75
-
magnitudo #75 Szerintem becsülendő dolog hogy ennyi port is sikerült szerezni, lehet hogy új ásványt találnak benne vagy valami olyan organizmust ami hasznosítható(ezt kétlem)! A lényeg annyi hogy a Japánok nagyon ott vannak, minden téren...! -
polarka #74 Viszont az adott ismeretekkel indokolható lesz az álláspontom és nem pedig légből-kapott vagy az ismereteknek ellentmondó. Az ismeretek bővülésével cáfolhatók lesznek az aktuális modellek, (ezért is fontos ebben az esetben az űrkutatás). Ami pedig lehetőséget nyújt olyan modellek alkotására, amelyek még több jelenséget magyaráznak, így a valóság ismeretéhez konvergálhatunk (ami lehet, h szükséges volna a poszthumánok létrejöttéhez).
Feltételezem, h az aki érvel felhozza az összes bizonyítást és őt igazoló jelenségeket. Talán mond min. 1 újabb dolgot, amin elakadok és elgondolkodtat, ha nem, akkor a cáfolattal segíthetem őt, h pontosíthassa a modelljét.
"Különben sehol nem állitottam hogy a seggünkön kéne ülni."
Különben sehol nem állítottam, h ezt állítottad volna.
Az ősember részemről pontatlan volt. Technikailag fejletlen homo sapiensekre gondoltam. Tudtommal ők már tutajoztak és Óceániát is benépesítették. -
polarka #73 Ilyen cikkeket alap hogy átugrik az ember, 1 jövőkutató véleményéről van szó. Ha nem tudnád, ők is elismerik h meglehetősen sikertelenek a "jövendöléseik". Annyiban értékesek, h vizsgálódásaik során felfednek néha érdekes múltbeli dolgokat és összefüggéseket. De hogy mit jósolnak, annak nincsen infó tartalma, csak a nagyon általános jóslataikban, de azokat meg mindenki sejti. -
Merces #72 ..jah különben érdemes megnézni ezt a kis időkapszukát itt az ezsgén
http://www.sg.hu/cikkek/20130/mit_hoz_a_jovo -
Merces #71 Az hogy jobban érvelsz még nem jelenti azt hogy valóban közelebb jársz a valósághoz.(álltalánosságokrol beszélek nem erre az esetre gondoltam).Ez persze rám is érvényes mielőtt még bevágnád nekem itt a durcit.
Különben sehol nem állitottam hogy a seggünkön kéne ülni. Viszont nagyobb esélye van a poszthumán életformák elterjedésének itt a földön, medicina, divat/szükség.
Persze van ötletem , de te rühelled a jóslásokat én pedig még nem vagyok tisztában ,azzal hogy ez mennyire lenne megvalósitható, persze csillagmérnöki léptékben kell gondolkodni, és évszázadokban. Ezek közül eggyik sem tartozik az erősségeink közé.....ugyhogy az ősemberünknek nem azt kell megvárnia amig Titanicot tud épiteni, hanem azt hogy emberré váljon. -
polarka #70 "..de ugy is fogalmazhatnánk hogy van egy természetes űrhajónk,csak nem arra megy amerre akarjuk."
Viszont ettől még 1 jól körülhatárolható bolygó felszínén maradnánk és nem terjeszkednénk.
"de most neked az a fontos, hogy igazad legyen a fórumtársaid előtt vagy mi a rák?"
írtál 1 választ az én hsz-omra(én, ha van hozzáfűznivalóm, akkor visszaválaszolok), ahol kinyilatkoztattad magad én kíváncsi voltam, h mivel bizonyítod az állításod, mert én nem értek vele 1et így önmagában (nyilván arra tudok korrektül reagálni, amit leírsz, nem arra, amit gondolsz, különben még azt mondanád, h te olyat nem is írtál sehol). 1ébként a jóslásokat alapból rühellem (asszem nyilvánvalóan érthető okokból). De feltettem, h legalább a jelenlegi ismeretekre alapozó prognózisról van szó (ezért sincsen bajom a csillagközi utazásra vonatkozó már-már közhelynek számító állításoddal).
A kérdésre visszatérve, számít, h igazam van-e, hiszen az jelzi, h az igazságnak a tudatában vagyok-e vagy a másik illető azért mond mást, mert ő tudja jobban, ami engem érdekelne. És felteszem ő is így van ezzel. így végül legalább 1ikünk mindenképpen jól jár, hacsak nem az a félreértés oka, h egyikünknek nem sikerül pontosan megfogalmaznia, amit gondol.
"nekem valahogy nem tűnik egy életbiztositásnak hogy kolonizáljuk a marsot meg fenntartunk pár telepet a naprendszeren belül."
