Hunter

Önmagukat összerakó napelemeket fejleszt az MIT

A hagyományos napelemek egyik problémája, hogy a napsugarak tönkreteszik a fénysugárzást elektromos energiává alakító anyagaikat, fokozatosan csökkentve a cellák teljesítményét. Ugyanez a jelenség a növényeknél is fennáll, a természet azonban egy érdekes stratégiát dolgozott ki a probléma megoldására.

A fényt foglyul ejtő molekulák folyamatosan lebomlanak, majd a semmiből újra összeállnak, így a növények napenergia-gyűjtő szerkezetei gyakorlatilag mindig újak és optimális teljesítményt nyújtanak. Az MIT tudósai megirigyelték a természet megoldását és sikeresen lemásolták a folyamat egyik kulcs mozzanatát. Michael Strano és csapata a Nature Chemistry szaklapban számolt be az önmaguk ismétlődő gyors lebontására és összerakására képes mesterséges fotovoltaikus molekulák megalkotásáról.

"Lenyűgözött a növényi sejtek rendkívül hatékony javító mechanizmusa" - mondta Strano. "A legerősebb nyári napfényben egy falevél 45 percenként újrahasznosítja proteinjeit, mégis egy statikus napelemként tekinthetünk rá." A növények fotoszintézisében az oxigén egy, a napfény által előállított reaktív formája okozza a proteinek lebomlását, amik azonban gyorsan újra is épülnek, hogy újraindulhasson a folyamat. Mindez a fotoszintézist végző kloroplasztiszoknak nevezett sejtszervecskékben megy végbe, amik minden növényi sejtben jelen vannak. "A kloroplasztisz egy elképesztő gépezet, ami széndioxidot fogyaszt és a fény felhasználásával glükózt termel" - mondta Strano.


A kísérleti eszköz. Az üveg hengerben
helyezkedik el az önmagát összerakó
molekulák keveréke
A folyamat imitálásához a kutatók szintetikus molekulákat, úgynevezett foszfolipideket hoztak létre, amik korongokat alkottak. Ezek a korongok foglalják szerkezetbe a fényre reagáló molekulákat, a kapott szerkezetek, a reakció-központok pedig elektronokat bocsátanak ki a fényrészecskék becsapódásakor. A korongokat egy oldatban helyezték el, amiben szén nanocsövekhez kapcsolódtak. A nanocsövek egységes elrendezésben tartják a foszfolipid korongokat, így a reakció-központok egyszerre vannak kitéve a napfénynek, miközben vezetékként viselkedve összegyűjtik és elvezetik a reaktív molekulák által felszabadított elektronokat.

A rendszer hét különböző alkotóelemből, köztük a már említett szén nanocsövekből, a foszfolipidekből, valamint a reakció-központokat felépítő proteinekből áll. Ezek megfelelő körülmények között spontán összerakják magukat egy elektromos áramot termelő fénygyűjtő szerkezetté. Amikor egy a felületi feszültséget csökkentő, felületaktív anyagot adnak az elegyhez, a hét összetevő egy folyékony oldatot képezve szétválik, majd amikor egy membrán segítségével eltávolítják a felületaktív anyagot, az alkotóelemek önkéntelenül újra egy tökéletes, megújult fotocellává állnak össze.

A prototípusban 14 órán át futtatták ciklikusan a szétbomlás és összeállás folyamatát, hatékonyságvesztés nélkül. "Alapvetően egy olyan trükköt utánoztunk, amit a természet évmilliók során fedezett fel: a visszafordíthatóságot, a szétbontás és újra összerakás képességét" - magyarázta Strano. Szerinte a szerkezetek elméleti hatékonysága megközelítené a 100 százalékot, azonban az eddig elvégzett kísérletekben alacsony volt a szerkezetek oldatbeli koncentrációja, így az adott felületen termelt elektromosság mennyisége is egészen minimális volt. A csapat most a koncentráció növelésén dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #39
    Az összes területet meg hiába akarod lefedni, ha nincs mivel. Tudod te, hogy mennyi napelemet gyárottak eddig összsen a világon? Ha megszázszoroznád a teljesítményt akkor is évszázadok kelleneének, hogy 100% hatásfok és rendelkezésre állás mellett csak Európát ellásd energiával. Ja, és ehhez a sivatag kellős közepérekellene tenni.

