Berta Sándor

Ökorobotok és a többiek

Szerdától egy héten át a robotok meghódítják Tokiót. Az International Robot Exhibition (iREX) 2009 nevű rendezvényen számos különleges androiddal találkozhatnak a látogatók.

Az iREX elsősorban a szakembereknek és az átlagos felhasználóknak szól. A rendezvényen a szakmai előadások mellett azt igyekeznek bemutatni, hogy milyen robotok lehetnek a Földön néhány év vagy évtized múlva.

A kiállított modellek között megtalálhatók a lézerkarddal hadonászó egyszerűbb robotok éppúgy, mint a különleges megoldások. A Kokoro például az ismertebb Actroidok mellett elérhetővé tett egy robotfej-építő szettet, ami kifejezetten a hobbicélból robotikával foglalkozók számára lehet érdekes. Ezenkívül kiválóan használható az oktatásban is.



A legnagyobb érdeklődést azonban a Muscle Suit nevű ruha váltotta ki, amit a Tokiói Tudományos Egyetem Kobayashi Laboratóriumának munkatársai fejlesztettek ki. Néhány éve már léteznek olyan modellek, amelyek a nehéz fizikai munkák esetében a meglévő erő megsokszorozását teszik lehetővé. Az új viselet ezektől főleg abban különbözik, hogy azoknál jóval könnyebb, hátránya viszont, hogy kevésbé hatékony.

A különleges ruha sorozatgyártása várhatóan a jövő évben kezdődik el és elsődleges feladata az lesz, hogy plusz erőhöz segítse például a mozgáskorlátozottakat. A D+ropop a japán robotfejlesztő, Eager egyik új terméke. Az ember nagyságú modellhez szinte csak kartont használtak. Ezt egészítik ki a karok és a fej mozgatásához szükséges technikai elemek.

A fő cél ebben az esetben a környezetvédelem volt. A D+ropop jelenleg a világ legkörnyezetbarátabb robotja. Legnagyobb előnye, hogy könnyen újrahasznosítható és a kartonborítása vízálló, ezáltal akár többször is bevethető például mentéseknél. Az iREX-et kétévente rendezik meg. Az idei kiállításon 190 vállalat és több mint 60 szervezet, kutatóintézet és egyetem képviseltette magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)