Hunter

Kifejlesztették a leghatékonyabb kvantummemóriát

Egy ausztrál kutatócsoport kifejlesztette az eddigi leghatékonyabb kvantummemóriát, újabb lépést téve a szupergyors számítógépek jövőbeli generációja és a fizika törvényei által védett kommunikáció felé.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) fizikai és mérnöki karának csapata az általuk kifejlesztett fénymegállító és vezérlő technikát alkalmazta a memória létrehozásához. A rendszer lelke egy -270 Celsius-fokra lehűtött kristály, amiben elektronokat manipulálnak. A rendszer páratlan hatékonysága és pontossága lehetővé teszi a fény törékeny kvantum jellegének tárolását, módosítását és előhívását. "A kristályba belépő fényt addig lassítjuk, míg meg nem áll, majd ebben az állapotban marad egészen addig, míg újra el nem engedjük" - magyarázta a kutatás vezetője, Morgan Hedges. "Amikor útjára engedjük, gyakorlatilag az utolsó fotonig mindent megkapunk, amit eredetileg egy háromdimenziós hologramként bevittünk."

Hatékonysága és pontossága a memóriát az egyik elsőszámú esélyessé emeli a kvantum számítástechnikában történő alkalmazások körében. A kvantum számítástechnikával sokkal nagyobb számítási sebesség és teljesítmény érhető el, mint a jelenkor számítástechnikájával. Ezen felül a kutatók szerint a fénytárolás kiváló lehetőséget adna az alapvető fizika tesztelésére, például megvizsgálhatnák, hogyan egyeztethető össze a különös kvantum-összefonódás hatás az általános relativitáselmélettel.

"Össze tudnánk fonni két memória, vagyis két kristály kvantum állapotát" - nyilatkozott a csapatot vezető dr. Matthew Sellars. "A kvantummechanika szerint ha az egyik memóriát kiolvassuk, azzal azonnal megváltozik a másikon letárolt adat is, függetlenül a köztük lévő távolságtól. A relativitás szerint a mozgása befolyásolja azt, hogyan telik a memória számára az idő. Egy jó kvantum memóriával egy-egy ilyen kísérlet elvégzése csupán annyi lenne, hogy az egyik kristályt berakom az autóm hátsó ülésére és elindulok vele."

Sellars csapata korábban már végre hajtott olyan kísérletet, ami több mint egy másodpercre megállította a fényt egy kristályban. Ez igen rövid időnek tűnhet, mégis több mint ezerszerese volt a korábban megvalósítottnak. Elmondása szerint csapata most megpróbálja összeházasítani a rendszereket úgy, hogy a nagy hatékonyságot a hosszú, órákon át tartó tárolási idővel kombinálják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hazardgreen #40
    (mégegy *1024 kimaradt)
  • hazardgreen #39
    ennek a cikknek semmi értelme.

    25*1024*1024*8 bit-et pedig nem lehet 1 bitben eltárolni ;)
  • okosan gyerekek #38
    Grifos!? Mit okoskodsz? Hol olvastad te, hogy a szuperpozíció azt jelenti, hogy végtelen számú állapotot tesz lehetővé?
    Az annyit jelent, hogy egyszerre a, és nem a. 0 és 1 egyben. Ennyit jelent, ami végül is egy harmadik lehetőség, de nem további végtelen számú lehetőségeknek egy külön dimenziója. A gyerek, akit idézel, az se érti mit olvasott, ugyanis ugyanúgy 1 bitet tudnak ezek az eszközök, csak ez a szuperpozíciós állapot miatt vagy instabillá lesznek ezek az eszközök, vagy 3-as számrendszerben kell dolgozniuk. Ez ennyit jelent.

    Csak egyeseknek kurvära okoskodhatnékjuk van, aztán linkelgetnek olyan wikipédia szócikkeket, amiknek az értelmükről fogalmuk sincs.
  • whisper #37
    üdv mindenkinek!

    Én véleményem az ,hogy örülök neki ,hogy elindultunk egy úton ahol képes az ember elvonatkoztatni a meglévő dolgoktól és új távlatokban gondolkodni! Nem ül rá a meglévő kényelemre hanem próbál újdonságokat kitalálni és ezért nem égetik meg máglyán! Nem vagyok sem fizikus se kémikus se matematikus! Más a szakterületem,de örülök neki ,hogy az ember agya képes új dolgokat kigondolni és ami fontosabb még van rá esély ,hogy megalkotni is tudjuk! ! gratula ehhez a kutató csapatnak még ,ha csekély és egyben nagy dolgot is csináltak! De Én is elestem pár lépés után mielőtt megtanultam folyamatosan járni!