A telepek méretétől erősen függ a dolog (de ha 1 kis telep sincsen, akkor 1 nagyobb sem lesz), továbbá az általad is említett biológiai/technológiai átalakulást és alkalmazkodást valszeg segítené. Pl. nem a földi körülmények közt kellene szimulálni a földi környezettől merőben eltérő környezeteket. De akkor most mit javasolsz, hogyan biztosítsák az emberiség fennmaradását? Mert úgy tűnik, mintha azt sugallnád, h maradjunk a seggünkön és az űrbeli dolgokról ne szerezzünk részletesebb ismereteket (ahogyan csak tudunk), amíg nem alkalmazkodunk hozzájuk (technikailag/biológiailag, forgatókönyv függő).
Egy analógia: mintha az ősemberektől elvárnád, h ne próbálkozzanak a tutajépítéssel, hanem várjanak, amíg már Titanicot tudnak építeni. Vagy ne sétáljanak és csukják be a szemüket, amíg repülni nem tudnak. -
Merces #69 ..de ugy is fogalmazhatnánk hogy van egy természetes űrhajónk,csak nem arra megy amerre akarjuk. Egyébként mindig azt hittem hogy a naprendszer egy befőttesüvegben van a nagymama konyhájában, de most neked az a fontos, hogy igazad legyen a fórumtársaid előtt vagy mi a rák? Igen másfele gondolkodtam, nekem valahogy nem tűnik egy életbiztositásnak hogy kolonizáljuk a marsot meg fenntartunk pár telepet a naprendszeren belül. -
polarka #68 félrekatt -
polarka #67 Lehet el sem olvasod, h mit írsz? (pedig még idézettel is segítettem)
Eleinte űrutazásról beszélsz, aztán már hirtelen csak a csillagközi űrutazásról. Mindig úgy fogod szűkíteni fogalmilag a mondandód, h úgy tűnjön annak, aki nem olvassa végig a hsz. láncolatot, h igazad volt vagy legalább annyit elismersz, h pontatlanul fogalmaztál?
De most az újabb felvetésedre: Tudtad, h a Föld légkörén belül (amit nem tekintünk mesterségesnek) tengetjük mindennapjaink és nem az űrben? -
#66 ezt most így hogy?nem értem,help pls:D -
Merces #65 Tudtad hogy a föld is az űrben van?...kezd elhülyülni a jelenet. -
#64 Szerintem nem tudja. -
polarka #63 "a homo sapiens nem fog az űrben terjeszkedni"
Tudtad, h a Naprendszer is űrnek számít? -
Merces #62 nem tennénk meg, intersztelláris űrhajót épiteni úgy ahogyan a mai sci-fi elképzeli fizikai és persze főleg energetikai képtelenség. A hosszú generációkon átivelő űrutazás pedig válltozásokat idéz elő. -
polarka #61 ó tehát, ha mi megtennénk, akkor hirtelen megváltozna a faji megnevezésünk és nem lennénk többé homo sapiensek? -
#60 Szerintem a magyar géniusz ebben is megmutatná, hogy tudunk világelsők lenni. Simán kihoznánk dupla ennyiből, szal nálunk épülhetne a világ legdrágább gyivije!
-
Merces #59 Csak magyarországon vagy máshol is ? -
Merces #58 ...azt már nem nevezném homo sapiensnek. -
#57 Megvan!
A gyv is kb. ugyanennyibe kerül. -
polarka #56 mi miért lennénk rá képtelenek (elméletileg)?
#52-re: transz-/poszthumán életformák pl. -
Merces #55 ... gondolom a svábbogarak -
#54 1 km ap = kb. 2-3 milliárd ft
(folyt. köv.) -
#53 Ezt már szeretem, ez a hozzáállás kell nekünk!
-
#52 Az melyik faj is lesz? -
Merces #51 ..a homo sapiens nem fog az űrben terjeszkedni, talán az utódaink, képessek lesznek rá. -
Merces #50 ...nem is voltak olyan erőforrásaink amikkel nekifoghattunk volna, még most sincsennek, félek nem is igazán lesznek.Különben nem kell ide Mad Max csak nézz körül Afrikában , na jó esélyel mire megöregszünk itt se lesz sokkal jobb a helyzet. -
#49 Az anyag nem vész el, az erőforrásokat nem lehet felélni.
Abban viszont igazad van, hogy a gazdagok pofátlansága ma nem ismer határokat. Nagyobbak a különbségek, mint a középkorban!
Alig 20 éve az Amerikai Egyesült Államokban a gazdagok kb. 40x voltak gazdagabbak az átlagpolgároknál. Ma a különbség 400-szoros!!!! -
#48 Sőt lehet tovább menni, minden élőlény megváltoztatja a környezetét.
