Hunter

Mikrofont és hangszórót is szőhetünk a ruhánkba

Újabb mérföldkőhöz érkeztek az MIT kutatói a funkciókkal ellátott anyagok terén. A Yoel Fink vezette csapat ezúttal nem a fénnyel, hanem hanghullámokkal házasította össze anyagát.

Olyan akusztikus szálakat fejlesztettek ki, ami egyaránt képes hangok észlelésére és előállítására. Alkalmazási területként az érzékeny mikrofonként is funkcionáló ruhákat vizionálják, amik képesek a beszéd rögzítésére vagy a testfunkciók ellenőrzésére.

Yoel Fink, az MIT tudósa, aki tavaly fényérzékeny félvezető anyagok beültetésével elkészítette a szövet-kamerát, a Nature Materials szaklapban ismertette az új akusztikus anyag jellemzőit. Az egész fejlesztés lelke egy mikrofongyártásban általánosan alkalmazott műanyag, melynek megváltoztatták a fluoridtartalmát úgy, hogy a molekulái aszimmetrikussá váljanak, piezoelektromossá téve a műanyagot, ami így egy elektromos mező alkalmazása esetén megváltoztatja az alakját.

Egy hagyományos piezoelektromos mikrofonban az elektromos mezőt fém elektródák hozzák létre. A "szálmikrofonnál" az előállítási folyamatban a fém elektródák azonban elvesztenék alakjukat, ezért a kutatók egy grafittartalmú vezető műanyagot használtak, a piezoelektromos molekulákat pedig egy erős elektromos mezővel a szálban egységesen, ugyanabba az irányba rendezték.

Az előállítási folyamathoz szükséges törékeny egyensúly ellenére a kutatóknak sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk a fenti funkciókkal ellátott szálakat. "Valóban hallhatók ezek a szálak" - mondta Noémie Chocat, Fink kutatótársa. "Ha rákötjük egy tápegységre és szinuszos áram alá helyezzük, rezegni kezdenek. Ha ezeket a rezgéseket hallható frekvenciákra hangoljuk és közel helyezzük a fülünkhöz, akkor ténylegesen hallhatjuk a különböző kiáramló hangokat"

A viselhető mikrofonon és biológiai szenzorokon felül a szálakat egy olyan háló elkészítéséhez is alkalmazhatják, ami figyelemmel kíséri az óceán vizének áramlását, vagy nagykiterjedésű hangradaros leképezési rendszereket alkothat, a jelenlegieknél jóval magasabb felbontással. Egy akusztikus szálakból szőtt anyag több millió parányi akusztikus szenzornak felel meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #15
    Na, ja.
    Az nem baj, hogy a kormos betörő kisbaltával a kezében mászkál a kertek alatt, de ha te éjjellátó kukkerrel megnézed, máris mehetsz a dutyiba.
  • DeviloftheHell #14
    airsoft fegyverekhez laser célzoért is börtönt kapsz meg pénzbüntetést japánban meg kinában 10 dolcsi itthon 80ezer forint :D
  • endrúdí #13
    eddig is szaunába mentek nem?
  • Kara kán #12
    Nos, van ilyen.
    Nekem nemrég ráömlött a sampon az UV-mérőmre (kb. 5k ft volt), és nemhogy tisztább lett volna, hanem rozsda lett az egész.
  • csgery #11
    Elektronikus "eszközt" mosni?:D
  • Kara kán #10
    van ilyen törvény?
  • harvypoker #9
    szép-szép de amig itthon 2-5 évet kapsz egy haditechnikanak kikialtott szaros beepitett kameras szemuvegert addig nemhiszem hogy nagyon beindulna ez a technologia :)
  • idebudanemoda #8
    kotongumiban még nincs?
  • sanyicks #7
    hujuj a mafffiózók ezentúl meztelenül fognak megbeszélést tartani :)
  • Magiszter #6
    Már várom hogy megszólaljon az alsógatyám "Ideje kimosni" :D
    Vagy a zoknit lekapva és mikrofonként használva már ugorhatsz is fel egy karaoki bárban.
    Hajrá szép és jó jövő :D