Hunter

Aszteroidára küldenék az Ad Astra plazmahajtóművét

Új célpontot kaphat az a VASIMR hajtómű, amit a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szánt kísérleti darab tartalékaként építettek.

Az egyik legnagyobb ígéretnek tartott Változtatható Impulzussűrűségű Mágnesplazma Rakéta akár egy aszteroida meglátogatásával is bizonyíthatja majd képességeit, amennyiben sikerül megfelelő partnert találnia a tervezethez. A speciális plazmahajtóművet a távolabbi égitestekre való eljutás lerövidítéséhez szeretnék használni, például egy Mars-utazást 6-9 hónapról 39-45 napra csökkenthet. A hajtóanyagát - ami lehet argon, xenon vagy hidrogén - rádióhullámokkal ionizáló VASIMR technológia számára kiváló demonstrációs lehetőség lenne egy aszteroida. A hajtóműben keletkező plazma hője húszszorosa a Nap felszínén uralkodó hőmérsékletnek, ezért a kiáramlást irányító fém fúvókák helyett a rendszer mágneses mezőket alkalmaz.


"Egyik pillanatról a másikra itt a jövő" - nyilatkozott a VASIMR feltalálója Franklin Chang-Diaz fizikus, aki a NASA űrhajósaként hétszer járt a világűrben. Houstoni fejlesztő cégével 2005 óta dolgoznak a plazmarakétán, az első igazi mérföldkövet azonban tavaly érték el, amikor egy vákuumkamrában sikeresen beüzemelték a VASIMR demonstrátorát. "Rengeteg akadály és kihívás áll előttünk, sok munkát kell még elvégeznünk. De ha megnézzük, mi történt az elmúlt öt évben, amióta ott hagytam a NASA-t, elképesztő a fejlődés."

Az űrállomásra szánt hajtómű az Ad Astra tervei szerint 2014-ben indulhat útnak, Chang-Diaz azonban két tartalék hajtóművet is készít arra az esetre, ha az eredeti valamilyen balszerencse következtében nem érné el az ISS-t. Amint a hajtóművet biztonságosan üzembe helyezik az állomás külső részén, a tartalék számára új célpontokat kereshetnek, olyanokat, amihez nincs szükség NASA beruházásra.

Míg az űrállomásra szerelt hajtómű az energiát magától az űrkomplexumtól nyeri, a szabadon repülő változatnak egy saját energiaforrásra lesz szüksége. Az aszteroida-küldetéshez az Ad Astra a Védelmi Minisztérium kutatási ügynökségét, a DARPA-t nyerheti meg, ahol jó ütemben halad egy minden korábbinál hatékonyabb 200 kilowattos napelem-tömb kifejlesztése.

A napelemek által termelt energia, amint a rakéta elérte az aszteroidát, kiszolgálhatna különböző tudományos műszereket és egyéb felszereléseket. "Egyedülálló küldetés lenne" - magyarázta Chang-Diaz. "Nincs szükség külön energiarendszerre a rakéta számára; amint odaértünk, kikapcsoljuk a hajtóművet és máris rendelkezésre áll 200 kilowatt, amit arra használunk fel, amire akarunk. Ezzel az energiaszinttel számos olyan dolgot hajthatnánk végre, amire eddig nem volt példa."

A radaros feltérképezés és egyéb felderítő műveletek mellett a küldetés mintát is vehetne az aszteroidáról, amit visszajuttathatna a Földre. A tudósok szeretnének minél többet megtudni az aszteroidák eredetéről, származási helyeiről, kialakulásukról, illetve arról, hogy hordoznak-e magukban az élet kialakulásához szükséges összetevőket. Az aszteroidák szerkezetének ismerete gyakorlati szinten is hasznos lehet, arra az esetre, ha egy ilyen űrkőzet ütközési pályára kerülne a Földdel. A megfelelő ismeretek birtokában elvileg könnyebb lenne eltéríteni.

