69
  • archelf
    #69
    Ja, és az ember nem kizárólag vizet fogyaszt (mint az már írták egy páran). Amúgy a ma kapható ásványvizek nagy része (szinte mind?) bőven az izotóniás oldat telítettsége alatt van (azok ásványi-anyag tartalma bőven nem éri el még a 3g/l-es értéket sem, ami a sóoldat harmada). A magas oldott anyag tartalmú ásványvizekre (1,5-2 g/l felet) pedig már mondják is, hogy nem túl egészségesek hosszú távon, gyerekek csak mértékkel fogyasszák, meg hasonlók.

    AE
  • archelf
    #68
    Nem tudom, miért ioltják itt sokan az ioizotóniás sóoldattal a jónépet. Bár legalább látszik, hogy biolóiga/kémiaórán ez feléjük nem volt téma...
    A fent említett keverék vénás beadásra van tervezve a sűrűsége nem az ember számár szükséges ivó-víz, hanem a vér sűrűségének megfelelően került beállításra (a vörösvértestek ugyanis igen drasztikusan képesek viselkedni a vér sűrűségbeli változására).
    Amúgy egy kis háttér: http://en.wikipedia.org/wiki/Tonicity
    Egy érdekesség a végéről: az édesvízi halak folyamatosan ürítenek, hogy a nem-sós-víz hipotóniás hatását gyengítsék - tehát (folyóból/tóból nyert) édesvizet ne igyatok, mert abba a halak pisilnek.

    AE
  • KillerBee
    #67
    Semmi gond, így legalább kiderült, hogy Kuiper bácsi bizony néha otthagyta a távcsövet és mellékállásban kaszinókban gályázott.

    (Ismét csak bebizonyosodott, hogy a szavakat akkor is felismerjük, ha kissé összezagyválták a betűk sorrendjét. Nekem fel sem tűnt, hogy rosszul írtad.)
  • kukacos
    #66
    Lebuktam... :) Kuiper a jó megoldás, sose tudtam a bácsi nevét leírni rendesen. Na megyek vissza, eddig bejött a fekete páratlan.
  • gothmog
    #65
    Német nyelvterületen -vagy ahol hagyományosan erősebb a germán behatás- wolframot, angol nyelvterületen tungstent használnak az izzószálak készítéséhez.
  • Tetsuo
    #64
    jaja az 1 es ua, termeszetesen magyarok hasznaltak eloszor vilagitasra..
  • Tetsuo
    #63
    Krupier :DD rien ne va plus.. :)
  • KillerBee
    #62
    OFF:

    Nem ide tartozik, de úgy látom, nem olvastad az egy másik topicban neked írt válaszomat, legalábbis nem reagáltál rá. Itt ezt írtad:

    "A tungsram nev a tungstein es a wolfram szavakbol jott. Az egyik femet a hagyomanyos, a masikat pedig a halogen egokben szokas hasznalni."

    Nos, a tungsten és a wolfram egy és ugyanaz a fém, a tungsten a wolfram neve angolul. Ezek után nem értem, szerinted melyik fajta izzóban melyik fémet szokás használni. Szerintem mindkettőben wolframot.

    Nem piszkálódásból írtam be ide is, csak el szeretnék oszlatni egy tévedést.
  • KillerBee
    #61
    "Nem fogok minden ervet leirni, de a szervezet szamara termeszetes folyadek az izotonias oldat. Ha az ember nem ilyet iszik, akkor a szervezete megprobalja korrigalni a folyadekot..."

    Literenként 9 gramm NaCl kicsit túl sok lenne. Itt azt írják, hogy az ivóvíz megengedett max. nátriumtartalma 200mg/l, ám 9 gramm NaCl-ben 3,500 milligramm Na van. A kloridokra 100mg/l a megengedett maximum, ám 9 gramm NaCl éppen 9,000 milligram klorid.

    Az egy dolog, hogy infúzióként ált. fiziológiás oldatot használnak és nagy sóveszteség esetén is adnak hasonló folyadékot a dolgozónak. Na de minden nap ezt inni?