    Bármilyen meglepő ott is van felhő néha, de éjszaka mindig. Pont akkor, mint itt. A távolság és a semmi közepén levőség "enyhe" problémák. Az elemek öregedése smafu?

    A napeneregia vicc globális energetikai szinten. Ott rúg labdába, ahol nincs hálózat, de süt a nap. Kutatóállomások, expedíciók és a világűr. Globális áramtermelésben való komoly részvétele sci fi, nem valóság.
  • Molnibalage #38
    Sajnos az eleje nem igaz amit írsz, mert nagy távolságon iszonyatosak a szállítási veszteségek. Még 1-2 időza távban estleg lehet betáplálni, de ez sem igazán megy. Ergo nem tudod a termelést a fogyasztási igények megkeresésével erősen kompenzálni...

    Az atomerőműveknél meg ne Csernobillal gyere. Ahhoz hasonló baleset bekövetkezése fizikai lehehetetlenség, mert az összes 2. gen. reaktor úgy van felépítve, hogy fizikai törvények gátolják ezt. Emberre veszélyes sugárdózis reaktor épületből - Csernobilt leszámítva - soha nem került még ki.

    Viszonyításképpen. Egy nyamvadt kb. 20 MW-os biomassza erőmű éves fűtőanyag igénye 200 ezer tonna. Ez Paks 100 órai teljesítménye kb. Na ezért kell ekkora anyagot megmozgatni. Vicc az egész...
  • Lollerka #37
    @Molnibalage

    nem erted a lenyeget, ha a halozat egesz kontinensre kapcsolodik, es az egesz kontinensen hasznaljak(ertsd tobb idozona) akkor nem kell a tarolassal veszodni, mert vlhol ugy is hasznaljak a halozatot, es azzal sem h taplaljanak bele, mert vlhol sut a nap, senki sem allitja azt h mai technologiaval kivalthatok az eromuvek, viszont annyi biztos h lehetne mersekelni a kihasznaltsagot, es nem kellene nalunk a muhi atomeromuhoz blokkokat epitgetni meg felujtgatni, teny h az atomenergia tisztabb mint a tobbi hoeromu, de ha vlmi gebasz van az kicsit fajdalmasabb... es ha nem foglalkoznak a zold eroforrasok fejlesztesevel mindig is alacsony hatasfoku rendszerek lesznek, amig nem kell atallni mas modszerre addig azt fogjak folytatni amit eddig, de ha nem lesz mar mit elegetni meg nem lesz hova rakni a sok sugarzo hulladekot akkor lesz szukse a napelemekre, ar-apaly generatorokra, vizeromuvekre, szeleromuvekre

    nem CSAK napelemet lehet hasznalni, de ha az osszes lakatlan teruletet lefednenk tutira nem kellene mas energia forras...
  • Molnibalage #36
    Múlt időben beszélek róla... Az elköltött pénzt elköltötték és a nagy erőművek rángatása meg az élettartamukat gyepálja.

    Az amit ma "zöld energia" néven művelnek nagyrészt egy rossz vicc és humbug...
  • Juszufka #35
    Nem kell feltételes módban beszélned róla, már létezik a dolog.
  • Molnibalage #34
    Igen. És? A mai akkumlátorok kapacitása vicckategóriás. A sci meg utópista akksifejlesztések nem érekelnek. A láthatáron nincs olyan akkuckapacitás amivel emberi áron csak 1,5 GWh termelés eltárolható lenne. Ez Paks kb. 50 perces termelése. Ez a világ energetikai szintjén vicckategóriás mennyiség.
  • Molnibalage #33
    Télen napenergiával fűteni? Ezt viccnek szántad?
  • Molnibalage #32
    És visszatápláláskor szerinted nem rángatnak már erőművet? De... Annak kialakítása meg szintén pénzbe került.
  • Sir Ny #31
    Akkumulátorról hallottál már?
  • Juszufka #30
    Magyarországon nem éri még meg igazán, de Ausztráliában, ahol több a napsütés, kb. 15 év alatt megtérül.