Hunter

Soha nem lesz vizes a nanotextil

A 40 nanométer szélességű szálak tüskés szerkezete felerősíti az amúgy is magas kémiai víztaszítást, és egy bevonatot alkotva meggátolja a vízcseppek átszivárgását.

Svájci kémikusok elkészítették a világ legvízállóbb anyagát. A kutatás vezetője, Stefan Seeger beszámolója szerint az új anyag poliészter rostokból készült, amit több millió parányi szilikon szál borít. A nanoszálaknak köszönhetően a víz gömb alakú cseppekben megáll a tökéletesen vízszintbe helyezett anyagon, melyek mindössze 2 fokos döntés hatására akár az üveggolyók, legurulnak róla. Egy vízsugár úgy verődik vissza az anyagról, hogy még csak nyomot sem hagy.

Az egyedülálló víztaszító képesség a 40 nanométer szélességű szálak tüskés szerkezetének tudható be, ami felerősíti az amúgy is magas kémiai víztaszítást, és egy bevonatot alkotva meggátolja a vízcseppek átszivárgását az alatta nyugvó poliészterbe. "A hidrofób felületi kémia és a bevonat nanoszerkezetének kombinációja minden eddiginél hatékonyabb víztaszító hatást biztosít" - magyarázta Seeger a New Scientist magazinnak. "A víz megül a nanoszálak tetején, mint egy fakír a szöges ágyon."

Hasonló kombináció felelős a nagy hatékonyságú víztaszítás több természetes példájáért, mint a lótusz levél felszínéért. A szilikon nanoszálak további adottsága, hogy foglyul ejtik a levegőt, és egy állandó légréteget hoznak létre a szálak között. Hasonló rétegeket - úgynevezett plasztronokat - használnak egyes rovarok és pókok a víz alatti lélegzéshez. Ez a finom levegőréteg biztosítja, hogy a víz soha nem lép kontaktusba a poliészter anyaggal. Akár két hónapon át is áztathatjuk a vízben, mégis tökéletesen száraz marad.

Mindezek mellett a plasztron réteg az előzetes kísérletek tanúsága szerint képes a víz ellenállásának 20 százalék körüli csökkentésére. Seeger szerint ez az úszósport számára lehet rendkívül érdekes, azaz az anyag bemutatkozása a sportruházat gyártásban alighanem újabb csúcsdöntésekben fog megtestesülni.

A nanobevonatot egy egylépéses eljárással állították elő, amiben a szilikon gáz formájában csapódik le a poliészter rostokra, létrehozva a nanoszálakat. A bevonat más textíliákra is felvihető, legyen az gyapjú, műselyem vagy pamut, bár a legjobb hatásfokot jelenleg a poliészterrel sikerült elérni. A kísérletek az új bevonat tartósságát is felmérték. Az eredmények szerint a legtöbb víztaszító bevonattal szemben jobban viseli az erőteles súrolást, bár egy hétköznapi mosó-centrifuga programot aligha élne túl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chriskardos #56
    Hát nem kell minden ruhát ilyen anyagból csinálni...csak a kabátot. az is elég. meg mondjuk a gatyát. Nem gátolja meg, csak máshol jön ki.
  • Naridar #55
    Visszatérve a szilikózis/azbesztózis témára: ha a ruha középső rétegénél használnák ezt az újfajta anyagot, kívülre és belülre pedig egyéb anyagot (pl. standard úszódressz-anyag) vinnének fel, ezt is ki lehetne szűrni. Csak az ár... nos, az eléggé borsos lenne.
  • Molnibalage #54
    Az izzadásgától nálam semmire sem voltak jók. Mivel kisebb felületen hűtöm magam, csak még jobban izzadok summában. Ha már az sem elég akkor meg jön a hőguta. A több izzadság meg amúgy is lemosta, sőt még bödös is. A jó féfiparfümök valóban kellemes illatot kölcsönöznek, csak nem szabad túlzásba vinni őket.
  • dez #53
    Ja, és talán az említetteknél jobban érdekel, hogy így a feromonok termelése is gátolt, amik vonzzák a nőket. :) Valószínű a dezodor szaga ezt nem pótolja, bármennyire is ezt sugallják a reklámok. :P
  • babajaga #52
    Ha csíp az izzadtság az meg azért van mert kevés a vajsav termelés és a só marja a bőrt.
  • babajaga #51
    Azt viszont tudod hogy azzal hogy megakadályozza az izzadást a szervezet egy természetes folyamatát gátolja?
  • dez #50
    Az agyad meg felforr, és bizonyos nemkívánatos anyagcseretermékeket is kevésbé választasz ki.
  • Hober Mallow #49
    "(+az amerikaiak rajottek, hogy egy magasabb embernek a medence hossza aranyosan kisebb, tehat minel magasabb a versenyzo, annal gyorsabban tudja megtenni az adott tavot ugyanannyi kezmodzulat felhasznalasaval)

    Ezt a részét nem vágom. Erre még egy óvodás is rájön. Nagy ember hosszabbat lép..."
    Benne is van a szövegben amerikaiak
  • Sir Quno Jedi #48
    Ém pl. használok színtelen, szagtalan, bőrkímélő golyós dezodort és valóban, ahova kened, ott kevésbé izzadsz, de szaga is alig lesz. Nagyon faja. És megvédi a csípő izzadságtól is a bőrt.
  • dez #47
    Igen, többek között más baktériumok, vagy épp gombák által termelt egyéb anyagok is vannak.