Hunter

Megpillantották a sötét anyagot?

A Fermilab tudósai csütörtökön két olyan eseményt is észleltek, ami karakterisztikáit tekintve "egybeesik" a rejtélyes anyagéval.

Elképzelhető hogy a Fermilab tudósainak sikerült észlelniük a sötét anyagot. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Fermi Nemzeti Laboratóriuma két olyan eseményt is észlelt, ami karakterisztikáit tekintve "egybeesik" a rejtélyes anyagéval. A tudósok hangsúlyozzák, jelenleg még nem tudják megerősíteni, hogy valóban a sötét anyagot sikerült-e észlelniük.

"Bár ez az eredmény konzisztens a sötét anyaggal, ugyanúgy megegyezik a háttérsugárzással is" - nyilatkozott a Fermilab igazgatója, Pier Oddone. Az észlelések a sötét anyag részecskék detektálására létrehozott CDMS (Kriogén Sötét Anyag Kutatás) kísérlet keretében történt. A teszteket egy régi bányában elhelyezett földalatti laboratóriumban hajtották végre Minnesota északi részén. Jövőre a CDMS egy továbbfejlesztett detektort helyez el a bányában, ami a jelenleginél jóval eredményesebben szűrheti ki a háttérsugárzást. "Amennyiben a két esemény valóban sötét anyag jelzés volt, akkor az új detektor egyértelműen igazolni fogja, hogy sötét anyag részecskét találtunk."


Az elméletek szerint a hagyományos anyag, a gázok, csillagok, bolygók és galaxisok kevesebb mint 5 százalékát teszik ki a világegyetemnek, a fennmaradó rész láthatatlan. A csillagászok szerint a maradék 70 százalék "sötét energia", egy elméleti jelenség, ami az univerzum tágulásának sebességére gyakorol hatást, 25 százalék pedig a sötét anyag.

Az elméleti fizikusok szerint ez a sötét anyag a Wimpeknek (gyengén kölcsönható, tömeggel rendelkező részecskék) nevezett szubatomi részecskékből tevődik össze. Ezen elméletek szerint hasonló a tömegük az atommagokéhoz, ami minden atom tömegének a döntő hányadát eredményezi, azonban ezek inkább "lepattannak", semmint kölcsönhatásba lépnek bármilyen más anyaggal.

A fentiek alapján szinte lehetetlennek tűnik megtalálni ezeket a részecskéket, így a CDMS kísérlet detektorait úgy tervezték meg, hogy felvegyék azt a parányi energiamennyiséget, amit a Wimpek szétszóródásukkor maguk után hagynak - ez az egyetlen nyom, ami maradhat utánuk. A CDMS tudósai úgy vélik a Wimpek nyomára bukkantak azokban a hőlerakódásokban, amik a közel abszolút nulla fokra lehűtött szilícium és germánium detektorokban maradtak. "Az árnyékoló anyagok rétegei, valamint a kísérlet fölött elhelyezkedő félmérföldnyi kőzet általában meggátolja, hogy a háttérsugárzás részecskéi eljussanak a detektorig" - olvasható a Fermilab közleményében.

Carlos Frenk professzor, a brit Durham Egyetem kozmológusa, aki számos elméletet fejlesztett ki a világegyetem szerkezetéről, "kecsegtetőnek" nevezte az amerikai eredményeket. "A sötét anyag teszi az univerzumot érdekessé" - nyilatkozott a BBC-nek. "Ez felel a gravitációs erők nagy részéért, ami alakot ad az univerzumnak." Frenk professzor szerint a kozmológia világa a Fermilab eredményeinek hírétől hangos, és nem csodálkozott, hogy az amerikaiak még azelőtt közzétették a hírt, mielőtt igazolást nyert volna, hogy valóban a sokat vitatott sötét anyagot észlelték, a tudósok között ugyanis nagy a versengés a felfedezést illetően. "Ez a tudomány egyik legfontosabb problémája" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #245
    Te is csijjagász vagy, mejt a kajácsonyfátok tetejére apucid feljakott egy vijágító csijjagot.
  • bvalek2 #244
    Hát azért páran tudjuk miről beszélünk...
  • Merces #243
    Teljessen igazad van , ezek itt utolsó vérig képessek harcolni az igazukért miközben legalább annyira fogalmuk sincs miröl beszélnek mint nekem aki beismerem
  • Major #242
    Ény azé szejetem ojvasni az esgét, mejt a komennetek végigojvasása után meginyt megájjapítató hoggy itt mindenyki infojmatikus vagy csijjagász
  • djhambi #241
    A helyzet az, hogy kétféle hamazdefiníció van. A halmaz, mint bármilyen elemek egy kupacba rendelése, azt nem definiáljuk, mert alapfogalom, dekb. arról szól, hogy dobozokba rakunk dolgokat. Van egy adott konkrét halmaz definíciója, ami annyit tesz, hogy egy adott halmazról megmondom, hogy milyen elemek kerüljenek bene, vagy mi alapján kerüljenek bele elemek?
  • johnsmitheger #240
    Engem az sem zavarna, ha itt-ott nem teljesülne ez a szuper megmaradás és néha egy kis + vagy - lenne a dologban. Sőt egy kicsit utána gondolva a teljes kép együtt ugye anyag + energia + információ plusz a sok dimenzió (számuk ismeretlen:). Az oda-vissza alakulgatás miatt nagyon nehéz biztosat mondani, csak max, amit írtál, hogy az egész együtt ugyan annyi marad, de ez kevéske alapnak. Igen, működik, de lazán rádobni egy végtelen kiterjedésű valós dologra, hogy zárt rendszer és mi ezt így is kezeljük. Ezek alapján hiszem, hogy kiszámítható, hogy pontosan hova csap be a villám, csak ez egy 126 ismeretlenes egyenlet megoldása. Az ember eddig nem lát el, persze nem is kell neki ezt erőltetni egyesek szerint :) Nem akarom feszegetni ezt, csak érdekelne.
  • johnsmitheger #239
    A neutron csillag kizárva, mert egy ici pici kis elektron réteg tönkre teszi a kérdésemet. Elég egyetlen réteg, mint az atom körül, és máris ott a baj. Tehát újra, de javítva : milyen színű a neutron elektron nélkül?
  • WoodrowWilson #238
    És az egyelemű halmaz? Vagy az üreshalmaz?
  • Sir Ny #237
    de, ez bizony definíció.
  • qetuol #236
    ez nem definíció , tehát nem tudtad definálni a halmazt