358
  • Kara kán
    #358
    Mindig van egy új remény, még itt is.
  • URH
    #357
    Önkéntesek nem mehetnek? Szívesen itt hagynám ezt a világot.
  • boond
    #356
    7HTH7, és a többi hasonló gondolkodású emberke, ajánlom figyelmetekbe:

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Amisok

    - Azonban, hogy meddig bírnátok nem fogadnék, de ha internet, pc és egyéb "modern" eszköznékül nem bírjátok ki akkor, bukta számotokra a dolog...
  • Kara kán
    #355
    És?
  • Etinger
    #354
    Ilyen a földön is van, csak friss levegővel.
  • Kara kán
    #353
    ...és ha már így belemerültünk a témába, akkor meghívlak egy sétarepülésre a Marson!
  • Lollerka
    #352
    elhiszed h ha valaki feltalalna pl a hidegfuzios generatort ami mukodik is egybol vlmi bazinagy olajtarsasag vagy megvenne tole vagy egy kis olomgolyocskat ultetne a fejebe? nezd ertelmesen a vilagot es fogd fel amit latzs, nem par ezer forintos uzletak epul az olajra, ki az aki onszantabol a leggazdabak kozul el akarna veszteni a keresetet, es a marskolonitzalo progihoz annyit, meg a munkahelyteremteshez, a programhoz, sry h ilyen nyers leszek, de ertelmes, okos emberek kellebnek es meg kell valljam nem minden ember annyira jo felfogasu h reszt vehessen benne, a munkahelyekkel meg az a baj, h ha nincs kereslet, minek gyartsunk valamit, hiaba teremtenek munkahelyeket ha nem lesz kihasznaltsaguk, vagy szerinted az 5eves tervgazdalkodas jo volt?? mindenkinek volt munkaja, megis milyen volt az eletszinvonal... magyarorszag meg ha nem kapna energiat kulfoldrol akkor mi lenne? nem fizetnenek az emberek, de az adossagokat amugy is torleszteni kellene csak epp a cegek akinek fizetnek a lakosok nem adoznanak, az allamkasszanak megkevesebb penzbol kellene gazdalkodnia, GG kara kan, jo 5let csak epp semmire sem jo...

    maskor gondolkozz, utana mondj le masokat^^

    egyebkent az emberek mentalitasat kellene megvaltoztatni, aztan az osszes tobbit, mig a penz az ur es ember embernek farkasa se mars program, se jolet az egyszeru emberre nem var...
  • Kara kán
    #351
    dolgoznak rajta:
  • morden
    #350
    Úgy áblokk szól mindenkinek, miért kell a másikat személyt sértegetni? lehet a véleményét boncolgatni ellenérvelni, de miért kell a másik embert becsérelni ?
  • dronkZero
    #349
    "A csontok gyengülése inkább csak a test alsó részére jellemző"

    Akkor gyengül a csont, vagy nem gyengül?

    "csak a lábaknál lesz jelentős leépülés a tápanyaghiány és a kevés mozgatás miatt. "

    Akkor sorvadnak az izmok, vagy nem sorvadnak?

    Belém kötsz, hogy nem is úgy van, aztán kifejted azt, amit én is állítottam.
    Hülye seggfej vagy, vagy nem vagy az?
  • Kara kán
    #348
    Miért írsz hülyeséget?
    Ha Magyarország energiafüggetlensége a külföldtől megvalósulna, akkor csökkenne a küladósság, több pénz jutna egyébre, pl. munkahelyek teremtésére is. Akár Mars-kutató progikra is.
    Máskor gondolkozz, és utána kérdezz.
  • Lollerka
    #347
    megoldhato az energiafuggetlenseg... legyenek ujra lovak, bicigli, ne legyen telen futes, se aram, se net, se telefon, maris mennyire visszaesik az energiafelhazsnalas...

    na az offot h befejezzem

    mar tobbszor leirtak, h senkinek sem erdeke h olcso, megujulo/szinte kifogyhatatlan/ energiahoz juttassanak minket, egesz iparag epul erre... es az azt kiszolgalo ipar is elegge meretes, ha most egycsapasra nem kellene akkor mennyi munkanelkuli lenne, teny h nem kellene aramot fitzetniuk, de nem lenne mibol kajat venniuk, szerintem egy szep kis virus, nagyobbacsak haboru kellene h a mostani 6-7 milliardbol legyen olyan 4-5, tom radikalis, de tul sokan vagyunk egyszeruen...