    Az üstökössel kapcs. ötletedről kukacos már leszedte a keresztvizet, kb. én is ezt akartam írni.
  • Sir Ny
    #60
    "az ebbe elobb-utobb belehal."

    kösz az infot. ha nem szólsz, már azt hittem volna, hogy aki deszt. vizet iszik, az örökké él.
  • kukacos
    #59
    Az üstököst mégis hogy? Hold körüli pályára nem sok értelme van állítani, ebben a távolságban a Naptól pár év alatt szétesik, és a kútra is fel kell menni. Ezer évre vagyunk a technikától, ami irányítani tudna egy üstököst, atommal el tudjuk téríteni, de finoman kontrollálni esélytelen. Túl sok alkalmas üstökös sincs, a Krupier-övbe ekkora teljesen szondát küldeni reménytelen. Ha a Holdba akarod ütköztetni, a becsapódás tervezhetetlen (másodperces időzítésen ezer kilométerek múlhatnak), másrészt valószínű a mostani víz is így került oda - a Holdba csapódó elpárolgó üstökösök anyaga van egyenletesen szétterítve.
  • kvp
    #58
    Nem fogok minden ervet leirni, de a szervezet szamara termeszetes folyadek az izotonias oldat. Ez megegyezik az oceanok az elet kialakulasakori sotartalmaval (ami azota mar megvaltozott). Ha az ember nem ilyet iszik, akkor a szervezete megprobalja korrigalni a folyadekot, amig van erre rendelkezesre allo asvanyi anyaga. Amikor ez a keszlet kimerul, akkor kezd sejtszinten karosodni a szervezet. Ha valaki egeszsegesen taplalkozik, akkor kis mennyisegu karos desztillalt viz nem art neki, de hosszu tavon kimerul a szervezete es utanna mar sulyos karokat szenved. A deszitillalt vizet leginkabb ugy lehet ihatova tenni, hogy megfelelo adalekanyagokkal megsozzuk. Erdekes modon jopar termeszetes nagy melysegbol kinyert asvanyviz pont ilyen osszetetelu. Ha valaki tartosan desztillalt vizet iszik es nem kompenzalja (normal taplalkozassal nem lehet), az ebbe elobb-utobb belehal. A kozvetlen fogyasztas alatt pedig a nyalkahartyat roncsolja, hasonlo modon mint a tul savas vagy tul lugos folyadekok.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Fiziológiás_oldat

    ps: A holdon pedig nem igy erdemes vizet nyerni, sokkal olcsobb es egyszerubb odavontatni egy jegbol keszult ustokost, azok gyakorlatilag poros hogolyok.
  • Kornan
    #57
    Én halottam olyan betegségről is ahol az emberek allergiásak a vízre és csak desztillált vizet fogyaszthatnak.
  • djhambi
    #56
  • who am I 7
    #55
    hát ha lesz víz, akkor oxigén palack sem kell..hisz a vizbű veszi kija zoxigént
  • KillerBee
    #54
    ...ne hozd be a hiányos táplálkozást.
  • KillerBee
    #53
    Ne terelj, ne hozd be a táplálkozást. Csak a desztvízről volt szó, ceteris paribus! Aki egyoldalúan és hiányosan táplálkozik, annak akkor is lesz baja, ha csapvizet vagy akár ásványvizet iszik.

    Hogy jön ide a Béres-csepp???
  • kukacos
    #52
    Elég nyilvánvalónak tűnik. A mikrós megoldás felszerelhető egy járműre, ami körbejárja a terepet, vizet gyűjtögetve. A melegítőshöz kell egy tükörrendszer, amit naponta arrébb kéne költöztetni.

    Ráadásul a kollektor az összes, sok tonnányi holdkőzetet fel kellene melegítse, a mikró meg csak a pohárnyi vizet. Nagyon nem ugyanaz.
  • Utokverek
    #51
    harapsz párat a holdporból a holdvíz mellé aztán helyben vagy...
  • babajaga
    #50
    "Amit a desztvíz kimoshat, az bőven visszajut a táplálékból."

    Bőven? Az egyoldalú és hiányos táplálkozás mellett?
  • babajaga
    #49
    Peldaul azt tudod é hogy a Béres csepp növeli a C vitamin kiürülését a szervezetből?
  • Utokverek
    #48
    Uhh, ez kicsit kemény volt Epikurosz... Valami enyhe hallucinogént mellékelhettél volna hozzá :D De így is kiütött agyilag
  • Epikurosz
    #47
    Kisfiam!
    A sarkkutatók se cipelték magukkal az ivóvizet, hanem a hóból és jégből olvasztották ki maguknak. Azért 100 nap alatt - eddig tartott pld. Amundsen expedíciója -, feldobták volna a talpukat, ha hülyék lettek volna.

