Berta Sándor

A jövő az intelligens ruháké

A mobil eszközök kezelése még mindig nem elég egyszerű és intuitív. A megoldást Thad Starner szerint a ruhákba integrálható számítógépek jelenthetik.

Thad Starner, a wearable computing egyik úttörője. A szakember nemrég az intelligens ruhákról rendezett linzi nemzetközi szimpózium (ISWC) vendége volt. A számítógépes rendszerek az elmúlt években egyre kisebbek lettek és jobban beépíthetők a mobil készülékekbe. A különböző informatikai megoldások szép csendben a mindennapok részeivé váltak. Elég csak az okostelefonokra, az autókba szerelt navigációs rendszerekre vagy a netbookokra gondolni.

Azonban minden fejlődés ellenére van még egy komoly probléma: ezek az eszközök még közel sem nevezhetők könnyen kezelhetőnek. Thad Starner tudós szintén ezt nevezte a legnagyobb hiányosságnak. A megoldást a mobiltelefonok vagy miniatűr számítógépek ruhákba integrálása jelentheti. Starner maga is egyik létrehozója a minden esztendőben máshol megrendezendő ISWC-nek. A szakember főállásban a Georgia Tech's College of Computing professzora és a Contextual Computing Group vezetője.

Az ő mottója "a számítástechnika bárhol és bármikor" és mindent elkövet azért, hogy ez mielőbb meg is valósíthasson. Az egyik legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy már 15 éve egy HUD-dal járja a világot. A szemüvegére erősített miniatűr kijelző nélkül szinte el sem hagyja a házát. A képernyőn minden számára fontos adat, információ és kép azonnal megjelenik. A rendszer alapját képező számítógépet a zsebében hordja és a Handkey cég Twiddler minibillentyűzetével kezeli.



A wearable computing fogalom az 1980-as években Steve Mann és más kutatók kísérleteinek köszönhetően vált ismertté. Akkor még az volt a cél, hogy az ember-gép interakció egy formáját fejlesszék ki és hogy az emberek bármikor elérhessék a testükön hordozott, kisméretű számítógépeiket.

"Ma már a mobiltelefonoknak, az MP3-lejátszóknak vagy éppen a digitális kameráknak köszönhetően bárhol fellelhetők ezek a készülékek. Most azonban tovább kell mennünk egy lépéssel, ugyanis van egy komoly problémánk ezeknek az eszközöknek a kezelésével kapcsolatban és ezt figyelemnek hívják. Ha tíz másodpercnél tovább tart a táskámban egy okostelefon megtalálása, akkor minden bizonnyal a beszélgetés közben nem fogok feljegyezni a határidőnaplómba egy fontos időpontot. A keresési folyamat ugyanis félbeszakítja az eszmecserét. Ugyanez a gond akkor is, amikor valaki a vezetés közben SMS-ezik vagy mobiltelefonál és balesetet okoz. A kezelőfelületek egyszerűen rosszak. Általában kisméretű kijelzők, apró billentyűkkel. A kezelésük egyszerűen túl sok figyelmet követel meg" - jelentette ki Starner.

"A mérnökök eddig főleg azzal foglalkoztak, hogy miként lehet hordozhatóvá tenni a számítógépeket. Ahhoz azonban, hogy az elektronikát és a szenzorokat integrálhassák a ruhákba, szükségünk van a divattervezők tudására. Itt már nem elsősorban hardvertechnológiákról van szó, hanem arról, hogy miként készíthetünk az áramot vezető textíliákat, amelyek ráadásul moshatók és nem mennek azonnal tönkre" - tette hozzá a szakember. A fő problémát az jelenti, hogy a ruhatervezők és a számítógépes fejlesztők eddig nem igazán dolgoztak együtt. Ez az oka annak, hogy a több évtizedes elképzelések és ígéretek ellenére alig lehet vásárolni a boltokban intelligens ruhákat.

Starner mindenesetre a diákjaival és két tervezővel együtt olyan textilinterfészeken dolgozik, amelyek legalább annyira könnyen kezelhetők, mint a grafikus felületekre. Ezeknek a segítségével könnyen lehet majd irányítani akár okostelefonokat vagy más mobil eszközöket. "Mi tudósok foglalkozunk az elektronikával és a programozással. A tervezők viszont tudják, hogy hogyan kell varrni és hímezni, valamint, hogy miként lesz valakinek egy ruha előnyös. S ez utóbbi a valóban nehéz dolog" - szögezte le az amerikai szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #94
    Amúgy, meg pörög a világ, jó és rossz felé is.

    A koalákat az AIDs tizedeli, de a hülye amcsik napelemeket tennének az aszfaltba.
    Már a gáz is mágnesezhető, de ezt a tulajdonságát nem fogod meglátni a magyarok által felfedezett videószemüveggel, amelyet az ISS-es fiúk is használnának. Majd mind ilyen herkentyűkkel fogunk mászkálni a fejünkön.

    És a szájt, amely a híreket nyújtotta: www.popsci.com.
    Nem popsi, popsci, érted?!
  • Epikurosz #93
    Nem kapsz tőlem baksist,
    te blikkfangos bakfis,
    ha majd a ziip visszajön,
    add neked egy bakkfittyt.

    :-)

    (sértő szándék nélkül, csak a rím kedvéért :-)
  • KillerBee #92
    Döntsd már el, hogy boszorkányság vagy kínrímfaragás a vád ellenem.

    1) A boszorkányság vádját már visszautasítottam. Ziipp már akkor is nagy szamár volt, amikor először vitatkoztam vele itt. Nem én változtattam szamárrá, valószínűleg már annak született. Az meg tiszta véletlen, hogy a youtube-on rátaláltam a róla készített rövid videóra.

    2) Egy bökverstől milyen irodalmi értékeket vársz? Még mindig klasszisokkal jobb, mint Csacsika válaszversikéje. Ha majd nagyon ráérek, írok róla egy részletes verselemzést, de előre elárulom, hogy nagyon fe fogom dícsérni.
  • Epikurosz #91
    Értem én, de ne menjünk vissza 300 évet: alig 150 éve, Petőfi is, azért amit itt elkövettél, hazajött volna a szibériai sírjából és kupán vágott volna a boroskancsójával (vagy a kancsukájával - ízlés dolga :-D
  • KillerBee #90
    Ártatlan vagyok, nem én varázsoltam ziippet szamárrá: már eleve az volt.
  • Epikurosz #89
    Azért nagy mázlista vagy te, kedves KB. Mert, ha teszem azt 300 évvel ezelőtt éltél volna...akár máglyán is végezhetted volna.
    No, mindegy, örüljünk ennek a kornak ameddig lehet.
  • KillerBee #88
    ziipp
  • ziipp #87
    Ezzel csak magad ásod egyre mélyebbre.
  • KillerBee #86
    Szamárdal
  • KillerBee #85
    Csacsikám,



    látod, ez történik, ha túl sok kutyatejet legelsz a réten. Egy átlagos csacsit ez csak simán megfosatott volna, mivel azonban te egy seggfej vagy, aki ebből fakadóan a szája helyén egy segget hord, nálad ez szófosást okozott.