112
  • Tetsuo
    #112
    Anyukád uzeni, ma nem megy haza..
  • Epikurosz
    #111
    Van egy jó hírem. Beírtam a linket, de kitöröltem, mert minek csináljak ingyen reklámot bárkinek (annak ellenére, hogy egyik reklamációm kedvezően bírálták el) egy aranyos termékről: napelemes mini akkutöltő panel 4490 ft. 12 v-os aksit tud tölteni (gyakorlatilag gk. aksi), de van nagyobb hordozható napelem (két összehajtható panel), 20k-ért, 13 W-os. Állítólag "ideális hajókhoz, kempingezéshez, lakókocsihoz".
  • uniu
    #110
    "Egy muholdas mobil, v 1 lezeres celzo, katonai GPS-szel "kicsit" tobbet fogyaszt, mint a mikiegeres orad." Mester! Taníts!!!
  • Epikurosz
    #109
    Helló!

    Az alapötlet nem az enyém, sajnos. Én is csak felidéztem itt több kutató munkáját.
    A fantáziám azért ragadta meg, mert gyerekkoromban, valamikor a hetvenes években láttam egy sci-fi filmet egy fura emberrel, aki a cipője talpába egy kis valamit épített bele, és irtózatosokat tudott utána szökellni. Már nem emlékszem a fizikai elvre, hogy antigravitációs labdacs volt-e, vagy rendkívül rugalmas gumi, mindenestre - ha jól emlékszem - belevasalta a cipőtalpba a kis labdacsot. Aztán el kezdték őt üldözni a gonoszok, hogy ellopják a tanulmányát, de ilyen hérmérföldes csizmával nehéz volt felvenni a versenyt. :-)

    Apropó, ez a "hétmérföldes csizma" is csak egy példa arra, hogy a mozgást segítő lábbeli iránti vágy évszázadok, talán évezredek óta benne van az emberben.

    Nekem úgy 20 éve járt azon az eszem, hogy saját magamnak buherálok egy cipőt, és a talpába kis rugókat helyezek, beágyazva egy-egy gumicsatornába, hogy ne tudjanak oldalra elmozdulni. Aztán elfelejtettem ezt, és egy idő után már megjelentek a légpárnás futó- és edzőcipők, amelyeket meg lehetett vásárolni a boltokban. Most is van egy ilyen sportcipőm, bár nem szeretem egyhuzamban sokat hordani, mert nem szellőzik jól, de a sportcipőket ugye nem erre találták ki, hanem pár órás edzésre. Vannak már jól szellőző modellek is, de az enyém, ami légpárnás, nem olyan. (A túracipőm viszoont már víztaszító és jól szellőző.)

    A téma azért foglalkoztat mindig, mert az esetleges áramtermelési lehetőségektől is eltekintve, még mindig nem találtam meg az áhított, kényelmes cipőt, amelyet a nyári melegben jól lehet használni. Épp a tegnap lejártam a két lábam a belvárosban a szandálomban, és az egyik talpamon máris vízhólyag lett. Pedig eredetileg kényelmes volt ez a kis portugál szandál, de a talpszerkezetét kezdte megenni az idő vasfoga, és már nem támaszt alá úgy, mint régen. Most szemezgetek a túraszandálokkal, no nem túrázásra, mert arra a zárt cipőket szeretem, hanem kifejezetten városnézésre, aszfalttúrákra. Amúgy, szerintem a városnézés vetekszik egy hegyi túrával, legalábbis a lábat érő inzultus terén. :-)
    Közben a Nyugati melletti bevásárló központban nézegettem a homorú talpú cipőket is, és egyet fel is próbáltam, de a >50k ft-os ár önmagában riasztó, nem beszélve a furcsa lépésérzetről. Na, egy ilyen cipőben az ember tényleg elhiszi, hogy a Föld gömbölyű. :-)
    Tehát úgy néz ki, hogy egyelőre marad a kereskedelemben kapható túraszandál, már ha marad pénzem a mindenféle maffióta sarc (vízdíj, villanyszámla, gázszámla, közös költség, kábeltévé, internet, mobiltelefon, klubtagsági díj, SZJA adóelőleg, iparűzési adó, kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, casco, gépjárműadó, zöldkártya díj, nyugdíjjárulék, egészségügyi járulék, egészségügyi hozzájárulás, vállalkozói járulék stb.) kifizetése után. Füstadótól kezdve ököradóig minden van, amit a feudális korban fizetni kellett, csak más néven. Sőt jóval több is!