A küldetés jól illeszkedik Barack Obama elnök új űrkutatási irányvonalába is. Obama a "Vissza-a-Holdra" tervezet helyett az új technológiák fejlesztése és tesztelése fordítaná a NASA-nak kiutalt közpénzeket, melyek főként a mélyűr kutatását szolgálnák. A Kennedy Űrközpontban tartott beszédében külön kitért egy aszteroidára irányuló emberi küldetésre, ami 2025-ben valósulhatna meg. A VASIMR aszteroida-küldetés egyike a NASA szakértőinél kiértékelésre váró számos indítványnak. Ha kiválasztásra kerül, a küldetés körülbelül 2017-ben indulhat el a Földről, nyilatkozott Rob Kelso, a NASA egykori űrsikló repülési igazgatója, aki jelenleg az űrügynökség és a kereskedelmi cégek között innovatív társulások kiépítésén dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rumkola #63
    akkor kihalna az emberiség :P
  • NEXUS6 #62
    És rossznyelvek szerint embertelen az is ami a Földön van!;)
  • Balazs15 #61
    el kell hogy keseritselek állitolag még ember se járt a holdon XDDD
  • kvp #60
    "Mennyi is az energia-összetartási idő egy polywellben? És mennyi egy tokamakban?"

    A polywell akarmeddig mukodik amig a magnesek nem veszitenek az energiajukbol, ami szupravezeto magnesek eseten eleg sokaig tart. A tokamak is hasonlo, de ott egy plazma nyalabot kell kompresszalva tartani, mig a polywell tobb nyalabot utkoztet, tehat nem kell kompresszalni semmit.

    "A fúzióban más paraméter nem nagyon számít, ezzel ugyanúgy nem tudsz energiát termelni, mint a fusor-al vagy egy mágneses tükör konfigurációval."

    Ha a magneses ter stabil akkor lehet vele energiat termelni. A tokamaknal meg a nyalbot is stabilan kell tartani, ami plusz energia befektetes.

    "Én nem mondom, hogy a tokamakok az "ultimate machine"-ek, de a legjobb paraméterek még mindig onnan jönnek, és egyenlőre az is kevés."

    En szemely szerint az impulzusuzemu elektromagneses gyorsitast hasznalo linearis fuzios reaktort tartom a legjobbnak, de meglatjuk melyik megoldas valik be a gyakorlatban.

    "A másik, hogy a 0.1g gyorsulás, az kissé meredek, azzal a Nap-Mars távolságot lehet megtenni egy hét alatt :) Hosszútávú űrutazásnál milli és mikro-g-kben lehet gondolkodni. Ez a táv 0.01g-vel 1 hónap, 0.001g-vel 3 hónap, 0.0001g-vel 1 év, de ez csak a távolság, ebbe nem vettem bele a gravitációs potenciált!"

    Pont ez a gond. Olyan hajot kell epiteni, ami birja es kepes is az 1g-s gyorsulasra. Igy mar elerhetobb tavolsagban lenne par kozeli csillag. A termonuklearis hajtomuvek egy resze erre elvileg kepes. A vasimr is kepes ra, hiszen ha kell, egy kulso gazforrast hasznalo rendszer kepes akkora erot kifejteni, hogy a legkoron keresztul felemeljen egy hajot. (gyakrolatilag ugyanugy mint egy nuklearis ramjet, csak a reaktormag helyett a mikrohullamu plazmageneratort hasznalva hoforrasnak)

    "A polywell ugyanolyan fúziós reakciótermékeket köp ki, emellett ott a fékezési röntgensugárzás. Fény nincs, és egyiket sem olyan egyszerű jó hatásfokkal árammá alakítani."

    Feny van, csak meg kell nezni a kiserleti peldanyokrol keszult videokat. Viszont a hosugarzas is feny es ehhez is van solide state elektromos konverterunk. A fekezesi rontgen pedig nem akkora gond, mint a regebbi rendszereknel ahol az atomok fizikailag neki tudtak menni egy racsnak. Itt nincs racs, ahogy az uj plazma hajtomuvekben sincs elektrosztatikus gyorsitoracs, csak magneses ter. Bussard arra jott ra, hogy a pozitiv energiamerlegu fuzio eloidezesenek legegyszerubb ujta ha ket vagy tobb plazma nyalabot kereszteznek. Ket egymast keresztezo vasimr nyalab pont ugyanazt az eredmenyt hozza mint egy ket gyurus polywell, mert a rendszerek gyakorlatilag egyformak. A Bussard ramjet ezen megoldasok kombinaciojat jelenti.
  • Kornan #59
    "Az ilyen "társadalomjobbító" elképzelésekkel csak egy gond van. Hogy a magas IQ-jú emberkéknek nem feltétlenül magas IQ-jú a gyerekük, mert a magas IQ úgy tűnik nem egyetlen génen kódolódik."

