Hunter

A Hold kráterei a leghidegebbek a Naprendszerben?

A Naprendszer leghidegebb területe közelebb lehet mint gondoltuk. A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) új adatai szerint a Hold déli sarkvidékén elhelyezkedő, örökös árnyékba húzódott kráterek még a Plútónál, vagy a Naprendszer peremén elhelyezkedő objektumoknál is hidegebbek lehetnek.

A napokban bejelentett első méréssorozat az LRO Diviner Holdi Radiométeres Kísérlete, a holdfelszín első átfogó hőmérsékleti felmérése megállapította, hogy a napfénytől tartósan elzárt kráterekben, ahol a tudósok vízjeget is sejtenek, a vártnál is extrémebb hőmérséklet uralkodik. "A Diviner -238 Celsius-fok alatti legkisebb nappali hőmérsékletet rögzített a kráterek egyes területein" - nyilatkozott a méréseket felügyelő David Paige, a UCLA bolygótudományok professzora. "Ezek a rendkívül alacsony hőmérsékleti értékek ismereteink szerint a Naprendszerben mért legalacsonyabb hőmérsékletek közé tartoznak, beleértve a Plútó felszínét is."

Ez a kijelentés furcsán hangozhat a Naphoz jóval közelebb elhelyezkedő Hold esetében, mégsem érte váratlanul a bolygótudósokat, akik szerint a Merkúr északi és déli sarkánál még ennél is alacsonyabb hőmérsékleti értékek uralkodhatnak. "Nem a Naptól való távolság a döntő, hanem a tény, hogy olyan területek vannak a Hold és a Merkúr sarkainál, amik soha nem látják a Napot, így soha nem is melegíti fel őket a napfény" - magyarázta Alan Boss, a washingtoni Carnegie Intézet tudósa a SPACE.com-nak adott interjújában. "Az egyetlen hő, amit kaphatnak, az alattuk meghúzódó kőzetrétegekből érkezik, amiket csupán a kialakuláskor keletkezett hőmaradvány, vagy a belső radioaktív bomlás hője fűthet. Akárhogy is, a környező kőzetek még mindig túl hidegek, mivel a Nap hője nélkül maguk is -263 Celsius-fokos hideget sugároznak magukból."


A Hold déli féltekéjének a Diviner által elkészített nappali (balra) és éjszakai hőtérképe kelvinben

A jégvilágról kapott hírek alátámasztják az elképzelést, mely szerint ezek a kráterek vízjeget rejtenek magukban, ami a jövő holdbázisainak egy alapvető feltétele lenne, a jégből ugyanis ivóvizet, vagy üzemanyagokhoz használható hidrogént nyerhetnének ki.

A Hold felszínének hőmérséklete az évszakokkal változik, amit az LRO tervezett egyéves küldetése során a Diviner nyomon fog követni. A műholdat június 18-án indították útjára, amihez egy kísérőt is kapott, az LCROSS (Holdkráter Megfigyelő és Érzékelő Műhold) az egyik tartósan árnyékkal borított kráterbe, a Cabeus A-ba fog becsapódni október 9-én, hogy a keletkezett törmelékben víz jelei után kutathassanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #165
    szerintem még néhány tizednyi különbség sincs. tekintve, hogy a Hold és a Föld tengelye párhuzamos.
  • gothmog #164
    itt: "Az meg óriási melléfogás mikor azt hiszi valaki hogy a holdon a "sarkoknál" hidegebb van mint ahogy a földön van.Találós kérdés:miért nem?"
    De. A hold a pólusainál kevésbé melegszik fel mint az egyenlítőjénél. És ezen az se változtat, hogy a Nap látszó átmérője fél fok.
  • gothmog #163
    A holdat viszont... ?
  • Sir Ny #162
    ez a 152-nek ment.
  • Sir Ny #161
    Öhömm. És megtudhatnám esetleg azt, hogy ezt miért nekem írtad?
  • babajaga #160
    Amikor az egyenlítőt merőlegesen éri a fény a pólust 10 fok alatt se. És még ráadásul sokkal vastagabb légrétegen megy át. Nehéz felfogni?
  • gothmog #159
    És az a néhány tized foknyi szórás miben is változtatja meg a tényt, hogy ez az okfejtés úgy baromság, ahogy van? Kérdezem.
  • szigetlakó #158
    Azt hiszem jövő nyáron is inkább a Balatont választom. A holdat meg csak úgy messziről nézegetem.
  • Sir Ny #157
    tényleg nem éri párhuzamosan a Holdat, és a Földet a fény.
  • Pretorian #156
    Carl Sagan már rég rájött erre lol.