    A lábbelikre visszatérve, ha még marad bennem szusz, ha nem szívja el minden energiámat ez a kizsákmányoló, parazitákat támogató rendszer, akkor lehet, hogy marad bennem annyi energia és kreativitás, hogy tervezek magamnak egy cipőt. Olyant, amelyik Hamupipőkének sem sértené véresre a sarkait. ;-)
  • Tetsuo
    #108
    :)
  • kozik
    #107
    A semmire van Isten-komplexusod (ez kulonosebb fejtegetes nelkul is latszik a lekezelo hozzaszolasaidbol), a stilus pedig kifejezoeszkoz. Amikor erveket irtam, nem lattad meg (ha beszolnak, eloszor azon gondolkodj el, miert kaphattad). Persze, hogy nem gyoztel meg a hibas gondolkodasoddal. Orulok, hogy nem sirsz, azt jelenti, hogy meg sem karcoltam beszukult, korulotted forgo vilagod ovon vedelmezo burkat, ahol te vagy az intellektualitas csucsa es minden dolgok tudoja, valamint a legfobb bolcs es kiralylany. Kiszalltam. Termeszetesen ne szoruljon be a valasz, azt meg ird meg nyugodtan, csak ne szamits reakciora.

    Epi, az alapotleted nekem nagyon tetszik es megvalosithatonak tartom. Persze nem az sg szakerto torzskozonsegetol 5 percben, hanem komoly kutatok reszerol, akikrol a cikk szol.
  • Tetsuo
    #106
    valasz: #96 :) gondold at meg1x. persze nem fogom elsirni magam, ha nem gyoztelek meg. :D A stilusod viszont aggaszto. 1re durvabb az sg..
  • Tetsuo
    #105
    Es mire reagaltam? Azt is olvasd mar el, ezek utan jo h lenezem.. nem? ;)
  • kozik
    #104
    Ezt en kezdtem az ennyire buta vagy cimu kerdessel, ez az en saram.
    Gondoltam arra, hogy kovetkezetesen arrol magyaraz ez a joember, hogy a semmibol akarunk energiat nyerni, holott a haszontalan, elveszett, hulladek energiat szeretnenk hasznositani.
    De ha Tetsuo, ennyire jo vagy, hogy mar a csaladomat is ismered, akkor kerlek magyarazd el nekem, hogy ha egy 300ft-os vizes szivacspapucsban slattyogsz, akkor ez az osszenyomasabol szarmazo energiat mind visszadja neked abban a rovid idoben, amig elemeled a talpad a talajrol, vagy esetleg egy resze a lepeskozben rugja vissza a papucsot.
    Mert amirol mi tobbek kozott beszelunk, az az, hogy amig felemeled a labad annyira, hogy a talp visszanyerheti eredeti vastagsagat (0,1-5mm?), az kozel nullido, es ez alatt bizony nem lo teged vissza a cipod talpaba epitett szuperszamitogep, hanem marpedig buksz nemi energiat. A sok egyeben tul.

    A szellemi kepessegeidet tobbek kozott azert kezdtem firtatni, mert folosleges valtozokat keversz bele egyszeru kepletekbe. Mindenkepp osszenyomod a cipod talpat jaras kozben, az, hogy ennek kisebb reszet dobod ki az ablakon, nem jelenti azt, hogy nehezebb letenni a labad a talajra, mert ezt a reszet a gravitacio elvegzi Neked. Nem, felemelni sem lesz nehezebb a labad, hacsak nem megerolteto az a par mm, amit nem rug vissza a lokhajtasos bakancsod, mert aramot termel vele.

    Mivel ezt nem vagy hajlando felfogni, holott sokszor es sok formaban leirtuk, vagy nem tudsz magyarul, vagy baj van a kepessegeiddel, vagy c, ami eddig nem jutott eszembe, nem olvasod el, amit irunk.