A gond nem az, nem csak az, hogy az emberiség feléli az erőforrásokat, hanem az is, hogy ezekből az erőforrásokból, nem építünk olyan dolgokat, amivel aztán átállhatunk más forrásokra. És amikor megy a hiszti, meg a "minmeghalunk" propaganda, azzal elsősorban a kisember fogyasztását, környezetszennyezését próbálják visszaszorítani és nem a luxusfogyasztást, vagy az értelmetlen háborúk támogatását.
Sokan mondják, hogy majd ha nagy baj lesz, akkor az emberiség összefog és minden hepi lesz. Hát most azért baj van, csak közben a gazdagok elég érdekesen képzelik el ezt az összefogást.
-
polarka #47 [i]"előszőr a termelést szeretném hozzá állítani a fogyasztáshoz érthető hülye vagyok"[i]
Igen.
Szted, az aki az űrkutatásban szerzett szakértelmet és az érdekli, most hirtelen kezdjen a termeléssel foglalkozni? Nem olyen 1szerű a világ, mint ahogyan azt sejteted.
Már közhely, de: Ha az űrben nem terjeszkedünk, akkor is kihal az emberiség. -
toto66 #46 A New Deal-ről hallottál már? -
MacropusRufus #45 meddő vita: a ruha ami rajtad van, már annak az előállítása is környezet szwennyező, a gép amin most fórumozól szintén környezet szennyező, ráadásúl brómozott égésgátlót is tartalmaz, ami rákkeltő.
Továbbá az áram ami a gépedet meghajtja, szintén környezet szennyező módon állítódik elő.
A mai világba lehetetlen úgy élni, hogy ne szennyezd a környezetedet.
Max. picit tudod csökkenteni. A passzív/aktív ház minden eleme környezet szennyező, kezdve a vezérlő elektronikáján...
max. picit lehet csökkenteni. -
MacropusRufus #44 érdekes
a link alatt az lehet látni 1 nagy képen, hogy hol is járt az űrkutatás.
Ngyvonalakban.
Érdekes. Azért nem pár szonda volt, de az is igaz, hogy komolyabb kutatás a Vénusz-Hold-Mars kivételével nagyon nem volt, és 50 év alatt csupán 4 szonda hagyta el a naprendszert.
50 év alatt azért pl. az Újvilágot elkezdték benépesíteni -
#43 "remélem nem is autózól, nem pazarolsz, hanem kb annyit fogyasztasz mint egy kínai parasztember"
Kb.
Nincs kocsim. A kínai parasztnak meg van 1-2 tehénkéje, amivel telefingja metánnal az atmoszférát, ami dúrva üvegházgáz. Szal lehet, hogy jobban állok.:)
"persze valószínűbb, hogy egy tájékozatlan bulizósfiatal vagy, aki retteg attól hogy gáz lesz a világban és inkább jól bedugja a fejét a földbe,"
Nem jellemző, bár így 40-en túl is eljárogatok diszkózni, ami a korosztályomra nem jellemző.:D
"ha elfogy az olaj, akkor jó eséllyel összeomlik a "civilizált" világ, vagy legalábbis totál visszaesik a tudományos fejlődés, ugyanis a megmaradt erőforrások továbbra is a jólét fenntartására fognak elmenni és a hadi kiadásokra (azokra mégtöbb, mivel felborul a világ egyensúlya)"
Ha elfogy az olaj, vagy a környezetvédelmi gondok miatt elsősorban a kisemberek fogyasztását fogják visszafogni. Gazdagék persze sugárhajtású repcsikkel, magánhelikopterrel nyomulnak továbbra is, háború meg annyi lesz, hogy ihaj.
Azonban a civilizáció fenntartója az nem az a luxusfogyasztás, amit gazdagék csinálnak, hanem a tömegtermelés/fogyasztás.
A félelem tényleg nagy úr. Ha már akkora a jólét, hogy nincs mivel sakkban tartani az embereket, akkor mesterségesen kell hiányt, biztonsági kockázatokat generálni, ha a hagyományos hierarchikus társadalmi struktúrát akarjuk fenntartani.
Na ez folyik most.