  • morden
    #346
    Ma (okt 24 vasárnap) este 23:00tól lesz a Natgeon a holdbázisról egy dokumentumfilm, ajánlom mindenkinek
  • Kara kán
    #345
    földgázzal
  • halgatyó
    #344
    Sok igazságod vagyon, de egy ponton bukik az egész gondolatmenet: a kétféle probléma teljesen más embercsoporthoz tartozik.
    Akik a Mars expediciókon (esetleg a késöbbi állandó emberi tartózkodáson) törik a fejüket, azok olyan ország állampolgárai, hogy sokuk azt se tudja, hogy Magyarország létezik.... (pl. összetévesztik Budapestet Bukaresttel, ez konkrétan megtörtént)
    Tőlük nem várható, hogy megoldják a MI problémáinkat
  • halgatyó
    #343
    Te mivel fűtesz otthon?
  • Mat666
    #342
    Na azért amúgy nem ilyen egyszerű az indiai "putrikabn" nem kell semmilyen engedélyezési bekötési és biztonsági előírásoknak megfelelni meg szakembert hívni a bekötésre ami igen csak meg emeli a költségeket.
    Egyszer láttam egy műsorban hogy csinálják Indiába a csorok hát kösz de szerintem úgy nem hiszem hogy nyugodtan aludnál.
    Amúgy jó dolog a biogáz széles körben támogatni kellene de azért látni kell azt is hogy nem olyan egyszerű vagy olcsó mint ahogy elsőnek tűnik.
  • Kara kán
    #341
    Egyébként kb. egy éve én csodacipőkről dumáltam itt. Akkor is a többség engem is lehurrogott, most meg a gyártók jönnek elő ilyen-olyan cipőkkel. Mert ők nem hülyék, nekik pénz kell. Az átlag fórumozónak nem kell pénz, mert lüke.
  • Kara kán
    #340
    Az az igazság, hogy aki családi házban él az holnaptól áttérhetne a biogázra.
    Mert ha az indiai putrikban ezt meg tudták csinálni, akkor a magyar ember is meg tudná, de itt mérhetetlen a kényelemszeretet; inkább visszaáll fatüzelésre, mert az valamelyest olcsóbb, mint a gázos, de biogázba nem kezd bele, mert ahhoz egy picit meg kellene erőltetnie a fejét, az meg fárasztó.
  • Kara kán
    #339
    A régebbi fórumozók itt tudják, hogy a makói gázmező nekem a szívem csücske. A kutatócégek természetesen mindent össze fognak hazudni, csak minél kevesebb bányajáradékot kelljen nekik fizetni.
    Olyan ez is, mint a Sziget fesztivál, veszteséges, veszteséges, de mégis csinálják.
  • morden
    #338
    Én mindig lenézek a kommentekig, mert néha néha előkerül egy megmondó ember, hogy szerinte szánalmasak az sg kommentelői és csak idegesíti a nép reakciója és olyat vár el mástól amit épeszű ember magától és mástól se vár el soha :D
  • zserrbo
    #337
    Szánalom milyen emberek járnak SG-re :D Ezért nem szoktam lenézni a kommentekig csak nagy ritkán, mert felbasz, hogy mindig van egy legokosabb, aki megmondja a tutit és csak övé lehet az utolsó szó. Mindenki más hülye szerinte. Menjen ki a NASA-hoz legyen híres azt csá, helyette szaporítja a szót :D
  • 7HTH7
    #336
    Jó, utánanéztem, igazad van, azótta tényleg felhagyott vele, kissé elvesztettem a fonalat ezek szerint.
  • 7HTH7
    #335
    Annyira ne sajnáld az Exxont. Igen, beleölt 75 millió dollárt, hogy megkezdje a kitermelést, aztán rádöbbent, hogy nem rendelkezik olyan technológiával, hogy kitermelje a gázt, ezért kicsit visszavonult. Aztán szépen megvette az XTO-t, ami rendelkezett a megfelelő technológával.
    Tudod mennyiért vásárolta fel azt a céget, hogy visszajöhessen kitermelni? 30 milliárd dollárért! Nagyságrendekkel több pénzért vette meg azt a céget, mint amennyit eddig befektetett a makói gázmezőbe. És még ígyis bőven megéri neki kitermelni!

    Tudod mennyiért vették meg a makói gázmezőt? 25 millió dollárért. Nevetséges aprópénz ez ahhoz képest amit onnan ki fog termelni az Exxon most, hogy már rendelkezésére áll a technológia hozzá.
  • WoodrowWilson
    #334
    Kár, hogy eddig a külföldi cégek csak ölték bele a pénzt, és egyelőre semmi haszon nem látszik. Az Exxon is hazahúzott. De te inkább az adófizetők milliárdjait költötted volna a felesleges próbálkozásokra.
  • Etinger
    #333
    Nem ide tartozik.
  • RecoPhile
    #332
    És szerinted melyik kormánynak, energetikai vállalatnak, és egyéb vállalatnak lenne haszna abból, hogy Europában Magyarország mezőgazdasági "hatalom" legyen?
    Akkor még nem is beszéltünk biógáz előállításról.
    Senkinek. Nekik az az érdekük, hogy megvegyük a földgázt és vegyük meg külföldi olcsó takarmányt, élelmiszert.

