolgáltató frissen publikált, több mint 2000 oldalnyi naplófeljegyzéseire, illetve az események erre alapuló rekonstrukciójára alapozva. Voltak olyan órák, amikor a mérnökök a környéken lévő házakba bekopogva kértek elemlámpákat, hogy világítsanak a teljesen elsötétült létesítményben, illetve az utcán álló autókból kiszedett akkumulátorokból nyert árammal táplálták alkalmi mérőműszereiket, amelyekkel azt próbálták kideríteni, hogy vajon mi történhet az erőmű súlyosan sérült egyes blokkjában. A Tepco egyik vezetője hangos szóváltásba keveredett Kan Naoto miniszterelnökkel, mivel a cég késlekedett megtenni a reaktor robbanását megelőző intézkedést.

A földrengés kitörésekor, március 11-én kora délután az erőmű éppen üzemelő három blokkja automatikusan leállt, a pincében lévő dízelmotoros áramfejlesztők bekapcsoltak, elegendő energiát adva világításhoz és a rendszerek hűtéséhez. Egy órával később a cunami elöntötte a pincét, kivégezve ezzel a generátorokat, ám a mérnökök úgy vélték, van még nyolc órájuk az áramellátás helyreállítására, mivel a tartalék akkumulátorok addig elegendő energiát biztosítanak a reaktorok hűtésére. A naplóbejegyzésekből azonban kiderül, hogy a vízbetörés ezt az utolsó védelmi vonalat is elsodorta, ami önmagában is elég rémisztő, ám az is világossá válik a dokumentumokból, hogy ráadásul akkor ezzel nem voltak tisztában.


Ahogy közeledett az alkony, úgy vált világossá számukra, hogy az atomerőmű teljesen elsötétült, olyan állapotba került, amit a biztonsági kézikönyvek a lehető legrosszabb helyzetként írnak le. Ekkor kezdtek el a környéken guberált eszközökből alkalmi berendezést építeni, amelytől azt remélték, hogy legalább a reaktorokban zajló folyamatokról információt szerezhetnek vele. Este kilenc után az egyes blokkban olyan gyorsan csökkent a hűtővíz szintje, hogy a nukleáris fűtőrudak majdnem a felszínre kerültek. Ez egyet jelentett a közvetlen robbanásveszéllyel. Éjjel 11 órakor érkezett meg az első áramfejlesztőt hozó teherautó, amit üdvrivalgással köszöntöttek a mentésben részt vevők, ám örömük korai volt, ugyanis a mozgó generátort nem tudták rácsatlakoztatni az erőmű rendszereire. Egyszerűen nem voltak elég hosszúak ehhez a rendelkezésükre álló kábelek.

Éjfélkor az egyes reaktorban a nyomás már másfélszerese volt a megengedettnek. A radioaktivitás olyan erős volt, hogy a munkásokat kiparancsolták az épületből. A Tepco és a kormány is belátta, hogy egyetlen megoldás maradt: ki kell szellőztetni a blokkot, hogy csökkenjen a nyomás, tudomásul véve, hogy emiatt a környéket súlyos radioaktív szennyezés éri. A felismerést azonban nem tett, hanem órákig tartó zűrzavar és kommunikációs hibák sorozata követte. A Tepco 12 órával a katasztrófa után értesítette az állami ipari biztonsági hivatalt, hogy a reaktorban a nyomás valószínűleg elérte a tűréshatár kétszeresét. A szellőztetés ennek ellenére még mindig nem indult meg, ezért a kormányfő hivatala formálisan utasította az áramszolgáltatót, hogy kezdje meg a szellőzők kinyitását. Hiába, nem történt semmi.


A Tepco a napokban azzal magyarázta akkori késlekedését, hogy mérnökei úgy vélték, a fűtőanyag már összeolvadt egy kupacba a reaktorkamra alján, továbbá nem látták megoldottnak a lakosság kitelepítését, mielőtt a levegőbe kerül a szennyezett levegő-víz keverék. Kormányhivatalnokok szerint azonban az magyarázta a cég kivárását, hogy vezetői tudták, a szellőztetés nyomán azonnal sokkal súlyosabbnak, a csernobili katasztrófával összemérhető tragédiának minősül majd az erőmű balesete, annak minden egészségügyi és anyagi következményével.