    Senki sem mondja, hogy csak desztillált vizet kell inni, és semmi mást, csak aki képmutatóan meszet ivott. A pap sem desztillált vizet prédikál, hanem ivóvizet, annak minden zamatával, de mindenki tudja - közmegegyezés! - hogy a szőlőtőke nedűjét - is szürcsöli, ha másként nem, hát szolgálati kötelességből, miseborként. A szentelvíz sem desztillált víz, pedig milyen jól hangzana - ha-ha -, hogy teljesen tiszta, szűzies. Még királyvíz sincs benne, hanem egyszerűen megáldják és megszentelik - régebbi szentelvízzel! - és füstölővel (amely akkor jó, ha tömjént tartalmaz) kicsit körbejárják. (Nem! Mirhát itt nem használnak, az a Szent Kenet egyik alkotóeleme.)

    A rituális tisztálkodáshoz használt fürdővíz más téma, abban nem vagyok benne.
    Engem egyébként vízzel is megkereszteltek, és szerencsére - de KillerBeé bánatára, ha-ha - a fürdővízzel együtt nem öntöttek ki. Így most szidhatom a vízfejű magyar politikai elitet. :-))

    A víz mindenesetre nem csak az anyagi kosztól, hanem a lelki förtelmektől, a bűntől is megtisztít, a bibliai özönvíznek is ez volt a szerepe. A vízcseppekből kialakult szivárvány, a galambbal együtt, azt jelentette, hogy bocsánatot nyertünk, a menny nem haragszik annyira a földire. (De állítólag legközelebb tűzzel fog minket büntetni!)

    Jó, ha az ember tisztában van a 4 őselemmel: víz, föld, levegő és tűz. Belőlük teremtette a világot az Ősszellem.
  • gothmog
    #46
    Majd visznek magukkal "Instant Water Tablet"-et, ami az egészséges ivóvíz minden összetevőjét tartalmazza. Csak egy pohár vízben kell feloldani.
  • KillerBee
    #45
    Már hogyne érteném!

    De te komolyan nem érted, hogy a desztvíz nem közvetlenül jut el a sejtekhez? Többnyire étkezés közben/után iszunk, a táplálékban meg van elég só ahhoz, hogy a gyomorban elkeveredjék a desztvízzel. Amit te írsz, az csak akkor lehet veszélyes, ha valaki huzamos ideig nem eszik, ellenben sok desztvizet iszik folyamatosan.

    A szervezet a sószükségletének (nem csak NaCl-re gondolok) igen csekély részét fedezi a vízből. Amit a desztvíz kimoshat, az bőven visszajut a táplálékból.
  • KillerBee
    #44
    Szerintem a mikrohullámmal sem kerülhető el a holdtalaj felmelegítése. Hiába főképp csak a bipoláris molekulákat (vízjég) melegíti fel a mikrohullám, azok nem másodpercek alatt fognak szublimálni, akkor meg átadják a hőt a talaj részecskéinek is. Hacsak nem terítik szét a holdtalajt milliméternyi vastag rétegbe, de akkor meg a sugárzás eloszlása lesz nagyon egyenetlen (ez a mikrohullámű sütőknél is probléma, azért van a forgótányér).
  • roliika
    #43
    Epi bácsi!
    A tea az a fluoron kívül nem tartalmaz túl sok ásványi anyagot és vitamint...szal vitamint pótlásra ez sem elég..meg a svédcsepp sem..vagy béres vagy mi.

    A desztillált víz meg bóótilag nem desztillált hanem ioncserélt.

