101
 • OmaDeTorun
  #101

  Do
  if
  Addition:/Kiegészítés:
  Még mindíg itt vagytok ?
  then error = come here "http://senergy.atw.hu/"
  end if
  loop
 • OmaDeTorun
  #100
  #import from "http://senergy.atw.hu/"
  Do
  language = eng
  Services:
  Forum:
  Anyone-open Topics
  No-Registration
  -No limitations
  Live-chat option
  -News
  language = hun
  Szolgáltatások:
  Fórum:
  -Bárki nyithat topikot
  -nincs regisztráció
  -nincs korlátozás
  -élő chatelés lehetősége
  -Friss hírek
  loop
 • OmaDeTorun
  #99
  Do
  If Do you want fun ?
  goto http://senergy.atw.hu/
  end if
  id = "All that is important" & "The future is here"
  loop
 • xyl
  #98
  Amúgy a Terminátor programja /0-s verzió/ nagyon egyszerű:

  if (human) then
  kill human
  end if

  Azonosítás hőkamerával, szűrés méretre, alakra, mozgásra.
 • xyl
  #97
  Ami az ember és a robot együttdolgozását illeti: Akkor nem veszélyes, ha fizikailag gyengébb és lassabb, mint az ember. Ekkor már csak arra kell ügyelni, hogy az ember szemét ne akarja piszkálni, meg ne közelítsen az ember felé veszélyes eszközzel (kés, pisztoly, láncfűrész, stb) Úgyhogy az egyik legfontosabb parancs majd ez lesz: Teszed le?! (Most rögtön!)
  Ami a szellemi és kreatív munkát illeti: Az emberek jó része egyszerűen nem akar dolgozni, nem akar szellemi tevékenységet folytatni. Sokan meg nem is képesek erre. A szociális foglalkoztatás fel fog értékelődni, mert csak rájönnek, hogy olcsóbb az embert foglalkoztatni, még ha nincs is szükség a munkájára, mint eltartani, meg azt lesni, hogy miféle deviáns dolgokat csinál, ha nincs lefoglalva.
 • Merces
  #96
  http://www.youtube.com/watch?v=SkvpEfAPXn4&feature=related...én sokkal inkább az ilyen tendenciák miatt agódnék,képzeljétek el, ne legyen nano csak miliméteres kivitelben,ahogyan megtanul autókra vadászni mert pl hulladékfémgyüjtésre programozták...XD
 • Merces
  #95
  Teszi azt, amire az ember programozta, de a programozó ember, ezért hibázik. De csak annyira veszélyes, mint az összes többi "emberiséget javító" technika:
  Igen igen én is egyböl Csernobilra gondoltam
 • philcsy
  #94
  A vezérlési sebességről a robotoknál:
  http://www.youtube.com/watch?v=-KxjVlaLBmk
 • djhambi
  #93
  Értékelem, hogy őszintén tudsz beszélni ilyen személyes eseményekről a fórumon. De te egy elméleti robotról beszélsz, én pedig egy gyakorlati robotról. Mert az elméleti robot a te szemszögedben sohasem hibázik. A gyakorlati robot pedig, mivel emberek írják mega szoftvert, hibázik. És most arról nem is beszélünk, hogy ilyen technológia kb. 100 évig nem is lesz, hogy önálló orvosi döntéseket képes hozni egy gép, és jó reakcióidővel. Hiszen jelen pillanatban ott tartunk, hogy 10 másodperc alatt összehajt egy lepedőt, ha megmondják neki. Tehát azért nem válaszoltam a kérdsedre, mert a kérdés értelmetlen volt. És igen, a gyakorlati robot is képes rosszul dönteni, ráadásul sok más hibát is képes véteni, amit az ember koránál fogva és életvitele miatt nem. Sarkított példa: az ember meg tud különböztetni egy fekete rigót egy galambtól, mert a gyermekkora abból állt, hogy ilyeneket mutogattak neki. Egy robotot meg meg kell tanítani, hogy a fekete madárformájú dolog az rigó, a szürke madárforma az galamb, de nem fog tudni mit kezdeni este a madarakkal (mindkett fekete), vagy az albino galambbal (mert nem szürke). Amíg a program abból állt, hogy össze kellett adni pár számot, addig lehetett hibátlan programokat írni, de minél összetettebb a program, annál több hiba van benne (mondhatnám, hogy tapasztalat, és sokminden igazolna).

