Berta Sándor

Meneteléssel feltölthető akkumulátorok?

Brit tudósok olyan rendszer kifejlesztésén dolgoznak, amely megszabadítja a katonákat az akkumulátorok cipelésétől. A kutatók a legkézenfekvőbb megoldást választották: a katonákat, illetve az ő mozgási energiájukat használták fel az új rendszer feltöltő energiaforrásként.

A kétéves program során létrehozott eszközök a katonák meneteléséből nyerik az energiát az akkumulátoraik újrafeltöltéséhez. További kiegészítőként szolgálnak a napelemek. Az elgondolás alapja, hogy így nemcsak a katonák által hordozott súly csökkenthető le, de még a környezet is óvható. "Ilyen módon kereken 15 százalékkal lehetne csökkenteni a katonák harci felszerelését" - jelentette ki Andrew Bell professzor, a Leedsi Egyetem Anyagkutatási Intézetének igazgatója, a projekt vezetője.

Az ötlet, miszerint az emberek mozgásának kinetikus energiáját használják fel áramtermelésre, nem új. Ennek ellenére a tudósok remélik, hogy egy nagy teljesítményű és minden használó számára kényelmes rendszert fejleszthetnek ki. Nem ez az első kísérlet a mozgási energia hasznosítására, azonban a korábbi esetekben a tesztelt megoldások túl kevés energiát termeltek, így elvetették a tökéletesítésüket. A brit szakemberek ezt a hibát el akarják kerülni és többek között különösen nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az áramtermelő egységeket a test mely részén helyezzék el. Azt is figyelembe vették, hogy az eszközök viselése hol okozza a legkisebb kényelmetlenségeket.

Felmerült a modulok hátizsákban, valamint a térden, illetve annak környékén való elhelyezése. Utóbbi előnye, hogy így ezek a testrészek bizonyos szempontból aktívan támogathatók a mozgás közben, egyúttal óvhatók is. A mozgási energia árammá való átalakításához felhasználták a legkorszerűbb kerámia- és kristály-alapú anyagokat. "Biztosak vagyunk abban, hogy a legújabb anyagok és elektronika alkalmazásának, valamint a járási stílusok kapcsán a személyes különbségek figyelembe vételének köszönhetően egy olyan rendszert hozhatunk létre, amely nem csak tehermentesítheti a katonákat" - szögezte le Bell.

A cél az, hogy az egy személy által vitt akkumulátorok számát drasztikus mértékben lecsökkentsék. Ehhez azonban olyan készülékekre van szükség, amelyek képesek készenléti üzemmódba kapcsolni. A felmérések szerint most egy hat tagú egység 75 kilogramm felszerelést visz magával egy bevetésre és ebből legalább tíz kilót tesznek ki az akkumulátorok. Érdekesség, hogy hasonló megoldáson dolgozik a kanadai Bionic Power. A cég munkatársai egy ortopédiai térdtámaszt alkottak meg, amelynek célja szintén a katonák által cipelt akkumulátorok számának csökkentése.

További párhuzam, hogy mindkét rendszer teljesítménye csupán 10 watt, ez pedig elég arra, hogy egy 2 perces menetelés után bármely katona akár egy másfél órás telefonbeszélgetést folytasson. Mindkét vállalatnál úgy gondolták, hogy az általuk készített megoldásokat később akár polgári területeken is alkalmazhatják majd.

A brit programban részt vesznek még bristoli, essexi, liverpooli, sheffieldi, southamptoni és cranfieldi szakemberek is. A projektet támogatja az Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) és a Defence Science and Technology Laboratory (DSTL).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #112
  Anyukád uzeni, ma nem megy haza..
 • Epikurosz #111
  Van egy jó hírem. Beírtam a linket, de kitöröltem, mert minek csináljak ingyen reklámot bárkinek (annak ellenére, hogy egyik reklamációm kedvezően bírálták el) egy aranyos termékről: napelemes mini akkutöltő panel 4490 ft. 12 v-os aksit tud tölteni (gyakorlatilag gk. aksi), de van nagyobb hordozható napelem (két összehajtható panel), 20k-ért, 13 W-os. Állítólag "ideális hajókhoz, kempingezéshez, lakókocsihoz".
 • uniu #110
  "Egy muholdas mobil, v 1 lezeres celzo, katonai GPS-szel "kicsit" tobbet fogyaszt, mint a mikiegeres orad." Mester! Taníts!!!
 • Epikurosz #109
  Helló!