    Ion cserélő műgyantával kezelt, aminek a tartós fogyasztása lehet nem túl egészséges..nem azéé me tiszta.
  • babajaga
    #42
    Te komolyan nem érted hogy a desztillált víz feleslegesen visz ki a szervezetből anyagokat, a megfelelő sótartalmú víz meg nem. Miért hívják az egyiket deszt víznek, a másikat meg ívóvíznek?
  • djw
    #41
    Szerintem fölöslegesen pörögtök ezen a desztvíz káros hatásai ügyön. Arra minden bizonnyal a NASA okos biológusai is rájöttek, hogy kell vinni béres cseppet vagy más csodaszert, amit beletesznek a desztvízbe és akkor lehet inni.
    Másrészt meg az ivóvízkészletet nem kell csak egyszer durván feltölteni, utána már a pisit is újra hasztonsítják, tisztítják, effektív az ivóvízkészletből kevés fog elfogyni. Ami a több vizet igényli az a rakéta üzemanyag téma, de ez meg nem szükséges plussz ahhoz, hogy holdbázist létesítsenek.
  • Sanyix
    #40
    Vigyázni kell, nehogy omárék lábához kötözzék ezt a szerkezetet.
  • Utokverek
    #39
    Ha jól tudom, a mikrohullámú sütőben az a lényeg, hogy nem a teljes testet melegíti, hanem a testben levő vízmolekulákat melegíti csak. Ha viszont így nézed, akkor sokkal jobb hatásfoka van a minimális vízmennyiség melegítésének, mintha egy focipályányi terület kőzetét melegítenék fel 100 fokkal.
    Meg tükörrel bajos lenne folyamatosan célratartani, úgy, hogy még kondenzfelület gyanánt hideg vasat is odatartasz.

    Javítsatok ki, ha tévedek.
  • KillerBee
    #38
    #35
  • lapaleves
    #37
    nekem is ez volt az első ötletem, akár valami hold körüli pályán lévő tükörrel is menne. csak gondolom nehéz alá tartani a hideg fémlemezt. meg ha jól értem még mindig teljes sötétségről beszélünk, szóval nekem az elektronyos sem tűnik annyira életképesnek.

    ennyi erővel elkaphatnának valami jégmagos üstököst, abban is van fantázia ha már a vízre izgulnak.
  • babajaga
    #36
    De pont az a baj hogy kivisz ásványi anyagokat feleslegesen!
  • KillerBee
    #35
    Mire a megivott desztillált víz eljut a sejtekhez, már rég nem desztillált víz lesz, hiszen a táplálékkal veszünk magunkhoz sókat. Az élettani sóoldat koncentrációjától a desztvíz és a csapvíz sókoncentrációja amúgy is egyaránt nagyon messze van.
  • babajaga
    #34
    A fiziológiás oldat azt jelenti hogy olyan koncentrációban tartalmaz vegyületeket mint a szervezet ezért nem történik hasznos anyagok kiürülése az ozmózis nyomás miatt.
  • KillerBee
    #33
    "-150-ről -50 Kelvinre. "

    Akarom mondani Celsius fokra.
  • babajaga
    #32
    Én pont azt mondom hogy nem jó a desztillált víz, mert a megivásakor az ozmózisnyomás miatt a szervezetből a létfontosságú ionok átmennek a sóhiányos desztillált vízbe és az kiüríti a szervezetből. Míg a megfelelő sótartalmú vízből ez nem történik. Vajon miért adnak infúzióban fiziológiás oldatot?
  • KillerBee
    #31
    "KillerBee megcáfolja, NEXUS egy jó poént fűz hozzá, Molnibalage hozzáfűz egy elgondolkodtató kérdést, BOnFire kitalál egy jobbat, Sanyix hozzáfűzi: csak nehogy terroristák kezébe kerüljön..."

    Micsoda éleslátás! De azt hiszem, igazad van.
  • KillerBee
    #30
    Azon gondolkodom, miért is kellenek ehhez mikrohullámok, mikor pár jól irányított tükörrel vagy alkalmas közeggel feltöltött napkollektorral sokkal egyszerűbben fel lehet melegíteni a kívánt tömegű holdtalajt -150-ről -50 Kelvinre.

    Ehelyett a Nap sugárzásából kb. 20-25%-os hatásfokkal villamos energiát állítanak elő, amelyből egy kb. 60-65% hatásfokú magnetronnal mikrohullámokat, ennek révén pedig újből hőt termelnek. Az eredő hatásfok alig 15% lesz.

    Mivel a NASA-nál nem hülyék vannak, biztos megvan az okuk. Talán körülményes lenne a felhevített hőközeget elvezetni oda, ahol a hideg talajt melegítik? Vagy túl nagy lenne egy ilyen eszköz tömege? Na de a holdi talaj begyűjtéséhez és szállításához is nagy tömegű eszközök kellenek majd.