  Viszont örökérvényű tapasztalat lehet számodra, hogy "vadbarom" sebész is képes jól műteni, és nem lesz ilyenkor máskor halálfélemed, hiszen a jópofizás vagy a barátkozós természet és a szakmai elhivatottság egymástól független tulajdonság. (Pl. a harmadik eset mutatja, hogy sztereotípiákkal az ember nem lehet jó emberismerő.)
 • philcsy
  #92
  Győzz meg mint "kukacos" tette.
 • Epikurosz
  #91
  Nem válaszoltál a kérdésre, mert a levegőbe beszélsz.
  De tőled nem is várok el mást, saját szavaiddal szólva "hozod a színvonalat".

  Akkor elmondom neked az én tapasztalatom. Nem vélemény, nem okoskodás, hanem tapasztalat. Érzed a különséget?

  3x voltam műtve, igaz nem nagyon veszélyes műtétek. A mandulám kivételekor egy profi (nyugdíjba ment, de még dolgozó) sebészt fogtam ki. Éreztem, hogy az életem rábízhatom. Az assziszense, kis fiatal hülye, ugyan bunkó volt, de tudtam, hogy a dokival minden rendben. Jóóó emberismerő vagyok, ám!!! Egyből megismerem az emebrt, még itt a neten is!
  A második műtétem egy aranyérműtét volt. Már eleve necces, ha az ember seggében turkálnak, de azzal a vadbarom sebésszel sem tudtam okés kapcsolatot kialakítani. Nem is tudom, miért mentem bele a műtétbe vele.. Na, mindegy, végülis jól sikerült, de az az igazság, hogy halálfélelmem volt, és jobban szerettem volna, ha egy robot műt, mint egy olyan ember, akiben nem bízom.

  Kezded már érteni, te zölfülű???
 • Epikurosz
  #90
  És mi a helyzet a többi tévedéseddel?
 • philcsy
  #89
  off:
  Amit előzőleg valószínűség sűrűségföggvénynek mondtam(írtam) az nem az volt. "kukacos" által írtak a helyesek.
 • philcsy
  #88
  "a gép azt teszi, amire programozták"
  De most már arra is tudják programozni, hogy tanuljon, és a tanult minta alapján hozzon döntést. És nem csak száraz lexikális tudást képes tanulni. Képesek saját maguk fogalmakat alkotni, ezeket kategorizálni, és ezek alapján következtetéseket levonni. Persze megint az ember dönti el hogy melyiknek milyen hatáskört ad. A tanulás körülményeit is az ember dönti el. Sőt az ember kikapcsolhatja a tanulási folyamatot úgy hogy a gép azt "magától" nem tudja bekapcsolni.

  Nézünk konkrét példát:
  Előbb utóbb robotok fognak harcolni, és nem távirányítású "avatárok" hanem olyan gépek amelyek önállóan hoznak döntést. Miért? Mert a gyorsaságukat nem korlátozza az emberi tényező. Egy gép 1 mp alatt képes elvileg több száz célpontot megsemmisíteni. A ragálási ideje ezredmásodperc. Ez azt jelenti hogy elvileg képes a kilőtt hangsebességű célzott lövés elől elmozdulni. Közelharcról ne is beszéljünk. Persze biztosan csinálnak majd valamilyen leállító mechanizmust. És ugye az EM hullámokra is érzékeny pontjuk lesz. Az egyetlen ok amiért még nincsennek az az energiaellátás.
 • djhambi
  #87
  "Sarkítot példa"