    GRAT!

    Bocsi ,ha nem voltam túl tudományos mint előző hozzá szóló társaim!
  • thsanyi5 #36
    Mégis, hogyan lenne boltban kapható a memória ha problémák vannak az időtartammal. 1 másodperc is már nagynak számít. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz belőle semmi. Csupán azt, hogy ez nem egy olyan terület ahol azt mondhatják, hogy akkor most 3 év múlva kifejlesztjük. Ez nem így megy. Mellesleg egyetemen is tanítják. Nekem is volt egy ilyen órám az egyik félévemben. Nem egyszerű dolog érteni mivan. Gyanítom az itt értetlenkedők többsége nem vett rész ilyen órán. Menjetek el nézzétek meg és utána mondjátok, hogy hülyeség az egész. Részemről nagyon tetszett mikor egy egy apróságra rájöttem, hirtelen megvilágosodott, hogy jééé hát ez tényleg. Azért a quantum számítógép nem feltétlenül azt jelenti, hogy végtelen sebességet érünk el vele. Viszont bizonyíthatóan gyorsabbat lehet vele kihozni jónéhány számítás esetén mint egy mostani számítógéppel. Az egyik nagy probléma a fejlesztésekkel kapcsolatban az, hogy mivel nagyon kicsi részekkel kell dolgozni így minden zavaró tényező óriásinak számít. Gondoljatok csak bele, hogy itt akár egyetlen darab foton az amivel történik valami. A legkisebb külső behatás is megváltoztathatja az állapotát ezzel tönkre téve azt. Már csak ha meg akarod mérni az állapotát azzal is tönkre teszed.
    Ennek a kvantum összefonásos dolognak pedig az a jelentősége, ahogy azt írják is, hogy nem számít a kettő közti távolság. Ezt lehet akár teleportációnak is nevezni. Információt viszel át tetszőleges távolságba 1 pillanat alatt. Ez így ha létre hozzák akkor pl nem kéne várni egy űrszonda jelére a naprendszer valamely pontjáról (pl nem kell órákig várni míg átér a fénysebességgel közlekedő rádiójel), hanem instant információküldés történhet.
    Egy ilyen qbit azért tud többet tárolni mint egy hagyományos, mert nem 0át vagy 1et tárol. Hanem egy komplex értéket. Leegyszerűsítve olyan ez mintha egy valós szám lenne benne 1 és 0 közt. Mintha egy analóg értéket tárolnánk egy bitbe. A 0 és 1 valamilyen keverési arányban szerepel benne ami valahogy vissza fejthető.
  • noland #35
    "a quantum állapotok végtelen lehetőségéből pedig adódik, hogy olyan is megtörténhet, ami nincs. pl előbb kapsz választ a kérdésre, mint feltetted volna."

    Ez ma is megtörténhet, ha elmész egy jósnőhöz. Vagy megnézel egy Lynch filmet! :D
  • duke #34
    "a quantum állapotok végtelen lehetőségéből pedig adódik, hogy olyan is megtörténhet, ami nincs. pl előbb kapsz választ a kérdésre, mint feltetted volna."

    Sokkal konnyebb lesz a warezolas mint most. A kiadok visszasirjak meg a mostani dc-zest, torrentezest, lemez masolgatast. A jatek vagy a film meg el sem fog keszulni, amikor mar lazan felmasolom egy kvantumbitre, es megnezem mikor ok meg csak forgatokonyvet irjak. Aztan csak kuldok egy levelet, hogy szar a jatek, bele se kezdjetek. :)
  • philcsy #33
    A 2007-es svájci választásokon használták a kvantumkriptográfiát.
  • philcsy #32
    "Melyik üzletben lehet kapni és mennyiért?"
    Jelenleg a kvantumkriptográfiai eszközök kaphatók kereskedelemben is:
    itt
    itt
  • philcsy #31
    "Pedig elég gyenge alapokon áll, az biztos."
    Ezt taglald már egy picit.