  Az alapötlet nem az enyém, sajnos. Én is csak felidéztem itt több kutató munkáját.
  A fantáziám azért ragadta meg, mert gyerekkoromban, valamikor a hetvenes években láttam egy sci-fi filmet egy fura emberrel, aki a cipője talpába egy kis valamit épített bele, és irtózatosokat tudott utána szökellni. Már nem emlékszem a fizikai elvre, hogy antigravitációs labdacs volt-e, vagy rendkívül rugalmas gumi, mindenestre - ha jól emlékszem - belevasalta a cipőtalpba a kis labdacsot. Aztán el kezdték őt üldözni a gonoszok, hogy ellopják a tanulmányát, de ilyen hérmérföldes csizmával nehéz volt felvenni a versenyt. :-)

  Apropó, ez a "hétmérföldes csizma" is csak egy példa arra, hogy a mozgást segítő lábbeli iránti vágy évszázadok, talán évezredek óta benne van az emberben.

  Nekem úgy 20 éve járt azon az eszem, hogy saját magamnak buherálok egy cipőt, és a talpába kis rugókat helyezek, beágyazva egy-egy gumicsatornába, hogy ne tudjanak oldalra elmozdulni. Aztán elfelejtettem ezt, és egy idő után már megjelentek a légpárnás futó- és edzőcipők, amelyeket meg lehetett vásárolni a boltokban. Most is van egy ilyen sportcipőm, bár nem szeretem egyhuzamban sokat hordani, mert nem szellőzik jól, de a sportcipőket ugye nem erre találták ki, hanem pár órás edzésre. Vannak már jól szellőző modellek is, de az enyém, ami légpárnás, nem olyan. (A túracipőm viszoont már víztaszító és jól szellőző.)

  A téma azért foglalkoztat mindig, mert az esetleges áramtermelési lehetőségektől is eltekintve, még mindig nem találtam meg az áhított, kényelmes cipőt, amelyet a nyári melegben jól lehet használni. Épp a tegnap lejártam a két lábam a belvárosban a szandálomban, és az egyik talpamon máris vízhólyag lett. Pedig eredetileg kényelmes volt ez a kis portugál szandál, de a talpszerkezetét kezdte megenni az idő vasfoga, és már nem támaszt alá úgy, mint régen. Most szemezgetek a túraszandálokkal, no nem túrázásra, mert arra a zárt cipőket szeretem, hanem kifejezetten városnézésre, aszfalttúrákra. Amúgy, szerintem a városnézés vetekszik egy hegyi túrával, legalábbis a lábat érő inzultus terén. :-)
  Közben a Nyugati melletti bevásárló központban nézegettem a homorú talpú cipőket is, és egyet fel is próbáltam, de a >50k ft-os ár önmagában riasztó, nem beszélve a furcsa lépésérzetről. Na, egy ilyen cipőben az ember tényleg elhiszi, hogy a Föld gömbölyű. :-)
  Tehát úgy néz ki, hogy egyelőre marad a kereskedelemben kapható túraszandál, már ha marad pénzem a mindenféle maffióta sarc (vízdíj, villanyszámla, gázszámla, közös költség, kábeltévé, internet, mobiltelefon, klubtagsági díj, SZJA adóelőleg, iparűzési adó, kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, casco, gépjárműadó, zöldkártya díj, nyugdíjjárulék, egészségügyi járulék, egészségügyi hozzájárulás, vállalkozói járulék stb.) kifizetése után. Füstadótól kezdve ököradóig minden van, amit a feudális korban fizetni kellett, csak más néven. Sőt jóval több is!

  A lábbelikre visszatérve, ha még marad bennem szusz, ha nem szívja el minden energiámat ez a kizsákmányoló, parazitákat támogató rendszer, akkor lehet, hogy marad bennem annyi energia és kreativitás, hogy tervezek magamnak egy cipőt. Olyant, amelyik Hamupipőkének sem sértené véresre a sarkait. ;-)
 • Tetsuo #108
  :)
 • kozik #107
  A semmire van Isten-komplexusod (ez kulonosebb fejtegetes nelkul is latszik a lekezelo hozzaszolasaidbol), a stilus pedig kifejezoeszkoz. Amikor erveket irtam, nem lattad meg (ha beszolnak, eloszor azon gondolkodj el, miert kaphattad). Persze, hogy nem gyoztel meg a hibas gondolkodasoddal. Orulok, hogy nem sirsz, azt jelenti, hogy meg sem karcoltam beszukult, korulotted forgo vilagod ovon vedelmezo burkat, ahol te vagy az intellektualitas csucsa es minden dolgok tudoja, valamint a legfobb bolcs es kiralylany. Kiszalltam. Termeszetesen ne szoruljon be a valasz, azt meg ird meg nyugodtan, csak ne szamits reakciora.