  Szoktál anyázni a windózra? Sok-sok ember szokott, mert tele van hibával. Az egyik ilyen hiba egy robot szoftverénél még okozhat balesetet is. Mint ahogy minden technikai újdonság okozott baleseteket. Néha összedőlnek hidak, lezuannak repülőgépek, rendkívül ritka esemény, mert sok véletlen eseménynek kell összejönni, de igen, emberek hibáznak, és ezért sosem tökéletes technológiák, és kárt okoznak az emberekben. Sok esetben tesi károkat. Ha ezt nem tudod megérteni... elküldelek Tibetbe továbbképzésre! :)
 • semmikozod
  #86
  Ez szép és jó, de mikor lesz vásárolható android csajszi Dzsenna Dzsemszon fejével meg puncijával? :D
 • Epikurosz
  #85
  (vagy csak okoskodsz. Itt is.)
 • Epikurosz
  #84
  Voltál már műtve?
 • djhambi
  #83
  Igen, ez azért veszélyes, mert a mi programaink oly bonyolultságúak már ma, hogy sokszor a felhasználó akaratával ellentétes mellékhatások kiütköznek. éldául előfordulhat olyan szituáció, hogy a gép azt teszi, amire programozták, de mivel máshogy "gondolkodik", mint egy ember, kivételes szituációkban kárt tehet az emberekben. (Sarkított példa, történik egy kis baleset, és megsérül egy ember, nyílt seb, látja a robot az ember sértetlen csontját, és úgy érzékeli, hogy azokat a kábeleket most el kell vágnia... Teszi azt, amire az ember programozta, de a programozó ember, ezért hibázik. De csak annyira veszélyes, mint az összes többi "emberiséget javító" technika: autóbalesetek is vannak, mégis beülünk a kocsikba.)
 • Epikurosz
  #82
  Ha Magyarországot annyira átkutatták volna, nem kellene semmilyen próbafúrást végezni. Ennek ellenére végeznek.
 • TamasKA
  #81
  Igen, de mindent leprogramozni/beprogramozni nem tudsz. Ha gyorsan kell dönteni vagy véletlen dolgok történnek, akkor a robotok nem jók.
  De pl. idősek otthonában jó szolgálatot is tudnának tenni segítő jobbként.
 • philcsy
  #80
  Csak eszköz és programozás kérdése. És valószínűleg az ember fejét az alváztól meg fogják különböztetni. Ez már biztonsági okokból is célszerű. Ha pedig megkülönböztették akkor a hozzájuk tartozó cselekedetek is különbözni fognak. Ha pedig a felismert tárgyhoz nem az ember (vagy az általa létrehozott fix eljárás) rendel cselekedetet, hanem valamilyen tanuláson alapuló algoritmus teszi ezt, akkor sokminden előfordulhat. Az meg hogy tényleg tudják-e vagy nem hogy mit csinálnak szerintem lényegtelen. Az emberek se mindig tudják.
 • Merces
  #79
  a gépek nem irtják ki az emberiséget legfeljebb túlélik,(az emberiség kiirthatja magát a gépek segitségével,vagy történhet baleset)de az Asimov féle meghasad a szivem robotrol ne is álmodj,nekik megvan az a jó tulajdonságuk hogy nem tudják mit csinálnak ,odaheggeszteni valamit vagy levágni egy ember fejét kb ugyanaz, szal semmi esetre se terminátor de screamers.....
 • Julius Caesar
  #78
  Szívesen venném az intelligens gépeket, ha már embert nehezen találok. Tudod, az emberek abbahagyják a gondolkodást, a gépek elkezdik.
 • Legend Killer
  #77
  és a terminátorok?:P :D

  ha mégis olyan intelligensek lesznek idővel? :P
 • Merces
  #76
  .....gratula sikerült politikai kérdést csinálni belöle, hogy van e ott gáz vagy nincs,........és közben mindenki elfeletkezett róla hogy ``elveszik a munkát`` szameg ezért tartunk itt
 • teddybear
  #75
  Nézd. Magyarországot töviről-hegyire átkutatták az elmúlt száz évben. A Geofizikai Kutató Intézettől, illetve az utódjától kellett volna érdeklődni. Hidd el részletes térképekkel tudnák elmagyarázni az egész ország alatti földtani szerkezetet. Itt nincs olyan terület, ahol még nem járt szakértő, ez nem Szibéria, és nem is a dél-amerikai dzsungel. Épp ezért nem fognak egy akkora földgáztelepet találni, amely nagyságrendileg legfeljebb az Északi-tenger alatti óriástelepekhez mérhető.

