Hunter

Teljes a Hayabusa sikere

Júliusban még csak arról tudtunk beszámolni, hogy valamit találtak a japán Hayabusa aszteroida-szonda mintagyűjtő kapszulájában, most a japán űrügynökség végre tényekkel is szolgált.

A hányatott sorsú, hajtóanyag szivárgástól, a kommunikációs rendszer és az ion-hajtómű meghibásodásaitól is sújtott szonda valódi aszteroida port juttatott el a Földre. Eddig 1500 részecskét sikerült kinyerni a 40 centiméteres tárolóegységből, így most már teljes lehet a japánok öröme. "A világon elsőként mondhatjuk magunkénak ezt a rendkívüli teljesítményt, amivel egy, a Holdnál távolabbi égitestről hoztunk haza anyagot" - nyilatkozott az esemény tiszteletére tartott sajtótájékoztatón Yoshiaki Takagu, az ország tudományos és műszaki minisztere.

A hét éven át tartó, kétmilliárd kilométeres körutazás záró mozzanata június 13-án zajlott le, amikor az űrszonda becsapódott a légkörbe, látványos tűzijátékkal semmisítve meg önmagát. A vég beteljesülése előtt a Hayabusa szonda még kilőtte mintagyűjtő kapszuláját, ami biztonságos belépést produkált és ejtőernyőrendszere segítségével simán landolt Ausztráliában.


A küldetés célpontja, a 25143 Itokawa aszteroida

A tudósok ettől a naptól kezdve tűkön ülve várták az eredményeket a kapszula tartalmáról. Bár már júliusban tudták, hogy valamilyen port rejt magában az egység, pontos mivoltáról azonban semmi biztosat nem lehetett kijelenteni. Most, öt hónapnyi tanulmányozás után az űrügynökség (JAXA) megerősítette azt amit, a legtöbben csak remélni mertek: a Hayabusa sikerrel teljesítette küldetését és eljuttatta a Földre a 400 méter széles Itokawa aszteroida porát.

A pásztázó elektronmikroszkópos elemzések során a JAXA kutatói többek közt olivin és piroxén részecskéket találtak. A részecskék többsége kevesebb mint 10 mikron átmérőjű. Ez megerősíti hogy a részecskék valóban földönkívüli eredetűek és nem egy földi forrású szennyeződés. Emellett a mintákban alig található vas vagy nikkel, ami egybecseng a kis aszteroidák összetételéről szerzett ismereteinkkel.


A mikroszkóp felvételén láthatók a begyűjtött mintában talált ásványok (piros nyíl), az olivin és a piroxén

Az Itokawa egy szilikátokban bővelkedő S-típusú aszteroida, amit a földi távcsöves megfigyelések mellett most már a minták elemzése is megerősített. Ez a megerősítés szinte felbecsülhetetlen a csillagászok számára, mivel igazolta aszteroida osztályozási módszereik pontosságát - legalábbis az S-típusú aszteroidák esetében, amik főként kőzetekből tevődnek össze. Az Itokawát is gyakran nevezik "kőrakásnak", mivel az aszteroidát alkotó köveket, sziklákat és port csupán a gravitáció, esetleg a van der Waals erők tartanak össze.

A JAXA jelenleg a részecskék részletesebb elemzéséhez szükséges kezelési technikák kialakításán dolgozik, illetve már tervezik az újabb küldetést, a Hayabusa 2-t, ami egy 200 millió dolláros űrszondát küldene egy szénben gazdag aszteroidára. Ez az expedíció elvileg 2014-ben indulhat útjára, 2018-ban érné el célpontját és két évvel később, 2020-ra juttatná vissza a mintákat a Földre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • magnitudo #75
    Szerintem becsülendő dolog hogy ennyi port is sikerült szerezni, lehet hogy új ásványt találnak benne vagy valami olyan organizmust ami hasznosítható(ezt kétlem)! A lényeg annyi hogy a Japánok nagyon ott vannak, minden téren...!
  • polarka #74
    Viszont az adott ismeretekkel indokolható lesz az álláspontom és nem pedig légből-kapott vagy az ismereteknek ellentmondó. Az ismeretek bővülésével cáfolhatók lesznek az aktuális modellek, (ezért is fontos ebben az esetben az űrkutatás). Ami pedig lehetőséget nyújt olyan modellek alkotására, amelyek még több jelenséget magyaráznak, így a valóság ismeretéhez konvergálhatunk (ami lehet, h szükséges volna a poszthumánok létrejöttéhez).
    Feltételezem, h az aki érvel felhozza az összes bizonyítást és őt igazoló jelenségeket. Talán mond min. 1 újabb dolgot, amin elakadok és elgondolkodtat, ha nem, akkor a cáfolattal segíthetem őt, h pontosíthassa a modelljét.

    "Különben sehol nem állitottam hogy a seggünkön kéne ülni."
    Különben sehol nem állítottam, h ezt állítottad volna.

