Hunter

Egy kozmikus ütközés indította el dínók végnapjait

Két mega-aszteroida között bekövetkezett ütközés hozta létre azt az űrkőzetet, ami a Földbe becsapódva megpecsételte a dinoszauruszok sorsát, állítja a Nature szeptember 6-i számában közzétett új nemzetközi tanulmány.

A kutatást jegyző William Bottke szerint az égi összecsattanás körülbelül 160 millió évvel ezelőtt következett be a Mars és a Jupiter között húzódó aszteroidaövben, számos jókora törmelékdarabot lökve ki az űrbe. A szakértők úgy vélik az egyik ilyen darab csapódott be a Földbe 65 millió évvel ezelőtt, létrehozva a mexikói Jukatán-félsziget mellett elterülő, 180 kilométer átmérőjű Chicxulub krátert, míg egy másik darab a Hold Tycho-kráteréért felelős.

Az eredmények kizárólag számítógépes modelleken alapulnak, ezért nem tekinthetők szilárd bizonyítéknak, viszont számos, a földi kráteren elvégzett kutatás alátámasztja, és a bolygó tudósok is kézenfekvőnek tartják.


Az új elmélet kidolgozásához Bottke és munkatársai a coloradói Southwest Kutató Intézetben számítógép modellekbe táplálták a Baptistina aszteroida család adatait. A család, ami a ma létező legnagyobb tagjáról kapta a nevét, eredetileg 300 körüli 10 kilométer átmérőnél nagyobb sziklás testet és 140.000 kicsi, 1 kilométer körüli átmérővel rendelkező objektumot számlált. A csapat a modellek alapján egészen kialakulásuk pillanatáig pörgette vissza az időt, ami nagyjából 160 millió évvel ezelőttre tehető. Ekkor egy 60 kilométeres átmérőjű objektum szinte frontálisan ütközött bele egy 170 kilométer széles testbe, ami a belső aszteroida öv lakója volt. Az ütközés után a kőzet darabok szétperegtek az űrben, először magukba szívva, majd kisugározva a napfényt szép lassan eltávolodtak a belső övtől, ezt a folyamatot nevezik Jarkovszkij-effektusnak.

"A hő egy parányi hajtóerőt képez, ami hosszú, hosszú idő elteltével elég az aszteroidák elmozdulásához. Ez évmilliókban mérhető, az űrkőzeteknek azonban nem számít az idő" - magyarázta Bottke a SPACE.com-nak.

Az objektumok többsége a Jarkovszkij-effektus hatására idővel egy közeli "dinamikus szupersztrádára" sodródott, ami berepítette őket a fő aszteroida övbe, ahonnan a Földet keresztező pályákra álltak. Bottke számításai szerint a fentiek közül a nagyobb darabok - 1,5 kilométer átmérő felettiek - körülbelül 20%-a távozott a Baptistina családból, ezek mindössze 2%-a találhatta el bolygónkat. Ezt alátámasztják azok az adatok, melyek szerint az elmúlt 100-200 millió évben megközelítőleg duplájára nőtt a földi becsapódások aránya. A szimulációk szerint 90% annak az esélye, hogy az ősi ütközés törmelékdarabjainak egyike 65 millió évvel ezelőtt becsapódott a Földbe, létrehozva a Chicxulub-krátert, ami szorosan kapcsolódik a dinoszauruszok kihalásához. A becsapódó aszteroidának körülbelül 10 kilométer átmérőjűnek kellett lennie ahhoz, hogy egy ilyen hatalmas krátert hozzon létre.

A szimulációk szerint 70% az esély arra, hogy a Hold 108 millió éves, 83 kilométer átmérőjű Tycho-kráterét is egy Baptistina családból kiszakadt objektum hozta létre. Itt azért alacsonyabb az eshetőség, mert a holdbeli kráterről jóval kevesebbet tudunk, mint a földiről, válaszolt a tanulmány elkészítésében közreműködő David Vokrouhlicky, a prágai Károly Egyetem bolygó tudósa a SPACE.com kérdésére.

A kutatók szerint az ősi ütközés maradványai még mindig körülöttünk keringenek, elvileg a Föld-közeli aszteroida populáció 20%-át teszik ki. Bottke becslése szerint most az aszteroida zápor csóvájában járunk, ami csak bolygóközi por és mikrometeoritok formájában érheti el a Földet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szikorarobi #54
    Azért haltak ki mert lehajoltak.
  • Thomas Von #53
    Ha azt vesszük az ember átlag magassága ma nagyobbmint pl 500 éve:)Aki pl járt a kinizsi várban vagy csakegy kb 200-250 éves építményben az tudja:)Bár én a volt albimban mindig bebasztam a csillárba a fejem pedig az kb egy 100 éves épület volt:)Én meg 181 centi:)
  • Kmarha #52
    hallod.. de még mindig nem unod ezt? Hány ezerszer kell még elsütnöd minden forumon?! Nem oltotak még le ez év alatt elégszer?!
  • Pluskast #51
    Igen erről én is hallottam. Valóban nagyobb volt az oxigén tartalom és ha jól tudom az ózon pajzs is kétszer vastagabb volt mint most. Csináltak is ezzel kapcsolatban egy kísérletet. Piránnyákat tenyésztettek olyan akváriumban amelyben az oxigén mennyiség a szokásosnál háromszor akkora volt mint egy átlag folyóbon. A discovery-n volt ez ha jól emlékszem és a tudós faszi háta mögött ott úszkáltak a kb 6.szor akkora piranyák mint a normális társaik.
  • Su0my #50
    tényleg, miből gondo...BAMM!!!



    ez a BAMM ez 1 kurva nagy és kurva gyors meteor akart lenni, ami épp itt pihent meg a házunk mellett
  • Su0my #49
    ja, csak aztán az lenne a szívás, ha tripperesen, AIDS-esen, 10 kiskölökkel a hátad mögött mégiscsak eltérítenék azt az aszteroidát!

  • Epikurosz #48
    igen, igen.

    Az emberek is amúgy kezdtek dagadni, az utóbbi ezer években, de ha a történelmi evolúciót veszem alapul, akkor ahozzám hasonló kisebb termetűeknek is fel fog kelni a nap. :-)
  • Dany007 #47
    De ha már mindenáron vitázni akarunk akkor tessék :

    Ramapithecus
    Australopithecus (déli majom) 3,5-1 millió
    Homo habilis (ügyes ember) 2-1 millió
    Homo erectus (fölegyenesedett ember) 1 millió-100 ezer
    (Pithecantropus)
    Homo erectus Neanderthalensis 100-35 ezer
    Homo sapiens (értelmes ember) 50 vagy 90-30 ezer
    Homo sapiens sapiens 35 ezer évvel ezelőttől

    De persze ennyi erővel akár az egysejtüekig is visszamehetünk :)
    De a mondandóm lényegén ez sem változtat.
  • DompR #46
    Az oxigénnek nagy szerepe 80 centis szitakötőben volt. A bogaraknak nincs rendes tüdejük. A legtöbb röpülő faj egyszerű "csövekkel" oldja meg, amik a természetesen bejutó levegőt szállították szét. Melegebb is volt (-> a gázok melegben jobban mozognak), több is volt a zoxigén -> nagyobb testet is fenn tudtak tartani. Jött a jékkorszak+oxigén csökkent -> szitakötő földre puff!
  • Dany007 #45
    oh ezzel mindig gondban vagyok :D De akkor csak 1-200x több idejük volt :)