• polarka
    #70
    "..de ugy is fogalmazhatnánk hogy van egy természetes űrhajónk,csak nem arra megy amerre akarjuk."
    Viszont ettől még 1 jól körülhatárolható bolygó felszínén maradnánk és nem terjeszkednénk.

    "de most neked az a fontos, hogy igazad legyen a fórumtársaid előtt vagy mi a rák?"
    írtál 1 választ az én hsz-omra(én, ha van hozzáfűznivalóm, akkor visszaválaszolok), ahol kinyilatkoztattad magad én kíváncsi voltam, h mivel bizonyítod az állításod, mert én nem értek vele 1et így önmagában (nyilván arra tudok korrektül reagálni, amit leírsz, nem arra, amit gondolsz, különben még azt mondanád, h te olyat nem is írtál sehol). 1ébként a jóslásokat alapból rühellem (asszem nyilvánvalóan érthető okokból). De feltettem, h legalább a jelenlegi ismeretekre alapozó prognózisról van szó (ezért sincsen bajom a csillagközi utazásra vonatkozó már-már közhelynek számító állításoddal).
    A kérdésre visszatérve, számít, h igazam van-e, hiszen az jelzi, h az igazságnak a tudatában vagyok-e vagy a másik illető azért mond mást, mert ő tudja jobban, ami engem érdekelne. És felteszem ő is így van ezzel. így végül legalább 1ikünk mindenképpen jól jár, hacsak nem az a félreértés oka, h egyikünknek nem sikerül pontosan megfogalmaznia, amit gondol.

    "nekem valahogy nem tűnik egy életbiztositásnak hogy kolonizáljuk a marsot meg fenntartunk pár telepet a naprendszeren belül."
    A telepek méretétől erősen függ a dolog (de ha 1 kis telep sincsen, akkor 1 nagyobb sem lesz), továbbá az általad is említett biológiai/technológiai átalakulást és alkalmazkodást valszeg segítené. Pl. nem a földi körülmények közt kellene szimulálni a földi környezettől merőben eltérő környezeteket. De akkor most mit javasolsz, hogyan biztosítsák az emberiség fennmaradását? Mert úgy tűnik, mintha azt sugallnád, h maradjunk a seggünkön és az űrbeli dolgokról ne szerezzünk részletesebb ismereteket (ahogyan csak tudunk), amíg nem alkalmazkodunk hozzájuk (technikailag/biológiailag, forgatókönyv függő).
    Egy analógia: mintha az ősemberektől elvárnád, h ne próbálkozzanak a tutajépítéssel, hanem várjanak, amíg már Titanicot tudnak építeni. Vagy ne sétáljanak és csukják be a szemüket, amíg repülni nem tudnak.