    Szerintem még van több probléma is vele, pl az IQ mérése még mindig soxor vicc. Fejben számolás időre, lexikális tudásra alapozás, ugyanazok a típusfeladatok soknál, aki már látott olyan feladatot sokkal könnyebben megoldja. Aztán az embernek változik az IQ-ja egy napon belül is. + jelenleg olyan emberekre is szükség van akik elvégzik a piszkos munkákat. Lehet, hogy egy 70 IQ-s ember jobban elvégzi mint egy 200-as. Szal nem csak magas IQ emberek kellenek a jelenlegi társadalomnak. Meg hiába magas IQ-jú valaki ha harminc évesen meghal valami genetikai betegségben.....
  • Kornan #58
    Túlnépesedés nem a mi problémánk, itthon és a nyugati országokban az lenne a jobb ha többen lennénk vagy szinten maradna. Akkor nem kéne annyi bevándorlót beengedniük azoknak az országoknak, akiknél ez már nagyobb gond mint nekünk Mo-n. Lassan már nem is lesz tisztán őslakos leszármazott az ő országukban, mindenki néger meg arab lesz. Pl Angliába. Nah jó ez talán túlzás, de tényleg ilyen irányba megy a dolog.
    Ha Kína tudja kezelni a túlnépesedést akkor India és a többi harmadik világbeli ország is tudná. Talán Indiában már van is vmi ilyen?

    100 millió? Minél többen vagyunk annál jobb. Mert annál nagyobb az emberiség potenciálja. Persze figyelembe kell venni a fenntarthatóságot. Ahogy a technológia fejlődik egyre több embert mellett marad fenntartható az egész rendszer.
  • philcsy #57
    "oroszoknál a csajok a munka frontján melóztak" Nem csak ott. Az oroszoknak voltak az első női repülőgéppilótáik. Álítólog jobbak voltak a férfiaknál! (bár ez biztos csak urbanlegend)
  • Caro #56
    Gyerekvállalást engedélyhez kell kötni. Aki meg "illegálisan" szül, az legyen tisztában vele hogy tőle elveszik. Azon már már lehet gondolkozni, hogy ki kapjon engedélyt, aki hasznos a társadalomra vagy aki kevésbé. Ezzel lehetne motiválni a tanulásra, munkára az embereket.
  • TreDoR #55
    Mondjuk ha minden embernek maximum 1 vér szerinti gyereke lehetne
  • NEXUS6 #54
    Én ki is jelölném, mondjuk +133-ban, és ki is nyírnám a baloldalra esőket.
    Te még vajon beleesnél a jobbik oldalba, vagy Tajgetosz-pozitív lennél?
    Mert ezt én még túlélném, bár nem tudom szeretnék-e olyan világba élni, ahol nem a legokosabb, hanem a leghülyébb pár %-ba tartozom.
    Persze csak vicceltem.

    Az ilyen "társadalomjobbító" elképzelésekkel csak egy gond van. Hogy a magas IQ-jú emberkéknek nem feltétlenül magas IQ-jú a gyerekük, mert a magas IQ úgy tűnik nem egyetlen génen kódolódik.

    Amúgy az is lüke elképzelés, hogy a társadalom szegénységéért a szegényeket tegyük felelőssé, vagy az ő kiirtásukkal oldjuk meg a problémát. Egyrészt mert a szegénység relatív, ma a legszegényebb országokban annyi az egy főre jutó kaja, vagy olyanok az egyéb viszonyok (szociális, társadalmi, sőt politikai) olyanok, mint a fejlett nyugaton az 1920-as években!!!!
    Másrészt attól, hogy kiirtjuk azokat akiket nem tartunk méltónak az életre, még nem írtjuk ki azokat az okokat, akik miatt a társadalomnak ez a része kialakult. Jó eséllyel a következő kiirtandók pont mi lennénk!

    A náci Németország a második világháborút pont emiatt veszítette el. Hiába rendelkezett a világ legfejlettebb kontinensének szinte teljes emberi és anyagi erőforrásaival, a gazdaságát nem volt képes megszervezni úgy hogy ellen tudjon állni a szövetségeseknek. Amikor a német, osztrák, magyar naccsasszony otthon a cselédei társaságában a körmét reszelgette otthon, addig az amcsiban és az oroszoknál a csajok a munka frontján melóztak.
    A németek persze halálra dolgoztatták, szó szerint, az elfogott zsidókat, komcsikat, cigókat stb. de hát ezeknek az emberkéknek mindig is elég kérdéses volt hozzáállásuk a komoly melóhoz, pláne így rabszolgaként, ami azért erősen rányomta a bélyeget a minőségre.
    Pl. az a rengeteg V-1/V-2 rakéta valszeg nem véletlenül nem jutott el még csak London közelébe sem.