  Sajnos, Magyarország eddig mindig rákényszerült, hogy szénhidrogéneket behozzon, ezért épült fel egy csomó vezeték is (Barátság I-II. és az Adria vezeték, bár azt tudtommal nem használják.).
  Most a földgáz felhasználásunknak csak a 20-23%-át fedezi az amit ki tudunk termelni. A többi főleg az oroszoktól jön.

  Ami a technológiát illeti. Nálunk a magas hőmérsékleti gradiens miatt a 3000 méteres furat végén kb. akkora hőmérséklet uralkodik, mint máshol 6000 méteren. Ami nagyon megnehezíti a fúrást. De mivel ezek a feltételek, a magyar fúrósok technológiája rég alkalmazkodott hozzá.

  Egyébként megkérdeztem apámat, az ő csoportja Makónál több, mint 4000 méter alá fúrt a hatvanas évek második felében, de tud olyan brigádról, amely Békésben 5500 méter körüli mélységig ment le később. Alpár mellet is több, mint 5000 méterre fúrtak.

  Szóval a technika megvolt, de mégsem termelték ki. Pedig ha ennyi gáz lenne ott, akkor megérte volna. Ha másért nem, akkor azért, mert nem kellett volna felépíteni az oroszokhoz a gázvezetéket.

  Szóval csalásnak tűnik. Az, hogy további fúrásokat végeznek, akár azt is jelezheti, hogy eddig nem sokat találtak, és továbbra is keresik az "elefántot", a nagy gázmezőt.
 • Epikurosz
  #74
  Nem ragaszkodom feltétlenül, hogy nekem legyen igazam, én is örök szkeptikus vagyok.
  Akartam mondani, hogy annyi szakértő nem tévedhet, de a dunakeszi láp-nem láp huzavona óta ebben sem lehet biztos az ember.
  Abban szerintem egyetértünk, hogy egy nagy földgázkészlet van ott, legfeljebb a mennyiségen lehet vitatkozni, hogy 500 (ezt adják minimumként) vagy 1500 milliárd köbméter. Ha a külföldi cégek kezdik meg a kitermelést, az sem annyira rossz, mert még mindig jobb, ha 10% bányajáradékból befolyik valamennyi állami bevétel, mintha csak ott rohadna lent a földben. Talán nem kellett volna 40 éves koncessziót adni, hanem csak 5 vagy 10 évet, de ez már késő bánat.
  Mindenesetre, én kíváncsi vagyok a további fejleményekre. Szerintem még lesznek hasonló esetek, mint ahogy már rebesgetik is, hogy a mecseki uránbányászatot is egy külföldi konzorcium kezdené újra. Romániában az arany és ezüst kitermelésével próbálkoznak külföldi cégek. Az is érdekes, hogy kb. 10 év leforgása alatt, mintha csak megrendelésre tették volna, felszámolták a magyar (/román) bányaipart, hogy mostanság külföldi cégek próbálják meg újjáéleszteni. Azért ez egy kicsit furcsa.