    Ha meg nem lett volna vilagos. Nem a velemenykulonbseg miatt hasznaltam Rad negativ jelzoket, hanem a felfogas es logikus kovetkeztetes hianya miatt.
    Viszont amit irtal, miszerint en akarlak kioktatni fizikabol, az azt jelenti, hogy tisztaban vagy a fizikaval kapcsolatos tudasommal, kepesiteseimmel, es egyben Te sokkal magasabb kvalifikaciokkal rendelkezel a temaban. Na ez az, amit rendkivul erosen ketlek.

    Igen, az 1/5-nel a hasamra utottem, de az elv szempontjabol hulla mindegy, hogy 1% vagy 99%, a vegeredmeny szamit, ami pedig az akkumulator cipelese elleneben kalkulalt szam.

    Ha meg mar hoban gyalogolunk: nem az a kunszt, hogy magasabbra kell emelned a labad, hanem hogy a ho nem rugalmasan megy ossze, hanem lepcsokben roskad, valamint csuszik is, tehat folyamatosan feszitesz es csillapitasz, hogy egyaltalan meg tudj allni.

    Felhozhatjuk meg az ejtoernyos bakancsban turazas esetet, ahol ugye a bokad es labfejed van lekorlatozva a mozgasban es ezert nehezebb a jaras a pluszsulyon kivul.

    Ha van valami kozod a fizikahoz, akkor az altalanos iskolas konyvekbol szarmazo elmeleti emlekek, amiket itt rosszul keversz. Szerintem.
  • Epikurosz
    #103
    Igen, de te provokáltál, mert ezt írtad: "LOL Te meg tenyleg ennyire nem vagod a fizikat?"
    Ez a vitapartner lenézése. Én is vissza szoktam ilyenekre vágni, rendszerint keménnyebben, mire rendszerint jön a csodálkozó kérdés, hogy hát én ártatlan vagyok, nahát...
    De nem magyarázom.
    A villanyautós menetek Molnikával voltak, nem több, mint egy éve.
  • Tetsuo
    #102
    En nem vitaztam veled elektromos autokrol.. az Otto-motor szerintem is elavult technologia, ideje tullepni rajta es szeretem a kornyezetvedo otleteket. ;)
    1ertelmu, h a japanok viszik a primet az autogyartasban, a nemetek is csak kullognak utanuk..
    amugy a Hondanak mar van amerikaban tisztan elektromos, de pl a Toyota/Lexus a 4. generacios hybridjuket fejlesztik (1 rakas know-how-t lehet hasznositani a full elektromosban).
  • Tetsuo
    #101
    Thx, de mint lathattad errol a szinvonalrol volt szo:

    "Koszonom, en elegge vagom a fizikat, de Te vagy szellemi fogyatekos vagy, vagy magyarul nem tudsz, vagy mindketto." - a la kozik.

    Ide is le tudsz ereszkedni?
  • Epikurosz
    #100
    Különben, az elektromos autóról is naphosszakat vitáztunk. Hogy az milyen rossz. Ennek ellenére a Nissan 2011-től árusítani fogja Európában is. Mert lehetetlen és nem gazdaságos, biztos azért.
  • Epikurosz
    #99
    OFF
    privatizáció
  • Epikurosz
    #98
    Ja, és természetesen én le tudok ereszkedni a te színvonaladra.
  • Epikurosz
    #97
    "de akkumulator toltese eseten a rugo mindig csak tompit, nem "rugózza" vissza a sulyt."

    Nem igaz. A rugó az átvett energia egy részét visszaadja, egy része elveszik, egy része pedig átalakítódik árammá. Nyilván, ha nem lenne benne dinamó, akkor a járás könnyebb lenne, de egy sima, rugó nélküli cipőhöz képest még mindig kényelmesebb.

    Minenesetre, ha csak bosszantani akarsz, nem fog menni, mert én, ha kell még 100-szor be fogom ide másolni ezt.
  • Tetsuo
    #96
    En csak nem ereszkedem le a te szellemi szinvonaladra..
    Hihetetlen, h szemelyeskedes nelkul nem tudsz kommunikalni, a csaladodban (v kit erdekel hol) megszokott jelzok nelkul erveket felhozni.
    En is elhalmozhatnalak jelzokkel, hiszen nem 1ezik a velemenyunk ;), de megsem teszem, mert mas kulturkornyezetben nottem fel.