    Amíg ez fent áll addig fölösleges beszélnünk földgáz termelésről FÜGGETLENSÉGERŐL más vállalatok energia termelésétől.

    Pénteken voltunk a Kecskeméti hulladék-telepen, ahol az Igazgató mondta, hogy mennyi pénz is van benne a földgázban, de nem adnak elég pénzt érte, helyette saját(!) megteremtett spórolt pénzükből kell megépíteniük ezt a rendszert, legalábbis kevés állami(eu) támogatást kapnak érte.
    Pedig lenne rá kereslet a biogázra.
  • gulyasandras
    #331
    Már mindent kigondoltak :)
  • 7HTH7
    #330
    Nem kell még biogáz se, Makó környékén 1500 milliárd köbméter földgáz van a becslések szerint. Ez már önmagában 100 évig fedezné a hazai földgáz igényt. Csak ugyebár igen értelmes politikusaink eladták a hazai földgáz készletek jelentős részét külföldi cégeknek fillérekért...
  • Kara kán
    #329
    Ti csak papoltok, papoltok, papoltok...
    Hát nem értitek, hogy először Magyarországot kellene terraformálni, élhetőbbé tenni, és utána lehetne szó marsi telepekről???

    Egyébként meg ott ültök most is egy nagy kincsen és nem tudtok róla!
    Milliószor leírtam, hogy BIOGÁZzal jelentősen csökkenteni lehetne a gázigényt, a gázimportot. Abból a 120 milliárd forintból, amit a Csepeli Központi Szenyvíztisztító Telep (CSKSZTT) felépítésére költöttetek, hány biogáz reaktort lehetett volna építeni?
    Miért jó az, hogy a szrt - bocs! - több tíz kilométerre elvezetitek egy központba, és ott mindenféle drága vegyszerrel kezelitek, amikor sokkal gazdaságosabb lenne ott helyben - mondjuk minden társasház mellett, de minimum minden 100-200 lakosra (az optimumot még ki kellene számolni) építeni egy biogáz reaktort, amely az emberi ürülékkel és a háztartási hulladékkal működne.
    Már a háztartási hulladék elszállítása is olcsóbb lenne, mert csak évente, kétévente kellene elszállítani a komposztot a termőföldekre.

    Miért? Miért?
  • 7HTH7
    #328
    Megint hiányosak az ismereteid ;) A csontok gyengülése inkább csak a test alsó részére jellemző (főleg a lábakra kell itt gondolni), a koponya és a kar csontjai jelentősen erősödnek, ennek oka, hogy a súlytalanság állapotában a folyadékok (vér) a felsőtest felé áramolnak, s így a tápanyagok is.

    Nem sorvad el minden izmod se, csak a lábaknál lesz jelentős leépülés a tápanyaghiány és a kevés mozgatás miatt. Ez utóbbi még nem is nagy gond, ezért szoktak szobabiciklizni, a tápanyaghiány már sokkal problémásabb dolog.
  • morden
    #327
    Véleményem szerint a Marost mindenképpen kolonizálja az emberiség, és találni fognak a kutatók, lehetőséget a felvázolt problémák megoldására, bár nem a szkeptikus mérnöki személetű emberek fognak rajta dolgozni 1000 számra.
    (Ötletnek nem is rossz, hogy aszteroidákkal bombázzák a Mars felszínét, volt egy dokufilm erről, ott ha jól emlékszem ki is számolták, hogy kb 200 év kellene 10-20 fokos átlaghőmérséglet elérésére és lehet leostobázni, de inkább hiszek az amerikai egyetemi tanároknak, mint az itt csetelő mérnökszerűségeknek.
  • morden
    #326
    A geotermikus erőművek, vagy a hőszivattyúk ? Nagyobb lakóparkokba már alap felszerelés Budapesten, persze nem 100%os , de nagyban csökkenti az energia függőséget.
  • 7HTH7
    #325
    Csak azt az egy dolgot nem veszed figyelembe, hogy a légkör erozió jelenleginél kétszer nagyobb mértékével is egy Földi szintű vulkanizmus által egyetlen év alatt termelt gázokat nagyjából ezer év alatt fujdogálná le a te napszeled a Marsról!!!