    Az ősember részemről pontatlan volt. Technikailag fejletlen homo sapiensekre gondoltam. Tudtommal ők már tutajoztak és Óceániát is benépesítették.
  • polarka #73
    Ilyen cikkeket alap hogy átugrik az ember, 1 jövőkutató véleményéről van szó. Ha nem tudnád, ők is elismerik h meglehetősen sikertelenek a "jövendöléseik". Annyiban értékesek, h vizsgálódásaik során felfednek néha érdekes múltbeli dolgokat és összefüggéseket. De hogy mit jósolnak, annak nincsen infó tartalma, csak a nagyon általános jóslataikban, de azokat meg mindenki sejti.
  • Merces #72
    ..jah különben érdemes megnézni ezt a kis időkapszukát itt az ezsgén
    http://www.sg.hu/cikkek/20130/mit_hoz_a_jovo
  • Merces #71
    Az hogy jobban érvelsz még nem jelenti azt hogy valóban közelebb jársz a valósághoz.(álltalánosságokrol beszélek nem erre az esetre gondoltam).Ez persze rám is érvényes mielőtt még bevágnád nekem itt a durcit.
    Különben sehol nem állitottam hogy a seggünkön kéne ülni. Viszont nagyobb esélye van a poszthumán életformák elterjedésének itt a földön, medicina, divat/szükség.
    Persze van ötletem , de te rühelled a jóslásokat én pedig még nem vagyok tisztában ,azzal hogy ez mennyire lenne megvalósitható, persze csillagmérnöki léptékben kell gondolkodni, és évszázadokban. Ezek közül eggyik sem tartozik az erősségeink közé.....ugyhogy az ősemberünknek nem azt kell megvárnia amig Titanicot tud épiteni, hanem azt hogy emberré váljon.
  • polarka #70
    "..de ugy is fogalmazhatnánk hogy van egy természetes űrhajónk,csak nem arra megy amerre akarjuk."
    Viszont ettől még 1 jól körülhatárolható bolygó felszínén maradnánk és nem terjeszkednénk.

    "de most neked az a fontos, hogy igazad legyen a fórumtársaid előtt vagy mi a rák?"
    írtál 1 választ az én hsz-omra(én, ha van hozzáfűznivalóm, akkor visszaválaszolok), ahol kinyilatkoztattad magad én kíváncsi voltam, h mivel bizonyítod az állításod, mert én nem értek vele 1et így önmagában (nyilván arra tudok korrektül reagálni, amit leírsz, nem arra, amit gondolsz, különben még azt mondanád, h te olyat nem is írtál sehol). 1ébként a jóslásokat alapból rühellem (asszem nyilvánvalóan érthető okokból). De feltettem, h legalább a jelenlegi ismeretekre alapozó prognózisról van szó (ezért sincsen bajom a csillagközi utazásra vonatkozó már-már közhelynek számító állításoddal).
    A kérdésre visszatérve, számít, h igazam van-e, hiszen az jelzi, h az igazságnak a tudatában vagyok-e vagy a másik illető azért mond mást, mert ő tudja jobban, ami engem érdekelne. És felteszem ő is így van ezzel. így végül legalább 1ikünk mindenképpen jól jár, hacsak nem az a félreértés oka, h egyikünknek nem sikerül pontosan megfogalmaznia, amit gondol.

    "nekem valahogy nem tűnik egy életbiztositásnak hogy kolonizáljuk a marsot meg fenntartunk pár telepet a naprendszeren belül."
    A telepek méretétől erősen függ a dolog (de ha 1 kis telep sincsen, akkor 1 nagyobb sem lesz), továbbá az általad is említett biológiai/technológiai átalakulást és alkalmazkodást valszeg segítené. Pl. nem a földi körülmények közt kellene szimulálni a földi környezettől merőben eltérő környezeteket. De akkor most mit javasolsz, hogyan biztosítsák az emberiség fennmaradását? Mert úgy tűnik, mintha azt sugallnád, h maradjunk a seggünkön és az űrbeli dolgokról ne szerezzünk részletesebb ismereteket (ahogyan csak tudunk), amíg nem alkalmazkodunk hozzájuk (technikailag/biológiailag, forgatókönyv függő).
    Egy analógia: mintha az ősemberektől elvárnád, h ne próbálkozzanak a tutajépítéssel, hanem várjanak, amíg már Titanicot tudnak építeni. Vagy ne sétáljanak és csukják be a szemüket, amíg repülni nem tudnak.
  • Merces #69
    ..de ugy is fogalmazhatnánk hogy van egy természetes űrhajónk,csak nem arra megy amerre akarjuk. Egyébként mindig azt hittem hogy a naprendszer egy befőttesüvegben van a nagymama konyhájában, de most neked az a fontos, hogy igazad legyen a fórumtársaid előtt vagy mi a rák? Igen másfele gondolkodtam, nekem valahogy nem tűnik egy életbiztositásnak hogy kolonizáljuk a marsot meg fenntartunk pár telepet a naprendszeren belül.
  • polarka #68
    félrekatt
  • polarka #67
    Lehet el sem olvasod, h mit írsz? (pedig még idézettel is segítettem)
    Eleinte űrutazásról beszélsz, aztán már hirtelen csak a csillagközi űrutazásról. Mindig úgy fogod szűkíteni fogalmilag a mondandód, h úgy tűnjön annak, aki nem olvassa végig a hsz. láncolatot, h igazad volt vagy legalább annyit elismersz, h pontatlanul fogalmaztál?

    De most az újabb felvetésedre: Tudtad, h a Föld légkörén belül (amit nem tekintünk mesterségesnek) tengetjük mindennapjaink és nem az űrben?
  • Aradebil2 #66
    ezt most így hogy?nem értem,help pls:D