    Kerdeztem, h az 1/5-ot hogy szamoltad ki? A talajdeformaciot enyhiti a tested rugalmas mozgasa, a terdekkel, labujjakkal. Csak gondolkodnod kene, es rajonnel, h annyira azert nem lehet rossz hatasfoku a haladasunk, ugy mar kihaltunk volna, persze nem is az volt az evolucios cel, h kerekeken guruljunk. Ha a befektetett energia 1/5-et hasznositanank jaraskor, 4/5 pedig mechanikai mellektermek lenne, akkor 1 ezt kihasznalo futocipovel 5x gyorsabban/konnyebben tudnank futni.
    De gyengebbek kedveert, még1x:
    ha rugot raknak a cipotalpba, akkor nem a meddo energiat hasznaljak, hanem a hasznosat, hiszen a rugo ellened fog dolgozni.
    Termeszetesen a rugo dolgozhat maskepp is, pl a sportcipokben, ott amit tompit a "rálépésnél", azt az energiat (tarolja, majd) visszaadja az "ellépésnél".
    De akkumulator toltese eseten a rugo mindig csak tompit, nem "rugózza" vissza a sulyt.
    Ergo, tenyleg olyan, mint ahogy alabb irtak: hóban gyalogolsz.

    Es az 1ertelmu (legalabbis nekem), ha viszonylag nagy energiat akarsz kivenni (pl katonai akksik feltoltese) akkor viszonylag nagy energiat is kell befektetned.
    Tehat a nehany grammos ingáiddal meg lendkerekeiddel, nem toltesz fel a karoradon kivul semmit. Egy muholdas mobil, v 1 lezeres celzo, katonai GPS-szel "kicsit" tobbet fogyaszt, mint a mikiegeres orad.

    Te akarsz kioktatni fizikabol? LOL
  • kozik
    #95
    Koszonom, en elegge vagom a fizikat, de Te vagy szellemi fogyatekos vagy, vagy magyarul nem tudsz, vagy mindketto.
  • Tetsuo
    #94
    LOL Te meg tenyleg ennyire nem vagod a fizikat?
  • uniu
    #93
    jó 5let, köszi!
  • Epikurosz
    #92
    Apropó, ez nem teszkós. Ehhez hasonló.
  • kozik
    #91
    Nem plusz energia, hanem a szamodra haszontalan energia hasznossa alakitasa.
    Te tenyleg ennyire buta vagy?
  • Epikurosz
    #90
    Naná!
    Napelemes hűtőing. :-)

    Én egy-két hete vettem egy görkorizni, kerékpározni való pólót ("Rockrider") 6800 ft-ért.
    Ilyen lyukacsos poliészter anyag, amely jól szellőzik, tehát nem izzadsz benne. Kicsit féltem tőle, mert a műanyagot rosszul viseli a bőröm, de kellemesen csalódtam, tényleg jó. Pedig ebben nincs semmilyen csúcstechnika, ill. az anyaga picit korszerűbben van gyártva, mint a normál textíliák. Ettől függetlenül az árát túl borsosnak találom, pedig ez is kínai gyártmány, és elvileg olcsó kellene legyen.
  • uniu
    #89
    Igen, ez az alapgondolat! Már vissza is tértünk ide:)
    Apropó: Epi, az az alsógatya(ruházat) nem is volna rossz 5let! Én biztosan vennék egy olyan inget nyárra!:)
  • Sir Quno Jedi
    #88
    Rengeteg veszendőbe menő energia van egyetlen lépésünkben is. Ha jól megoldják, hogy csak a veszteségek egy részét alakítsa át a cucc, elvileg megoldható egy töltőeljárás.
  • Tetsuo
    #87
    Nem tudom hany szazalekban akarjak hasznositani az energiat, amivel osszenyomod a rugot. Ha nem 100%ban, akkor ertelemszeruen kevesbe megterhelo..
    De ertelemszeruen minnel kevesbe hasznositjak, annal kisebb az energia (ami tolti az akksikat).

    Plussz energiad nem lesz semmibol sem, hiaba csurod-csavarod.
  • Epikurosz
    #86
    "De akkumulator toltese eseten a rugo mindig csak tompit, nem "rugózza" vissza a sulyt."