  Epi, az alapotleted nekem nagyon tetszik es megvalosithatonak tartom. Persze nem az sg szakerto torzskozonsegetol 5 percben, hanem komoly kutatok reszerol, akikrol a cikk szol.
 • Tetsuo #106
  valasz: #96 :) gondold at meg1x. persze nem fogom elsirni magam, ha nem gyoztelek meg. :D A stilusod viszont aggaszto. 1re durvabb az sg..
 • Tetsuo #105
  Es mire reagaltam? Azt is olvasd mar el, ezek utan jo h lenezem.. nem? ;)
 • kozik #104
  Ezt en kezdtem az ennyire buta vagy cimu kerdessel, ez az en saram.
  Gondoltam arra, hogy kovetkezetesen arrol magyaraz ez a joember, hogy a semmibol akarunk energiat nyerni, holott a haszontalan, elveszett, hulladek energiat szeretnenk hasznositani.
  De ha Tetsuo, ennyire jo vagy, hogy mar a csaladomat is ismered, akkor kerlek magyarazd el nekem, hogy ha egy 300ft-os vizes szivacspapucsban slattyogsz, akkor ez az osszenyomasabol szarmazo energiat mind visszadja neked abban a rovid idoben, amig elemeled a talpad a talajrol, vagy esetleg egy resze a lepeskozben rugja vissza a papucsot.
  Mert amirol mi tobbek kozott beszelunk, az az, hogy amig felemeled a labad annyira, hogy a talp visszanyerheti eredeti vastagsagat (0,1-5mm?), az kozel nullido, es ez alatt bizony nem lo teged vissza a cipod talpaba epitett szuperszamitogep, hanem marpedig buksz nemi energiat. A sok egyeben tul.

  A szellemi kepessegeidet tobbek kozott azert kezdtem firtatni, mert folosleges valtozokat keversz bele egyszeru kepletekbe. Mindenkepp osszenyomod a cipod talpat jaras kozben, az, hogy ennek kisebb reszet dobod ki az ablakon, nem jelenti azt, hogy nehezebb letenni a labad a talajra, mert ezt a reszet a gravitacio elvegzi Neked. Nem, felemelni sem lesz nehezebb a labad, hacsak nem megerolteto az a par mm, amit nem rug vissza a lokhajtasos bakancsod, mert aramot termel vele.

  Mivel ezt nem vagy hajlando felfogni, holott sokszor es sok formaban leirtuk, vagy nem tudsz magyarul, vagy baj van a kepessegeiddel, vagy c, ami eddig nem jutott eszembe, nem olvasod el, amit irunk.

  Ha meg nem lett volna vilagos. Nem a velemenykulonbseg miatt hasznaltam Rad negativ jelzoket, hanem a felfogas es logikus kovetkeztetes hianya miatt.
  Viszont amit irtal, miszerint en akarlak kioktatni fizikabol, az azt jelenti, hogy tisztaban vagy a fizikaval kapcsolatos tudasommal, kepesiteseimmel, es egyben Te sokkal magasabb kvalifikaciokkal rendelkezel a temaban. Na ez az, amit rendkivul erosen ketlek.

  Igen, az 1/5-nel a hasamra utottem, de az elv szempontjabol hulla mindegy, hogy 1% vagy 99%, a vegeredmeny szamit, ami pedig az akkumulator cipelese elleneben kalkulalt szam.

  Ha meg mar hoban gyalogolunk: nem az a kunszt, hogy magasabbra kell emelned a labad, hanem hogy a ho nem rugalmasan megy ossze, hanem lepcsokben roskad, valamint csuszik is, tehat folyamatosan feszitesz es csillapitasz, hogy egyaltalan meg tudj allni.

  Felhozhatjuk meg az ejtoernyos bakancsban turazas esetet, ahol ugye a bokad es labfejed van lekorlatozva a mozgasban es ezert nehezebb a jaras a pluszsulyon kivul.

  Ha van valami kozod a fizikahoz, akkor az altalanos iskolas konyvekbol szarmazo elmeleti emlekek, amiket itt rosszul keversz. Szerintem.
 • Epikurosz #103
  Igen, de te provokáltál, mert ezt írtad: "LOL Te meg tenyleg ennyire nem vagod a fizikat?"
  Ez a vitapartner lenézése. Én is vissza szoktam ilyenekre vágni, rendszerint keménnyebben, mire rendszerint jön a csodálkozó kérdés, hogy hát én ártatlan vagyok, nahát...
  De nem magyarázom.
  A villanyautós menetek Molnikával voltak, nem több, mint egy éve.