Hunter

Mikrohullámokkal nyernék ki a Hold vizét

A napokban számoltunk be a Hold vizének felfedezéséről, ami nagy segítséget jelentene egy állandó holdbázis fenntartásában, amennyiben megvalósíthatóvá válik a kitermelése. Úgy tűnik a NASA-nak máris megvan a megoldása egy mikrohullámú eszköz formájában.

Korábbi cikkünkben már leírtuk, hogy a Holdon alapvetően kétféle víz található. Az egyiket az üstökösök szállítják a felszínre, míg a másik a napszél protonjai és a talajban található oxigén atomok kölcsönhatásából keletkezik, a vízmolekulák pedig egy mechanizmus segítségével a sarkvidékek felé vándorolnak, ahol a tartósan árnyékba burkolózott kráterekben gyűlnek össze.


Mindeddig nem úgy tűnik, hogy holdunk bővelkedne a vízben: egy focipálya nagyságú területet borító regolitból körülbelül egy "nagyobbacska pohár" víz nyerhető ki, nyilatkozott Carle Pieters, a Chandrayaan-1 fedélzetén elhelyezett NASA műszer felügyelője a New Scientistnek. Azonban ha sikerülne kinyerni, akkor egyrészről ivóvízként is használhatnák a jövő asztronautái, illetve hidrogénre és oxigénre bontva rakéta-üzemanyagot nyerhetnek belőle a hazautazásokhoz. Utóbbi jelentősen csökkentené a kilövések költségeit, mivel kevesebb üzemanyagot kellene magukkal cipelniük a Földről.

A Holdon kitermelt rakéta-üzemanyag egy Marsra induló emberi űrrepülés megalapozásához is komoly segítség lehet. A Hold gyengébb gravitációjának köszönhetően jóval kevesebb energiára lenne szükség a felemelkedéshez, mint egy földi kilövőállásról. "Ez teljes egészében megváltoztatná az űrrepülési paradigmát" - tette hozzá Paul Spudis, a houstoni Hold- és Bolygótudományi Intézet munkatársa. "Olyan, mintha egy transzkontinentális vasutat építenénk az űrbe."

Mindezek után talán ejtsünk néhány szót a módszerről, amivel kinyernék a vizet a talajból. A kulcs a mikrohullám, legalábbis Edwin Ethridge, a NASA Marshall Űrrepülési Központja és William Kaukler, az Alabama Egyetem kutatói szerint, akik először 2006-ban mutatták be technikájukat.

A bemutatón egy teljesen hétköznapi mikrohullámú sütőt használtak, amivel a Holdon uralkodó -150 Celsius fokos hőmérsékletre lehűtött szimulált Hold-talajt hevítettek. A talajt a holdbéli körülmények szimulálása érdekében vákuumban tartották. Miután a mikrohullámok elkezdték melegíteni, a vízjég -50 fok környékén szublimálni kezdett, szilárdból halmazállapotból közvetlenül vízpárává alakult. A pára a talaj nagyobb nyomású pórusaiból az alacsonyabb nyomású vákuum irányába diffundált. A Holdon ez a pára begyűjthető egy a talaj fölött tartott hideg fémlappal is, amin a felszálló vízpára újra megfagy és máris könnyedén szállítható a bázisra, magyarázta Kaukler.

A száraz holdtalaj magas hőfokon történő feldolgozásával szintén kinyerhető az oxigén és a hidrogén, amiből rakéta-üzemanyagot állíthatnak elő, ehhez az eljáráshoz azonban közel százszor több energiára lenne szükség mintha közvetlenül a holdi vizet használnák fel, tette hozzá Spudis, aki szerint módszerükkel mindez könnyebbé, olcsóbbá és gyorsabbá válna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archelf #69
    Ja, és az ember nem kizárólag vizet fogyaszt (mint az már írták egy páran). Amúgy a ma kapható ásványvizek nagy része (szinte mind?) bőven az izotóniás oldat telítettsége alatt van (azok ásványi-anyag tartalma bőven nem éri el még a 3g/l-es értéket sem, ami a sóoldat harmada). A magas oldott anyag tartalmú ásványvizekre (1,5-2 g/l felet) pedig már mondják is, hogy nem túl egészségesek hosszú távon, gyerekek csak mértékkel fogyasszák, meg hasonlók.

