Berta Sándor

Intelligens ruhák nem csak télre

A CeBIT-en nem csak olyan ruházati cikkeket láthattak a látogatók, amelyek jól nézhetnek ki, hanem amelyek bizonyos helyzetekben segíthetnek is neki.

"Nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruha" - tartja a helyi mondás, amely az idei kiállítók termékei alapján gyorsan igazolást is nyert. A hannoveri rendezvényben külön pavilont (Smarttextiles Village) kaptak az intelligens ruhák. Ezek képesek nem csak viselőjük testmelegét eltárolni későbbi felhasználás céljából, hanem akár más készülékeket is elláthatnak árammal.

A Warmx nevű cég által bemutatott alsóneműk a nanotechnológia segítségével a test egy meghatározott helyén képesek meleget leadni. A szükséges energiát egy vezérlővel kiegészített miniatűr akkumulátor biztosítja. A vállalat által kiállított harisnya akár 20 perc alatt átmelegíti a teljesen kihűlt lábakat és ezt az állapotot képes 5 és fél órán át fenntartani. A harisnya bármely hagyományos mosógépben kitisztítható. Ezenkívül a standon láthatók voltak kifejezetten a nyakat, illetve a vesét védő és melegen tartó termékek is.


A Siemssen & Co. kifejezetten a dzsekikbe beépíthető napcellákat fejlesztett ki, amelyek tárolják a hőt, ezáltal meleget biztosítanak a viselőjüknek. Az egyik dzseki ezenkívül nem csak a test felmelegítésre jó, de a segítségével - egy USB-csatlakozásnak köszönhetően - akár a mobiltelefonok vagy a hordozható MP3-lejátszók is feltölthetők energiával.

A Sunload hasonló elven működő táskákat és hátizsákokat mutatott be. Az integrált akkumulátort a napcella tölti fel energiával 30 óra alatt, amely a két USB-csatlakozás vagy egy 12 voltos autóadapter igénybe vételével adható tovább a különböző készülékeknek. Emellett az eszköz képes az AA és az AAA típus akkumulátorok feltöltésére is. A 6 Watt maximális teljesítményt biztosító napcelláról feltöltött akkumulátorra jellemző, hogy legfeljebb 2 órán keresztül akár egy laptop is működtethető róla.


Az intelligens ruhák és kiegészítők egyetlen hátránya a magas áruk. A Sunload táskái például 479, hátizsákjai potom 579 euróba kerülnek. Nem jobb a helyzet a Warmx és a Siemssen esetében sem. A Warmx harisnyája 389 eurót, a Siemssen dzsekije 500 eurót kóstál. Ennek ellenére a termékekre lenne kereslet, hiszen utóbbi árucikk már a CeBIT első napjai alatt teljesen elfogyott. A cégek ezért a tapasztalt sikeren felbuzdulva azt tervezik, hogy a közeljövőben olcsóbb modelleket dobnak piacra, hogy népszerűsítsék ezeket a termékeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ziipp #23
    És az intelligens rovarkövető(!) részecskéket kibocsájtó szúnyogírtó milyen? :D:D:D Az a vicc, hogy ilyet tényleg leadtak. :P Egyébként jók ezek a kabátok, de mivel én a hideget jobban tűröm, nekem inkább "hűtő-kabát" kéne nyárra. :D
  • Szeszmester #22
    Azt az elektronikai rendszert nevezik intelligensnek, ami (többnyire jó) döntéseket képes hozni emberi beavatkozás nélkül, csak bemeneti információk alapján.
    Egyébként nem tudom, mit fikázzátok, x év múlva ti is ilyenekben fogtok járni...

    Az intelligens mosópor viszont tényleg hülyeség.
  • barii #21
    biztos találnánk köztülk olyan darabot, ami intelligensebb néhány ismerősömnél:)
  • Epikurosz #20
    amire vágyom: a lábamon önmagát rögzítő cipő, kb. olyan, mint a Vissza a jövőbe! c. filmben.
    Engem tényleg zavar, hogy a cipőfűzőmet vagy túl szorosra, vagy túl lazára kötöm, és pár tíz méter megtétele után le kell hajolnom, és újrakötnöm. A tépőzárral is hasonló a helyzet. Az utóbbi időben annyira rájöttem, hogy az esetek többségében túl a laza a kötés, mert amikor az ember beköti a cipőfűzőt kicsit előre hajol, így a lábfej és a boka megfeszül, és amikor feláll ez már túl lazának bizonyul. Pedig a jól bekötött cipő nagyon fontos, pláne ha valaki gépkocsit vezet, mert nem mindegy, hogy milyen könnyedén nyomogatja a pedálokat.
    Okoscipőre vágyom.
  • silent11 #19
    pontosan:D minden okos
  • Epikurosz #18
    okostelefon, okostextília, okosház, okosautó, okoskormányzat, okoscsip...
  • silent11 #17
    Azért ha még1x elolvassátok akkor látjátok, hogy smarttextiles. A smart jelentését gondolom nem kell magyarázni...szóval nem intelligens. Ez csak a magyar fordítás, ami mindig szenzációsan sikerül...
  • ihateworkdays #16
    Jahm! Holnap elindulsz, és úgy jársz, mint az amerikai vezetők, akiknek minden eredmény tegnapra kell. Na most meg fogják kapni ők is időben.:D
  • katonalevi #15
    nem az idoutazasra ertettem h ma itt van :P ....de kb 30 evvel ezelott a laptop meg meg sem fordult a fejunkben .Remlem erted hogy ertelmeztem a "ma meg mar itt van" dolgot .....ami az idoutazast illeti en arra fel ertettem h mar eleg "kozel" allank ,azaz mar van halvany kiindulasi pont amin el lehet indulni .....meg ha cel messze is van ....de soha nem lehet tudni ;)
  • saiyanjin #14
    Nah ennyire fázik a tápos nép???? Inkább sportolni kell nem fázni...tiszta metropoliszi ember képet faragnak abból aki hagyja magát.Mondjuk max ott tudom ezt elképzelni, amikor a tápos városi paraszt kirándul az antarktiszon...