    Viszont lehetne ott a földinél jóval erősebb vulkanikus tevékenység is, ha a kérget felrepeszted egy-két irányított kisbolygó becsapódással.
    Sőt igazából elég lenne az Olympus Mons újraindítása mélyfúrással és robbantással. Egykor ugyanis az a Vulkán termelte ki a Mars légkörének legalább 80%-át. Nagyjából 2 millió éve teljesen befulladt, akárcsak a többi vulkán. De valójában már jóval előtte jelentősen csökkent a vulkanikus aktivitás. A bizonyítékok azt mutatják, hogy míg volt vulkanikus tevékenység, addig még folyékony víz is jelen volt a Marson.
  • dronkZero
    #324
    Súlytalanságban 5-10 év alatt elsorvadnak az izmaid és felpuhul a csontod.
  • kvp
    #323
    A Marson a legutobbi nasa szonda talalt annyi fagyott vizet es a jeg folott olyan minosegu talajt, hogy az akar alakalmas is lenne a novenytermesztesre. Legkor nincs, tehat max. uveghazban lehetne ezt megtenni. Viszont a Marson van par szep nagy kanyon, amik melyebbek mint amilyen szelesek. Ezeket akar be is lehetne fedni, hatalmas uveghazakat hozva letre. A varosokat pedig meg lehet epiteni a kanyonok falaiba, mivel ez meg a sugarzas ellen is vedene a lakokat. Ha nem is akkora lakossagot mint most a Fold, de par szazmillio embert elbirna a Mars is, a mostani technologiai szintunk mellett is. Persze attol meg ugyanugy lakhatatlan lenne a bolygo nagy resze, az emberi varosok kepesek lennenek az onfenttartasra.

    A hosszu tavon emberi elet fenntartasara alkalmas urhajokat bolygoknak hivjak, ennel kisebb meretben nem igazan valosithato meg a dolog, tehat az urhajokat arra kell hasznalni, hogy a lakhato bolygok kozott kozlekedjunk veluk. Lakhato bolygonak jelenleg a Mars tunik, legalabbis a polar lander adatai alapjan.

    A foldi energiaellatasi problemakra, pl. a hazaiakra tobb megoldas is van. Egyreszt atomeromubol is tudunk mar olyat epiteni, ami kibirja a legtobb termeszeti katasztrofat, masreszt ha szel es napenergia nincs is annyi hazakban, de van egy csomo viz es a geotermalis eneriga is viszonylag konnyen elerheto. Most nem a gozturbinas megoldasokra gondolok, ahhoz nincs eleg meleg termalviz, de egy zartkoros hoszondas, hoerogepes (stirling) generatort hasznalo rendszer barmilyen kis hokoulonbozetbol kepes aramot eloallitani es a rendszerbol semmilyen folyadek vagy egyeb kornyzetkarosito anyag nem kerul ki. Tovabba viszonylag olcso az ilyen rendszerek eloallitasi koltsege is. (olcsobb mint a napelem vagy a szelturbina)
  • torreadorz
    #322
    A mars kolonizálása valószinüleg sosem fog megtörténni, korábban már leírták hogy miért.
    Egy fix telep létrehozása viszont a marson lehetséges lenne már akár most is, csak pénz és elszántság kérdése. Ugyanez igaz a holdra is.

    Magyarország energetikai függetlensége ennél viszont sokkal bonyolultabb kérdés.
    Sajnos olyan országban élünk, amilyeknek elég kevés olcsón kitermelhető nyersanyaga van. És ez legkevésbé függ a mérnököktől.
    Ha függetlenséget akarsz akkor vagy
    a, több atomerőmüvet épitesz -> nem lehet mert jönnek a sötétzöldek hogy mi lesz ha bekövetkezik egy olyan erősségü földrengés ami 10 millió évente egy van...

    b, alternativ energiaforrásokat használsz: általában drágák, bonyolultak, csak időszakosan müködnek és nem garantált hogy visszahozza a kiadásokat annyi idő alatt ameddig nem mennek tönkre.
  • Kara kán
    #321
    A felvetés már megvolt, de ha nem vetted észre, akkor ideírom nagybetűvel:

    HOGYAN KÉPZELÜNK EL MI MARSI KOLÓNIÁT, HA EGY OLYAN EGYSZERŰ PROBLÉMÁT NEM TUDUNK MEGOLDANI, MINT MAGYARORSZÁG ENERGETIKAI FÜGGETLENSÉGE???
    EZ AZ EGYIK LEGFŐBB OKA A NAGY KÜLFÖLDI ELADÓSODOTTSÁGNAK. MINKET A MAGYAR ÁLLAM KITANÍTTATOTT, PÉNZT ÖLT BELÉNK, HOGY mérnöki DIPLOMÁNK LEGYEN. MIKOR ADJUK EZT VISSZA?
  • RpPRO
    #320
    "legideálisabb" szo nincs.

    Latom, megy a szokasos kineknagyobbaf@sza okoskodas.
  • Lollerka
    #319
    ez a tipikus noob valasz^^

    de gondoltam vlmi felvetes lesz amirol lehet beszelgetni:D