Be is lehet xarni, és tényleg lesznek itt konfliktusok, csak nem biztos, hogy az van mögöttük, mint ami a szép színes szagos brosúrákban megjelenik. -
polanyin #42 Nem gond, már sokszor bebizonyosodott hogyha valaki felhozza eme témát azt lehurrogják mert hülyeség stb.. csak sajnos az a gond hogy mindig igazuk volt és pár 100év múlva elővették és ők lettek a szentek az okosak meg mittudom én még mik.. Na de nem gond majd eljön az idő mikor belátják az emberek ezt is.. De valószínű már késő lesz.. -
gombabácsi #41 persze, lehet üzemanyagot csinálni sokmindenből, akár bioüzemanyaggal is lehet űrhajót hajtani - most még van olaj, mégse lehet azt mondani, hogy létezik űrutazás. pár szonda kilövése meg évi pár kicsi űrhajó az nem űrutazás
ha elfogy az olaj, akkor jó eséllyel összeomlik a "civilizált" világ, vagy legalábbis totál visszaesik a tudományos fejlődés, ugyanis a megmaradt erőforrások továbbra is a jólét fenntartására fognak elmenni és a hadi kiadásokra (azokra mégtöbb, mivel felborul a világ egyensúlya)
a jólét csökkenése pedig azt eredményezi, hogy az értelmiség szerepe csökken, kb. megszűnnek az egyetemek stb - a következményeket el lehet képzelni
a legnagyobb gond szerintem a félelem. főleg a fiatalokra érvényes ez: brutálisan kényelmesen elvannak, és jóval kisebb dolgoktól is rettegnek, mint amelyek el fognak következni 50 éven belül... a félelem pedig nagy úr, főleg ha a jólét meszűnésétől való félelemről van szó
-
gombabácsi #40 remélem nem is autózól, nem pazarolsz, hanem kb annyit fogyasztasz mint egy kínai parasztember
persze valószínűbb, hogy egy tájékozatlan bulizósfiatal vagy, aki retteg attól hogy gáz lesz a világban és inkább jól bedugja a fejét a földbe, hogy nyugodt lelkiismerettel bulizhasson, utazhasson, pazarolhasson tovább
:)
félelmetes, hogy totálisan alapvető dolgokat nem látnak át a "civilizált" világ emberei :D na persze nyugtatgatni kell a lelkiismeretet, hogy továbbra is nyugisan lehessen mindenhová autóval menni, hogy ki lehessen dobni a kaja 30-40%-át és a többi...
50 év emberek, és akkor már mindenki számára világos lesz hogy brutális problémák jönnek (ezek már most is teljesen világosak persze), és akkor a "civilizált" világ jólétben élő embereire akkora nagy félelem száll (mivel belátlják hogy vége a jólétüknek), hogy nagyon valószínű hogy brutális háborúk lesznek Európában, USA-ban stb...
aki pedig felhívja a figyelmet a gondokra, az ostoba pazarlásra, arra rásütik hogy Ő A HIBÁS... tipikus, ostoba bulizósfiatal reakció -
gombabácsi #39 ez mocskos rágalom, és tipikus ostoba reakció... nem mersz szembenézni a gondokkal, azaz a hibás te vagy és a hozzád hasonlók...
jól tippelem, hogy bulizósfiatal vagy? -
#38 Ki mondta, hogy aszteroidán kéne élnünk?
Az hogy a különböző bányák körül szétbasszuk a környezetet, szerintem sokkal rosszabb, mintha fém aszteroidákat potyogtatnánk valami lakatlan helyre. A ma bányászott fém nagyrésze is gyakorlatilag aszteroidákból származik!
Lehet meghúzni a nadrágszíjat, csak éppen ha túl húzzuk elveszítjük a lehetőségét is, hogy valaha hozzáférjünk az űr erőforrásaihoz, amelyek már most is enyhíthetnék a gondjainkat.
Ha gombabácsi medmekszes, vagy sztím-szájberpunkos jövőképe jön elő, az ugyan az. A Föld erőforrásai tényleg végesek és jó néhány ilyet évtizedeken belül fölélünk. Ha most nem kezdünk neki az űr hasznosításához, akkor a jövőnk a lassú, egyre alacsonyabb szintű elvegetálás. -
#37 És mit _teszel_, azon kívül, hogy jártatod a szádat, kedves hippokrita barátom? -
polanyin #36 Persze biztos én volnék a hülye hogy azzal foglalkoznék hogy helyre hozzam amit elcsesztünk ezen a bolygón na meg hogy előszőr a termelést szeretném hozzá állítani a fogyasztáshoz érthető hülye vagyok de ha ilyen iramban zabáljuk az úgy mond "almát" még a fa is elfogy gyerekek.. Nem azt mondtam hogy nem kell nekünk kifelé törekedni de ha már nagyon nincs miből?? hozzáteszem 2050ig szól ez körülbelül.. Utána mit csinálnak? Mert tök jó hoztak port egy aszteroidáról de igazándiból ezzel nem tudunk mit kezdeni ezzel nem oldódott meg az itteni probléma mert ha jól emlékszem az fontosabb mivel az emberek 100%-a a Földön él nem pedig egy aszteroidán..