    Illetve annak csak egy részét rugózza vissza. Ugye te is ezt akartad írni, csak figyelmetlen voltál?
  • Tetsuo
    #85
    1/5 X? LOL
    Ezt h szamoltad ki?
    Es rajohetnel, ha rugot raknak a cipotalpba, akkor nem a meddo energiat hasznaljak, hanem a hasznosat, hiszen a rugo ellened fog dolgozni.
    Termeszetesen a rugo dolgozhat maskepp is, pl a sportcipokben, ott amit tompit a "rálépésnél", azt az energiat (tarolja, majd) visszaadja az "ellépésnél".
    De akkumulator toltese eseten a rugo mindig csak tompit, nem "rugózza" vissza a sulyt.
    Ergo, tenyleg olyan, mint ahogy alabb irtak: hóban gyalogolsz.

    Es az 1ertelmu (legalabbis nekem), ha viszonylag nagy energiat akarsz kivenni (pl katonai akksik feltoltese) akkor viszonylag nagy energiat is kell befektetned.
    Tehat a nehany grammos ingáiddal meg lendkerekeiddel, nem toltesz fel a karoradon kivul semmit. Egy muholdas mobil, v 1 lezeres celzo, katonai GPS-szel "kicsit" tobbet fogyaszt, mint a mikiegeres orad.
  • kozik
    #84
    Ez nem az, amikor osszekeverik a gyorsulast a sebesseggel?
    Atlagembernek a 4+ G valoszinuleg mar tenyleg faj.
    Igen, a pilotaknak meg a ruhajuk is nyomastartos, meg hat ok kulon allatfaj, stb stb.
  • kozik
    #83
    Amit itt tobben nem hajlandoak felfogni:
    Van olyan pillanat, amikor a teljes testsulyod az egyik labadon van, ebben a pillanatban a teljes testsulyod ranehezedik a cipod talpara, amit a masik oldalrol tart a talaj.
    Van olyan pillanat, amikor ugyanez a labad a levegoben van, igy a cipod talpara nehezedo suly zero.
    A ketto kozott (a lepes mellektermekekent) egyszer osszenyomod a cipod talpat, egyszer meg az nyom teged folfele. Amikor osszenyomod, az X ero, amikor az nyom teged vissza, az meg kb 1/5 X. (talajdeformacio meg a tobbi, energiaveszteseg, mely a nem hasznos eloszlast jelenti, aki nem akarja erteni, annak hiaba irnek meg tiz sort, csudalegtalpas cipoknel ez valamivel tobb).
    Namost amirol szerencsetlen Epi probal itt irni, hogy ez a 4/5X jelen pillanatban megy a levesbe, pedig elmes megoldasokkal egy reszet meg lehetne menteni.
    Aki meg mindig hitetlen, az talalja ki, miert kemeny talpuak a bicikliscsukak, hat azert, mert minden tekeresnel osszenyomni a talpat fenenagy energiapazarlas, raadasul ott a visszanyomason szo szerint semmit nem nyersz.
    Visszaterve az eredeti cikkre, a napelemet nem ertem, hogy gondoljak, esetleg valamifele napelemhez kicsit sem kotheto, rugalmas, nem csillogo, nem visszverodo fenyatalakito anyagrol lehet szo (nem kell nagy dologra gondolni, matt fekete anyag hoszalakkal, illetve ennek tudomanyosan optimalizalt, hatekonyabb valtozatai).
    A kinetikus energiaban meg az a jo, hogy ellentetben itt a halandzsamagyarazatokkal, annyi a lenyege, hogy a sulyt cipeled, ennyi a te pluszmunkad, a tobbi meg mar csak energiakinyeres a szerkezet reszerol, a t. tudosok azon dolgoznak, hogy ennek summaja hatekonyabb legyen a cipelt akksi esetenel.

