Hunter

Bemutatkozott a jövő robotmunkatársa

A NASA és a General Motors egy robot ikerpárt mutatott be, ami egyrészt az űrsétát végző asztronautáknak segédkezhet a jövőben, másrészről a gyártósorokat tehetik biztonságosabbá és hatékonyabbá, hogy az emberek és a droidok együtt dolgozhassanak.

Az autógyártó jelenleg használatban levő nagy robotjai el vannak kerítve, tőlük védeni kell a dolgozókat. "Egy óriásrobot nem tudja hol áll egy-egy ember, ami veszélyes, számos baleset potenciális forrása" - magyarázta Marty Linn, a GM vezető robottechnikai mérnöke a Discovery News-nak.


A NASA Robonaut projektjéről 2003 nyarán számoltunk be először, az űrügynökség mérnökeinek munkáját az elmúlt három évben azonban már a GM szakemberei is segítik. Az elmúlt időszakban több prototípus is elkészült a houstoni Johnson Űrközpontban, míg a GM droidjai a cég michigani fejlesztési központjában fognak megjelenni, ahol a mérnökök különböző, a jövő autóiba tervezett szenzorok, szoftverek és egyéb termékek tesztágyaként, valamint a gyártási folyamat javításához fogják használni a robotokat.

"Úgy képzeltük el, hogy ezt a technológiát képesek leszünk közvetlenül az emberek mellett alkalmazni. Mind a NASA, mind a GM osztja az emberek és a robotok közös munkájának vízióját" - nyilatkozott Linn. "Ez egy emberméretű robot, ami emberi léptékekkel dolgozik. Egyre közelebb kerülünk az emberi formához, ami nem kis kihívás" - tette hozzá Ron Diftler, aki a NASA részéről felügyeli a Robonaut projektet. "Mi egy EVA (járművön kívüli tevékenység, vagyis űrséta) segédként tekintünk rá."


A droid rengeteg időt spórolhat, ugyanakkor csökkentheti a kockázatot az űrsétát teljesítő asztronautáknak azzal, hogy elsőként mennek a ki a világűrbe, előkészítve a munkaterületet az emberek számára. A csütörtökön bemutatott robonauták a NASA és a DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) egy évtizeddel ezelőtt elkezdett munkáján alapulnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OmaDeTorun #101

    Do
    if
    Addition:/Kiegészítés:
    Még mindíg itt vagytok ?
    then error = come here "http://senergy.atw.hu/"
    end if
    loop
  • OmaDeTorun #100
    #import from "http://senergy.atw.hu/"
    Do
    language = eng
    Services:
    Forum:
    Anyone-open Topics
    No-Registration
    -No limitations
    Live-chat option
    -News
    language = hun
    Szolgáltatások:
    Fórum:
    -Bárki nyithat topikot
    -nincs regisztráció
    -nincs korlátozás
    -élő chatelés lehetősége
    -Friss hírek
    loop
  • OmaDeTorun #99
    Do
    If Do you want fun ?
    goto http://senergy.atw.hu/
    end if
    id = "All that is important" & "The future is here"
    loop
  • xyl #98
    Amúgy a Terminátor programja /0-s verzió/ nagyon egyszerű:

    if (human) then
    kill human
    end if

    Azonosítás hőkamerával, szűrés méretre, alakra, mozgásra.
  • xyl #97
    Ami az ember és a robot együttdolgozását illeti: Akkor nem veszélyes, ha fizikailag gyengébb és lassabb, mint az ember. Ekkor már csak arra kell ügyelni, hogy az ember szemét ne akarja piszkálni, meg ne közelítsen az ember felé veszélyes eszközzel (kés, pisztoly, láncfűrész, stb) Úgyhogy az egyik legfontosabb parancs majd ez lesz: Teszed le?! (Most rögtön!)
    Ami a szellemi és kreatív munkát illeti: Az emberek jó része egyszerűen nem akar dolgozni, nem akar szellemi tevékenységet folytatni. Sokan meg nem is képesek erre. A szociális foglalkoztatás fel fog értékelődni, mert csak rájönnek, hogy olcsóbb az embert foglalkoztatni, még ha nincs is szükség a munkájára, mint eltartani, meg azt lesni, hogy miféle deviáns dolgokat csinál, ha nincs lefoglalva.
  • Merces #96
    http://www.youtube.com/watch?v=SkvpEfAPXn4&feature=related...én sokkal inkább az ilyen tendenciák miatt agódnék,képzeljétek el, ne legyen nano csak miliméteres kivitelben,ahogyan megtanul autókra vadászni mert pl hulladékfémgyüjtésre programozták...XD
  • Merces #95
    Teszi azt, amire az ember programozta, de a programozó ember, ezért hibázik. De csak annyira veszélyes, mint az összes többi "emberiséget javító" technika:
    Igen igen én is egyböl Csernobilra gondoltam
  • philcsy #94
    A vezérlési sebességről a robotoknál:
    http://www.youtube.com/watch?v=-KxjVlaLBmk
  • djhambi #93
    Értékelem, hogy őszintén tudsz beszélni ilyen személyes eseményekről a fórumon. De te egy elméleti robotról beszélsz, én pedig egy gyakorlati robotról. Mert az elméleti robot a te szemszögedben sohasem hibázik. A gyakorlati robot pedig, mivel emberek írják mega szoftvert, hibázik. És most arról nem is beszélünk, hogy ilyen technológia kb. 100 évig nem is lesz, hogy önálló orvosi döntéseket képes hozni egy gép, és jó reakcióidővel. Hiszen jelen pillanatban ott tartunk, hogy 10 másodperc alatt összehajt egy lepedőt, ha megmondják neki. Tehát azért nem válaszoltam a kérdsedre, mert a kérdés értelmetlen volt. És igen, a gyakorlati robot is képes rosszul dönteni, ráadásul sok más hibát is képes véteni, amit az ember koránál fogva és életvitele miatt nem. Sarkított példa: az ember meg tud különböztetni egy fekete rigót egy galambtól, mert a gyermekkora abból állt, hogy ilyeneket mutogattak neki. Egy robotot meg meg kell tanítani, hogy a fekete madárformájú dolog az rigó, a szürke madárforma az galamb, de nem fog tudni mit kezdeni este a madarakkal (mindkett fekete), vagy az albino galambbal (mert nem szürke). Amíg a program abból állt, hogy össze kellett adni pár számot, addig lehetett hibátlan programokat írni, de minél összetettebb a program, annál több hiba van benne (mondhatnám, hogy tapasztalat, és sokminden igazolna).

    Viszont örökérvényű tapasztalat lehet számodra, hogy "vadbarom" sebész is képes jól műteni, és nem lesz ilyenkor máskor halálfélemed, hiszen a jópofizás vagy a barátkozós természet és a szakmai elhivatottság egymástól független tulajdonság. (Pl. a harmadik eset mutatja, hogy sztereotípiákkal az ember nem lehet jó emberismerő.)
  • philcsy #92
    Győzz meg mint "kukacos" tette.