    AE
  • archelf #68
    Nem tudom, miért ioltják itt sokan az ioizotóniás sóoldattal a jónépet. Bár legalább látszik, hogy biolóiga/kémiaórán ez feléjük nem volt téma...
    A fent említett keverék vénás beadásra van tervezve a sűrűsége nem az ember számár szükséges ivó-víz, hanem a vér sűrűségének megfelelően került beállításra (a vörösvértestek ugyanis igen drasztikusan képesek viselkedni a vér sűrűségbeli változására).
    Amúgy egy kis háttér: http://en.wikipedia.org/wiki/Tonicity
    Egy érdekesség a végéről: az édesvízi halak folyamatosan ürítenek, hogy a nem-sós-víz hipotóniás hatását gyengítsék - tehát (folyóból/tóból nyert) édesvizet ne igyatok, mert abba a halak pisilnek.

    AE
  • KillerBee #67
    Semmi gond, így legalább kiderült, hogy Kuiper bácsi bizony néha otthagyta a távcsövet és mellékállásban kaszinókban gályázott.

    (Ismét csak bebizonyosodott, hogy a szavakat akkor is felismerjük, ha kissé összezagyválták a betűk sorrendjét. Nekem fel sem tűnt, hogy rosszul írtad.)
  • kukacos #66
    Lebuktam... :) Kuiper a jó megoldás, sose tudtam a bácsi nevét leírni rendesen. Na megyek vissza, eddig bejött a fekete páratlan.
  • gothmog #65
    Német nyelvterületen -vagy ahol hagyományosan erősebb a germán behatás- wolframot, angol nyelvterületen tungstent használnak az izzószálak készítéséhez.
  • Tetsuo #64
    jaja az 1 es ua, termeszetesen magyarok hasznaltak eloszor vilagitasra..
  • Tetsuo #63
    Krupier :DD rien ne va plus.. :)
  • KillerBee #62
    OFF:

    Nem ide tartozik, de úgy látom, nem olvastad az egy másik topicban neked írt válaszomat, legalábbis nem reagáltál rá. Itt ezt írtad:

    "A tungsram nev a tungstein es a wolfram szavakbol jott. Az egyik femet a hagyomanyos, a masikat pedig a halogen egokben szokas hasznalni."

    Nos, a tungsten és a wolfram egy és ugyanaz a fém, a tungsten a wolfram neve angolul. Ezek után nem értem, szerinted melyik fajta izzóban melyik fémet szokás használni. Szerintem mindkettőben wolframot.

    Nem piszkálódásból írtam be ide is, csak el szeretnék oszlatni egy tévedést.
  • KillerBee #61
    "Nem fogok minden ervet leirni, de a szervezet szamara termeszetes folyadek az izotonias oldat. Ha az ember nem ilyet iszik, akkor a szervezete megprobalja korrigalni a folyadekot..."

    Literenként 9 gramm NaCl kicsit túl sok lenne. Itt azt írják, hogy az ivóvíz megengedett max. nátriumtartalma 200mg/l, ám 9 gramm NaCl-ben 3,500 milligramm Na van. A kloridokra 100mg/l a megengedett maximum, ám 9 gramm NaCl éppen 9,000 milligram klorid.

    Az egy dolog, hogy infúzióként ált. fiziológiás oldatot használnak és nagy sóveszteség esetén is adnak hasonló folyadékot a dolgozónak. Na de minden nap ezt inni?

    Az üstökössel kapcs. ötletedről kukacos már leszedte a keresztvizet, kb. én is ezt akartam írni.
  • Sir Ny #60
    "az ebbe elobb-utobb belehal."

    kösz az infot. ha nem szólsz, már azt hittem volna, hogy aki deszt. vizet iszik, az örökké él.