MTI

A kozmológiai állandó mégsem Einstein baklövése

Mégsem Albert Einstein "legnagyobb baklövése" a kozmológiai állandó bevezetése a Világegyetem téridő-szerkezetét leíró egyenleteibe, ahogy később jellemezte saját ötletét a relativitáselmélet atyja. Francia kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a tudós felvetése megoldást kínál a rejtélyre: miért tágul gyorsuló sebességgel az Univerzum. A kutatásokról a Nature csütörtöki számában jelent meg tanulmány.

A kozmológiai állandó az Einstein-féle alapegyenletben szereplő állandó. Az egyenlet egyik oldalán a téridő görbületét jellemző mennyiségek, a másik oldalán a jelenlevő anyag fizikai állapotát jellemző mennyiségek szerepelnek. A XX. század elején uralkodó felfogás szerint ugyanis az Univerzum időben végtelen, tehát a leírása nem tartalmazhat időfüggést, ezért Einstein az egyenletet úgy bővítette a kozmológiai állandót tartalmazó tag hozzáadásával, hogy annak megoldása a Világegyetem esetén időfüggetlen legyen. Ám amikor Edwin Hubble 1924-ben felfedezte az Univerzum tágulását, már fölöslegesnek tűnt a kozmológiai állandó. Napjainkban viszont a tudósok közül sokan vélik, hogy a kozmológiai állandó megmagyarázza a Világegyetemben működő rejtélyes erőt, a sötét energiát, amely közrejátszik az Univerzum gyorsuló tágulásában.


Világunk mérete folyamatosan, de változó mértékben nő, több erő dolgozik egymás ellen. A gravitáció és a sötét anyag összehúzza, a sötét energia viszont széttolja

Christian Marinoni és Adeline Buzzi, a Provence-i Egyetem fizikusai, akik távoli galaxispárok megfigyelésének alapján határozták meg a tér görbületét, a sötét energia modelljének tesztelésére új módszert dolgoztak ki. A fizikusok a sötét energiát az Univerzum geometriájának tanulmányozásával vizsgálták. A tér alakja Einstein általános relativitáselmélete szerint ugyanis annak "tartalmától" függ, attól, hogy mekkora tömeget és energiát tartalmaz. Marinoni és Buzzi a Világegyetem alakjának meghatározásával kiszámították, hogy mennyi energiát - beleértve a sötét energiát - és tömeget tartalmaz az Univerzum.


1917-ben Einstein azért vezette be a kozmológiai állandót, hogy megmagyarázza az Univerzum miért nem omlik magába saját gravitációjától. Ma a sötét energiára használják

Három lehetséges opciót vázoltak fel - szerintük az Univerzum lehet lapos, akár egy "síkság", lehet gömb alakú, de a nyeregforma is elképzelhető. A korábbi tanulmányok a lapos Világegyetem modelljét favorizálták, s az új számítások is támogatják ezt az elképzelést. "A sötét anyag és a sötét energia természete a jelen évtized legfontosabb tudományos kérdése" - hangsúlyozza Alan Heavens, az Edinburghi Egyetem tudósa a Nature-ben. Véleménye szerint a Marinoni és Buzzi által kidolgozott új módszer a kozmológiai modell tesztelésére, az Univerzum geometriájának meghatározására igen egyszerű és direkt eljárást kínál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #106
    ugy hallottam valakitol, hogy ae magahoz vette egy marosvasarhelyi tudos hagyateket, mielott publikalta a dolgait. reg volt, lehet, hogy igaz sem volt.
  • Kara kán #105
    Ha, bocs neked nem megy olyan jól az angol.
  • Kara kán #104
    Lufi
  • Sir Ny #103
    ?
  • Kara kán #102
    Még három és fél óra....
  • NEXUS6 #101
    A tektonika elmélete szerintem valójában nem feltétlenül mond ellet annak, amit írt.
    Egy eljegesedési időszakban a tenger szintje is alacsonyabban volt.
    Most is vannak olyan szigetek, amelyek nem klasszikus kontinensek, vagy azok töredékei, hanem létrejöttük vulkanizmuson alapul, Japán, Izland, Új Zéland. Alacsonyabb tengerszintnél ezekből sokkal több lehetett. Ráadásul ezekre jellemző a viszonylag gyors emelkedés süllyedés is.

    A Csendes- és az Atlanti-óceán közepén is vannak ilyen hátságok. Ráadásul a sarki jég elolvadása azt is jelentette, hogy egyszercsak eltünt több km vastagságú "közet" ami nyomást gyakorolt az alatta levő földkéregre. A sarkok a jégkorszak végén valszeg jelentősen és viszonylag gyorsan emelkedtek, ami földrengéseket okozhatott az egész Földön, cunamikat, árizeket és akár kontinensnyi nagyságú területek viszonylag gyors lesüllyedését.
  • NEXUS6 #100
    100.
  • Kara kán #99
    Akkor bocs, valszeg kevertem Dänikennel.
  • bvalek2 #98
    Várkonyi Nándortól Sziriát Oszlopai gyermekkorom óta meghatározó könyv az életemben, ha 10-szer nem olvastam el, akkor egyszer sem. Ehhez képest rá sem ismerek azok alapján amit itt összehordtok róla.

    1. nem egy elnyomott könyv nagy titkokkal. Várkonyit megbecsülte és elismerte a szakma, Pécsett a városi könyvtár épülete róla van elnevezve. A Sziriát Oszlopai ki van állítva az életművét bemutató mini-kiállításon, ünnepelték amikor megjelent, nagyra becsült és ajánlott könyv a mai napig. Cenzúrázva sem volt természetesen.

    2. nincsenek benne ufók, meg semmilyen hasonló hülyeség, a Húsvét-szigettel kapcsolatban végképp nincsen benne semmi ilyesmi.

    3. nincsen benne semmilyen filozófiai következtetés, az univerzum titkait sem firtatja. Kultúra, történelem, földtörténet és régészet a tárgya, és ettől nem tér el.

    Ellenben egy fantasztikus körutazást tesz benne a szerzője az egyetemes emberi kultúrában. Várkonyinak rendkívül tájékozott ember lehetett, óriási memóriával, fejben tartott minden apró részletet, és rávilágít az apró hasonlóságokra a Föld kultúrái között. Elveszett civilizációk, vízözönmítoszok, eredetmítoszok szakszerű, tudományos elemzését mutatja be olvasmányos módon. Egy fontos kérdésben a könyv már elavult, ugyanis amióta írták, bebizonyosodott a kontinensek vándorlása, ez a földtörténeti fejtegetéseket más megvilágításba helyezi, de ettől a könyv semmit sem veszít az értékéből.

    Akit érdekel, az antikváriumoknak szokott lenni egy-egy példány, népszerű könyv volt, sokat nyomtattak belőle.
  • droidka #97
    Várkonyi Nándor Sziriat oszlopait innen lehet ingyen letölteni, ha érdekel valakit. Már többen is ajánlották.

    A teljes 2002-es kiadás:

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:kHfM3-jy_I0J:canadahun.com/forum/showthread.php%3Fp%3D1697593+v%C3%A1rkonyi+n%C3%A1ndor+sziriat+oszlopai+pdf+-ft+-Ft&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a


    A régebbi, 1984-es kiadás (ez állítólag cenzúrázott, de ha a fentit nem sikerülne letölteni, akkor ez is jobb, mint a semmi.)

    http://www.scribd.com/doc/31507973/Varkonyi-Nandor-Sziriat-oszlopai