 • djhambi
  #73
  Kifelejtettem, hogy a TC-ben benne van a bányajáradék, ami a mennyiségtől függ, vagyis xqp, tehát a TC a q és p függvénye, ezt ne felejtsd el! Tehát x a bányajáradék százalékoan. (pl. ha x = 10%, p = 5, q = 10, a TC = xpq + építés + üzemeltetés + fenntartás + karbantartás = xpq + 5 = 0.1*5*10 + 5 = 10)

  akkor behelyettesítve:

  5 - 10/10 = π/q

  5 - 1 = 4 = π/q

  Tehát a vállalat profitja az adott példában köbméterenként 4 egység. Így lehetkiszámolni egyszerűen.
 • djhambi
  #72
  Közgazdasági nyelven leírva:

  p - TC/q = π/q

  pq - TC = π

  p = egységnyi termék ára
  q = mennyiség
  TC = teljes költség (építés, fenntartás, üzemeltetés, karbantartás, minden költség)
  π = tejes profit

  Neked az egységnyi mennyiségre jutó profitot kell kiszámolnod, ami a π/q, és ezt kell összehasonlítanod más vállalatok π/q-jával. (Ha valóban utána szerertnél nézni, egy kis útmutatás.)
 • djhambi
  #71
  Nekem inkább a 10% bányajáradékoddal van a bajom. A 10% is sokmindentől függ. Pl. Az 1 köbméter földgáz kitermelésének ára (mindenestül: fúrótorony, széndioxid, tehát ez függ az ott található földgáz mennyiségétől is és a technológiától is, amit megépítenek, és üzemeltetnek, amíg ki nem fogy minden költség leosztva 1 köbméterre) illetve az 1 köbméter földgáz várható világpiaci ára.

  Adott esetben előfordulhat, hogy a kisebb mennyiség és drágább fúrás miatt nem éri meg 10%-nál nagyobb járadékkal fúrni a vállalatnak, míg a Dél-Amerikai könnyen megszerezhető és nagy mennyiségű földgázra vígan elkérhetik a 80%-ot is bányajáradknak.

  Tehát a te 10%-od önmkagában nem mond semmit. Azt az információt szerezd meg, hogy mennyioért termelnek ki 1 köbmétert, és mennyiért adják el, és így a vállalat haszna 1 köbméteren mennyivel más, mint más országban? És ha nincs svindli, akkor körülbelül átlagos profitja lesz a válalatnak 10%-os bányajáradék mellett. Ha svindli, akkor sokkal nagyobb lesz a profitja, mintha máshol fúrna. Önmagában a 10% feldühíti az embereket, de nem egyértelmű adat. Szerintem ennek még nézz egy kicsit utána.
 • teddybear
  #70
  De tudod mit? Legyen neked igazad. Akkor nem kéne az oroszoktól gázt vennünk, és nem lenne megint baj, ha az oroszok és az ukránok egymásnak mennek.
 • teddybear
  #69
  Van úgy, hogy a nagy cégek is melléfognak. Például a szaúdi olajat az elején kerülgették az angolok is, de elszúrták a dolgot. 1928-ban nem fizettek tovább a koncesszióért, így elvesztették. Néhány ezer fontot megtakarítottak, és elszalajtották a szaúdi olajmezőket.
  A röhej az, hogy ugyanezt később Nigériában, és Líbiában is elkövették.
 • teddybear
  #68
  Nem is az ő pénzükről van szó, hanem a kisbefektetőkről. Mindig ők vesztenek.

  A sztori már unalomig ismerős.

  Alapítanak egy kis céget, ami leányvállalatként indul egy neves cégnél. Szereznek egy koncessziót egy valamennyire már megkutatott területen. Ők ez alapján már tudják, hogy ott van valamennyi ásványkincs, tehát elterjesztik, hogy hatalmas nyereség várható. A leánycég részvényei az egekbe mennek, minden befektető azt akar venni. A gyanakvóbbak is megnyugszanak mert azok a hülye kommunisták is találtak gázt Makónál, tehát ez legalábbis igaz. De ők túl hülyék voltak odáig lefúrni! Hát majd mi!

  Közben a kisbefektetők felvásárolják a részvényeket jó drágán, és várnak az eredményre. Ami késik. majd egyszer jön, hogy sorry, tévedtünk. Itt csak akkor van gáz, ha belefingik a fúrómester a csőbe.

  A kisbefektetők elvesztik a pénzüket, a leánycég látványosan csődbe megy, de az anyacég meg újra kezdi másutt.