    Hogy a katonak mire jok, mennyi eszuk van, meg hogy a palesztinok mennyire erdemlik meg, hogy kiirtsak oket, az masik tema, de egyreszt izraelben minden felnott katona, masreszt meg akik egyik szajukkal 65 eve holokausztrol ordibalnak, hogy mar nem gyoz kicsopogni a masik fulemen, azoknak barmily katonai megmozdulast kurvabecsuletesen illene csinalni, ez meg nem az.
  • Sir Quno Jedi
    #82
    Jelzem én sok-sok éve Nájkí AirStorm Pegasus-t hordok (immár jó ideje a második generációt is) és enélkül a légtalpas/rugós terepfutó cipő nélkül csak vánszorgni tudok, de amint ezt magamra kapom, megtáltosodk, mert szinte öröm benne a járás. Minden lépés után már taszajt is egy következőre!!! Szinte már a tűzzel sorolható egy szintre mint felfedezés... :DDD

    Mindenkinek ajánlom. Az öttusázók is ezt ajánlják és még sokan mások is.

    Ha áramot is fog termelni (mint az összenyomós labda, amit ha eldobsz, vagy szorongatsz, akkor világít), vagy a villogós cipő, az csak jó lesz nekünk.
  • Sir Quno Jedi
    #81
    Nos egyesek szerint 40km/h-s sebesség felett kifolyik az agyunk a fülünkön, ergó nem kell fejleszteni... :D
  • Epikurosz
    #80
    Azt nem akarják megérteni ezek a fikázók, hogy én az amúgy is kárbavesző energia hasznisításáról beszélek.
    Más példát mondok: olyan nanotextíliából készült alsóneműt adok a delikvensre, amely a testhőből nyer áramot. Az ő gondolkodásuk szerint ez sem jó, mert hőt von el a szervezettől, ergo a test ezt próbálja kompenzálni, tehát emeli a hőmérsékletet, így jobban izzad, be is lázasodik. Kb. ez a színvonaluk.

    Bonfire: csak első alkalommal rossz, utána megszokod és megszereted. :-))
  • uniu
    #79
    Hagyd csak, ő olyan okos, hogy túljár a gravitáció észén is !:) Bár az is lehet hogy egy öreg trotty és tényleg papucsban csoszog 38 km-t 10 évente :)

    B0n: akkor folytasd ezzel!:) http://www.youtube.com/watch?v=f5Pjo0WjBcs&NR=1&feature=fvwp
  • cateran
    #78
    Ize...amikor lepsz (akermennyire kicsire is emeled fel a labad)azert csak a gravitacio ellen kell dolgoznod...max akkor nem,ha a foldon csusztatod a labad:)

    Epikurosz: Az meg lenne valami,ha -akarcsak majdnem- szabadesessel raknank vissza a labunk a foldre..az izmok ugyanugy dolgoznak (talan vizszintes talajon nem olyan szembetuno,de probald csak meredek domboldalon lefele...)igy konnyen szabalyozhato a mozgas sebessege (ha gyorsitunk,akkor nem csak az elrugaszkodas lesz gyorsabb,de a "foldeteres"is..vagy barmikor megszakithato a mozgas es megallhatsz..instabil lesz,szo se rola:D)

    Mindazonaltal nem ertem hogy jon ez katonai fejleszteshez...1 katonai bakancs nem lehet akarmibol,foleg a talpresz nem (annak ott ellenallnia kell sok-sok kulso behatasnak,kulonbozo terepfajtaknak,stb.,mig 1 futociponek a betonhoz vagy max salakhoz kell igazodnia...)
  • B0nFire
    #77
    OFF

    Ami az aláírásodban szerepel, az annyira szar, hogy elküldtem a napiszarra. Én nem bírtam végighallgatni.

    /OFF
  • Epikurosz
    #76
    A linkeket, amelyeket alul megadtam te sem olvasod el, csak beszélsz a levegőbe? Már vannak megoldások. Vannak. Ismered ezt a szót? Csak nem kerültek kereskedelmi forgalomba még.
  • duke
    #75
    "Azok a karórák melyeket nem kell felhúzni mert a kinetikus HULLADÉK energiából ellátják saját maguk szükségletét, bizonyára lebéklyózzák a viselő kezét és 2 óra viselés után dobja mindenki a kukába, igaz ?"

    Ott a mozgo tomeg nehany gramm egy 80 kilos emberhez kepest elenyeszo.Es ugy nagysagrendileg 0.0001 watt elektromosagot termel.Egy akku toltesehez tobb kilos lengo tomegre volna szukseg,amit kicsit faraszto lenne viselni.
  • Epikurosz
    #74
    Ennyi?
  • teddybear
    #73
    Nem baj, nem érted. Magas ez még neked.