Kan kormányfő március 12-én reggel hétkor érkezett meg helikopteren Fukusimába, ahol Muto Sakae, a Tepco illetékes vezetője arról tájékoztatta, hogy az áramellátás hiánya miatt további négy óráig nem tudják elkezdeni a szellőztetést. Embereket kell beküldeni a súlyosan radioaktív környezetbe, de kétséges, hogy találnak olyanokat, akik elvégzik a munkát. Kan erre fültanúk szerint felcsattant, mondván: nincs idő lamentálni, akármit akarnak csinálni, azt tegyék gyorsan!

A kormányfő bő egy óra múlva azzal az ígérettel távozott, hogy további egy óra múlva megkezdik a szellőztetést. Áram továbbra sem volt, ami működtethette volna a szellőzőnyílásokat, ezért valakinek kézzel kellett kinyitnia azokat. Az életveszélyes feladatot végül az erőmű egyik vezető beosztású mérnöke vállalta, aki nyakig beöltözve, oxigéntartályból lélegezve közelítette meg a nyílást. Mire visszatért, akkora sugáradagot kapott, amekkora a japán szabályok szerint a radioaktív környezetben dolgozókat egy év alatt érheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #34
    Sorold azt az "igen sokan" képesek tervezni. 9.0 földrengésre nem is hiszem, hogy itthon tudna bárki is. Mármint aki kimehetne japánba és képes lenne aláírási jogosultságot szerezni. (Ehhez valszeg japánul is kell tudni...)
  • viasz #33
    Már vártam az ilyen nagyon elmés hozzászólást.

    Te nagyokos...!(Hogy felvegyem a stílusod.) Ilyen szinten, hogy földrengés, árvíz, stb. ellen fel kell készülni, igen sokan képesek lennének tervezni. Amihez valóban szakemberek kellenek, az a védekezés mikéntje és méretezése.
  • Zolivok #32
    robbanás közeli állapot volt de nem Fukushima körül hanem a köztársasági elnök gáztűzhelye körül
  • armageddon666 #31
    Hú, látom te értesz hozzá. A következő erőművet lehet Neked kéne megtervezned!
  • Molnibalage #30
    Nem ekkora cunamira méretezték. Ez betett neki. Szizimikusan 7-es körülire volt méretezve, de kibírta a 9-es rengést is.
  • hdo #29
    Nem teljesen mindegy, mert voltak hullámtörő falak. Azokat nem tervezték elég magasra, de még mindig jóval magasabbak voltak, mint amekkorára lehetett számítani az addigi legmagasabb hullámból.
  • viasz #28
    "Az erőmű JÓVAL többek kibírt, mint amire tervezték. A bibi az, hogy nem ekkorára tervezték."

    A földrengés kitörésekor, az erőmű három blokkja automatikusan, rendben leállt.
    A cunami elöntötte a pincét, kivégezve ezzel a generátorokat és a tartalék akkumulátorokat.

    Rohadt jól megtervezték, mondhatom...! Gyanítom ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy mekkora cunami jött, a pincébe mindenképp befolyik a víz, és elcseszi a tartalék berendezéseket...
  • hdo #27
    Lánc nem drága, a fadarab meg a feliratnak való furnér lap sem, és onnantól kezdve hogy tudják rólad hogy az elborult zöld idióták között vagy valaki, akkor követnek a riporterek maguktól is, csak egy telefonhívásodba kerül!
  • NEXUS6 #26
    Azért induljunk ki abból, hogy leszámítva a forradalmat, amikor a nép fölkel és tör zúz, hogy mutassa erejét, ezen kívül általában a politika, a pénz határozza meg, hogy kinek az elgondolásai fognak érvényesülni.

    A zöld szervezetek naponta láncolhatnák oda magukat bármelyik ipari, vagy mezőgazdasági létesítményhez kivétel nélkül. Nem teszik, hanem csak néha és általuk kiválasztottalak csinálják ezt meg.

    Honnan van a pénzük az akcióikra, és ki mondja meg nekik, hogy éppen hova menjenek látványosan felháborodni, a médiát is magukkal rántva?
    Csak kérdezem.
  • Molnibalage #25
    Mint mindig.