Hunter

Átültethető a válóságba a pókember-ruha

A képregények és a mozi világából átültethető a valóságba a híres pókember-ruha, mellyel viselője képes lenne a sima, függőleges falakat megmászására is, taglalja egy tanulmány.

Az olasz Torinói Műszaki Egyetem elemzése a pókok és gekkók már jó ideje kutatott természetes kapaszkodási technikáját veszi alapul. Mindkét faj parányi "szőrszálakkal", tapasztja magát a különböző felületekhez, a kutatások szerint a gekkók akár testsúlyuk kétszázszorosát is képesek megtartani ezzel a módszerrel.

2002-ben egy amerikai intézet arra a következtetésre jutott, hogy ez a rendkívüli erejű tapadás a gekkók esetében gyenge molekulák közötti erőknek, az úgynevezett "van der Waals"-erőnek tulajdonítható, amit a gekkó lábain elhelyezkedő, hierarchikus szerkezetbe rendeződött parányi szálak, szeták milliói állítanak elő. A milliónyi szeta együttes erejével a hüllők képesek rátapadni a falakra, vagy akár fejjel lefelé lógni egy tükörsima üvegfelületről. Nicola Pugani, az egyetem professzora kiszámította, hogyan állítható elő ugyanezzel a módszerrel egy ember testsúlyának megtartásához elégséges tapadási erő.


Ami tény, hogy minél nagyobb a feltapadó felület annál kisebb a tapadási erő, tehát egy emberi kézre illeszkedő, mesterséges gekkó szetákkal borított kesztyű nem lesz olyan erős, mint egy gekkóláb. Szerencsére a gekkó a van der Waals erők által biztosított elméleti tapadási erejének csak egy töredékét használja fel, az elmélet és a gyakorlat között pedig igen nagy a különbség, taglalta a professzor.

"Ha sikerül egy kicsit növelnünk a szálak erején, akkor a méret hatása máris eltűnik, és képesek lehetünk egy olyan öltözék elkészítésére, amivel ugyanolyan tapadási tulajdonságokhoz jutnánk, mint egy gekkó" - magyarázta Pugno, aki a mesterséges szeták előállításához a szén nanocsöveket tartja a legmegfelelőbbnek. Az utóbbi időben oly sokat emlegetett szén nanocsövek parányi szénhengerek, melyek mindössze néhány nanométer átmérőjűek, elképesztő erejűek és nagyobb szálakba rendezhetők.

Pugno professzor a BBC tudományos híroldalán felvázolta azt a három alapkövetelményt is, amiknek a pókember-ruhának meg kell felelnie. Elsőként, ami teljesen nyilvánvaló is, erős tapadási tulajdonságokkal kell rendelkeznie, másodikként felhasználója akaratának megfelelően könnyedén el kell tudnia válni a felülettől, amihez hozzátapadt, és végül az öltözéknek bizonyos fokig öntisztítónak kell lennie. Az utóbbi követelmény azért fontos, mert porrészecskék kerülhetnek a szálakra, gyengítve az öltözék tapadási tulajdonságait.

A professzor szerint bár leírva nem tűnik túl bonyolultnak a dolog, ahhoz, hogy ezek a mechanizmusok együtt, egyidőben működjenek, komoly fejlesztési munkákra lesz szükség, mindenesetre a pókok és a gekkók az élő példák arra, hogy megoldható. Egy hasonló tapadással bíró öltözéknek számos érdekes alkalmazása lenne, az űrkutatástól a hadászaton át, egészen a felhőkarcolók ablakainak tisztításáig. Azt azonban nem szabad elfeledni, hogy az emberi izomzat nagyban különbözik a gekkókétól, így az embereknél a hosszabb használat izomfáradáshoz vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Metamorfo16 #47
    Milyen sok az ellenvélemény, de senki sem tudja megjósolni mire lehet jó egy ilyen találmány.... Irónia képpen mikor a Tuberkulózis egyik vélt gyógyszere nem vált be, kicsit változtattak rajta, és így lett a Coca Cola, szóval...
    Amúgy mondom, ha összekombinálják egy addigra fejlett exo-skeletonnal, akkor az izomerő kérdése is megoldva...
    Az csak a mi szűklátókörűségünket példázza, hogy nem vagyunk képesek felfogni, ami Ma még hasztalannak tűnik, hasznos lehet Holnap!!!!! Ezt tartsátok szemelőtt :) :) :)
  • MerlinW #46
    És a pókösztönnel mi lesz?:)
  • M0rph3u5 #45
    kitaláltam, kinek lehet jó egy ilyen ruha:P a betörőknek:D
  • spydee #44
    mire ezt kifejlesztik úgy hogy az egyszeri melós NE csússzon ki a saját kesztyűjéből(mert a cipőjének csak a talp elülsőrésze tapad, mert ha az egész akkor a segge lóg ki)addigra feltalálják a lebegő járművet, és egyszerűen odalebeg a kis foteljével/repülőszönyegével azt' lemossa azzablakot. ekkora ökörséget rég olvastam!!(Pók barátunknak mint ahogy lentebb írták is, nem a ruhája tapad, ha nem a végtagjai, bőre...ráadásul az izomzata és csontozata mutálódott kissé a plussz erő és rugalmasság irányába!)
  • hiftu #43
    Ő sem az ablakon tapad, hanem az illesztésekben kapaszkodik/fesziti be a kezét/lábát.
  • M0rph3u5 #42
    aki meg tudja csinálni, annak nem kell ilyen ruha, de azért ez nem egy olyan egyszerű, h leugrok a sarki boltba...
  • M0rph3u5 #41
    hát finoman szólva, a kibaszott spammelős anyádat azt!!!! amúgy poén ez a ruha, de komoly dolgokra biztos nem tudnám használni...
  • Epikurosz #40
    A rádióban hallottam a hírt, hogy Moszkovában nem engedték felmászni a felhőkarcolóra azt a pasast, aki egy teniszcipőben szokott ilyeneket csinálni.
    Most akkor hogy is van ez?
    Nem is kell ilyen öltözék?
  • xizor #39
    És valszeg hozzánkbasznák ezt a ruhát és nem kiképzett emberek viselnék nem?:)
  • Adenoma #38
    nem kötekedni akarok, de ezt már jópár hónappal ezelőtt olvastam