• bvalek2
    #98
    Várkonyi Nándortól Sziriát Oszlopai gyermekkorom óta meghatározó könyv az életemben, ha 10-szer nem olvastam el, akkor egyszer sem. Ehhez képest rá sem ismerek azok alapján amit itt összehordtok róla.

    1. nem egy elnyomott könyv nagy titkokkal. Várkonyit megbecsülte és elismerte a szakma, Pécsett a városi könyvtár épülete róla van elnevezve. A Sziriát Oszlopai ki van állítva az életművét bemutató mini-kiállításon, ünnepelték amikor megjelent, nagyra becsült és ajánlott könyv a mai napig. Cenzúrázva sem volt természetesen.

    2. nincsenek benne ufók, meg semmilyen hasonló hülyeség, a Húsvét-szigettel kapcsolatban végképp nincsen benne semmi ilyesmi.

    3. nincsen benne semmilyen filozófiai következtetés, az univerzum titkait sem firtatja. Kultúra, történelem, földtörténet és régészet a tárgya, és ettől nem tér el.

    Ellenben egy fantasztikus körutazást tesz benne a szerzője az egyetemes emberi kultúrában. Várkonyinak rendkívül tájékozott ember lehetett, óriási memóriával, fejben tartott minden apró részletet, és rávilágít az apró hasonlóságokra a Föld kultúrái között. Elveszett civilizációk, vízözönmítoszok, eredetmítoszok szakszerű, tudományos elemzését mutatja be olvasmányos módon. Egy fontos kérdésben a könyv már elavult, ugyanis amióta írták, bebizonyosodott a kontinensek vándorlása, ez a földtörténeti fejtegetéseket más megvilágításba helyezi, de ettől a könyv semmit sem veszít az értékéből.

    Akit érdekel, az antikváriumoknak szokott lenni egy-egy példány, népszerű könyv volt, sokat nyomtattak belőle.