Hunter

Kínai csillagászoké lehet az első kvarkcsillag

Egy új csillagtípus rejtőzhet egy közeli szupernóva robbanás maradványai között. Ha sikerül megerősíteni, az úgynevezett "kvarkcsillag" friss betekintést nyújthat a világegyetem legelső pillanataiba.

Eddigi ismereteink szerint, amikor a szupernóvák felrobbannak, vagy egy fekete lyukat, vagy egy sűrű magot, egy neutroncsillagot hagynak maguk után. A legújabb számítások alapján azonban egy harmadik lehetőség is felmerülhet, a kvarkcsillag, ami akkor alakul ki, amikor a nyomás nem elegendő egy fekete lyuk létrehozásához. A csillagászok szerint ezek a neutroncsillag fázis után jönnek létre, amikor a szupernóva belsejében a nyomás olyan magasra nő, hogy a neutronok alkotórészeikre, kvarkokra esnek szét. A kvarkok a neutronoknál is sűrűbb csillagot hoznak létre.

Egy kvarkcsillag megfigyelése fényt deríthet az ősrobbanás utáni pillanatokra, mivel elméletileg a nagy bumm után a világegyetemet sok ezer milliárd fokos kvarkanyag sűrű tengere öntötte el. Több csoport is jelezte már, hogy kvarkcsillagot talált, azonban eddig egyetlen felfedezés sem nyert megerősítést. A legújabb eredményeket a Hong Kong Egyetem kutatócsoportja prezentálta. Kwong-Szang Cseng és munkatársai szerint a képen is látható SN 1987A szupernóvában jött létre egy kvarkcsillag. A szóban forgó szupernóva nagy előnye, hogy egyike a Naprendszerhez legközelebb eső szupernóváknak.


Egy neutroncsillag születését egy neutrínó kitörés kíséri. Amikor a kínai csapat szemügyre vette két neutrínó detektor, a japán Kamiokande II és az amerikai Irvine-Michigan-Brookhaven adatait, két elkülönülő kitörésre bukkantak. "Jelentős időeltolódás van a két detektor által rögzített kitörések között" - magyarázta Cseng, aki szerint az első kitörést egy formálódó neutroncsillag bocsátotta ki, míg a több másodperccel később bekövetkezett másodikat egy kvarkcsillagba történő összeomlás gerjesztette. Az eredményeket az Astrophisical Journalban tették közzé.

"A modell érdekes és ésszerű" - mondta Jong-Feng Huang, a kínai Nancsing Egyetem szakértője. "Ez magyarázatot adna az SN 1987A számos jellegzetességére". Vannak azonban jóval szkeptikusabbak is, mint például a Princeton kutatója, Edward Witten. "Remélem igazuk van. Ennek ellenére az első reakcióm az, hogy egy kicsit mellé trafáltak" - kommentálta a felfedezést szűkszavúan.

A kibontakozó vitát a nagy felbontású röntgen obszervatóriumok zárhatják rövidre, a neutroncsillagok ugyanis teljesen máshogy néznek ki a röntgensugarak hullámhosszain, mint a kvarkcsillagok, tette hozzá Cseng. Erre azonban még várnunk kell, az első a ilyen eszköz a következő évtizedben hagyja el a Földet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #27
    Közben ET megcsörgetett (megpingelt) minket.
  • n3whous3 #26
    Nem, mert még modell sincs arra, hogy milyen az anyag (ha lehet annak nevezni) állapota a lyukban.
  • valaé valaé ná #25
    A fekete lyuk is egy kvarkcsillag.
  • Zoli007 #24
    Én elektroncsillagot akarok!
  • l33t #23
    Érdekes dolog ez a csillagászat, a Chandrasekar határt már bőven átlépi akkor egy olyan neutron csillag és mégse robban szét. Persze nem fehér törpéről van szó, de sok dologban hasonlítanak.
  • l33t #22
    ok most nyomjad még a google találatokat, hogy okosnak tűnj
  • Epikurosz #21
    A lényeg az, hogy az 1,5-1,8 naptömegnyi, gyorsan forgó neutroncsillagok a legjobb kvarkcsillag-jelöltek. Ez s neutroncsillagok 1%-a.

    Ez azt jelenti, hogy a megfigyelhető világegyetemben naponta 2 kvarkcsillag születik.

    Szintén elméletileg, mert eddig minden csak feltételezés, a kvarkcsillagok nem bocsátanak ki rádióhullámokat, tehát a rádióhullámok tartományában csendes neutroncsillagok kvarkcsillag-jelöltek.
  • Epikurosz #20
    Van itt egy pofi Youtube videó, amely elmagyarázza a neutroncsillag és a fekete lyuk születését. A History Channelből van átvéve, tényleg szuper az animációja.
  • n3whous3 #19
    nem, hanem erre:

  • Epikurosz #18

    Erre gondoltál?