  Tényleg nem ismered ezt a forgatókönyvet?
 • Epikurosz
  #67
  Off
  villanyautós téma
 • Epikurosz
  #66
  Nézd, én nem vagyok szakember, de nem hiszem, hogy a Falcon, az Exxon vagy a Mol kidobnák a pénzüket. Pedig ők újabb kutakat terveznek ott megnyitni.
 • teddybear
  #65
  Most mondjam, hogy az egy milliárd nem mindig egy milliárd az angol nyelvű szövegben? Attól függ, hogy angol, vagy amerikai írta le...


  Mellesleg a Wikipédia gyakran téves, mert nem szakemberek szerkesztik. Lazán el fogják hinni a téves infót is, mert nem ismerik az adott területet. Én viszont olyan körökben járok, ahol ismerik a környéket.

  Ez, mármint hogy feltupírozzák az adatokat egy ásványkincs kitermelésekor, szokásos fogás a tőzsdei műveletek között. Ugyanúgy, mint az aranybányatelkek eladás előtti "felcukrozása", azaz némi aranyporral történő feljavítása.

  Ami a kitermelési technikát illeti, az én is ismerem, de ha mégsem elég apámat megkérdeznem. Ő ugyanis fúrómesterként dolgozott, amíg nyugdíjba nem ment, és képzeld, ott, Makó környékén is dolgozott, meg is fúrták a mezőt, de azután felhagytak vele. Én meg Battonyán születtem, mert akkor épp a környéken dolgoztak. Úgy hogy hidd el, ha lett volna értelme, már rég kitermelték volna. De nincs! Hazugság az egész!

  Ami a mélységet illeti, annál mélyebbre is fúrtak már Magyarországon, már az ötvenes években is, nem is egyszer. A kitermelési technika meg a gáznál egyszerű. Megfúrják a mezőt, majd a furaton feljön a gáz. Ennyi.
  Azután meg elvezetik a szeparátorba, ahol leválasztják az értékesebb, illetve a használhatatlan részét.

  Amit te leírtál, azt nem a gáznál, hanem a kőolajnál használják, és úgy nevezik, hogy másodlagos kitermelési eljárás. Gáznál annak semmi értelme, mert csak beszennyezné.
 • djw
  #64
  hát szeirntem az űrben kevéssé fogják alkalmazni ezeket, mint inkább a földön pl autógyárakban, acélöntödékben és más veszélyes üzemekben. Végül majd kevésbé veszélyes üzemekben is, aztán már titkárnak is ilyen droidot fog vásárolni az ember, mert olcsóbb egy ilyet megvenni, mint fenntartani egy álláshelyet és adót fizetni utána. De persze majd bevezetik azt is, hogy a droidok után is kelljen adót fizetni...

  Végülis a kreatív munkákon kívül egyetlen szakma fog még talán emberek kezében maradni: a robotok fejlesztése. Bár talán az sem, végülis automatizálható :) és majd egyszercsak öntudatra ébred és azt mondja: I robot!
 • Epikurosz
  #63
  A román érved azért nem jó, mert mi sem vagyunk képesek kitermelni egyedül, még most sem, és a 80-as években annál inkább nem voltak ők képesek. Persze, most, ha nem sietünk, még lenyúlhatják tőlünk, annál is inkább, mert már ferdén is lehet fúrni.
 • Epikurosz
  #62
  Nem ott olvastam, hanem az angol Wikipédián, amelyet magam is bővítettem. Valamelyik külföldi szakmai hírportálon, angolul olvastam a Makói gázmezőről, és ott írták, hogy 600-tól 1500 milliárd köbméter gáz lehet ott. Ha átlag 1000 milliárd köbmétert veszünk, az is hatalmas mennyiség, főleg olyan energiaszegény országnak, mint Magyarország. A kitermelési technika meg fejlődik, nem olyan ördöngős dolog 4-5000 méterről gázt, amely egyébként is felfelé akar mozogni, kitermelni. Szerintem, nem szabadott volna a MOL-on kívül mást oda beengedni, vagy ha igen - mert szükség van a know-how-ra- akkor csak korlátozottan.